Forside
Forord
Indledning
Formål
Niveau F
Niveau E
Niveau D
Niveau C
Den lokale undervisningsplan
Evaluering
Bedømmelse
Pædagogiske overvejelser
Dokumentation
Eksamen
Værktøjskassen
Kolofon
Indholdsfortegnelse
Undervisningsministeriets håndbogsserie
Forord
Grundfaget salg og service blev med revisionen af grundfagsbekendtgørelsen i 2004 omfattet af en del ændringer. Faget fik en formålsbeskrivelse, som styrkede fagenes tilknytning til uddannelsernes øvrige fag, og målene for fagene blev beskrevet som handlingsrettede kompetencer. Rammerne for indholdet i fagene blev bredere, og indholdet skal nu endnu mere tilpasses de forskellige erhvervsuddannelser. Eleverne skal i undervisningen arbejde med dokumentation, men i forbindelse med den afsluttende bedømmelse er det ikke længere muligt at gå til gruppeeksamen.

Som opfølgning på disse ændringer har en projektgruppe udarbejdet denne råd og vink-publikation som inspiration til kolleger, som underviser i salg og service i erhvervsuddannelserne. Materialet omfatter dels overvejelser og gode råd vedrørende planlægning, beskrivelse og gennemførelse af undervisning og eksamen, dels en række eksempler på opgaver til brug i undervisningen.

De fire forfattere er:
Henrik Højmark, Handelsskolen Minerva
Birgitte Lange, Roskilde Handelsskole
Jens Ole T. Pedersen, EUC NORD
Lisbeth Ziegler, Skive Handelsskole

Med denne publikation er der lagt vægt på at udarbejde et lettilgængeligt materiale, som nemt og overskueligt kan benyttes som opslagsværk og danne inspiration til den daglige undervisning. Med opdelingen i de fire niveauer F, E, D og C får den enkelte underviser et hurtigt overblik over sammenhængen mellem reglerne i fagbilaget, vejledningens anvisninger og forslag til, hvad der kan arbejdes med i salg og service. Derudover gives gode råd om temaer som: undervisningsdifferentiering, dokumentation og eksamen.

En stor tak til forfatterne for såvel de gode råd som det omfattende arbejde med udvikling af materialet, som jeg håber, at mange lærere vil bruge som inspiration til egen undervisning.

Undervisningsministeriet har finansieret udarbejdelsen og udgivelsen af denne internetpublikation.

Allan Rishøj
Undervisningsministeriet, Afdelingen for erhvervsfaglige uddannelser
Fagkonsulent
December 2007