
|


Forord
Uddannelsesinstitutionernes ledelser spiller en afgørende rolle i forhold til at skabe gode uddannelser ved blandt andet at have stor indflydelse på undervisernes motivation og kompetencer.
Denne kodeks for ledelse er udarbejdet for at inspirere ledelser og bestyrelser til at udvikle ledelse. Kodeksen er blevet til på foranledning af det partnerskab om udvikling af ledelse på uddannelsesinstitutionerne, som bestyrelses- og lederforeningerne for de selvejende institutioner og Undervisningsministeriet har etableret.
Kodeksen er et værktøj, som ledelser, bestyrelser og medarbejdere kan bruge til at have en dialog om, reflektere over og handle i forhold til, hvad god ledelse er og skal være på en uddannelsesinstitution. Håbet er, at ledelserne og bestyrelserne på de enkelte uddannelsesinstitutioner vil tage kodeksen til sig og bringe den i anvendelse ved at drøfte og formulere, hvad god ledelse er på den enkelte institution.
Kodeksen består af målsætninger og handleanvisninger for god ledelse inden for otte ledelsesarenaer. En dygtig ledelse bør i større eller mindre omfang forholde sig til disse arenaer. Hvordan det sker, og om der eksempelvis sker en arbejdsdeling mellem flere ledere i et ledelsesteam, afklarer bestyrelse og ledelse på den enkelte institution i et samspil.
Offentliggørelsen af kodeksen er startskuddet til en videre proces på uddannelsesinstitutionerne. Det er ideen, at dette arbejde og tilbagemeldingerne fra institutionerne bidrager til at videreudvikle kodeksen, og at der på et senere tidspunkt kommer en ny version af kodeksen, der endnu mere præcist beskriver god ledelse på en uddannelsesinstitution.
Vi håber derfor, at der vil blive taget godt imod kodeksen, og at kodeksen vil være et nærværende og aktuelt bidrag til den nødvendige diskussion af, hvad god ledelse er.
God fornøjelse og arbejdslyst.
Per Hansen, afdelingschef, Undervisningsministeriet
Indledning
Dette er 1. udgave af kodeks for ledelse af uddannelsesinstitutioner. Det er hensigten, at der i efteråret 2009 skal udkomme en revideret udgave på baggrund af ledere og medarbejderes erfaringer med at arbejde med kodeksen.
Kodeksen er det første resultat af det partnerskab om ledelse af uddannelsesinstitutioner, som leder- og bestyrelsesforeninger og Undervisningsministeriet har etableret.
Kodeksen har fokus på den daglige ledelse af uddannelsesinstitutionen, det vil sige den leder eller det team af ledere, der udgør det strategiske ledelsesteam på en selvejende uddannelsesinstitution. Kodeksen er dermed en pendant til kodeksen for godt bestyrelsesarbejde fra januar 2008, som indeholder anbefalinger for bestyrelsens strategiske opgave. Kodeksen er tilgængelig på Undervisningsministeriets hjemmeside under bestyrelse.
Formålet med at udarbejde en kodeks for ledelse af uddannelsesinstitutioner har været at bidrage til at:
- Fastlægge og synliggøre fælles værdier for, hvad god ledelse af selvejende uddannelsesinstitutioner er.
- Inspirere ledelser og bestyrelser til at tale om, reflektere over og handle i forhold til, hvad god ledelse er og skal være på uddannelsesinstitutionerne.
- Kommende ledere får en bedre forståelse af, hvad det indebærer at være leder.
For at understøtte dette er der forsøgt anvendt et sprog, der kan fungere som fælles ledelsessprog på tværs af de selvejende uddannelsesinstitutioner, uagtet at disse har forskellige opgaver og profiler. Der er generelt anvendt ordet uddannelsesinstitution, hvor også skole kunne være anvendt, medarbejder, hvor også underviser, lærer eller ansat kunne være anvendt, og elev/uddannelsessøgende, hvor også kunde, kursist eller studerende kunne være anvendt, afhængigt af institutionstype.
Kodeksen vil blive anvendt i det videre arbejde med kompetenceudvikling af ledere, identifikation og udbredelse af erfaringer med god ledelse mv.
Idéoplægget er udarbejdet af en arbejdsgruppe bestående af:
Christian Abildgaard, Professionshøjskolernes Rektorkollegium
Jens Andersen, Erhvervsskolernes Bestyrelsesforening
Jens Boe Nielsen, Gymnasieskolernes Rektorforening
Jette Kammer Jensen, VUC Bestyrelsesforening
Leif Støy, Bestyrelsesforeningen for SOSU
Steen Sørensen, Danske Erhvervsskoler (formand for arbejdsgruppen).
Søren Christensen og Jon Jespersen fra Undervisningsministeriet har fungeret som sekretariat for arbejdsgruppen.
Gruppen har arbejdet ud fra et oplæg til udvikling af ramme for ledelse, som styregruppen for partnerskabet om ledelse af uddannelsesinstitutioner tiltrådte 14. august 2008.
Den 10. oktober 2008 blev der afholdt heldagsseminar med deltagelse af 30 ledere og bestyrelsesmedlemmer fra uddannelsesinstitutioner og Undervisningsministeriet. Bidragene fra seminaret er, i det omfang arbejdsgruppen har skønnet det relevant, indarbejdet i kodeksen.
Idéoplægget er udarbejdet med udgangspunkt i viden om god ledelse og de særlige udfordringer, ledelser af selvejende institutioner på uddannelsesområdet typisk møder. Idéoplægget er inspireret af en række eksisterende kodekser:
- Kodeks for godt bestyrelsesarbejde (Undervisningsministeriet 2008)
- Kodeks for god skoleledelse (Skoleledernes Fællesrepræsentation 2007)
- Kodeks for god ledelse i kommuner og regioner (KTO, KL og Danske Regioner 2008)
- Kodeks for god offentlig topledelse (KL, Amtsrådsforeningen og Finansministeriet 2005).
Derudover er også "The Developmental Learning Framework for School Leaders" fra Victoria, Australien, anvendt som inspiration.
I det følgende er idéoplæggets otte forslag til kodekspunkter afbildet som et ledelseshjul og efterfølgende beskrevet nærmere.

Vision
Ledelsen udvikler fremtidsvisioner understøttet af fælles mål og værdier.
Det betyder, at ledelsen:
Formulerer en vision og omsætter den til strategier og politikker
- Ledelsen udarbejder et oplæg til vision for uddannelsesinstitutionen med inddragelse af bestyrelse, medarbejdere og øvrige interessenter.
- Ledelsen sikrer opbakning til visionen blandt medarbejderne.
- Ledelsen kommunikerer visionen til uddannelsesinstitutionens interessenter og agerer strategisk i forhold til muligheder i uddannelsesinstitutionens omgivelser.
- Ledelsen sikrer sammenhæng mellem uddannelsesinstitutionens vision, mål og udviklingsstrategier samt den afledte kortsigtede plan og handling.
- Ledelsen sikrer, at skolens kort- og langsigtede planlægning og ressourceallokering afspejler uddannelsesinstitutionens vision, og at der sker en systematisk opfølgning og tilpasning af visionen.

Har et internationalt udsyn og fremmer internationalt samarbejde
- Ledelsen tænker uddannelsesinstitutionen i et internationalt perspektiv og har blik for de udfordringer og muligheder, globaliseringen indebærer.
Udvikler partnerskaber og netværk
- Ledelsen indgår i alliancer for at fremme realiseringen af uddannelsesinstitutionens vision. Ledelsen arbejder sammen med andre ledere og på tværs af uddannelsessystemet med at udvikle og dele viden og med at øge alle elevers adgang til uddannelse af høj kvalitet.
Værdier
Ledelsen former centrale værdier og adfærd.
Det betyder, at ledelsen:
Fremmer ansvarlighed og sørger for sammenhæng mellem værdier og handlinger
- Ledelsen gør medarbejderne i stand til at tage individuelt og kollektivt ansvar.
- Ledelsen sikrer medarbejdernes medinddragen i beslutningsprocesserne.
- Ledelsen sikrer, at uddannelsesinstitutionens værdier er reflekteret i praksis, og skaber rammer, der understøtter værdierne.
- Ledelsen fremmer uddannelsesinstitutionens værdier i forhold til omgivelserne.
Udvikler en egen kultur, som inkluderer mangfoldighed
- Ledelsen taler for værdien af forskellighed og understøtter udviklingen af en egen kultur på uddannelsesinstitutionen.
Skaber og deler viden gennem en effektiv kommunikation
- Ledelsen får og giver indflydelse via respekt for det logiske argument.
- Ledelsen skaber nye måder at kommunikere og evaluere effektiviteten af kommunikationsstrategier.
Pædagogik
Ledelsen skaber retning og rammer for pædagogikken.
Det betyder, at ledelsen:
Anvender en moderne og kritisk forståelse af læreprocesser
- Ledelsen har kendskab til den nyeste viden inden for undervisningsområdet.
- Ledelsen sikrer, at fælles modeller for læring og undervisning udvikles og anvendes på hele uddannelsesinstitutionen, og at der skabes et fælles sprog.
- Ledelsen understøtter og udvikler teamwork og rammer for samarbejde bredt på institutionen.
- Ledelsen fremmer anvendelsen af it som værktøj i undervisningen.
Fokuserer på resultater
- Ledelsen sikrer evaluering af undervisning, og at elever og lærere selvevaluerer i forhold til mål og målsætninger.
Fremmer udforskning og refleksion
- Ledelsen fremmer yderligere udvikling ved systematisk at dokumentere, hvordan refleksive praksisser bidrager til bedre undervisning.
Politik
Ledelsen forstår og handler i forhold til politiske strategier og processer.
Det betyder, at ledelsen:
Fortolker, forklarer og sikrer implementering af de politiske beslutninger og institutionens mål
- Ledelsen sikrer, at de politiske mål og intentioner fremstår klare for uddannelsesinstitutionens ledere og medarbejdere.
Afklarer sit ledelsesrum i forhold til bestyrelsen, ministerium og øvrige interessenter
- Ledelsen agerer i overensstemmelse med politiske beslutninger og bestyrelsens beslutninger.
- Ledelsen udfordrer og udforsker sit ledelsesrum.
Indgår i et konstruktivt samspil med bestyrelsen
- Ledelsen kvalificerer bestyrelsens arbejde med analyser og indlæg om relevante tendenser i uddannelsespolitikken og i den samfundsmæssige udvikling såvel lokalt som nationalt med relevans for mission, vision og handleplaner.
- Ledelsen sørger for, at der sker en kobling mellem bestyrelsens strategiske virksomhed og institutionens dagligdag med en tydelig arbejdsdeling mellem strategisk bestyrelsesarbejde og daglig ledelse af institutionen.
Virksomhed
Ledelsen optimerer de økonomiske, menneskelige og fysiske ressourcer.
Det betyder, at ledelsen:
Tænker og planlægger strategisk og sørger for at matche ressourcerne med de ønskede resultater
- Ledelsen bruger en bred forståelse af uddannelsesmæssige og politiske forhold til at udvikle den strategiske tænkning og planlægning og initiere processer, der fremmer uddannelsesmæssige resultater.
- Ledelsen sikrer, at administrative og økonomiske systemer og procedurer, herunder procedurer for budgetplanlægning og opfølgning, er effektive, gennemskuelige og understøtter institutionens planlægning og drift.
- Ledelsen evaluerer rammerne for ressourceallokering, for at sikre at behov og prioriteringer bliver mødt, og at ressourceallokering er påvirkelig over for ændrede behov.
Måler performance og giver medarbejderne udviklende feedback
- Ledelsen anvender data for præstationer til løbende at forbedre uddannelsesinstitutionen og til at overvåge fremskridt i forhold til institutionens mål og prioriteringer.
Fremmer innovation og kreativitet
- Ledelsen anvender ressourcer og metoder innovativt til at fremme elevernes læring.
- Ledelsen bruger udviklingsstrategier og forandringsledelse, der matcher udviklingsbehovet.
- Ledelsen har konstant fokus på at anvende teknologier, der matcher aftagernes brug heraf.
Personale
Ledelsen fremmer et tillidsfuldt, målbevidst og samarbejdende læringsmiljø og skaber konstruktive relationer.
Det betyder, at ledelsen:
Sikrer en mangfoldig medarbejdergruppe
- Ledelsen har formuleret politikker for mangfoldigheden i medarbejdergruppen.
Har blik for medarbejdernes kompetenceudviklingsbehov
- Ledelsen udfordrer konstant sig selv og andre til udvikling af kompetencerne.
- Ledelsen sikrer, at den enkelte medarbejder får mulighed for at bruge og udvikle sine kompetencer, også via karriereveje.
- Ledelsen uddelegerer ledelsesopgaver og understøtter ledelsesudviklingen.
Udvikler og værner om trivslen på arbejdspladsen
- Ledelsen skaber et miljø, hvor alle ansatte føler sig accepteret og værdsat, og hvor det er et fælles ansvar at være opmærksom på den enkelte medarbejder og fællesskabets trivsel og værdier.
- Ledelsen sikrer samarbejdet mellem medarbejderne og med eleverne gennem dialog og åbenhed og ved at sikre løsning af problemer og konflikter.
Marked
Ledelsen forstår interessenternes behov og udvikler en konkurrencemæssig platform.
Det betyder, at ledelsen:
Brander virksomheden
- Ledelsen er opmærksom på at udvikle et godt brand, så skolens attraktivitet for både aftagere, kunder, uddannelsessøgende og medarbejdere er stor.
Forfølger en markedsstrategi
- Ledelsen samarbejder med øvrige uddannelsesinstitutioner og formulerer institutionens kerneopgaver og -kompetencer for at sikre balance mellem konkurrence og arbejdsdeling.
- Ledelsen er opmærksom på balancen mellem faglighed og økonomiske muligheder.
Skaber gode relationer til aftagerne
- Ledelsen opfordrer til, at interessenternes øgede forventninger søges imødekommet, og motiverer medarbejderne til at yde god service.
- Ledelsen sikrer, at der er en systematisk dialog med aftagerne om kvaliteten af institutionens uddannelser.
- Ledelsen sikrer, at uddannelsesinstitutionens tilbud matcher de behov og krav, som omverdenen (staten, markedet, brugerne og eleverne) har, og at alle ansatte ser uddannelsessøgende, kunder og andre brugere af institutionen som samarbejdspartnere, der lyttes til.
Arkitektur & Æstetik
Ledelsen arbejder for, at de fysiske rammer og det æstetiske understøtter og afspejler læreprocesser og uddannelsesinstitutionens mål, identitet og værdier.
Det betyder, at ledelsen:
Bruger æstetiske virkemidler i kommunikationen
- Ledelsen sikrer, at uddannelsesinstitutionen i al sin præsentation fremstår kommunikativt og brandingmæssigt skarp gennem et godt design.
Skaber fysiske rammer for fælles oplevelser og samarbejde
- Ledelsen sørger for, at de fysiske rammer understøtter uddannelsesinstitutionens forskellige aktiviteter, herunder behovene for at samarbejde på tværs.
Er opmærksom på betydningen af æstetiske og inspirerende læringsrum
- Ledelsen sikrer, at arkitektoniske forhold, design mv. understøtter læring og trivsel på arbejdspladsen.
|
|