spacer
spacer spacer
1. Pædagogiske overvejelser
2. Kultuforståelse
3. Praktisk konflikthåndtering
4. Erfaringer fra fire skoler
Litteraur og materiale til inspiration
Printervenlig udgave

spacer

Erfaringer fra fire skoler
Dette kapitel indeholder de fire folkeskolers erfaringer fra projektet “Flerkulturel rummelighed i skolen”. Der er eksempler på aktiviteter, som blev udviklet og afprøvet af lærerne på de deltagende skoler. Endelig skitseres skolernes fremtidige ideer til at styrke den flerkulturelle rummelighed.

tegning to børn

Dette kapitel handler om de fire skolers erfaringer med udvikling og afprøvning af projektets aktiviteter, og hvordan erfaringerne forventes at indgå i skolernes fremtidige arbejde med at styrke den flerkulturelle rummelighed.

For at støtte arbejdet med at udvikle en handleplan for indsatsen på den enkelte skole, blev hvert af de deltagende lærerteam bedt om at beskrive og analysere deres skolehverdag. Hvert team tog udgangspunkt i en problemstilling, som teamet i fællesskab havde vurderet som væsentlig at arbejde med, og arbejdede ud fra nedenstående model.

Lærerne fra skolerne fik til opgave i fællesskab at gennemgå følgende punkter for at udvikle en helhedsorienteret handleplan:

A. Problemet – det spørgsmål, man stiller sig selv eller bliver stillet.

B. Beskrivelse – de iagttagede situationer.

C. Analyse – de fundne årsagsforklaringer.

D. Målet – når man ser fremad mod det optimale.

E. Ny praksis – de nødvendige handlinger.

Formålet med øvelsen var at ordne lærernes sanseindtryk, forklaringer og mål, så de kunne omsættes til konkrete handlinger og i sidste ende en ændret praksis.


Lærerne fra de fire skoler fik, via arbejdet med at beskrive, analysere, opstille mål og fastlægge aktiviteter, etableret et fælles udgangspunkt for at forandre den nuværende situation på skolerne. De følgende sider beskriver, hvordan disse handleplaner blev omsat på de enkelte skoler.

Pil til top
Pil tilbage
Pil frem
spacer spacer spacer
boks top
spacer
boks top
boks top
spacer
boks top
boks top
spacer
boks top
boks top
spacer
boks top