Banner Den lyttende læser

uvm logo
Banner Den lyttende læser
 
spacer
Banner Den lyttende læser Banner Den lyttende læser Banner Den lyttende læser

Afdækning af elevgruppen

Ved afdækningen bør der være særlig fokus på læseusikre elever og deres behov for støtte til læsning og tekstfremstilling.

Klasseteamet kan afdække elevernes læsevaner, for at sikre at alle læser bevidst og hensigtsmæssigt for at lære. Herved kan de øge elevernes udbytte af undervisningen i dansk, matematik, engelsk, fysik/kemi mv.

Et hovedområde i elevernes læseudvikling er dannelse af begreber og forståelse af læste ord og sætninger (note 9). Klasseteamet kan særligt afdække elevernes forforståelse.

Et andet hovedområde er elevernes færdigheder i at afkode ord, beherskelse af mere avancerede læseteknikker samt færdigheder i effektiv læsning af forskellige teksttyper. Klasseteamet kan afdække elevernes formåen på hvert af disse områder.

Et særligt område er afdækning af dysleksi. Der findes ikke nogen fast grænse for, hvornår en elev defineres som dyslektiker, men Dansk Videncenter for Ordblindhed har udviklet et testbatteri, som kan bruges ved identifikation af elever i risiko for dysleksi (note 10). En del læsekonsulenter har også udviklet egne materialer til dette formål.

En systematisk afdækning af dysleksi må omfatte stavning og læsning af ord, som ikke betyder noget (nonord/vrøvleord), og bør foretages i 3. klasse. Herved er det muligt at tage hensyn til elevernes behov for ekstra voksenstøtte og supplerende undervisning i læsning og skrivning på mellemtrinnet (boks 12).

Boks 12.

En elev i 4. klasse på Østre Skole, som har fået diagnosen dyslektiker, giver udtryk for, at hun har svært ved at beskrive sine fritidsinteresser. Hun vil for eksempel skrive, hvad hun går til om tirsdagen, og skriver først tis og ændrer det derpå til tia, hvorefter hun går i stå.

Hun har gavn af at bruge både oplæsning og ordforslag. I dette tilfælde hjælper it-støtten hende til at høre, at de to forsøg er forkerte, men ikke til at skrive den rigtige kombination af konsonanter, tirs. Hun har også behov for ekstra voksenstøtte.


Den omtalte afdækning af elevernes læsefærdigheder gør det lettere for klasseteamet at sætte mål for elevernes læring (elevplaner).

Klasseteamet kan gennemføre afdækningen i et samarbejde med en læsevejleder. Sammen kan de identificere elever, som for eksempel har brug for supplerende læseundervisning eller ekstra voksenstøtte, eller som skal stimuleres til at udnytte it-støtten bevidst og hensigtsmæssigt.

Lærere i alle boglige fag kan bidrage til denne afdækning. De kan for eksempel læse uddrag af relevante materialer og opgavebeskrivelser højt for eleverne og iagttage, om deres forståelse øges, når de på denne måde får hjælp til at afkode disse materialer.

De tekster, eleverne anvender på mellemtrinnet, har normalt en sværhedsgrad, så det er relativt let at afdække elevernes vanskeligheder ved at afkode og arbejde selvstændigt med skriftlige materialer. Klasseteamet på mellemtrinnet kan for eksempel iagttage, om nogle elever ofte kalder på hjælp eller mister motivation, når de får skriftlige i stedet for mundtlige oplæg.

Iagttagelserne kan derefter behandles på klassekonferencer og på møder med skolens ledelse.

Ved disse lejligheder kan teamet også behandle resultaterne af test af elevernes læseudvikling. Desuden kan teamet få supervision fra læsevejledere og speciallærere.

 

skiller

9 - Den følgende karakteristik af elevernes læseudvikling bygger på Elbro, C. (2003). Læsning og læseundervisning. København: Gyldendal.

10 - Det følgende bygger på Arnbak, E. og Borstrøm, I. (2007). Udvikling og afprøvning af procedure til identifikation af elever i risiko for dysleksi. Virum: Dansk Videnscenter for Ordblindhed. Lokaliseret den 17. november 2008 på www.dvo.dk/.../Vejledning_til_afgraensning_af_dysleksi.pdf