Til forsiden
Krone
Undervisningsministeriets logo

Ansæt flere elever – det lønner sig

- inspiration til skoler, uddannelsesinstitutioner og styrelser på Undervisningsministeriets område




Den trykte publikations forside

Resumé

Der skal ansættes flere erhvervsuddannelseselever i staten. Det gælder også for hele Undervisningsministeriets område med skoler, uddannelsesinstitutioner og styrelser. Denne webpjece giver hjælp og inspiration i forbindelse med afklaringen af, hvor der kan være basis for at have erhvervsuddannet personale og dermed også for at ansætte erhvervsuddannelseselever.

 


Indhold:

Forord
Typiske erhvervsuddannelser på Undervisningsministeriets område
Indgåelse af uddannelsesaftale
Hvordan finder man en elev?
Økonomi

Komplet indholdsfortegnelse
Kolofon
Hele publikationen samlet i en fil (17 kB)
Hele publikationen i PDF-format (903 KB)

Undervisningsministeriet
Frederiksholms Kanal 21
1220 København K
Telefon 3392 5000

© Undervisningsministeriet 2006
Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.

grøn streg

Indholdsfortegnelse

Forord
Typiske erhvervsuddannelser på Undervisningsministeriets område
Indgåelse af uddannelsesaftale
Hvordan finder man en elev?
Økonomi

groslash;n streg

Som led i den politiske aftale om fremtidens velstand og velfærd og investeringer i fremtiden skal antallet af erhvervsuddannelseselever i staten stige med mindst 25 procent inden udgangen af 2007. Også efter 2007 vil staten øge det samlede antal elever, så staten yder sit bidrag til at nå målsætningen om, at mindst 95 procent af alle unge skal gennemføre en ungdomsuddannelse i 2015.

Regeringen har derfor besluttet en kvotemodel, hvor alle ministerier pålægges som minimum at ansætte en tildelt kvote af erhvervsuddannelseselever for henholdsvis 2006 og 2007. Såfremt kvoten for 2007 ikke opfyldes, vil der på vedkommende ministeriums bevillingsafregning ske et bevillingsbortfald på 150.000 kr. per elev, der mangler.

Den fastsatte kvote for Undervisningsministeriet omfatter stort set hele minister-området, herunder institutionerne, bortset fra de kommunale skoleområder og enkelte andre skoleområder uden for de statslige lønregler.

Denne folder er tænkt som hjælp og inspiration i forbindelse med afklaringen af, hvor der kan være basis for at have erhvervsuddannet personale og dermed også for at ansætte elever.

Elever i erhvervsuddannelser veksler mellem praktikuddannelse i en virksomhed og undervisning på skole. Uddannelserne bygger derfor på, at der er tilstrækkeligt mange virksomheder, som vil ansætte elever. For skoler og uddannelsesinstitutioner bør det være en selvfølge at bidrage maksimalt til opfyldelse af denne uddannelsesforpligtelse.

Det er også værd at bemærke, at erhvervsuddannelser er moderne uddannelser, som er relevante for en lang række arbejdsfunktioner – også i offentligt regi.

Jeg opfordrer hermed ledelserne på hele Undervisningsministeriets område til at ansætte elever i størst muligt omfang og dermed være med til at sikre, at alle unge får en ungdomsuddannelse. Det skal ikke være en hæmsko, at man måske ikke kan tilbyde den færdiguddannede beskæftigelse efter endt uddannelse. Uddannelsen kan bruges mange andre steder, og der kan bygges videre på uddannelsen. Derimod vil den ikke-uddannede skulle lede meget længere efter et job – ikke mindst i fremtiden.

Med venlig hilsen

Bertel Haarder
Undervisningsminister
November 2006

groslash;n streg

Typiske erhvervsuddannelser på Undervisningsministeriets område

Mange funktioner i en moderne institution varetages af erhvervsuddannede, og mange institutioner kan derfor godkendes som praktiksted for et eller flere erhvervsuddannelsesforløb – helt eller delvist.

Nedenfor følger en beskrivelse, af hvilke uddannelser der umiddelbart synes relevante for Undervisningsministeriets område. Men andre af de mange erhvervsuddannelser kan også tænkes at være relevante.

Klik her for at se oversigt over erhvervsuddannelsessystemet: http://us.uvm.dk/erhverv/generelt/index.htm?menuid=200504

I institutionens administration er det naturligt at uddanne elever inden for kontoruddannelsen med specialer – enten hele kontoruddannelsen eller det nye trin kontorservice.

Hvor institutionen selv driver sin kantine, vil der i denne være mulighed for at uddanne elever til gastronom eller ernæringsassistent. Hvis der ikke serveres á la carte, kan dette delområde læres i en udstationering, eller der kan indgås kombinationsaftale med en restaurant.

Institutionens it-afdeling vil kunne stille praktikplads til rådighed inden for data- og kommunikationsuddannelsen – typisk it-supporter. Hvis institutionen selv udarbejder materialer til information og markedsføring, kan den være praktiksted for dele af en kreativ medieuddannelse.

I bygningstjenesten vil der være gode muligheder for at uddanne elever inden for ejendomsservice. Nogle institutioner har ansat forskellige håndværkere med henblik på at kunne varetage såvel vedligeholdelse som egentlige håndværksmæssige opgaver. Sådanne institutioner vil kunne stille hele eller delvise praktikpladser til rådighed for elever i andre bygningshåndværk, for eksempel vvs eller træfagenes byggeuddannelse. Endelig vil der i institutionens indretning og vedligeholdelse af udendørs arealer for eksempel kunne stilles praktikplads til rådighed i uddannelsen til anlægsgartner.

Institutionens rengøringsafdeling vil være en naturlig praktikplads for elever i uddannelsen til serviceassistent. Institutioner, som har en receptions- og/eller betjentfunktion, kan medvirke til uddannelsen af sikkerhedsvagter.

Her findes eleverne:

Uddannelse Indgang
Kontoruddannelse Den merkantile indgang
Gastronom og ernæringsassistent Indgangen Fra jord til bord – uddannelsesfamilie 1: Køkken, hotel og levnedsmiddel
Data- og kommunikationsuddannelsen Indgangen Teknologi og kommunikation
Ejendomsservice og andre håndværk Indgangen Bygge og anlæg
Anlægsgartner Indgangen Fra jord til bord – uddannelsesfamilie 2: Jordbrug
Serviceassistent og sikkerhedsvagt Indgangen Service
Andre erhvervsuddannelser Undersøg her, om andre uddannelser er relevante for jeres skole eller instituton

groslash;n streg

Indgåelse af uddannelsesaftale

Ansættelse af en erhvervsuddannelseselev forudsætter, at institutionen er godkendt som praktiksted, og at der indgås en uddannelsesaftale mellem praktikstedet og eleven. Langt de fleste opgaver i forbindelse med såvel godkendelse som indgåelse af uddannelsesaftale kan erhvervsskolen være behjælpelig med, herunder hvilken aftaleform der passer bedst i den pågældende situation.

En uddannelsesaftale er nemlig ikke et entydigt begreb. I Undervisningsministeriets pjece “Uddannelsesaftale. En sund investering i fremtiden” er der en gennemgang af de forskellige aftaleformer. http://static.uvm.dk/publikationer/2006/uddannelsesaftale/

Hvis institutionen ikke har mulighed for at indgå en almindelig uddannelsesaftale, det vil sige en aftale, som indgås mellem en elev og en eller flere virksomheder ved starten af uddannelsen, og som varer hele uddannelsesperioden, kan der indgås en kort uddannelsesaftale eller en flex-kombinationsaftale.

En kort uddannelsesaftale indgås i samarbejde med elevens skole, hvis institutionen – af faglige eller bevillingsmæssige grunde – ikke kan forpligte sig til et helt uddannelsesforløb.

Når en kort uddannelsesaftale udløber, kan den forlænges, ellers skal eleven indgå en ny kort uddannelsesaftale med en anden virksomhed. Er det ikke muligt for eleven at få en ny kort uddannelsesaftale i umiddelbar forlængelse af aftalens udløb, kan eleven komme i skolepraktik, indtil næste aftale indgås, såfremt uddannelsen gennemføres med skolepraktik. En flex-kombinationsaftale indgås, hvis institutionen er for specialiseret til at kunne få en fuldstændig godkendelse som praktiksted i den pågældende uddannelse og derfor kun kan godkendes til en del af uddannelsen. En flex-kombinationsaftale indebærer, at der skal indgå flere virksomheder, og det er kun muligt at forlænge en flex-kombinationsaftale, hvis virksomheden er godkendt til den pågældende del. Indgås der ikke en ny flex-kombinationsaftale i umiddelbar forlængelse af den udløbne aftale, kan eleven komme i skolepraktik, indtil næste aftale indgås. Der kan kun indgås flex-kombinationsaftaler inden for uddannelser, som gennemføres med skolepraktik.

Endvidere kan der i samråd med elevens skole indgås

  • mesterlæreraftale, hvor det første år gennemføres som praktisk oplæring i virksomheden og træder i stedet for grundforløbet på skole, eller
  • aftale om en individuel uddannelse, som er en aftale om uddannelse, der omfatter dele af en eller flere erhvervsuddannelser, og som typisk indgås, hvor ingen af de godkendte erhvervsuddannelser matcher virksomhedens og elevens uddannelsesbehov.

groslash;n streg

Hvordan finder man en elev?

Der er flere veje til at få en elev. En mulighed er at slå en praktikplads (elevstilling) op i form af en annonce i dagbladene. En anden er at henvende sig til en af de erhvervsskoler, som gennemfører den pågældende uddannelse.

www.elevplan.dk – som er elevers, skolers og virksomheders planlægningsværktøj til erhvervsuddannelse – findes en komplet oversigt over alle erhvervsskolerne.

Klik her: http://www.elevplan.dk/offentlig/default.aspx?sideid=findskole&zoom=1#

Ud over de to nævnte veje til at få en elev findes der et websted, som er beregnet netop til formålet, og som vi varmt vil anbefale institutionen at anvende – eventuelt i kombination med andre måder. Webstedet hedder www.praktikpladsen.dk. Her findes et register over alle virksomheder, som er godkendt til at uddanne erhvervsuddannelseselever. Der er også oplysninger om, hvilke/n uddannelse/r den enkelte virksomhed er godkendt til, og om hvor mange elever virksomheden har i gang netop nu.

Institutionen kan slå ledige praktikpladser op direkte på webstedet – helt gratis – ved at benytte det brugernavn og password, som institutionen har fået tilsendt. Hvis I ikke kan finde det tilsendte brugernavn og password, så ring til den nærmeste erhvervsskole og bed om hjælp.

Størstedelen af de erhvervsuddannelseselever, som søger praktikplads, har lagt en personprofil og en ansøgning på dette websted. Ved brug af institutionens adgang til www.praktikpladsen.dk, får man automatisk adgang til alle de søgende elevers personprofiler og ansøgninger.

groslash;n streg

Økonomi

Lønrefusion

En erhvervsuddannelseselev ansættes i institutionen som lønmodtager med elevløn. Aflønningen sker efter gældende overenskomst.

Når eleven er på skole, modtager institutionen refusion fra AER (Arbejdsgivernes Elevrefusion) for løn og eventuelle befordringsudgifter – eller dele heraf, som institutionen har afholdt i forbindelse med elevens skoleophold.

Mobilitetsfremmende ydelse

Endvidere har AER mulighed for at yde såkaldte mobilitetsfremmende ydelser til elever, som må flytte for at få en praktikplads.

Præmie for oprettelse af ekstra praktikpladser

Endelig modtager institutionen en økonomisk præmie for oprettelse af ekstra praktikpladser i forhold til det foregående præmieringsår. Præmieringsåret løber fra 1. oktober til 31. september, og præmien beregnes på grundlag af en præmieringssats på 20.000 kr. per merbeskæftiget elev.

Læs mere herom på AER’s websted, www.aer.dk

groslash;n streg

Ansæt flere elever – det lønner sig
– inspiration til skoler, uddannelsesinstitutioner og styrelser på
Undervisningsministeriets område
Udgivet af Undervisningsministeriet,
Afdelingen for erhvervsfaglige uddannelser, 2006
Redaktion og produktion: Werner Hedegaard
Grafisk tilrettelæggelse: Prinfomega – Malchow A/S, Ringsted
Fotos: Preben Stentoft og Morten Bang Larsen
ISBN-10 (WWW) 87-603-2605-0
ISBN-13 (WWW) 978-87-603-2605-9
Internetadresse: pub.uvm.dk/2006/flereelever
Eventuelle henvendelser af indholdsmæssig karakter rettes til Publikationsenheden i
Undervisningsministeriet, tlf. 3392 5223 eller e-post: pub@uvm.dk

groslash;n streg

 

groslash;n streg Denne side indgår i publikationen " Ansæt flere elever – det lønner sig " som hele publikationen
© Undervisningsministeriet 2006

Til forsiden
Til sidens top