Forrige kapitel Forsiden  
[ Undervisningsministeriets logo ]

Bilag 5
Gymnasiale suppleringskurser (GSK) og gymnasiale indslusningskurser for fremmedsprogede (GIF)





GSK

GSK har til formål at give ansøgere med en gymnasial eksamen (studentereksamen, hf, hhx og htx) mulighed for at opfylde specifikke adgangskrav til videregående uddannelse. De specifikke adgangskrav er fag på bestemte niveauer eller fagspecifikke minimumskarakterkrav.

Optagelsesberettigede på GSK er alle, der har en gymnasial eksamen, men som med deres eksamen ikke opfylder de specifikke adgangskrav. Det betyder eksempelvis, at en sproglig student, der ikke har haft matematik, fysik og kemi som valgfag i gymnasiet, vil kunne få adgang til supplering i disse fag ud fra en tilkendegivelse af, at han eller hun agter at søge optagelse på en videregående uddannelse, hvor disse fag kræves.

Administration

GSK-ordningen administreres af 5 koordinerende rektorer i København (2), Odense, Århus og Aalborg. Rektorerne står for visitering, optagelse, kontrahering med skoler/kurser om placering af hold, kontakt med myndigheder mv. De fleste kurser er placeret i universitetsbyerne.

Hovedvægten af kurserne ligger inden for fagene: matematik, fysik, kemi og biologi. Der er et mindre antal kurser i sprog: engelsk, tysk, fransk, spansk, russisk og latin.

Finansiering

Undervisningen er vederlagsfri. Udgifterne dækkes af en bevilling på finansloven.

Statistik

I 2001/2002 var der tilmeldt ca. 2400 kursister, hvoraf godt 63% supplerede i 1 fag, mens knap 37% supplerede i mere end 1 fag. Beståelsesprocenten var på 92. Den samlede aktivitet svarede til ca. 510 årskursister og en udgift på ca. 40 mio. kr.

Supplering i amtsregi

Ved siden af den statslige GSK-ordning gennemføres suppleringsundervisning i amtskommunalt regi. Der er her typisk tale om udnyttelse af tomme pladser på eksisterende hfenkeltfagshold.

Der findes ikke tal for, hvor mange der supplerer i amtsligt regi.

GIF

GIF har til formål at give unge fremmedsprogede mulighed for at kvalificere sig til optagelse på videregående uddannelse. GIF er planlagt som fuldtidsstudium af et års varighed. GIF udbydes i København, Odense og Århus.

Adgang til kurserne har ansøgere, der

  • har gennemført mindst 12 års skolegang i deres hjemland og aflagt en eksamen, der kan sidestilles med en dansk studentereksamen, men som ikke giver adgang til optagelse på en videregående uddannelse i kvote 1
  • har opholdstilladelse i Danmark
  • har nærmere angivne forudsætninger i dansk, engelsk og matematik.

GIF består af to fagpakker, Mat-GIF og Hum-GIF, der omfatter fag fra gymnasiets og hf 's fagrække samt dansk og historie efter særlige læseplaner.

Mat-GIF omfatter dansk B, historie C, engelsk B, matematik A, fysik B og kemi B. Hum-GIF omfatter dansk B, historie C, engelsk B, matematik C, biologi C og psykologi C.

I 2001/2002 var der optaget 82 kursister. Den samlede udgift var på ca. 4,7 mio. kr.

 


Denne side indgår i publikationen "De gymnasiale uddannelser" som bilag 5 af 5
© Undervisningsministeriet 2003

 Forrige kapitel Forsiden  
Til sidens top