Undervisningsministeriet

Undervisningsministeriet


Sideværktøjer

www.uvm.dk

Rekruttering af ledere — en håndbog




















— det formelle grundlag for rekrutteringen

Bestyrelsen har ansvar for, at der bliver udarbejdet en jobbeskrivelse og en kompetenceprofil, som definerer jobbet og beskriver, hvilke krav der er til lederen.

Mens jobanalysen er en baggrundsanalyse, skal jobbeskrivelsen og kompetenceprofilen konkretisere, hvad jobbet består i, og hvilke konkrete kompetencer den nye leder skal besidde. Begge dele skal være tilgængelige for ansøgerne.

Jobbeskrivelsen og kompetenceprofilen danner også grundlag for udarbejdelsen af det endelige jobopslag og for spørgerammen til jobsamtalen. Til jobsamtalen skal der spørges struktureret ind til de enkelte kandidaters ledelseskompetencer ud fra de kriterier, som jobbeskrivelsen og kompetenceprofilen opstiller.

Jobbeskrivelse og kompetenceprofil bliver typisk udarbejdet af ansættelsesudvalget, bestyrelsesrepræsentanter eller ved hjælp af konsulentbistand.

6.1 Jobbeskrivelse — opgaver, mål og muligheder

Jobbeskrivelsen omfatter indholdsmæssigt to dele:

  • En beskrivelse af uddannelsesinstitutionens opgaver, resultater og udfordringer
  • En beskrivelse af, hvilke konkrete opgaver, mål og resultater der skal nås i jobbet.

Jobbeskrivelsen kan også indeholde nogle mere åbne formuleringer af, hvilke udviklingsperspektiver der ligger i ledelsesjobbet.

6.2 Kompetenceprofil — krav til lederevner og personlighed

Kompetenceprofilen, som udarbejdes i relation til jobbeskrivelsen, definerer, hvilke krav der er til den fremtidige leders konkrete erfaring, viden, færdigheder og personlighed.
Hvad skal der til for at løfte opgaven med succes?

Med andre ord: Alt efter institutionens størrelse og særlige udfordringer vil der være forskellige prioriteringer af, hvilke kompetencer der er brug for. Det er vigtigt at fokusere på kompetencer, der er behov for på både kort og længere sigt. Kompetenceprofilen skal også vægtes i forhold til sammensætningen af det øvrige ledelsesteam.

Nedenstående egenskaber og kompetencer kan benyttes som inspiration til, hvad der skal vægtes i den konkrete lederprofil:

  • Visionær og initiativrig (nytænkende, inspirerende og initiativrig i forhold til uddannelsesinstitutionens mål og visioner)
  • Administrative og økonomiske ledelseskompetencer, herunder økonomistyring (sikre, at administrative og økonomiske systemer og procedurer er effektive, gennemskuelige og understøtter institutionens planlægning og drift)
  • Personalemæssige ledelseskompetencer (sikre tillidsfuldt, fagligt målbevidst og samarbejdende læringsmiljø)
  • Pædagogiske ledelseskompetencer (sikre udvikling, retning og rammer for pædagogikken)
  • Strategiske/politiske forhandlingskompetencer
  • Kommunikative kompetencer (herunder evnen til at skabe gode samarbejdsrelationer internt og eksternt samt evne til at markedsføre institutionen).
Find yderligere inspiration til jobbeskrivelse og kompetenceprofil i "Kodeks for ledelse".

Jobbeskrivelse og kompetenceprofil

En jobbeskrivelse indeholder typisk en beskrivelse af:

  • Organisationen. Hvilke muligheder og udfordringer står uddannelsesinstitutionen over for?
  • Jobbet. Hvilke strategiske, økonomiske, faglige og personalemæssige opgaver indgår i jobbet? Hvilke mål og resultater skal nås?
  • Ansættelsesvilkår. Hvilke løn- og ansættelsesvilkår tilbydes?

En kompetenceprofil indeholder typisk en beskrivelse af:

  • Kompetencer. Hvilke krav stilles der til kandidatens formelle uddannelse, faglige kvalifikationer, joberfaring, ledererfaring og personlige egenskaber?

Se eksempel på skabelon til jobbeskrivelse/jobprofil (kilde: Personalestyrelsen)

Denne side indgår i publikationen "Rekruttering af ledere — en håndbog". © Undervisningsministeriet 2010