Forrige kapitel Til forsiden tom
Krone
Undervisningsministeriets logo







Spørgsmål og svar om IKV i AMU

Spørgsmål Svar
1. Hvad kaldes realkompetencevurdering i AMU? Individuel kompetencevurdering i AMU (IKV i AMU).
2. Hvilke realkompetencer kan man få vurderet i AMU? Realkompetencer er alt det, som den enkelte kan og ved, uanset hvor og hvordan det er lært. Det kan være i arbejdslivet, i forbindelse med folkeoplysning eller frivilligt arbejde i foreninger og lignende. I AMU kan den enkelte få vurderet den del af sine realkompetencer, der svarer til alt det, som den pågældende kunne have lært ved at gennemføre AMU-uddannelser.
3. Hvad kan en IKV i AMU bruges til? Deltageren kan opnå et eller flere AMU-uddannelsesbeviser eller/og et AMU-kompetencebevis og en individuelt tilpasset AMU-uddannelsesplan. Disse tre anerkendelsesformer kan efterfølgende anvendes til at gennemføre en tilpasset AMU-uddannelse, til at søge om anerkendelse eller merit i andre uddannelser, ved jobskifte eller jobsøgning m.m.
4. Kan alle få vurderet deres realkompetencer i AMU? Alle, der har adgang til AMU-uddannelse, har også adgang til at få vurderet deres realkompetencer i AMU.
5. Kan en person komme ind fra gaden og bede om en realkompetencevurdering? Ja. Det er dog uddannelsesinstitutionen, som fastsætter de nærmere tidspunkter for, hvornår IKV gennemføres.
6. Kan en AMUudbyder afvise at gennemføre en IKV i AMU? Ja.
Hvis en ansøgers realkompetencer ikke eller kun i begrænset omfang indgår i det eller de AMU-uddannelsesmål, som ansøgeren ønsker at blive vurderet i forhold til.
Eller hvis AMU-udbyderen ikke er godkendt til IKV i forhold til de AMU-uddannelsesmål, som ansøgeren ønsker at blive vurderet i forhold til.
7. Kan en AMU-udbyder udstede certifikater på baggrund af IKV i AMU? Ja, under den forudsætning, at alle eksplicitte myndighedskrav er opfyldt.
8. Koster det noget at få foretaget en IKV? Nej, der er ikke deltagerbetaling.
9. Skal man være i job for at få foretaget en IKV i AMU? Nej.
Personer, som ikke er i beskæftigelse, har også mulighed for at deltage i IKV i AMU. For nogle ledige er der særlige regler for finansieringen.
10. Har selvstændige adgang til at få foretaget en IKV i AMU? Ja.
11. Må IKV i AMU indgå som en del af en AMU-uddannelse? Nej.
IKV skal enten gennemføres før en eventuel AMU-uddannelse eller selvstændigt.
12. Kan man gennemføre en IKV i AMU uden at tage en uddannelse efterfølgende? Ja.
Resultatet af en IKV i AMU kan være udstedelse af AMU-uddannelsesbeviser og/eller AMU-kompetencebevis og udarbejdelse af en individuel AMU-uddannelsesplan.
Beviserne kan bruges på ethvert andet tidspunkt og hos enhver anden uddannelsesudbyder, når den pågældende person ønsker det.
13. Hvor lang tid varer et forløb med IKV i AMU? IKV i AMU varer fra en halv til fem dage. Hvis der er tale om flygtninge eller indvandrere, som mangler dokumentation for kompetencer erhvervet uden for Danmark, kan IKV i AMU dog strække sig fra en halv til ti dage.
14. Hvis en person har 30 års erhvervserfaring, mange kompetencer, men ingen uddannelsesbeviser, skal den pågældende så testes på alle mulige forskellige områder? I princippet ja.
IKV i AMU gennemføres altid i forhold til arbejdsmarkedsuddannelser og/eller enkeltfag optaget i en FKB.
Der kan derfor inddrages de arbejdsmarkedsuddannelser og/eller enkeltfag optaget i FKB i vurderingen, som er relevante i forhold til den kompetenceprofil, deltageren ønsker og vil kunne opnå, hvis AMU-forløbet gennemføres på normal vis.
Er personen i tvivl om sine ønsker til en kompetenceprofil, kan AMU-udbyderen henvise til generel vejledning herom, før en eventuel IKV i AMU gennemføres
15. Hvis en person har gamle AMUuddannelsesbeviser, skal AMU-udbyderen så vurdere, om han eller hun stadig har de kompetencer, som han/hun har beviser for? Nej.
16. Hvordan kan en AMU-udbyder vurdere, om en person har realkompetencer, der svarer til det, der kræves for at få et AMU-uddannelsesbevis eller AMUkompetencebevis? Vurderingen og bevisudstedelsen i IKV i AMU svarer til bedømmelsen og udstedelse af AMU-uddannelsesbeviser efter gennemført AMU-uddannelse.
De anerkendte realkompetencer skal altså svare til de kompetencer, som AMU-udbyderen plejer at udstede bevis for efter gennemførelse af den pågældende AMU-uddannelse – hverken mere eller mindre.
17. Hvordan skal en AMU-udbyder vurdere bløde kompetencer, for eksempel fleksibilitet og samarbejde? Kompetencer som fleksibilitet og samarbejde skal ikke vurderes som sådan. De skal kun vurderes, sådan som de indgår i det handlingsorienterede mål for den arbejdsmarkedsuddannelse eller det enkeltfag optaget i en FKB, som er målestok i deltagerens IKV i AMU. Når de gør det, vurderes på samme måde som ved et hvilken som helst andet handlingsorienteret AMU-uddannelsesmål optaget i FKB.
At AMU-målene er formuleret handlingsorienteret betyder, at AMU-udbyderen skal vurdere, om den pågældende IKV-deltager er i stand til at udføre de målbeskrevne handlinger, sådan som de er beskrevet.
18. Kan en deltager i IKV i AMU få testet sine færdigheder i læsning, skrivning og regning? Ja.
Alle, der deltager i IKV i AMU (eller i AMU-uddannelse), har mulighed for at få vurderet deres basale færdigheder i læsning, skrivning, stavning, regning eller matematik og få vejledning om eventuel efterfølgende undervisning i en eller flere af disse færdigheder.
19. Hvordan får man erstattet AMU-uddannelsesbeviset eller AMU-kompetencebeviset, hvis det er bortkommet? Ved at kontakte den AMU-udbyder, som har udstedt uddannelses- eller kompetencebeviset. Det må forventes, at der skal betales et gebyr for at få udstedt et nyt bevis.
20. Kan IKV i AMU bruges til realkompetencevurdering i forhold til andre uddannelser end AMU, for eksempel GVU eller erhvervsuddannelser? nej

Bilag

Bilag 1: Love og regler

Bilag 2: Kilder, links og kontakter

Bilag 1. Love og regler

Bestemmelser i lov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v. om IKV i AMU: Lov nummer 446 af 10/06/2003 som ændret ved lov 556 af 06/06/2007 om ændring af forskellige love på Undervisningsministeriets område (Udbygning af anerkendelse af realkompetence på voksen- og efteruddannelsesområdet m.v.)

»Individuel kompetencevurdering

§ 15. Individuel kompetencevurdering efter denne lov er realkompetencevurdering og har til formål at give deltageren anerkendelse af dennes samlede viden, færdigheder og kompetencer som grundlag for videre og tilpasset erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse inden for denne lovs rammer og til brug på arbejdsmarkedet.

Stk. 2. Anerkendelse af realkompetence sker på baggrund af afklaring, dokumentation og vurdering af deltagerens realkompetencer i forhold til målbeskrivelserne i arbejdsmarkedsuddannelserne og enkeltfag optaget i de fælles kompetencebeskrivelser. Deltageren bidrager til at dokumentere de realkompetencer, der ønskes vurderet.

Stk. 3. Anerkendelse af realkompetence gives i form af en individuel uddannelsesplan bestående af den eller de arbejdsmarkedsuddannelser eller enkeltfag optaget i en fælles kompetencebeskrivelse, der kan supplere deltagerens realkompetencer i forhold til dennes ønskede uddannelsesmål, som kompetencebevis, jf. § 15 b, stk. 1, eller uddannelsesbevis, jf. § 15 b, stk. 2.

Stk. 4. Alle, der har adgang til uddannelse inden for rammerne af denne lov, har adgang til individuel kompetencevurdering. Uddannelsesinstitutionen kan afslå at iværksætte en individuel kompetencevurdering, hvis den skønner, at ansøgerens kompetencer ikke eller kun i meget begrænset omfang indgår i målene for den eller de arbejdsmarkedsuddannelser og enkeltfag i en fælles kompetencebeskrivelse, som kompetencerne ønskes vurderet i forhold til.

Stk. 5. Individuel kompetencevurdering foretages forud for eventuel optagelse til arbejdsmarkedsuddannelse.

Stk. 6. Undervisningsministeren fastsætter efter udtalelse fra Rådet for Erhvervsrettet Voksen- og Efteruddannelse nærmere regler om mål, rammer og indhold m.v. for individuel kompetencevurdering.

§ 15 a. Individuel kompetencevurdering foretages af uddannelsesinstitutionerne i forhold til de arbejdsmarkedsuddannelser og enkeltfag optaget i en fælles kompetencebeskrivelse, som de er godkendt til at udbyde.

Stk. 2. Individuel kompetencevurdering kan afholdes på en virksomhed.

Stk. 3. Individuel kompetencevurdering kan tilrettelægges på heltid eller deltid.

Stk. 4. Undervisningsministeren fastsætter efter udtalelse fra Rådet for Erhvervsrettet Voksen- og Efteruddannelse nærmere regler om afholdelse, tilrettelæggelse og varighed af individuel kompetencevurdering m.v.

§ 15 b. Uddannelsesinstitutionerne udsteder efter anmodning fra deltageren kompetencebevis for de dele af en arbejdsmarkedsuddannelse eller enkeltfag optaget i en fælles kompetencebeskrivelse, som deltageren har dokumenteret og uddannelsesinstitutionen har vurderet og anerkendt at dennes realkompetencer svarer til.

Stk. 2. Uddannelsesinstitutionerne udsteder uddannelsesbevis for arbejdsmarkedsuddannelse eller enkeltfag optaget i en fælles kompetencebeskrivelse, hvis deltageren har dokumenteret og uddannelsesinstitutionen har vurderet og anerkendt, at dennes realkompetencer giver grundlag herfor.

§ 15 c. Undervisningsministeren kan efter udtalelse fra Rådet for Erhvervsrettet Voksen- og Efteruddannelse fastsætte regler om krav til kvalifikationer for personer, der foretager individuel kompetencevurdering.«

Regler om IKV i AMU: Bekendtgørelse om fælles kompetencebeskrivelser for erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse og om arbejdsmarkedsuddannelser, bekendtgørelse nummer 802 af 22/09/2003 som ændret ved bekendtgørelse nummer 806 af 29/06/2007

Individuel kompetencevurdering

»§ 16. Alle, der har adgang til uddannelse inden for rammerne af lov om arbejdsmarkedsuddannelse m.v., har mulighed for at få foretaget en individuel kompetencevurdering, jf. §§ 15 – 15 b, i lov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v. Individuel kompetencevurdering er realkompetencevurdering og har til formål at give deltageren anerkendelse af dennes samlede viden, færdigheder og kompetence som grundlag for videre og tilpasset erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse inden for rammerne af lov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v. og til brug på arbejdsmarkedet. Anerkendelse af realkompetence gives i form af en individuel uddannelsesplan, jf. lovens § 15, stk. 3, som kompetencebevis, jf.lovens § 15 b, stk. 1, eller uddannelsesbevis, jf. lovens § 15 b, stk. 2.

Stk. 2. Individuel kompetencevurdering kan foretages af uddannelsessteder, der er godkendt til at udbyde arbejdsmarkedsuddannelser og enkeltfag optaget i en fælles kompetencebeskrivelse, medmindre godkendelsen ikke omfatter individuel kompetencevurdering. Individuel kompetencevurdering kan ikke udliciteres. Et uddannelsessted, der ansøger et andet uddannelsessted om udlægning af undervisning af en arbejdsmarkedsuddannelse eller et enkeltfag optaget i en fælles kompetencebeskrivelse, kan samtidig få udlagt individuel kompetencevurdering i forhold til den pågældende arbejdsmarkedsuddannelse eller enkeltfaget.

Stk. 3. Individuel kompetencevurdering foretages forud for ansøgerens eventuelle optagelse til arbejdsmarkedsuddannelse, og kan vare 0,5-5,0 dage. For flygtninge og indvandrere, der mangler dokumentation for kompetencer erhvervet uden for Danmark, kan individuel kompetencevurdering dog vare 0,5- 10,0 dage.

Stk. 4. Individuel kompetencevurdering tilrettelægges som et individuelt forløb. Uddannelsesstedet kan afholde individuel kompetencevurdering som et sammenhængende eller opsplittet forløb, og afholdelse kan ske på alle ugens dage på alle tider af døgnet. Individuel kompetencevurdering kan ikke afholdes som fjernvurdering.

Stk. 5. Uddannelsesstedet afdækker hvilken eller hvilke arbejdsmarkedsuddannelser eller enkeltfag optaget i en fælles kompetencebeskrivelse, der skal være mål og målestok for vurderingen af ansøgerens realkompetencer ud fra en beskrivelse af dennes jobfunktion eller kompetenceprofil efter endt arbejdsmarkedsuddannelse. Deltagerens arbejdsgiver kan inddrages i forberedelsen af forløbet ved at tilvejebringe beskrivelsen af deltagerens jobfunktion eller kompetenceprofil.

Stk. 6. Ansøgeren sørger som forberedelse til den individuelle kompetencevurdering for indsamling af relevant dokumentation for de realkompetencer, som denne ønsker inddraget i den individuelle kompetencevurdering. Som led i forberedelsen kan ansøgeren fx også beskrive sine relevante erfaringer fx fra frivilligt arbejde i interesseorganisationer eller idrætsforeninger.

Stk. 7. Uddannelsesstedet skal i kompetencevurderingen anvende hensigtsmæssige metoder, der giver deltageren mulighed for at demonstrere og pålideligt at få vurderet og anerkendt de kompetencer, der er relevante i forhold til målbeskrivelserne i den eller de arbejdsmarkedsuddannelser eller enkeltfag optaget i fælles kompetencebeskrivelser, som er målestok for deltagerens kompetencevurdering.

Stk. 8. Vurdering af basale færdigheder i læsning, skrivning, stavning, regning eller matematik samt vejledning i tilknytning hertil, jf. § 15 a og sprogtestning af ansøgere, jf. §§ 8, stk. 3, og 15, stk. 4, kan indgå som en del af individuel kompetencevurdering.

Stk. 9. På baggrund af vurderingen og bedømmelsen af deltagerens realkompetencer anerkender uddannelsesstedet deltagerens realkompetencer, jf. stk. 1, og udsteder desuden dokumentation (bevis) for deltagelse i individuel kompetencevurdering. Eventuelle beviser og uddannelsesplaner udstedes til og tilhører den enkelte deltager. I tilfælde, hvor deltagerens vurderede uddannelsesbehov bedst kan tilgodeses ved en kombination af arbejdsmarkedsuddannelse og uddannelse og undervisning efter anden lovgivning, fx lov om forberedende voksenundervisning (FVU-loven), samarbejdes der med relevante udbydere heraf med henblik på at iværksætte kombinerede forløb. I tilfælde, hvor deltageren vurderes at tilhøre målgruppen for erhvervsrettet grunduddannelse for voksne (GVU), kan uddannelsesstedet foretage individuel kompetencevurdering og udarbejde uddannelsesplan i forhold til GVU efter Undervisningsministeriets regler herom, herunder regler om finansiering, hvis uddannelsesstedet er godkendt til at udbyde GVU inden for det pågældende område, og ellers henvise til et uddannelsessted, der er godkendt hertil.

Stk. 10. Betingelserne i § 13 vedrørende lærerkvalifikationer finder tilsvarende anvendelse vedrørende personer, der foretager individuel kompetencevurdering.«

Bilag 2. Kilder, links og kontakter

Love, regler og information herom

  • Lov nummer 446 af 10/06/2003 om arbejdsmarkedsuddannelser mv. som ændret ved lov 556 af 06/06/2007 om ændring af forskellige love på Undervisningsministeriets område (Udbygning af anerkendelse af realkompetence på voksen- og efteruddannelsesområdet m.v.)
  • Bekendtgørelse nummer 802 af 22/09/2003 om fælles kompetencebeskrivelser for erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse og om arbejdsmarkedsuddannelser, som ændret ved bekendtgørelse nummer 806 af 29/06/2007.
  • http://us.uvm.dk/amu/documents/Aendringaflovomarbejdsmarkedsuddannelserm.v.pr.1.august2007vedlovnr.556af6.juni2007.doc Informationsbrev af 13. juni 2007 til udbydere af arbejdsmarkedsuddannelse Vedrørende ændring af lov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v. per 1. august 2007 ved lov nummer 556 af 6. juni 2007.
  • http://us.uvm.dk/amu/documents/Vedroerendeaendringafbekendtgoerelseomfaelleskom_1.doc
    Informationsbrev af 6. juli 2007 til alle godkendte udbydere af arbejdsmarkedsuddannelse og alle efteruddannelsesudvalg Vedrørende ændring af bekendtgørelse om fælles kompetencebeskrivelser for erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse og om arbejdsmarkedsuddannelse per 1. august 2007.

Rapporter mv.

Artikler

  • Det du kan – på sporet af Danmarks skjulte kompetencer, Et debatoplæg om anerkendelse af realkompetencer, Undervisningsministeriet, 2005.
  • “Hvorfor skal vi satse på realkompetence”, uddannelsesdirektør Villy Hovard Pedersen, Afdelingen for erhvervsrettet voksenuddannelse, Undervisningsministeriet, i Skolen for livet – remtrækket til virkeligheden, Sorømødet 2007, Undervisningsministeriet 2007.

Hjemmesider og links

Kontaktpersoner i Undervisningsministeriet

  • Uddannelseskonsulent Susanne Lemvig, direkte telefon: 33 92 56 87, e-mail: susanne.lemvig@uvm.dk(spørgsmål vedrørende IKV i AMU og Vurdering af basale færdigheder).
  • Fuldmægtig Nina Åkermann Topp, direkte telefon: 33 92 56 83, e-mail: nitop1@uvm.dk (spørgsmål vedrørende juridiske forhold).
  • Fuldmægtig Jørgen Bassé, direkte telefon: 33 92 52 94, e-mail: joergen.bassee@uvm.dk (spørgsmål vedrørende tilskud).

Undervisningsministeriets håndbogsserie

I denne serie udsender Undervisningsministeriet publikationer med baggrundsorientering om lovgivningen, uddannelser og enkelte fag samt vejledninger om god praksis mv. Håndbøgerne er rettede mod uddannelsernes drift.

2008:

Nr. 1 – 2008: Håndbog om individuel kompetencevurdering i AMU – realkompetencevurdering inden for arbejdsmarkedsuddannelserne (ISBN 978-87-603-2675-2) (Arbejdsmarkedsuddannelser)

Nr. 2 – 2008: Erhvervsøkonomi i erhvervsuddannelserne – råd og vink (internetpublikation) (Erhvervsfaglige uddannelser)

2007:

Nr. 1 – 2007: Sortbog om lov nr. 315 af 19. april 2006. Lov om uddannelsen til professionsbachelor som pædagog (internetpublikation) (Videregående uddannelser)

Nr. 2 – 2007: Informationsteknologi i erhvervsuddannelserne – råd og vink (internetpublikation) (Erhvervsfaglige uddannelser)

Nr. 3 – 2007: Organisering af folkeskolens undervisning af tosprogede elever – en vejledning (ISBN 978-87-603-2601-1) (Grundskolen)

Nr. 4 – 2007: Vi kan jo prøve. Evaluering i specialundervisningen – god praksis (ISBN 978-87-603-2637-0) (Grundskolen)

Nr. 5 – 2007: Vis, hvad du kan. Materiale til sprogscreening af tosprogede småbørn, skolestartere og skoleskiftere (internetpublikation) (Grundskolen)

Nr. 6 – 2007: Dansk tegnsprog i folkeskolen – god praksis for tilrettelæggelse og gennemførelse (internetpublikation) (Grundskolen)

Nr. 7 – 2007: Ny mesterlære – sådan gør man (ISBN 978-87-603-2669-1) (Erhvervsfaglige uddannelser)

Nr. 8 – 2007: Salg og service i erhvervsuddannelserne – råd og vink (internetpublikation) (Erhvervsfaglige uddannelser)

2006:

Nr. 1 – 2006: Overgang til selveje. Håndbog til de midlertidige bestyrelser på gymnasier og hf-kurser (UVM 4-053)

Nr. 2 – 2006: Overgang til selveje. Håndbog til de midlertidige bestyrelser på social- og sundhedsskoler (UVM 4-054)

Nr. 3 – 2006: Overgang til selveje. Håndbog til de midlertidige bestyrelser på voksenuddannelsescentre (UVM 4-055)

Nr. 4 – 2006: Overgang til selveje. Håndbog til de midlertidige bestyrelser på sygepleje- og radiografskoler (UVM 4-056)

Nr. 5 – 2006: Matematik i erhvervsuddannelserne – råd og vink (internetpublikation) (Erhvervsfaglige uddannelser)

Nr. 6 – 2006: Vejledning til køb, leje og leasing af kopimaskiner og printere (UVM) (indkøb på institutioner)

Nr. 7 – 2006: Realkompetencevurdering i EUD – praktiske muligheder (UVM 7-371) (Erhvervsfaglige uddannelser)

Nr. 8 – 2006: Samfundsfag i erhvervsuddannelserne – råd og vink (internetpublikation) (Erhvervsfaglige uddannelser)

Nr. 9 – 2006: Naturfag, fysik og kemi i erhvervsuddannelserne – råd og vink (internetpublikation) (Erhvervsfaglige uddannelser)

Nr. 10 – 2006: Fremmedsprog i erhvervsuddannelserne – råd og vink (internetpublikation) (Erhvervsfaglige uddannelser)

Nr. 11 – 2006: Læring, kommunikation og samarbejde i erhvervsuddannelserne – råd og vink (internetpublikation) (Erhvervsfaglige uddannelser)

Nr. 12 – 2006: Skolepraktik i erhvervsuddannelserne (UVM 7-372) (Erhvervsfaglige uddannelser)

Nr. 13 – 2006: Fælles Mål i skolens hverdag – hvordan? (internetpublikation) (Grundskolen)

Nr. 14 – 2006: Sprogtest i AMU. Inspirationsmateriale til sprogtest af personer med dansk som andetsprog ved optagelse på arbejdsmarkedsuddannelse (internetpublikation) (Arbejdsmarkedsuddannelser)

Nr. 15 – 2006: Sortbog om lov nr. 579 af 9. juni 2006. Lov om uddannelsen til professionsbachelor som lærer i folkeskolen (internetpublikation) (Videregående uddannelser)

Nr. 16 – 2006: Håndbog i AMUs tilbud til flygtninge og indvandrere (internetpublikation) (Arbejdsmarkedsuddannelser)

Nr. 17 – 2006: Kvik-Guide til VisKvalitet.dk (UVM 13-005) (Arbejdsmarkedsuddannelser)

Visse af de trykte publikationer – som i oversigten er forsynet med et UVM-bestillingsnummer eller ISBN-nummer – kan mod betaling af et ekspeditionsgebyr rekvireres hos Nordisk Bog Center eller hos boghandlere. Andre publikationer kan købes samme sted. For priser se: www.uvm.dk/katindek.htm. Internetpublikationer kan til eget brug frit downloades fra www.uvm.dk.

 

grøn streg Denne side indgår i publikationen "Håndbog om individuel kompetencevurdering i AMU "
© Undervisningsministeriet 2008

Forrige kapitel Til forsiden tom
Til sidens top