Forside
Forord
Dokumentation
It
Tværfaglighed
Differentiering
Faggruppens samarbejde
Casearbejdsformen
Caseeksamen
Bedømmelse
Links
Kolofon
Indholdsfortegnelse
Undervisningsministeriets håndbogsserie
Dokumentation
Kravene til elevernes dokumentation
Kravet, om at eleverne løbende skal udarbejde dokumentation for arbejdet med faget, fremgår af grundfagsbekendtgørelsen og er gældende for niveauerne E, D og C. I vejledningen er dokumentationen defineret som "elevopgaver", der kan have form af traditionelle opgaveløsninger, caseopgaver, rapporter og PowerPoint-præsentationer. Det fremgår endvidere:
  • at 50 procent af den skriftlige dokumentation skal suppleres med en mundtlig præsentation/forelæggelse,
  • at dokumentationen skal fordeles jævnt over undervisningsforløbet,
  • at arbejdet med dokumentationen anslås til at udgøre cirka 10 procent af undervisningstiden.
Elevens dokumentationsmateriale anvendes i den løbende vejledning og evaluering og danner sammen med elevens mundtlige præstation grundlag for standpunktskarakteren.

I modsætning til andre fag skal den dokumentation, der er udarbejdet i undervisningsforløbet i faget erhvervsøkonomi, ikke indgå direkte ved den mundtlige eksamen, hvor det således alene er det skriftlige materiale, der vedrører netop løsningen af eksamensopgaven, der fremlægges som skriftlig dokumentation og indgår i bedømmelsen.

At kravene til elevernes dokumentation og anvendelsen heraf er blevet mere formaliseret og præciseret end tidligere skal ses i lyset af caseeksamensformen, hvor elevens karakter fastsættes på baggrund af en samlet vurdering af elevens præstation og den fremlagte dokumentation. Derved bliver det nødvendigt løbende i undervisningen at sætte fokus på såvel det læsbare produkt, som dokumenterer opgaveløsningen, som på den mundtlige præsentation, der skal demonstrere elevens forståelse for opgavens emneområde. Det, der binder de to bedømmelsesgrundlag sammen, bliver i høj grad præsentationsteknikken, det vil sige elevens evne til at vægte form og indhold i sin præsentation af opgaven og levere budskabet på en overbevisende måde.

Dokumentationen understøtter både elevens indlæringsproces under udarbejdelsen og senere hen elevens hukommelse som noteapparat/hjælpemateriale ved efterfølgende opgaveløsninger, projektarbejde, casearbejdsdage og eksamensforberedelse.

Dokumentation - hvordan?
Dokumentationskravet opfyldes materielt set i store træk løbende gennem den opgaveløsning, der finder sted i takt med gennemgang af pensum i faget.

Ideelt set holder "den professionelle elev" selvstændigt orden på sit dokumentationsmateriale, har overblik over indholdet og benytter det løbende efter behov i sit arbejde med faget. Da denne tilstand erfaringsmæssigt langt fra gælder alle vores elever, kan det være en stor hjælp med detaljerede lektionsplaner, hvor pensum, mindstekrav til opgaveløsningen med henvisning til opgavehæfte og caseopgaver, tidsfrister for aflevering af skriftlige opgaver og datoer for afholdelse af prøver mv. er specificeret. Sådanne lektionsplaner kan udleveres skriftligt eller via skolens elektroniske forum, hvoraf sidstnævnte løsning nok er den, der bedst tager hensyn til målgruppens svagheder, hvad angår papirdisciplin og fremmøde.

For at opnå en jævn fordeling af arbejdet med dokumentation over undervisningsforløbet - ikke alene i faget erhvervsøkonomi, men i alle fag samlet set - kan det anbefales, at elevernes dokumentationsarbejde planlægges i lærerteamet.

Dokumentation - form
Elevens dokumentation omfatter det læsbare materiale, der er det synlige produkt af elevens arbejde med faget. Det kan foreligge i papirformat (såvel tal som tekst), udfyldte skemaer i opgavehæftet, notater til emneområder, løsninger til udleverede caseopgaver, eksamensplaner, håndskrevne ark eller som udskrifter fra tekstbehandling, regneark, PowerPoint eller økonomistyringssystem mv. Det kan foreligge som datafiler, der opbevares på elevens personlige datadrev, i konferencesystem eller på USB-memory-stick mv.

På grund af de mangfoldige muligheder for opbevaring og præsentation af dokumentationen er det vigtigt, at læreren løbende tydeliggør, i hvilket medie og i hvilken form dokumentationen skal udarbejdes, foreligge og eventuelt afleveres. Eksempelvis vil anvendelse af regneark ofte være et specifikt krav ved opgaveløsningen. I den forbindelse vil der kunne stilles varierende krav til dokumentation af it-anvendelsen, for eksempel:

  1. Udskrifter, der udelukkende præsenterer løsninger.
  2. Udskrifter, der viser formlerne.
  3. At filer skal være tilgængelig på for eksempel USB-memory-stick eller afleveres i skolens elektroniske forum.
Skolens elektroniske forum giver typisk mulighed for elektronisk udlevering og aflevering af opgaver også i forbindelse med prøver. Tidsbegrænsninger på adgangen til afleveringsmapper kan her være et nyttigt værktøj til at sikre rettidig aflevering.

Underviseren må ligeledes være tydelig, med hensyn til i hvilket omfang eleverne må samarbejde om udarbejdelsen af dokumentation. Vil man for eksempel acceptere, at fem elever afleverer fem identiske opgaver? Når det gælder dokumentation i form af udskrifter fra økonomistyringssystemer, må det være vigtigt at stille krav om individuelt udarbejdet dokumentation. Det er oplagt, at den enkelte elev får mest ud af "hands on"-arbejdet og det er ligeledes formentlig let at kontrollere, idet brugernavn typisk fremgår af udskrifterne.

Dokumentation - evaluering
Evaluering af elevernes dokumentation kan finde sted på flere måder, hvoriblandt der kan skelnes mellem den traditionelle retning af elevopgaver, som læreren foretager, og de metoder, hvor opgaverne evalueres i forbindelse med undervisningen med mulighed for dialog mellem læreren og eleverne.

Især i klasser med mange elever (20-30+) må den traditionelle metode med aflevering af skriftlige opgaver stadig betragtes som et nyttigt og nødvendigt supplement ved evaluering af elevernes selvstændige præstation, for eksempel ved en skriftlig prøve.

En sådan prøve med individuelle besvarelser kan danne baggrund for en kort evalueringssamtale med den enkelte elev, hvor der sættes fokus på:

Eleverne kan med fordel forberede sig til samtalen ved selvevaluering med notering af stikord.
Mens underviseren gennemfører samtalerne, kan holdet arbejde med problemstillinger i små grupper eller eleverne kan parvis præsentere de opgaver, de har løst korrekt. Alternativt kan eleverne arbejde med redigering af prøverne, så fejl rettes og eventuelle nødvendige begrundelser/uddybninger tilføjes.

Prøver kan eventuelt tilrettelægges i et faggruppesamarbejde og afholdes for flere hold samtidigt, hvorefter der kan frigives ressourcer til individuelle evalueringssamtaler.

Som det dog også følger af vejledningens anbefaling om, at 50 procent af den skriftlige dokumentation skal suppleres med en mundtlig præsentation/fremlæggelse, kan den aldrig stå alene. Elevens karakter skal jo såvel løbende som ved eksamen fastsættes på baggrund af en samlet vurdering af elevens præstation og den fremlagte dokumentation.

Man må samtidig erkende, at den begrænsede tid og de store klassestørrelser gør det vanskeligt at foretage en effektiv, løbende evaluering af hver enkelt elevs dokumentation via en individuel præsentation eller mundtlig fremlæggelse. Alternativet hertil kan være gruppevis fremlæggelse, hvor evalueringen af den enkelte elev træder mere i baggrunden til fordel for en mere dynamisk og lærerig dialog mellem flere parter.

Her ligger den pædagogiske udfordring for lærere såvel som elever i at opbygge en både effektiv og tryg lærings- og evalueringskultur i klassen. Typisk er mange elever kede af at skulle stå alene foran hele klassen og præsentere deres opgaver, dels fordi det for mange i sig selv er grænseoverskridende at skulle stå til skue for hele klassen, og dels fordi det for mange vil være helt ubærlig pinligt, hvis det så viser sig, at det, man troede var rigtigt, faktisk er forkert. Der findes klasser, hvor den gensidige respekt kan ligge på et meget lille sted, og det at dumme sig foran hele klassen let kan føre til efterfølgende hånlige og spydige kommentarer, der kan forfølge den pågældende elev en rum tid derefter. Erfaringsmæssigt har mange elever mere eller mindre traumatiske oplevelser af denne art med sig i bagagen fra folkeskolen. Problemet varierer fra klasse til klasse og fra elev til elev, og der er ikke andet for end at tilrette evalueringen ud fra det aktuelle niveau og lade præsentationsmetoderne udvikle sig, efterhånden som rammerne herfor forbedres. Det vil sige, efterhånden som eleverne får tilegnet sig nogle præsentationsteknikværktøjer og bliver trygge ved at præsentere opgaver i et stadig større forum og ikke mindst lærer at lytte og fungere som konstruktive opponenter ved andre elevers fremlæggelser.

I denne proces er det overordentlig vigtigt, at læreren træder i karakter som rollemodel. Det vil sige, at læreren i sin feedback til elever, der præsenterer deres opgaver, skal optræde som det gode eksempel. For eksempel er det vigtigt ikke kun at fremhæve fejl og forbedringsmuligheder, men i mindst lige så høj grad at give ros for det, der var godt. Det siger vel sig selv, at man helt bør undgå spydige og sarkastiske kommentarer, også selv om det er humoristisk ment, og/eller man mener, eleven godt kan tåle det eller har fortjent det? Det kan måske også være en idé at skabe åbenhed om det at have stærke og svage sider i forhold til det at præsentere, og at alle, også læreren, kan have fokuspunkter, der løbende kan arbejdes på med henblik på forbedring.

Underviseren bør lægge op til en stemning, hvor det er naturligt at klappe efter en præsentation, så indsatsen værdsættes. Endelig er det også vigtigt, at underviseren pointerer, at læring også sker, når der lyttes aktivt - stilles spørgsmål. Erfaringer viser faktisk også, at eleverne med kort træning kan arbejde med processen, hvor egen og andres præstation bedømmes.

Læreren som rollemodel kan også finde anvendelse på den måde, at læreren demonstrerer, hvordan eksempelvis en caseopgave kan fremlægges i en eksamenssituation. Det vil sige, at læreren forbereder sig, som denne vil anbefale eleven at gøre det, med eksempelvis PowerPoint, udskrifter, stikordsmanuskript mv., gennemfører præsentationen i klassen og efterfølgende tager en dialog om forløbet og de forudgående overvejelser over disponering og metode.

Elevens mundtlige præsentation i daglig undervisning
Nedenfor gives forskellige praktiske forslag til tilrettelæggelse af elevens mundtlige præsentation i forbindelse med den daglige undervisning:

Det er vigtigt, at alle præsentationer af ovenstående karakter afsluttes med grundig feedback på præsentationens form og disponeringen. Denne må meget gerne have karakter af en dialog i klassen om spørgsmål som prioritering af stofområder og valg af præsentationsværktøj. Her kan være meget læring at hente gennem vidensdeling.

Kombineret evaluering
Evaluering gennem den traditionelle opgaveretning og evaluering i forbindelse med en mundtlig præsentation kan også udmærket kombineres i en og samme opgave, for eksempel på følgende vis:

Praktiske forslag til dokumentation

PDF WORD   Udarbejdelse af caseopgaver
PDF WORD   Udarbejdelse af eksamensplan
PDF WORD   Udarbejdelse af minileksikon
PDF WORD   Introduktions- og trimningsopgaver til casehistorien