|
Evaluering af elevernes sundhedsbegreb
Mange sundhedsfremmende skoler har gode erfaringer med at stille elever følgende spørgsmål:
- Hvad er sundhed?
- Beskriv det sundeste menneske, du kender?
- Hvad påvirker sundhed?
Hvis spørgsmålene anvendes til skolens ældste elever, kan læreren kræve en stil eller fortælling af eleverne. Hvis spørgsmålene anvendes til skolens yngste elever, kan eleverne udtrykke deres svar på spørgsmålene som tegninger.
Praksiseksempel 1: Sundhedsopfattelse udtrykt gennem tegninger
På en skole valgte børnehaveklasseleder og lærere i indskolingsafdelingen at stille ovenstående tre spørgsmål og lade eleverne udtrykke sig gennem tegninger. Tegningerne blev efterfølgende samlet ind og gjort til genstand for analyse og diskussion på et afdelingsmøde. Analysen handlede om at undersøge både den enkelte elevs og klassens sundhedsopfattelse. Børnetegningerne blev analyseret ud fra firefeltsmodellen (se figur 1) om sundhed: Giver tegningerne udtryk for en overvejende sygdomsorienteret sundhedsopfattelse? Giver tegningerne også udtryk for et sundhedsbegreb, som handler om velvære? Er der overhovedet noget i elevernes tegninger, som handler om levevilkår? Denne analyse resulterede i:
- At afdelingens ansatte fik et indblik i den enkelte elevs sundhedsopfattelse.
- At afdelingen fik et overblik over klassernes dominerende sundhedsopfattelser.
- At afdelingens ansatte fik en øget fælles forståelse af det positive og brede sundhedsbegreb.
Efterfølgende diskuterede afdelingen, hvordan undervisningen og den pædagogiske indsats skulle udvikles for at fremme et positivt og bredt sundhedsbegreb hos eleverne. Skolen gentog undersøgelsen et år efter for at evaluere, om der var en effekt af skolens sundhedsundervisning i forhold til elevernes sundhedsbegreber.
|

Praksiseksempel 2: Værdispil som udgangspunkt for sundhedsdiskussion
På en skole anvendte klasselæreren i en 7.-klasse et værdispil om sundhed til at få en dialog med eleverne om sundhedsbegreber. Værdispillet indeholder 30 forskelligartede udsagn om sundhed. Den enkelte elev får først nogle minutter til dels at læse udsagnene igennem, dels at foretage en prioritering af, hvilke fem til syv udsagn der bedst indfanger begrebet sundhed. Efterfølgende blev der foretaget en udveksling af synspunkter i grupper. Spillereglen for denne udveksling var, at den enkelte elev først præsenterede sin prioritering og dernæst forklarede, hvorfor der netop var foretaget den pågældende prioritering.
Efter gruppeprocessen præsenterede klasselæreren klassen for firefeltsmodellen, forklarede de forskellige sundhedsbegreber og gav eksempler på, hvordan sundhedsmæssige problemstillinger kan anskues og gribes an ud fra et positivt og bredt sundhedsbegreb. Læreren førte desuden en dialog med eleverne om sundhedsbegreber.
|
|
 |

|