Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
[ Undervisningsministeriets logo ]

Bilag 4
Adgangskrav til de videregående uddannelser





Adgangskravene til samtlige videregående uddannelser under Undervisningsministeriet og Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling fremgår af en adgangsbekendtgørelse.

For de allerfleste videregående uddannelser er der ud over adgangsgivende eksamen/uddannelse fastsat specifikke fag- og niveaukrav. Adgangsbekendtgørelsen opererer kun med specifikke krav inden for "redskabsfagene", dvs. matematik, fysik, kemi, engelsk, tysk og fransk - og undtagelsesvis spansk.

Institutionerne kan ikke stille yderligere fag- og niveaukrav ud over dem, der er angivet i bekendtgørelsen, men kan supplere kravet med minimumsgennemsnit og/eller minimumskarakterer i relevante fag.

Institutionerne har haft betydelig indflydelse på de fastsatte adgangskrav (fra 1993), og navnlig universiteterne har gennem hele perioden været tilbageholdende med at ønske høje niveaukrav.

Det er et gennemgående princip i adgangsbekendtgørelsen, at adgangskravene til en bestemt videregående uddannelse er de samme, uanset hvilken institution der søges optagelse på.

Ud over adgangsbekendtgørelsen findes oplysninger om de enkelte uddannelsers adgangskrav i publikationen "Uddannelses og erhvervsvalget" og i diverse andre materialer.

Universitetsuddannelser (lvu)

Alle lange videregående uddannelser stiller krav om afsluttet gymnasial eksamen.

Ganske få uddannelser har krav om bestemte A-niveauer:

  • På 5 typer naturvidenskabelige uddannelser (fysik, kemi, biofysik, geofysik, astronomi, matematik/fysik) stilles krav om 2 A-niveauer i matematik/fysik/kemi (i forskellige kombinationer).
  • På en række andre naturvidenskabelige uddannelser (biokemi, datalogi, geologi, matematiklinjer, agronom, hortonom, skovbrug, de naturvidenskabelige basisuddannelser mv.), HA-mat, farmaceutuddannelsen og civilingeniøruddannelsen stilles krav om et enkelt A-niveau (matematik) kombineret med B-niveau i fysik og/eller kemi.
  • På erhvervssprog i engelsk stilles krav om A-niveau i engelsk.

På universitetssprogfagene i øvrigt stilles oftest kun Cniveaukrav i det valgte sprog. På øvrige humanistiske fag stilles ikke specifikke krav ud over gymnasial eksamen.

På de samfundsvidenskabelige uddannelser stilles krav om Bniveau i matematik (HA og økonomi) og om C-niveau i matematik på visse andre (statskundskab og samfundsfag). På jura og antropologi stilles ingen krav ud over gymnasial eksamen.

På medicin, folkesundhed, biomekanik og tandlægestudiet stilles krav om B-niveau i matematik og fysik og C-niveau i kemi.

Professionsbacheloruddannelser (mvu)

Hovedvejen er en afsluttet gymnasial eksamen, men på visse professionsbacheloruddannelser kan man få adgang på grundlag af bestemte hf-enkeltfag, jf. nedenfor.

På diplomingeniøruddannelserne kan man optages på grundlag af et 1-årigt særligt tilrettelagt adgangskursus. Der er et generelt krav om A-niveau i matematik, B-niveau i fysik og Cniveau i kemi (dog med visse variationer afhængig af retning).

Bioanalytikeruddannelsen stiller krav om matematik B og kemi C, og på ernæringsuddannelsen og jordemoderuddannelsen er der krav om kemi på C-niveau.

Lærer- og terapeutuddannelserne stiller ikke specifikke krav i adgangsgrundlaget, men for læreruddannelsen gælder, at bekendtgørelsen fastsætter, at visse linjefag "bygger på gymnasialt B-niveau".

Som nævnt ovenfor kan man på visse mvu-uddannelser blive optaget uden at have en gymnasial eksamen:

  • På pædagoguddannelsen får man i dag adgang på grundlag af en fagpakke bestående af dansk på A-niveau og et andet fag på B-niveau, hvis man har mindst 2 års erhvervserfaring. Når evalueringen af pædagoguddannelsen foreligger, forventes det, at adgangskravene vil blive skærpet i retning af de krav, der gælder for de øvrige mvu'er.
  • På socialrådgiveruddannelsen er der fra 2004 adgang med en fast fagpakke bestående af dansk A, engelsk B, samfundsfag B og psykologi C.
  • På radiografuddannelsen er der en fast fagpakke bestående af dansk A, matematik B, fysik B og engelsk C.
  • På sygeplejerskeuddannelsen er der følgende valgmuligheder i fagpakken: Dansk A, engelsk B, matematik B/fysik B/ kemi B/biologi B og samfundsfag C/psykologi C.
  • På jordmoderuddannelsen er der fast fagpakke bestående af dansk A, engelsk B, kemi B og samfundsfag C som supplering af en relevant erhvervsuddannelse.
  • På bioanalytikeruddannelsen er der en fast fagpakke bestående af dansk A, engelsk B, matematik B, kemi C og biologi C.
  • På uddannelsen i ernæring og sundhed kan man optages på grundlag af en relevant erhvervsuddannelse suppleret med en fagpakke bestående af engelsk C, kemi C samt et af fagene matematik C, samfundsfag C eller biologi C.

Erhvervsakademiuddannelser (kvu)

For både erhvervsuddannede og studenter gælder et generelt krav om C-niveau i matematik og engelsk. Nogle kvuuddannelser har krav om matematik på B-niveau, fx datamatikeruddannelsen og finansøkonom- og markedsføringsøkonomuddannelserne. For de to sidstnævnte gælder dog, at matematik på B-niveau kan erstattes af erhvervsøkonomi på B-niveau. Enkelte uddannelser har endvidere krav om kemi på C-niveau.

Videreuddannelsessystemet for voksne

Adgang til videreuddannelse for voksne (vvu) er parallel med adgangen til erhvervsakademiuddannelser, dvs. specifikt krav til engelsk og matematik på C-niveau. På visse uddannelser, fx akademimerkonomuddannelserne, kan matematik på C-niveau dog erstattes af erhvervsøkonomi på C-niveau.

 


Denne side indgår i publikationen "De gymnasiale uddannelser" som bilag 4 af 5
© Undervisningsministeriet 2003

 Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top