Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
[ Undervisningsministeriets logo ]

Fjernundervisning fra Holbæk

Af Gerd Siemen, Holbæk Sprogcenter



På Holbæk Sprogcenter har jeg nu gennem ca. tre år taget mig af skolens fjernundervisning. Vi startede i sin tid med blot at lægge nogle opgaver ud på vores hjemmeside, som kursisterne så kunne løse og sende via e-mail til os. De ligger der endnu, men bruges nu kun til opstart og som ekstra træning for de særligt flittige. Kravet til kursisternes egen maskine er blot, at den skal være tilkoblet nettet og forsynet med programmet Word Perfect i en nyere udgave.

Det har vist sig at være ret vigtigt, at kravene til kursisternes (og skolens!) maskiner ikke må være for avancerede. Ofte har kursisterne lånt en ældre maskine f.eks. af kommunen, eller de har selv investeret i en brugt.

Med tiden er undervisningen blevet forbedret og udbygget. I starten faldt mange fra, fordi de ikke var vant til den anonyme form og slet ikke til den form for selvdisciplin, det kræver at arbejde på denne måde. Nu tilrettelægges undervisningen specifikt efter den enkelte kursists behov, idet vi starter med at foretage såvel en mundtlig som en skriftlig visitation af kursisten, inden vi går i gang. Vi planlægger også fra starten, hvad målet med undervisningen skal være, hvor langt forløbet ca. skal vare, og hvor meget tid kursisten skal have til sin rådighed.

Udgangspunktet er, at en kursist på højt niveau skal beregne ca. 10-12 timers hjemmearbejde pr. uge og på lavere niveau ca. 5 timer pr. uge. Jeg har ikke prøvet at påtage mig undervisning af kursister, som ligger på et lavere niveau end spor 3 trin 2. De fleste af vores fjernundervisningskursister har et særligt behov for at forbedre deres skriftlige kunnen, og det var da også den målgruppe, vi satsede på i starten.

Fjernundervisning kræver en meget fast struktur og en massiv opfølgning fra lærerside hele tiden. Ved en udvidelse af undervisningen til også at omfatte en mundtlig del, bliver dette arbejde tilsvarende større, men også mere tilfredsstillende for kursisten. Jeg har valgt at supplere skrive-, læse-, trænedelen af min undervisning med en mundtlig del i form af møder og telefonsamtaler. Der findes ganske vist et program til mundtlig dansk, men det er kostbart og kræver teknologi på et lidt højere plan, og det mangler en væsentlig ting: en solid kontakt til den lærer, som man samarbejder med. Jeg er efterhånden overbevist om, at hvis kroner givet ud til denne form for undervisning skal komme ind i form af godt undervisningsudbytte, så skal der på den ene eller anden måde gives mulighed for en god kontakt til læreren. Det aftales på forhånd, hvornår telefonsamtalerne skal finde sted og hvor længe. Men hovedreglen er, at det sker en gang ugentligt. Det er kursistens eget valg, om han/hun vil benytte sig af denne del af undervisningen, men hvis vedkommende ønsker det, kan telefonsamtalen forberedes, sådan at kursistens behov for samtale dækkes ind. Kursisten kan evt. forberede et interview, et foredrag eller en diskussion. Nogle gange ønsker kursisten at drøfte en konkret problemstilling, f.eks. forberedelse til et møde med arbejdsgiver, børns skole etc. Jeg noterer mig undervejs, hvilke mundtlige problemer der forekommer og beder efterfølgende kursisten pr. mail om at arbejde med disse ting, ofte ved at anvise materiale om emnet. Nogle gange kan en telefonsamtale resultere i, at jeg fremsender lydbånd, som kursisten så selv arbejder med.

Vores fjernundervisning er opdelt i moduler på 10 uger. Efter et afsluttet modul tilbyder jeg kursisten et personligt møde. Allerhelst arrangerer jeg det sådan, at flere fjernkursister så mødes. Hvis jeg har flere end fem kursister, tilbyder jeg ligeledes et indledende møde. Møderne bruges til evaluering og udveksling af gode råd samt til planlægning af det videre forløb. Samtidig har nogle af kursisterne ved disse møder glæde af at få sat både navn og ansigt dels på mig som lærer, dels på deres medkursister. Det er ikke altid, en kursist kan komme til et personligt møde. Jeg vælger så at tage en lidt længere telefonsamtale med kursisten. Nogle kursister læser kun et modul andre læser to, tre eller op til fire moduler. Mange melder sig efterfølgende til en af de centralt stillede prøver.

Materialer til undervisningen fremstiller jeg selv, idet jeg i så stor udstrækning som overhovedet muligt bruger aviser, offentlige breve, formularer, eksempler på forretningsbreve, jobansøgninger etc. Ofte har jeg fået materiale af kursisterne selv i form af breve fra deres arbejdspladser, fra arbejdsformidlingen eller kommunen. Hos en enkelt kursist brugte vi i en periode køreskolernes teoribog som udgangspunkt for undervisningen. Jeg har erfaret, at det er allermest interessant for kursisterne at arbejde med tekster, der har relevans for dem i dagligdagen. Men jeg beder også kursisterne om at bruge bestemte materialer med henblik på sprogtræning, f.eks. grammatik- og opgavebøger. Det sparer tid, og mange misforståelser undgås.

 


Denne side indgår i publikationen "Fleksible læringsmiljøer" som kapitel 29 af 36
© Undervisningsministeriet 2001

 Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top