Undervisningsministeriet

Læsning i fagene

Lærerens huskeliste

Lærercitat: "Jeg er meget opmærksom på at forklare, hvad ord betyder for eleverne, men mit problem er, at jeg på forhånd tænker, at det ved de da godt i 6. klasse. Så får jeg et chok, når jeg kommer derop og opdager, at det gør de ikke."

Det vil være forskelligt fra tekst til tekst, hvad der vil være udfordrende for eleverne. I nogle tekster er det tabeller og illustrationer, i andre tekster er det ord og begreber.

Det støtter elevernes selvstændige læsning, at læreren forbereder læsningen af den konkrete tekst. Dette er samtidig faglærerens udfordring. Faglæreren er ekspertlæser af sine fags tekster. Han eller hun er fortrolig med, hvordan fagtermer skal forstås, hvordan tabeller og grafer formidler oplysninger m.m. For at forberede elevernes læsning af den konkrete tekst kan læreren læse teksten igennem som en førstegangslæser. Det kan hjælpe læreren med at opdage, hvor eleverne vil få problemer med læseforståelsen og beslutte, hvordan der bedst kan arbejdes med teksten, så eleverne kan forstå og huske det faglige indhold.

Download ikon Lærerens huskeliste

 

Denne side indgår i publikationen "Læsning i fagene" © Undervisningsministeriet 2011