Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
[ Undervisningsministeriets logo ]

Fjernundervisning fra Horsens

Af Bodil Schjemte Jensen, Sprogcenter Horsens



På Sprogcenter Horsens har vi siden 1998 arbejdet med at udvikle fjernundervisningskurser i dansk. I øjeblikket eksisterer der et kursusmateriale, som henvender sig til spor 3, trin 2 og et materiale til spor 3, trin 3/4. Kurserne er bygget op af lektioner, der hver har et gennemgående tema, fx ældre, medier, miljø, sundhed og lignende. Der arbejdes med forskellige teksttyper og statistisk materiale med tilhørende opgaver, grammatiske opgaver, lyttereferater ud fra bånd, stile og andre skriftlige opgaver samt opgaver i informationssøgning på nettet.

De kursister, der henvender sig, har typisk kontakter i hverdagen, hvor de kan øve den mundtlige sprogfærdighed og efterspørger specifikt træning i læsning og skriftlighed. Deres grunde til at deltage i fjernundervisning er mange: De kan være i arbejde eller have børnepasningsproblemer og dermed være forhindrede i at benytte sprogcentrenes ordinære tilbud. Eller de er bosat i udlandet, ofte dansk gift og ønsker at lære sproget. Nogle arbejder målrettet mod Danskprøve 2, mens andre blot ønsker at forbedre deres dansk. Langt de fleste kursister bliver opmærksomme på kurserne via sprogcentrets hjemmeside, hvorefter de ofte kontakter en lærer for at få flere informationer.

Hver kursist bliver tilknyttet en lærer, der - så snart tilmelding og betaling er registreret - mailer en lektion og sender et kassettebånd til kursisten. Når kursisten er færdig med lektionen, mailes den til læreren, der retter og kommenterer og mailer den tilbage til kursisten sammen med den næste lektion. Hvis kursisten har spørgsmål undervejs, kan læreren altid nås med en mail.

Der er tale om ren fjernundervisning og udelukkende elektronisk kommunikation mellem kursist og lærer - vi møder altså kun vores kursister i cyberspace og ikke ved weekendseminarer og andet. Det giver dels den fordel, at vi ikke er bundet af geografiske rammer, men har mulighed for at have kursister over hele landet og i udlandet, dels at den enkelte kursist planlægger sit eget forløb i den forstand, at der ikke er faste starttidspunkter og afleveringsfrister. Et kursusforløb er derved individuelt og meget fleksibelt.

 


Denne side indgår i publikationen "Fleksible læringsmiljøer" som kapitel 30 af 36
© Undervisningsministeriet 2001

 Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top