Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
[ Undervisningsministeriets logo ]

Fjernundervisning af udenlandske studerende

Af Mette Ginman, Københavns Universitet



I 1994-95 var jeg fjernunderviser på en demo-version af det undervisningsmateriale der i sin færdige version kom til at hedde Multimediedansk - Danish for Ducklings af forfatterne Bodil Jeppesen og Grethe Maribo, udgivet på Gads Forlag i 1996. Den endelige version var et IKT- og videobaseret, interaktivt undervisningsprogram for begyndere bestående af 3 cdrom (indeholdende bl.a. 5 timers video, der også fås på vhsbånd), en bog og et lydbånd.

Materialet henvender sig til udenlandske studerende der skal til Danmark og studere, og som derfor gerne vil lære noget dansk inden de kommer til landet.

Den version vi arbejdede med i pilotfasen, var en demoversion med tre lektioner, hvis primære mål var at afprøve fjernundervisningsdelen. Vores prøvekaniner var ca. 40 universitetsstuderende i Holland, Grækenland og Spanien som ikke kunne et ord dansk. Nogle af dem var autentiske på den måde at de faktisk havde tænkt sig at rejse til Danmark på studieophold.

De studerende arbejdede med materialet vha. et videobånd med små episoder om danskeres hverdag og et tilhørende opgavehæfte samt direkte e-mailkontakt til læreren i Danmark. Undervisningen strakte sig typisk over et par uger.

Selvom forsøget var forholdsvis begrænset i omfang, var det yderst vellykket. Helt overordnet syntes de studerende det var en tilfredsstillende måde at stifte bekendtskab med sproget. Det var naturligvis en styrke at de studerende kunne studere på tidspunkter og i det tempo der passede dem, selvom de ikke havde computeradgang hjemme. De studerende der senere kom til Danmark, har udtrykt begejstring for den mulighed forsøget gav dem for på en levende måde at lære lidt sprog inden ankomsten.

Ikke kun udenlandske studerende, men også andre med planer om at rejse til Danmark vil med stort udbytte kunne forberede sig sprogligt og kulturelt ved hjælp af fjernundervisningsprogrammer.

 


Denne side indgår i publikationen "Fleksible læringsmiljøer" som kapitel 32 af 36
© Undervisningsministeriet 2001

 Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top