spacer

Forside

Hvordan gør vi?

Eksempler:

artikel ska

Morgensang på Institut Sankt Joseph

– Sangens År 2008

højtaler ikon

Lydfil - mp3 (2,6 Mb)

På den katolske og internationale (50 nationer) skole, Institut Sankt Joseph på Østerbro, har vi altid lagt vægt på det fællesskab, vi opnår ved at synge sammen. Vi har morgensang i skolens teatersal, hvor cirka 350 af skolens i alt 500 daglige brugere kan stå op og synge klokken 8.00 hver morgen.

Morgensang på Institut Sankt JosephMorgensang på Institut Sankt Joseph

Vi veksler mellem sange og salmer og varierer repertoiret i løbet af året. Ugens tre første morgener er det de yngste klasser og torsdag-fredag er det de ældste. Morgensangen offentliggøres i forvejen, så henholdsvis musiklærerne og kristendomslærerne kan øve i forvejen – eller eventuelt følge op bagefter.

Morgensangen har foruden sangindholdet også karakter af ritual, idet vi sammen beder fadervor og der eventuelt gives meddelelser eller orienteres om dagen ud fra for eksempel Politikens “Bog om År og dage” eller “The Dangerous Book for Boys Yearbook” (HarperCollins).

Ikke alle børnene synger med, men de er til stede og hører altså i det mindste morgensangen. Men ofte opmuntrer skolelederen eleverne til at forsøge sig, selv om de måske ikke kender melodien helt endnu. Der synges efter overheadtekst på et stort lærred, så sangbøger undgås. Det rummer også muligheden for at vælge en aktuel sang – som da vi for eksempel mandagen efter Melodi Grand Prix et år sang den danske vindermelodi “Fly on the Wings of Love”.

Der spilles til på flygel, guitar eller tværfløjte – undertiden kommer nogle medlemmer af skolens harmoniorkester og spiller til. Vi bruger også sommetider musikanlægget, som når vi spiller en af de ældste elevers yndlingssange “Heal the World” (Michael Jackson fra albummet “History”) eller Kim Larsens sange. De yngste synger bedst med på traditionelle morgensange som “I østen stiger solen op” eller nye salmer som Holger Lissners “Måne og sol”.

I anledning af “Sangens År” har vi indført en fælles morgensang for alle 500 én gang om måneden i skolens idrætshal. Så forberedes det meget omhyggeligt med flytning af keyboards, højttalere osv. og fire eller fem af skolens lærere står for live-musik. Morgensangen holdes klokken 10, og den varer længere end normalt, idet vi synger tre – fire sange, og der gives aktuelle meddelelser ind imellem.

Det er vigtigst ved denne store fælles morgensang, hvor eleverne sidder på gulvet i hallen, at de ældste elever synes om det, idet de virker som rollemodeller for de yngre. Derfor vælger vi dels en salme eller årstidssang – noget dansk (for eksempel Benny Andersen) og en sang på dansk eller engelsk, der retter sig mod udskolingen.

Vi ønsker, at denne månedlige morgensang bliver værdsat af eleverne, så vi gør os umage! Husorkestret øver sig omhyggeligt, og de tekniske forhold skal bare være i orden. Netop derfor kan vi kun overkomme at holde denne store morgensang i idrætshallen én gang om måneden. Det skal være kvalitet, og fokus skal være på musikken – ikke på personen som i X-faktor.

Morgensangshilsner fra Institut Sankt Joseph,
Herluf Eriksen
skoleleder

artikel ska

PS: Et godt spansk ordsprog lyder:
“Når man synger, kan man ikke tænke onde tanker”.

 

 
ramme bund