spacer

Forside

Forord

 

Ministerens ord

Vi skal synge noget mere i skolen.

Mange skoler har i dag en fast ordning med fælles morgensang/fællessang. Nogle steder samles alle eleverne hver dag og synger sammen, andre steder organiseres det anderledes, for eksempel årgangsdelt med samlinger en eller to gange om ugen.

Sangen har altid haft sin plads i skolen. I gamle dage indledte man altid skoledagen med morgensang, men på et tidspunkt gled den tradition mere og mere ud. Nogle vil måske mene, at morgensang er en unødvendighed, en rest fra gamle dage, som tager tid fra den “rigtige” undervisning.

Denne opfattelse er nu heldigvis ved at forsvinde, og flere og flere skoler har fået øjnene op for de positive sider, der er ved disse samlinger med fællessang.

Samlingerne kan styrke fællesskabsfølelsen på skolen og sprede glæde. Når eleverne synger de ældre og de moderne sange, opnår de en vis fortrolighed med den danske sangskat. På den måde bliver fællessangen en del af elevernes kulturelle dannelse.

Og her skal vi heller ikke glemme salmerne, der er fulde af liv og stærke billeder.

Jeg håber, at denne publikation med gode eksempler fra skolernes hverdag kan give inspiration til lærere, ledelse og skolebestyrelser, både på de skoler, der ikke har tradition for morgensang/fællessang, og for dem, der gerne vil puste nyt liv i en gammel tradition.

Bertel Haarder
Undervisningsminister
December 2008

underskrift

 

 
ramme bund