Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
[ Undervisningsministeriets logo ]

SkoleKom

Af Gert Henning Rasmussen, Århus Kommunes Sprogcenter



SkoleKom i undervisningen - nye muligheder for lærere og kursister

Såfremt kursisterne på sprogcentrene skal til at lære at bruge computerne, eller hvis de allerede kan bruge computerne og samtidig skal lære IT, er SkoleKom et oplagt sted at benytte, når det drejer sig om undervisning og kommunikation.

Hvad er SkoleKom?

Sektornet er et fælles netværk for alle danske uddannelsesinstitutioner. I tilknytning til Sektornet er SkoleKom udviklet. Sektornet/SkoleKom er etableret af Undervisningsministeriet. SkoleKom er et fælles elektronisk konference- og emailsystem for alle Sektornet-berettigede skolesystemer i Danmark. Sprogcentrene er i lighed med andre danske uddannelsesinstitutioner berettiget til at koble sig på Sektornet og kan derfor også blive tilkoblet SkoleKom. Det enkelte sprogcenter behøver dog ikke være koblet op på Sektornettet for at være koblet på SkoleKom.

SkoleKom er noget forholdsvis nyt inden for Sprogcentrenes verden. Inden for andre skoleformer som f.eks. Grundskolen, Gymnasiet, VUC og Erhvervsskolerne bruges SkoleKom som en naturlig del af kommunikationen mellem lærer/lærer, elev/lærer og elev/elev.

For at kunne bruge SkoleKom skal det enkelte Sprogcenter oprettes som bruger ved Uni-C, som varetager styringen af Sektornet, herunder SkoleKom. Sprogcentrets kontaktperson til SkoleKom (f.eks. sprogcentrets IT-administrator) opretter så den enkelte bruger via Uni-C. Den enkelte bruger kan både være lærer og kursist. Når læreren eller kursisten er oprettet som bruger, kan den enkelte lærer eller kursist koble sig på SkoleKom fra hvilken som helst computer i verden med internetadgang. Er man registreret bruger, har men ret til både at læse og skrive i konferencerne. Er man på SkoleKom som gæst, har man kun ret til at læse indlæggene.

SkoleKoms indhold

SkoleKom indeholder en konferencedel med både åbne og lukkede konferencer i såvel Lærer- som Undervisningsområdet, en e-maildel, adressebog, postmapper, chat og øvrige internetfaciliteter. Konferencerne under Lærere er beregnet til læreres drøftelser vedrørende undervisningen generelt. Kursister har ikke adgang til Lærerområdet. Undervisningsområdet er tiltænkt undervisningsprojekter, dvs. konferencer, som kan anvendes i forbindelse med undervisningen. Både kursister og lærere har adgang til dette område. Lukkede konferencer er tiltænkt grupper af brugere, som ønsker et debatforum af mere privat karakter. Der er p.t. ca. 2.000 åbne og 16.000 lukkede konferencer i SkoleKom. SkoleKom er logisk opbygget og let at bruge. Kender man lidt til computere i forvejen, vil man se, at SkoleKom ligner noget, man allerede kender. Men ikonerne er lidt anderledes. Man behøver altså hverken være tekniker eller edb-nørd for at kunne få fuldt udbytte af de mange muligheder, som SkoleKom giver. Den enkelte bruger har sin egen mailbox og e-mailadresse.

Muligheder for det enkelte sprogcenter i åbne og lukkede konferencer

Det enkelte sprogcenter og de registrerede brugere kan benytte alle SkoleKoms åbne konferencer. Sprogcentret kan også overveje at lave sin egen lukkede konference med et forgrenet net af underkonferencer. Dette kan igen laves både i et lærerområde og i et undervisningsområde. I lærerområdet kan de ansatte på det enkelte sprogcenter kommunikere internt uden at blive forstyrret udefra. Konferencer kunne her f.eks. være: ledelse, afdelinger, fag, pædagogisk råd, team, udvalg, opslagstavlen, TR/sikkerhedsudvalg, studieværksted, sprogcenterbibliotek, projekter osv.

Mange skoler fra andre skoleformer har lavet et sådant lukket system. Man kan derudover som lærer hurtigt få kontakt til sine kollegaer via sin mailbox. I et lukket undervisningsområde for det enkelte sprogcenter kan klasser, kursister og lærere på sprogcentret have deres eget interne netværk med underkonferencer. Underkonferencerne kan struktureres, så det nøjagtig passer til det enkelte sprogcenter og dets behov. Det kunne f.eks. være enkeltklassers indbyrdes kommunikation, sprogcentrets kursistråd, flere klassers fælles kommunikationssted, arrangementer, information osv. I dette område kan en lærer f.eks. skrive en opgave ind hjemmefra og sende den til klassens konference. Kursisterne kan så efterfølgende besvare opgaven og sende den retur. I et sprogcenters lukkede konferenceområde vil man undgå, at kursister udefra kommer og blander sig i debatten. Mange af de eksempler, som tidligere er nævnt under de åbne konferencer, vil også kunne bruges under sprogcentrets lukkede konferencer. Man bør derfor gøre sig sine overvejelser over, hvor det er mest hensigtsmæssigt at lægge en ønsket konference.

SkoleKom i sprogcenterregi - nye muligheder for lærere

I Lærerområdet har samtlige skolesystemer et forgrenet net af konferencer. Konferencen sprogcentre blev oprettet foråret 2000 under konferenceområdet lærere, idet kun lærere har adgang til dette konferenceområde. Det betyder, at alle lærere på sprogcentrene i hele landet, nu for første gang har chancen for at kommunikere elektronisk med hinanden. Lærere inden for undervisningsområdet dansk som andetsprog for voksne har derfor nu, uanset ansættelsessted og geografi, mulighed for i konferencerne hurtigt at diskutere med kolleger og deltage i en aktuel pædagogisk debat.

Konferencen sprogcentre er en åben konference, hvilket betyder, at ikke kun sprogcenterlærere, men alle lærere i SkoleKom, vil kunne læse og skrive ind i konferencen. På samme måde kan sprogcenterlærere læse og skrive i de øvrige åbne konferencer under andre skolesystemer. Man kan altså komme i kontakt med lærere fra andre skolesystemer, som underviser tosprogede. Det vil sige, at samtlige lærere på tværs af skolesystemerne kan diskutere fælles faglige og pædagogiske problemstillinger omkring bl.a. dette at undervise tosprogede. På samme måde er der store muligheder for erfaringsudvekslinger sprogcentrene imellem.

Man kan også forestille sig, at Undervisningsministeriet vil gøre brug af lærer-konferenceområdet, efterhånden som alle sprogcentre bliver opkoblet, da nye tiltag og informationer fra UVM relativt hurtigt kan komme ud til alle underviserne på sprogcentrene.

Såfremt konferencen sprogcentre bliver en succes og brugt flittigt, er det planen at lave en struktur på sprogcenterområdet efter samme mønster, som der er brugt under Folkeskolen, Gymnasiet og Erhvervsskolerne. Dvs. oprette åbne underkonferencer som f.eks. kunne være: Spor 1, Spor 2, Spor 3, Matematik, Samfund og Kultur, Studiecentre, Sprogcenterbiblioteket, Udtale, Task-baseret undervisning, Vejledning, Projekter, Prøver m.fl. - for blot at nævne nogle. Strukturen med underkonferencer vil dog først blive oprettet, efterhånden som behovet opstår.

Der er også mulighed for at oprette lukkede konferencer. Man kan f.eks. forestille sig, at en mindre gruppe lærere fra forskellige geografiske steder i landet har et ønske om at drøfte et emne, som ikke har generel karakter. Det kan være et kursuseller efteruddannelseshold, som på den måde får et fælles forum at kommunikere i. Det kan eksempelvis også være emner som arbejdstid og overenskomst.

Endelig er det i e-maildelen let at komme i kontakt med kolleger, både lokalt, regionalt og nationalt.

Nye muligheder i undervisningen - eksempler

Pædagogiske idéer

  • Kursister og lærere kan læse og skrive indlæg i en ønsket konference. Der vil her være mulighed for at diskutere med f.eks. andre kursister på samme niveau fra andre sprogcentre.
  • En klasse kan oprette elektroniske pennevenner med en eller flere klasser i andre dele af landet. Man kan forestille sig at klasserne skrev og fortalte om det sted, hvor de bor nu, og så f.eks. sammenligner fritids- og arbejdsmuligheder. Hvordan er geografien forskellig osv.
  • Man kan oprette en åben konference inden for det emne eller tema, som klassen arbejder med, f.eks. miljø eller børneopdragelse.
  • Man kan også have en konference, hvor en klasse har kontakt med en forfatter, hvis bøger, de har læst. Eller måske kontakt til en eller flere politikere op til en byrådsvalg.
  • Klassen kan arbejde med at skimme og scanne indlæg og tekster, for så at finde de væsentligste frem og arbejde videre med dem.
  • En lærer kan oprette sin klasse i en lukket konference, og herefter kan klassen f.eks. skrive opgaver, som kursisterne kan sende direkte til lærerens mailbox, hvorefter læreren retter i teksten og sender retur.
  • SkoleKom må på nogle områder også kunne bruges i fjernundervisningen.
  • Klasser forskellige steder i landet kan oprette et fælles lukket chatforum, hvor kursisterne kan chatte sammen på et givet tidspunkt.

Muligheder i systemet

  • Kursisterne kan via en vilkårlig computer med internetforbindelse eller fra sprogcentrets studieværksted/studiecenter selv arbejde videre med diverse opgaver og/eller læse og skrive indlæg i konferencerne, som ligger i SkoleKom.
  • Kursister kan skrive debatindlæg og synspunkter og derved medvirke i en demokratisk diskussion.
  • Muligheden for åben chat er tilstede.
  • Kursister kan sende og modtage email.

De ovenfor nævnte muligheder er blot eksempler til inspiration. Man kan også overveje, om de enkelte kursister først skal prøve SkoleKom som gæst, hvilket giver ret til at læse, men ikke skrive. Eksemplerne ovenfor kan oprettes i undervisningsområdet under åbne eller lukkede konferencer.

I Undervisningsområdet har alle skolesystemer deres egne åbne konferencer. Det gælder også sprogcentre. Der kan i Undervisningsområdet oprettes åbne underkonferencer af generel karakter, som både kursister og lærere kan benytte. Kigger man på strukturen under Folkeskolen, Gymnasiet og Erhvervsskolerne, ser man et hav af underkonferencer. Det er planen at lave en struktur efter samme mønster, som i de netop nævnte skoleformer i konferencen Sprogcentre under Undervisningsområdet.

Fælles for alle de øvrige skoleformer er en underkonference, som hedder Øverum. Her kan kursisterne øve sig i f.eks. at sende og svare på indlæg og at sende en vedhæftet fil. Underkonferencer til Konferencen Sprogcentre i Undervisningsområdet kan f.eks. være: Kursistdebat, Fagemner (herunder Matematik, Edb, Dansk, Samfund og Kultur), Chatforum, Kursistråd, Praktik og Uddannelse. Det er dog afhængig af hovedkonferencens behov og succes, hvornår eventuelle underkonferencer oprettes. Bruges konferencen flittigt, kan det pludselig give nye muligheder i undervisningen.

Det er klart, at et spørgsmål som etik i konferencerne, nødvendigvis må blive et undervisningsemne på klassen og kunne således også blive øvet.

Litteratur

Frentz, Torben: Introduktion til SkoleKom. Edb-hæfte fra IDG. Valby, IDG Bøger, 1998.

 


Denne side indgår i publikationen "Fleksible læringsmiljøer" som kapitel 34 af 36
© Undervisningsministeriet 2001

 Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top