Undervisningsministeriet

Undervisningsministeriet


Sideværktøjer

www.uvm.dk

Erhvervsrettet andetsprogsdansk i erhvervsuddannelserne – råd og vink




















Erhvervsrettet andetsprogsdansk er et sprogfag, som henvender sig til de elever i erhvervsuddannelserne, der har dansk som andetsprog, og som har behov for styrkelse og udvikling af kommunikative, sproglige og kulturelle kompetencer. Dermed kan faget bidrage til, at eleven gennemfører en erhvervsuddannelse.

Målet er først og fremmest, at faget skal kunne understøtte undervisningen og uddannelsen af eleven både i skolen og i virksomheden, således at eleven bliver i stand til at anvende sproget funktionelt i sammenhænge, der vedrører uddannelse, arbejde, erhvervsliv og samfund.

Erhvervsrettet andetsprogsdansk i erhvervsuddannelserne — råd og vink er udarbejdet i tilknytning til fagbilaget for det centralt udarbejdede valgfag, erhvervsrettet andetsprogsdansk, og til Undervisningsministeriets vejledning til faget.

Formålet med publikationen er at give et bud på, hvordan lærerne i forhold til Vejledningen til Erhvervsrettet Andetsprogsdansk kan få inspiration og ideer til undervisning i faget på erhvervsskolerne. Publikationen er et idékatalog og skal ikke opfattes som en samling af færdige undervisningsforløb.

Igennem formålet og målene for faget er der lagt vægt på de samme elementer, som indgår i formål og mål for faget fremmedsprog i erhvervsuddannelserne, det vil sige kommunikativ kompetence (tale, lytte, læse, skrive), kommunikative og it-mæssige strategier, sproglige færdigheder, sproglig viden, stigende grad af korrekthed i anvendelsen af sproget, kulturelle kompetencer samt evne til at anvende disse kompetencer konkret og hensigtsmæssigt.

I undervisningen indgår arbejde med tekster, der læses, lyttes til og produceres. Der skal arbejdes med mindst én branche- eller virksomhedscase i undervisningen. I arbejdet med cases kan der med fordel hentes inspiration fra de centralt stillede caseopgaver og de casevirksomheder, som er anvendt som eksempler i caseeksamen i de merkantile uddannelser.

Skolen kan vælge at afholde eksamen i faget. Eksamen i faget tager udgangspunkt i en casevirksomhed, der er relevant for den uddannelse og branche, som eleven er i gang med.

I publikationen er beskrevet værktøjer og metoder til implementering af faget, herunder sprogscreening, løsningsmodeller i form af opkvalificeringsforløb, fleks-hold, fagintegreret undervisning mv. Desuden er der udarbejdet en skabelon til brug ved undersøgelse af tosprogede elevers sprogproblemer i uddannelsens fag, eksempelvis erhvervsøkonomi.

Publikationen indeholder en beskrivelse af et toårigt merkantilt undervisningsforløb tilrettelagt som et kursus uden for den normale undervisning. Fordele og ulemper ved holdundervisning beskrives, og der gives et forslag til undervisningsmidler og organisering af undervisningen.

Et undervisningsforløb om sprogtilegnelse i et særlig tilrettelagt forløb for bagere er beskrevet. Undervisningsforløbet beskriver fordele og ulemper ved undervisning i faget i værkstedet. Den valgte undervisningsmetode er problem-/opgavebaseret læring, og forløbet beskriver de tre faser og fremhæver værdien af sprogligt fokus på handlinger i elevens faglige kontekst.

Materialet indeholder en række casebaserede opgaver om temaet "Mit fremtidige job", "Faste udtryk og vendinger" og "Høflighedsvendinger". Opgaverne lægger op til en kommunikativt orienteret undervisning, og der er lagt vægt på problem-/opgavebaseret læring med ideer til føropgaver, efteropgaver og sprogfokus. Målet med opgaverne er at opbygge kommunikative, sproglige og sociale kompetencer inden for området. Sproglæringen i eksemplerne er indholdsbaseret, det vil sige tager udgangspunkt i de kommunikationssituationer, hvori eleverne har brug for at kunne anvende sproget, for eksempel skrive en ansøgning, deltage i et gruppearbejde, skrive en opgave osv. Herved søges der skabt sproglig opmærksomhed på relevante aspekter af sproget.

Der er desuden eksempler på virksomhedscasebaserede opgaver af forskellig sværhedsgrad. Opgaverne egner sig til træning og forberedelse af caseeksamen. En værktøjskasse er tilføjet, som indeholder links til relevante hjemmesider, forslag til screening af elever samt forslag til udarbejdelse af materialer.

Vejledningen skelner ikke mellem uddannelsesretningerne, hvilket projektgruppen har valgt heller ikke at gøre. Projektgruppen var sammensat af lærere fra både tekniske og merkantile erhvervsuddannelser, og de ideer og undervisningseksempler, der er beskrevet, kan med fleksibilitet anvendes i alle erhvervsuddannelserne. Den enkelte lærer kan selv tilpasse undervisningsforløb, opgaver og eksamen til den konkrete brug og uddannelsesretning.

Erhvervsrettet andetsprogsdansk er et nyt fag, og der er derfor begrænsede undervisningserfaringer i faget. Der findes af samme grund ikke undervisningsmateriale, som er oparbejdet gennem lang tids undervisningspraksis. Det har derfor ikke været muligt at komme med en bredere vifte af opgaveeksempler, men projektgruppen håber, at publikationen alligevel kan give inspiration og ideer til tilrettelæggelse af undervisningsforløb og opgaver i faget.

God fornøjelse!
Projektgruppen


Et andetsprog er et sprog, som læres, fordi det fungerer som offentligt sprog i det samfund, hvor sprogbrugeren lever. Førstesproget er det sprog, som tales i den primære familie og sociale sfære. Andetsproget adskiller sig fra førstesproget, ved at andetsprogsbrugeren ikke i samme grad som førstesprogsbrugeren må forventes at kunne beherske alle førstesprogets registre.
Denne side indgår i publikationen "Erhvervsrettet andetsprogsdansk i erhvervsuddannelserne – råd og vink". © Undervisningsministeriet 2009