![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() 4 En beskrivende analyse af skole og virksomhed som rum for oplæringen
De to rum, som er fundamentet for lærlingenes oplæring og uddannelse, nemlig skole og praktikvirksomhed, er på mange måder forskellige. Det gælder i forhold til en lang række forhold, herunder:
I dette kapitel vil jeg ud fra ovenstående punkter beskrive nogle generelle træk ved forholdet mellem skole og praktikvirksomhed ud fra de interview og analyser, som har været lavet i undersøgelsen8. Jeg vil præsentere konkrete og faktuelle forskelle mellem skole og praktikvirksomhed, opdelt ud fra ovenstående punkter. Hvert afsnit indledes med en tabel med de væsentligste resultater i oversigtsform. Derefter beskrives og belyses resultaterne nærmere ud fra en analyse af centrale citater. 4.A Hvad lærlingen gørSkema I-1:
4.A.i De forskellige aktiviteterPå skolen oplever lærlingene, at de skal gøre en masse ting, som de ikke oplever at have brug for i virksomheden. Det drejer sig eksempelvis om udregninger, målinger, optegning mv.
Lærlingenes oplevelser af de store forskelle mellem skole og virksomhed er meget blandede. Overordnet set vurderer de fleste lærlinge værdien af det, de beskæftiger sig med på skolen, i forhold til dets relevans for deres arbejde i virksomhederne:
Et aspekt, som ofte går igen i lærlingenes oplevelse af skoleaktiviteterne, er, at skolerne er "bagud i forhold til virkeligheden", og at en del af de ting, de beskæftiger sig med, er forældede:
4.A.iii Lærlingens særlige position i virksomhedenI virksomheden er der en arbejdsdeling, baseret på de forskellige personers position som henholdsvis "mester", "svend", "arbejdsmand", "2.års-lærling" og "yngste-lærling" m.m. Denne position er væsentlig for lærlingenes måde at deltage på, og bevægelsen "opad" i rækken er et mål for lærlingene. De forhold, som lærlingene nævner som grundlaget for lærlingenes særlige position i praksisfællesskabet, er først og fremmest at:
Disse tre forhold spiller på forskellig måde en rolle for lærlingenes muligheder for at deltage, og måder at deltage, i praktikvirksomheden. At de er den billigste arbejdskraft betyder blandt andet, at det er dem, som bliver sat til de ikkefaglige arbejdsopgaver. Lærlingenes ringe erfaring betyder, at det oftest tager længere tid for lærlingen at udføre opgaverne, og der er flere fejl og en mindre professionel udførelse af opgaverne. Lærlingenes ringe erfaring bryder altså med to væsentlige værdinormer i virksomhederne: Effektivitet og professionalisme, og det beskrives af eleverne som to væsentlige faktorer for bevægelsen fra perifer til fuldgyldig deltagelse9 (vil blive beskrevet nærmere i Figur I-1: Trin i bevægelsen fra perifer til fuldgyldig deltagelse, side 15. I en vis forstand kan man sige, at lærlingene står i et konkurrenceforhold til svendene om det mere selvstændige og krævende arbejde, hvor svendenes tempo og professionalisme gør, at det er dem, der kommer først ud, når der ikke er så meget at lave:
Det, at lærlingene har været sidst på skole, bringer dem også i en særlig position, hvor de dels stifter bekendtskab med teknologi og materialer, som de øvrige svende ikke altid kender til10, og dels har up-to-date kendskab til regler og lovgivning. Dette forhold gør, at lærlingen i nogle situationer får en særlig position i praksisfællesskabet:
Et andet aspekt, som lærlingene fremhæver, er, at typen af aktiviteter, som de indgår i på skole og i virksomhed, er meget forskellige. På skolen er der meget stillesiddende arbejde, mens de inden for de fleste erhverv oplever at være fysisk aktive i virksomhederne. Omvendt med graden af mental aktivitet, hvor de giver udtryk for, at skoleopholdene er mere krævende end virksomhedsperioderne. Dette oplever lærlingene som en stor forskel, der kan gøre overgangene mellem skoleophold og virksomhedsperioder svære:
En del af lærlingene giver udtryk for, at deres erhvervsvalg blandt har været influeret af ønsket om kropslig aktivitet, og at de gennem tidligere skoleerfaringer har haft svært ved at indgå i de skolemæssige sammenhænge med høj grad af mental belastning og ringe fysisk aktivitet. Disse skoleerfaringer reaktiveres derfor let igennem opholdet på teknisk skole og kan for nogle lærlinge føre til kritisk afstandtagen fra skoleoplæringen (jf. den nærmere beskrivelse af niveauer af afstandtagen i del 2, side 138). 4.A.v Progression på skole og i virksomhedenOgså med hensyn til udviklingen i, hvad lærlingene beskæftiger sig med igennem uddannelsen, oplever de væsentlige forskelle mellem skole og virksomhed. Lærlingene giver udtryk for, at tilrettelæggelsen af progressionen på skolen sker ud fra en faglogik, hvor de forskellige fagområder tages hver for sig, og helt i dybden:
Analyserer man interviewene nærmere med henblik på at forstå, hvordan lærlingenes deltagelse i virksomheden udvikler sig i løbet af oplæringen, kan man pege på følgende "trin" i typer af arbejdsfunktioner, som lærlingene varetager (læses nedefra). Figur I-1: Bevægelsen i retning af fuldgyldig deltagelse kommer til udtryk ved, at man tildeles typer af opgaver højere oppe i rækken. Opstillingen er selvfølgelig mere kategorisk end virkeligheden, dels fordi der også eksisterer mellemformer, eksempelvis hvor man er med en svend, som "kigger en over skulderen", mens man arbejder selvstændigt, og lignende. Og dels fordi lærlingene (ligesom svendene) også fra tid til anden varetager opgaver på et lavere trin, selvom de tidligere har varetaget arbejdsopgaver på et højere trin - afhængig af de aktuelle opgaver i virksomheden. Endelig er der det forhold, at man med hensyn til nogle opgaver kan varetage højere trin end på andre områder, som en lærling beskriver det: "Man får sine egne nicher". Ser man på, hvad der kendetegner bevægelsen opad igennem de forskellige trin, er listen udtryk for en stigende grad af ansvar, selvstændighed, faglig sværhedsgrad og konsekvenser af fejl jo længere op, man kommer op rækken. 4.B Hvem lærlingen møderSkema I-2:
De centrale aktører, som lærlingene oplever i virksomhederne, er mester, svendene, medlærlinge og kunder. Mesteren Den faglige kontakt med mester oplever de fleste af de interviewede lærlinge som meget sporadisk. Mester er først og fremmest den, som "sidder på kontoret", "tager ordrer ind", "beregner tilbud", og ham, som "man ringer til, når der er noget, man ikke kan finde ud af ". Kun yderst sjældent oplever lærlingene at deltage i det faglige arbejde sammen med mester. Mester har dog alligevel stor betydning for deres uddannelse, fordi han er den, som bestemmer, om de "skal køre alene eller sammen med en svend", og som "har ansvaret for, at de kommer ud til noget forskelligt", og ham som "man taler med", hvis der er drøftelser om ens uddannelse. Mester er også den, som får noget at vide om, hvad lærlingene laver på skolen. Mester har ofte en uddannelsesmæssig overbygning i forhold til svendene (er dog erhvervsafhængigt), hvilket gør, at han ofte ved mere om de ting, som lærlingene lærer på skolen. Mester udgør derfor potentielt et bindeled mellem skolelæring og virksomhedslæring, men dette ses sjældent i praksis grundet den ofte sporadiske kontakt mellem lærlinge og mester. Mange lærlinge oplever et problematisk forhold til deres mester, hvilket også er påpeget i andre undersøgelser (således oplyses det i en publikation fra Undervisningsministeriet (Albertsen, 1999, side 14), at hver 5. elev har et anstrengt forhold til mester):
Svendene Svendene opleves af lærlingene som meget vigtige for deres uddannelse. Det er først og fremmest gennem svendene, at den egentlige oplæring foregår, og den enkelte svend har stor indflydelse på lærlingens bevægelse op ad deltagelsesstigen, når de er ude og køre sammen. Forholdet til den eller de svende, man arbejder sammen med, er derfor meget væsentligt, ligesom det er vigtigt, at man igennem sin oplæring kommer til at arbejde sammen med forskellige svende og dermed får en bredde i sin uddannelse.
Kunderne opfattes af lærlingene som centrale aktører i virksomheden, hvad enten de er fysisk tilstede eller kun opleves indirekte gennem de arbejdsopgaver, som lærlingen møder. Kunden er den, der: "skal betale..", "vil finde sig i..", "ikke vil finde sig i..", "står i baggrunden..", "spørger hvorfor ", "skal være tilfreds ", og "klager..". Kunden repræsenterer i lærlingenes bevidsthed et krav om effektivitet og professionalisme i virksomheden, uanset om kunden er fysisk tilstede eller blot eksisterer som mental referenceramme for lærlingens arbejde. I arbejdssituationer, hvor kunden også er fysisk tilstede, oplever lærlingene tillige, at de "skal virke overbevisende..", at de "skal vide, hvad der skal laves ", og at de i det hele taget skal kunne fremvise en professionel attitude:
Når lærlingene er sammen med svendene, uden at kunden er til stede, oplever de ikke et sådant krav om at virke professionel. Her må man "gerne stille spørgsmål og hellere et for meget end et for lidt". Lærlingene giver dog samtidig udtryk for, at de også her til en hvis grad nedtoner deres eventuelle manglende viden, "fordi selvfølgelig skal man jo heller ikke virke helt dum". Dette er dels et alment menneskeligt forhold, hvor lærlingen ønsker at fremstå i et positivt lys, men også et spørgsmål om lærlingens mulighed for at få adgang til arbejdsopgaver med nye læringspotentialer. Her spiller anerkendelsen af lærlingen og hans kvalifikationer en væsentlig rolle. 4.B.ii Aktører og relationer på skolerneDe centrale personer på skolerne er først og fremmest lærerne og medeleverne. Lærerne Eleverne giver udtryk for, at der er stor forskel på relationerne til lærere på skolerne og svende i praktikvirksomhederne, hvor kontakten, kommunikationen og relationerne er mere personlige i virksomheden og ofte rækker ud over det faglige samarbejde.
Set i forhold til det faglige oplever lærlingene ligeledes, at lærerne ofte "mangler" noget: Lærerne opleves som nogle, der ikke kan "alt det praktiske", som ikke ville være i stand til at fungere eller "kunne klare sig" ude i virksomhederne, fordi de ikke ville kunne finde ud af "at planlægge dagen", at vide "hvilke materialer de skulle vælge", og fordi de er "kørt ned i et alt for lavt tempo", og fordi "hvis de selv står og skal trække et kabel, det ved jeg ikke lige, hvordan det ville komme til at se ud". Lærerne er nogle "kontornussere" som "går i deres egen lille verden" og "går kun op i teori". Mange lærlinge giver udtryk for, at de er meget selektive i valget af, hvem de lærer af, og at det spiller en stor rolle for anerkendelsen af en oplæringsperson, at han har "bevist over for mig, at han er god, at han kan sit kram". Medeleverne/medlærlinge Eleverne giver udtryk for, at de øvrige medelever/medlærlinge på skolen (og også i virksomhederne) spiller en væsentlig rolle for deres uddannelse:
En anden årsag til, hvorfor medeleverne på skolen er en væsentlig læringsressource, er, at de har viden fra andre virksomheder, hvor tingene gøres på andre måder:
Lærlingene oplever de kollegiale relationer i virksomheden som meget væsentlige, og oftest har de gode relationer til kollegaerne13. Alligevel er det sociale samvær i virksomheden, blandt andet i kraft af aldersforskellen mellem kollegaer og lærlinge, ikke tilstrækkeligt til at dække lærlingenes sociale behov:
Dette lærlingecitat indeholder en mulig årsag til, hvorfor elevernes adfærd på skolen ofte er mindre moden end i virksomhederne (noget som vil blive behandlet i del 2, afsnit 11.C.i). Eleverne bruger samværet med jævnaldrene på skolen til at få dækket nogle sociale behov, som på nogle måder er i konflikt med det læringsmæssige fokus. 4.C Normer og forventningerSkema I-3:
|
Elektrikerlærling | Lærerne tænker meget i, at nu skal
det være 100% lovligt, hvor svendene måske har lidt mere: Ja men det skal virke først,
og så kan vi jo.. Selvfølgelig skal det være lovligt, eller så skal det i hvert fald
være, så du kan gå derfra med god samvittighed. Individuelt interview 2 |
De to forskellige sæt normer for den faglige udøvelse kommer potentielt i konflikt med
hinanden, når eleven forsøger at trække normerne med fra det ene sted til det andet.
Eksempelvis beskriver lærlingene, at normen om effektivitet og et højt arbejdstempo, som
i virksomhederne er positivt, kan skabe problemer i skolen, både for læreren og for
eleven selv, jf. følgende citat:
Elektrikerlærling | Hvis vi var færdige med det, vi
skulle lave, så kunne læreren godt komme og sige: Det kabel der skal du lige have
rettet, det er ikke pænt nok... og så kunne man gå og rette på det i to timer, og så
var det måske pænt nok til ham. Men spurgte du så, hvad du så måtte gå i gang med,
så måtte du ikke gå i gang med næste opgave. Sådan var det i hvert fald på mit
ophold... men du skulle så sørge for, at det så pænt ud i din stand og så videre. Og
det gør man jo heller ikke ude ved en kunde. Når man først har klipset sit kabel op,
så er det jo gerne i orden. Så går du ikke hen og retter på det igen eller noget. Det
skal jo helst være i orden første gang, du laver det. Gruppeinterview 1 |
Ovenstående citat er et eksempel, hvor normer fra virksomheden forsøges overført til
skolen. Det er et generelt træk, og mange lærlinge oplever skolen som et sted, hvor
"man spilder tiden", hvor man "ikke rigtig laver noget"
mv. På samme måde er det ofte også problematisk, hvis normer fra skolen trækkes med
over i virksomheden, eksempelvis normer mht. sikkerhedsregler. Lærlingene giver udtryk
for, at man ofte ikke kan stille de krav om arbejdssikkerhed i virksomheden, som de på
skolen har lært er lovpligtige.
Under normerne for den faglige udøvelse i hhv. skole og virksomhed ligger to grundlæggende forskellige fokuseringer på henholdsvis læring og forståelse over for effektivitet, produktion og funktionalitet, som kommer til udtryk i nedenstående citat:
Mekanikerlærling | Ude i virksomheden skiller du det i
hvert fald ikke ad, hvis det ikke virker. Så får du altså et rap over nalderne. Men på
skolen får du jo netop lov til at ødelægge tingene, uanset om de virker eller ikke
virker - eller om de nogensinde kunne komme til at virke. Så får du lov til at skille
dem ad. På virksomheden skal det jo bare virke - på skolen skulle du gerne få en
forståelse for, hvorfor det virker. Gruppeinterview 7 |
Disse grundlæggende forskellige prioriteringer danner grundlag for en lang række normer
de to steder. På skolen er det vigtigt, at man: "Møder op til undervisningen"
og er "interesseret i at lære", selv "opsøger læringen",
at man "kan tage imod kritik" og viser hensyn over for og hjælper
fagligt dårligere kammerater, så de også kan lære stoffet.
I deres beskrivelser af, hvad der kendetegner en god lærling i virksomheden, fremhæves det blandt andet, at man: Kan lave tingene "håndværksmæssigt pænt", kan "begå sig mellem mennesker", kan "tjene sig selv hjem", er "selvstændig" og selv "tager initiativ", kan "tage sig af kunderne" og at "hænderne sidder rigtigt", så man "kan finde ud af det".
Der er en væsentlig forskel på, hvordan lærlingene oplever de normer, som gælder på skolen og i virksomheden. Normerne på skolen er oftest sprogliggjorte og beskrives direkte, mens normerne i virksomheden ikke beskrives, men opleves og tilegnes indirekte af lærlingene igennem det daglige arbejde med kollegaerne i virksomheden. To citater fra henholdsvis en lærer og en mester kan illustrere dette:
Interviewer | Hvordan kan dine elever vide, at det er dét, du forventer? |
Lærer | Jamen, det siger jeg da til
dem.(
) "Jeg forventer, at I arbejder seriøst med dette her og gør jeres
bedste. Og er der noget, I ikke kan finde ud af, så kom - så finder vi ud af det i
fællesskab". Det tror jeg ikke, at de er i tvivl om overhovedet. Det vil jeg da ikke
håbe. Gruppeinterview 8 |
Interviewer | Hvad har du af forventninger og krav til dine lærlinge? |
Mester | Jamen, altså krav - de skal jo
være dygtige, og det der synes jeg sgu slet ikke, at vi har nogle problemer med
overhovedet. Det kommer stille og roligt. Det der har aldrig været noget problem for os.
Der kan være nogen, der er lidt hurtige - så bliver det ikke så fint. Men det er
fandeme så let, for det er bare at smide lortet ud og sige: Det ser ud ad helvede til -
du laver noget nyt. Det er det værste, de ved, at lave om. Og så sker det sgu ikke mere.
Så det har vi aldrig problemer med. Gruppenterview 9 |
I begge udtalelserne gives udtryk for, at lærer/mester forventer, at lærlingene arbejder
seriøst og gør deres bedste. Citaterne illustrerer, hvor forskelligt lærerne og
mestrene som oplæringspersoner tydeliggør de normer og forventninger, som de har over
for lærlingene. Det afspejler samtidig, at kommunikationskulturen de to steder er meget
forskellig, hvilket vi skal vende tilbage til i næste afsnit om kommunikation og
feedback.
Skema I-4:
Kommunikation og feedback
Skolemiljø | Virksomhedsmiljø | |
De betegnelser som bruges om lærlingen | Elev | Lærling |
Betegnelser som eleverne/lærlingene bruger om skole/virksomhed | På skolen | Hjemme i firmaet Ude i virkeligheden Ude ved mester |
Den dominerende kommunikationsform mht. forventnin ger, feedback mv. | Sproglig og formaliseret Forventninger og feedback udtrykkes eksplicit og direkte |
Ikke sproglig og uformel Forventninger og feedback udtryk kes oftest implicit og indirekte |
Den feedback som lærlingen modtager på sit arbejde | Formaliseret feedback Primært direkte feedback Primært eksplicit feedback Feedback på de fleste opgaver, på elevens færdigheder inden for enkelte fagområder og på elevens standpunkt |
Uformaliseret Primært indirekte feedback Primært implicit feedback Feedback på lærlingenes overord nede deltagelse og arbejde, kun sjældent på enkelte opgaver |
Betydning af feedback | Feedback har betydning for lærlingenes faglige standpunkt/karakterer | Feedback har betydning for lærlingenes position i praksisfællesskabet og for tildelingen af opgaver |
Sprogligt ligger der et dilemma ifm. benævnelsen af de interviewede som henholdsvis elever eller lærlinge, et dilemma som afspejler en forskellig forståelse af disse personers position henholdsvis på skole og i virksomhed. I skolesammenhæng var der fra lærers og uddannelsesansvarliges side en næsten konsekvent brug af begrebet "elev", mens der i kontakten med praktiksteder, mestre og svende var en klar tendens til brug af begrebet "lærling". Også hos de interviewede lærlinge sås en tendens til brug af begreberne "lærling" og "medlærlinge" frem for begreberne "elev" og "medelever"14. Denne begrebsmæssige forskel og dens betydning er ikke i undersøgelsen blevet udforsket systematisk, men set i et historisk perspektiv knytter begrebet lærling sig til en oplæringstradition i virksomhederne, hvor begrebet både karakteriserer et læringsaspekt og en social position i virksomheden som praksisfællesskab, herunder mesterlærlinge relationen. Begrebet elev knytter sig derimod til den skolastiske uddannelsestradition og til lærer-elev-relationen15. Der er i denne rapport af sproglige hensyn valgt en vekslende brug af begreberne elev og lærling, selvom det havde været mere korrekt med en konsekvent brug af dobbeltbetegnelsen elev/lærling.
Et andet interessant begrebsmæssigt forhold er elevernes sproglige kultur mht. benævnelsen af de to læringsrum, som de bevæger sig imellem. Virksomheden betegnes med begreber som "der ude", "hjemme i firmaet", "ude i virkeligheden", hvor der om skolen konsekvent anvendes udtrykket "på skolen"16. Disse betegnelser indikerer en højere grad af identifikation med og tilhørsforhold til virksomheden end til skolen, hvilket uddybes i del 2 (afsnit 5.I). At virksomhederne betegnes som "virkeligheden" underbygger det tidligere pointerede forhold, at lærlingene bruger virksomhederne som målestok for vurderingen af aktiviteterne på skolen.
4.D.ii Korrigerende feedbackEt centralt spørgsmål i forbindelse med læring er, hvordan de lærende oplever, om de "er på rette vej" - hvordan de oplever korrigerende feedback på det, de gør. Lærlingene giver udtryk for, at der er stor forskel på, hvordan de oplever feedback på deres deltagelse på skolen og i virksomheden. På skolen er den korrigerende feedback sproglig og gives direkte fra lærer til elev. Den gives først og fremmest i formaliserede rammer (eksempelvis faste tilbagevendende samtaler, som kommentarer til opgaver og som karakterer efter prøver). I virksomheden oplever lærlingene kun meget sjældent direkte feedback, og da stort set kun som negativ irettesættelse, når man i ekstrem grad ikke lever op til de givne forventninger, jf. følgende citat:
Elektrikerlærling 1 | Mester kommer ikke og giver ros. Det gør han ikke. |
Elektrikerlærling 2 | Men vi skal i hvert fald nok få at
vide, hvis det er noget lort. Gruppeinterview 1 |
Den positive feedback er sjælden og er oftest indirekte, jf. følgende citat:
Interviewer | Hvordan med i virksomheden - hvordan ved man, om man har gjort noget godt eller skidt? Hvordan finder man ud af det? |
Elektrikerlærling 1 | Altså, man ved jo, hvordan tingene skal laves, for det meste. Og der ved man jo, at hvis man selv synes, at det ser pænt ud, det man har lavet - så ved man, at den ikke er helt gal. |
Elektrikerlærling 2 | Og så kan man mærke det på
svendene også, tit. Ikke at de kommer og siger: Det var fandeme godt, det du lavede der.
Men alligevel kan man godt sådan fornemme det. Gruppeinterview 5 |
Selvevaluering spiller en central rolle i virksomhederne, hvor lærlingen på grundlag af
normerne i praktikvirksomhederne (hurtighed, pæn udførelse og funktionalitet) selv
foretager vurderinger af sit arbejde. Grundet den ringe grad af eksplicit sproglig
feedback, er det oftest op til lærlingen selv at fornemme svendenes og mestrenes
vurdering af ens arbejde. Kun sjældent oplever de at få eksplicit sproglig feedback, og
da oftest indirekte (eksempelvis hvor mester taler anerkendende om lærlingen til en
svend, som siger det videre til lærlingen).
Lærlingene giver udtryk for, at de oplever tildelingen af arbejdsopgaver som en vigtig form for feedback på deres tidligere arbejde, og at man som lærling også baserer sin selvevaluering på denne feedback, jf. følgende citat:
Elektrikerlærling | Hvis du først har lavet noget, som
ser godt ud, og som virker, og måske det gik sådan rimeligt hurtigt, så er det da også
nemmere at få en opgave en anden gang. Og omvendt, hvis man laver noget lort, så er det
måske, at du kommer til at stå og kigge eller feje eller... Så der kan man da også
godt mærke, om man laver det ordentligt. Gruppeinterview 5 |
Elektrikerlærling | Får du mange opgaver, hvor du selv
kan køre ud, nå ja men så tror mester på en, men hvor man måske selv kan tænke lidt:
"Hvorfor er det lige, jeg aldrig får lov til at køre ud alene. Er det fordi, jeg
ikke er god nok?" Men det ved jeg ikke, om det er noget, folk de forestiller sig, for
nu har jeg stort set altid kørt alene fra anden skoleperiode. Individuelt interview 2 |
Denne type feedback kommer altså til udtryk som bevægelse i lærlingens position i
praksisfællesskabet (jf. den opstillede "deltagelsesstige", figur I-1, side
15), hvor tildelingen af stadig sværere opgaver opleves som en positiv anerkendelse af
tidligere arbejde, mens en fastholden eller tilbagevenden til mere perifere arbejdsopgaver
opfattes som en negativ tilkendegivelse på udførelsen af tidligere arbejdsopgaver. I
skolen derimod har den feedback, eleverne modtager, ikke nogen betydning for, hvilke
opgaver lærlingen får, for struktureringen af den daglige praksis eller for lærlingens
position i fællesskabet.
De forskellige typer feedback, som lærlingene beskriver, og deres forekomst på skolen og i virksomheden, er præsenteret mere skematisk i følgende skema:
Skema I-5:
Typer af korrektiv feedback på skole og i virksomhed
På skolen | I virksomheden | |
Direkte sproglig feedback | Indgår på skolen i formaliserede rammer i forbindelse med enkelte opgaver, igennem et skoleforløb og ved afslutningen | Opleves sjældent i virksomhederne og primært, når der er tale om ris. Ros gives sjældent direkte |
Indirekte sproglig feedback | Opleves aldrig på skolen | Opleves heller ikke ofte i virksom heden, men oftere end den direkte feedback. Især ros gives på denne måde |
Selvevaluering | Er mindre væsentlig på skolen, da feedbacken gives eksplicit | Er central for lærlingene i virksomhederne grundet den ringe grad af direkte feedback på arbejdet. Base res på tilegnede normer om hurtig hed, pæn udførelse og funktionalitet |
Feedback gennem tildeling af arbejdsopgaver | Opleves næsten ikke på skolen, hvor effektivitet og godt arbejde sjældent fører til nye opgaver, med mindre lærlingen selv tager initiativ til dette | Opleves som en integreret del af arbejdet i virksomheden, hvor det bliver væsentligt for mulighederne for at få spændende opgaver og lære mere, at man udfører opgaver tilfredsstillende |
Overordnet set er kommunikationskulturen altså meget forskellig i de to kontekster, som lærlingen bevæger sig imellem. For en del af lærlingene opleves den ringe eksplicitte feedback i virksomhederne som et problem - især den meget sporadiske forekomst af ros, men også af den mere kritisk korrigerende ris:
Mekanikerlærling 1 | Noget af det, jeg manglede i min praktikperiode, var simpelthen at få nogle tilbagemeldinger. Nogle tilbagemeldinger på, at "det der skal du følge bedre op på", eller "prøv at sætte dig ind i det der". Det syntes jeg meget, at jeg manglede. ( ) |
Mekanikerlærling 2 | Nogle gange kommer de automatisk og siger det, hvis det er dårligt, men det er sgu ikke altid, at de kommer, hvis det er godt, det man har lavet. |
Mekanikerlærling 1 | Så det er sådan lidt skuffende. Det er så det, jeg godt kan lide ved skolen - det kan godt være, at de smider ens lort ud bagefter, men i det mindste så får man da en eller anden tilbagemelding på det. ( ) |
Mekanikerlærling 1 | Det gør, at du bliver mere bevidst
om, hvad du laver. Du tæn ker dig grundigere om, når du skal lave nogle ting. Så næste
gang du skal lave et projekt, så tænker du: Hov, for resten, sidste projekt glemte jeg
det, nu skal jeg lige huske at kigge efter de der ting, så de ikke bagefter kan komme og
sige: Du glemte altså det der. Gruppeinterview 7 |
Den meget ringe grad af ros bekræftes af svende og mestre, som påpeger, at det ikke kun
er i forholdet til lærlingene, men generelt for virksomhedsmiljøet: Kunderne roser
sjældent firmaets arbejde, mester roser sjældent svende og lærlinge, og svende roser
sjældent lærlinge. Og dette sker til trods for, at såvel lærlinge, svende og mestre i
interviewene giver udtryk for, at ros er en væsentlig drivkraft for et godt arbejde:
Mester | Det er meget vigtigt som mester at
rose de unge. De bliver kraft edeme glade, når vi siger det - klapper dem på ryggen og
siger: "Det er sgu lavet godt - det er lavet fint." Det giver stor interesse -
det er noget, de husker. Gruppeinterview 8 |
Finmekaniker- lærling | Man bliver lige en halv meter højere, når man har lavet et stykke arbejde, og der kommer en svend hen og siger: Hold da op, hvor du kan! Det der med respekten |
Tømrerlærling | Ja, eller at værkføreren kommer
hen og siger: Det var kraftedeme gode karakterer, du fik på skolen. Gruppeinterview 6 |
Mester | [Lærlingene] skal sgu have ros, jeg
vil jo også gerne have ros. Der er ikke så mange, der giver det. Men der er sgu nogle,
der tager knoglen og siger tak for et godt stykke arbejde. Det er dej ligt at høre. Det
er sgu også godt nok at høre, hvis de siger, at vi har lavet noget lort - det skal bare
helst ikke være så tit (fælles latter). Gruppeinterview 7 |
Tilsyneladende er kommunikationskulturen i virksomheden ofte præget af en "hård
tone" og "omgangsform", som ikke understøtter den faglige udførelse af
opgaver17. Sandsynligvis er det et levn fra tidligere
tiders meget hierarkiske håndværkerpraksis, hvor den hårde tone tjener til at fastholde
hierarkiet. Flere lærlinge giver udtryk for at være i en virksomhed, som er præget af
denne organisations- og kommunikationsform.
Skema I-6:
Værktøj, udstyr og materialer som lærlingene arbejder med
Skolemiljø | Virksomhedsmiljø | |
Værktøj og udstyr | Ofte forældet Ofte i stykker og skal repareres, før man bruger det Værktøj og udstyr repareres ofte, fordi der er god tid og få penge
|
Nyere og bedre end på skolen Meget automatiseret udstyr Mange redskaber som gør tingene hurtigere og nemmere Værktøj og udstyr kasseres ofte, fordi det ikke kan betale sig at reparere det |
Materialer | Skal ofte selv producere dele Ofte udslidte på grund af genbrug Ofte forældede |
Ofte en høj grad af præ-fabrika tion, hvor delene blot skal monteres |
Orden og systematik | Tingene er ofte ikke til at finde, og der mangler orden og systematik | Tingene fungerer næsten altid og er på deres plads |
En kritik, som fremføres med stor vægt af mange lærlinge, går på det værktøj,
udstyr og materiale, som er tilgængeligt på skolerne. Der er især lærlinge fra de
uddannelser, der kræver mest dyrt teknisk udstyr (eksempelvis automekanikere), som
fremfører denne kritik, men den bliver fremført af alle (undtagen tømrerne) i større
eller mindre grad. Kritikken centrerer sig om at:
Det har som konsekvens, at den praktiske del af skoleopholdet ofte opleves meget frustrerende og som tidsspilde, frem for som en eksemplificering af den teoretiske undervisning:
Mekanikerlærling | Specialværktøjet er så opslidt
efterhånden, så det dårligt nok kan betale sig at lave det. Den ene gang bruger vi to
dage på at reparere det specialværktøj, vi skulle bruge til at måle med - så mangler
man lige pludselig to dage i de opgaver, som er stramt nok lagt i forvejen. Og så mister
man en tre-fire opgaver, som man også skal lave til svendeprøven. Gruppeinterview 6 |
Lærlingene nævner to primære årsager til de kritisable forhold. Dels er der "for
få penge i systemet", og dels er mange elever "skide ligeglade med
tingene og kaster rundt med dem", ligesom "der bliver stjålet meget"
værktøj.
Smedelærling | Det virker amatøragtigt. Men det er jo også, fordi der er nogle elever, der er skide ligeglad med tingene og bare smider og kaster rundt med det - så går det jo også i stykker. |
Interviewer | Okay. Og det er forskelligt i forhold til ude i praktik? |
Smedelærling | Ja, der ved vi jo, at vi skal bruge
det i morgen eller i overmor gen. Gruppeinterview 7 |
Så godt som alle lærlinge har positive erfaringer med, at de selv skal have værktøj
med på skolen. Tilsyneladende mangler der en ansvarlighed over for skolens ting, hvilket
blandt andet kan hænge sammen med, at eleverne ikke oplever nogen kontraktmæssig og
økonomisk forpligtelse over for skolen - denne forpligtigelse opleves udelukkende i
forholdet til virksomheden og mester.
Kritikken af værktøj og udstyr har væsentlig betydning for mange lærlinge. Det arbejdsmæssige produkt opleves af næsten alle lærlinge som meget væsentligt for oplevelsen af deres egen faglige kunnen og som en betydende faktor i forhold til en øget faglig selvsikkerhed og stolthed. Lærlingene identificerer sig med resultatet af deres arbejde, og et flot resultat medfører en positiv vurdering af egne færdigheder og kunnen. Interviewene indikerer, at det dårlige værktøj og udstyr medvirker til en generel følelsesmæssig distancering fra skolen, fordi lærlingene ikke her er i stand til at lave et pænt stykke arbejde. Dermed bliver den tekniske skole (ligesom folkeskolen for mange af lærlingene) rammen om en følelse af ringe faglig kunnen, mens lærlingene oplever at kunne levere et fagligt bedre arbejde i virksomheden.
Interviewer | Okay. Selve det at materialerne - og nu siger du også undervis ningsmaterialer - og I snakkede om værktøj og sådan noget, I oplever, at det er udslidt. Hvad betyder det for oplevelsen af at være på skolen? |
Smedelærling | Meget. |
Mekanikerlærling | Det bliver noget lort, det man laver, for det meste. |
Smedelærling | Det bliver noget lort, det man
laver, hvis du ikke kan bruge et stykke værktøj ordentligt. Gruppeinterview 7 |
Det opleves ikke nødvendigvis i sig selv som et problem, at udstyret er forældet, blot det virker. Flere lærlinge fortæller, at de lærer mere af at arbejde med det lidt ældre ikkeautomatiserede udstyr:
Mekaniker- lærling 1 |
Jeg synes nogle gange, at der på Teknisk Skole er lidt ældre ting. Men hvis det også bare virker, så er det sgu godt nok. For eksempel sådan noget som styretøj, som vi er lidt i gang med i øjeblikket. Der, hvor jeg så arbejder, har vi en tester, der koster mange penge, som kan udmåle en bil med nogle laserstråler og ting og sager, og den skriver, at vi skal dreje hjulet 20 grader den ene vej og 20 grader den anden vej, og så er der nogle streger, der bliver røde og ting og sager. Men på Teknisk Skole står vi altså med en med noget lys, man kan se peger ned på baghjulet, og man står med vaterpas og skruer på en skala. Når man så kommer ud i firmaet igen, så kan man da godt se, at den der store dyre tester, faktisk gør næsten det samme. Der tænker man da ikke over, hvorfor fanden man skal dreje 20 grader til den ene eller anden side. Men når man finder ud af det oppe på Teknisk Skole ( ) jamen, så er det jo ligesom grundprincipper ne, man kommer til at forstå. ( ) |
Mekaniker- lærling 1 |
Og så er det nogle gange på den der dyre tester, at der måske lige mangler et eller andet på den. Men når man så kender det teoretiske bag det, så kan man måske se: Det er sgu det, den mangler. Det kan man så måske korrigere manuelt på den og få et bedre resultat. ( ) |
Mekaniker- lærling 2 |
Med sådan en dyr tester behøver man faktisk ikke at kunne noget om styretøjet i det hele taget. Den skriver, hvad man skal gøre, og så færdigt arbejde. Og når det så er gjort, så skal man bare finde nogle bolte hist og pist, og så er det i orden. Så man skal faktisk ikke kunne noget om styretøjet for at bruge sådan en stor tester. |
Mekaniker- lærling 1 |
Ved at prøve de gamle bliver man
ligesom bedre. Gruppeinterview 7 |
Finmekaniker- lærling | Man kan faktisk se, at de lærlinge,
der kommer fra virksomhe der, hvor de ikke har en eneste computerstyret maskine, altså en
håbløst forældet virksomhed set i kroner og ører ude i dagens Danmark, de har større
chance for at få en god eksamen på skolen end dem, som kommer fra virksomheder, som er
nogenlunde med på det resterende samfund. Gruppeinterview 6 |
Det er dog forskelligt fra lærling til lærling, hvordan de forholder sig til dette18. Nogle lærlinge (som orienterer sig mod at tilegne sig
"faget" og dets grundlæggende metoder) giver udtryk for, at der er større
faglig udfordring ved at arbejde med det lidt ældre værktøj/udstyr, hvor arbejdet ikke
i så høj grad er automatiseret, mens andre lærlinge (som primært orienterer sig mod
effektivitet i virksomhederne) giver udtryk for, at man ikke kan bruge det gamle
værktøj/udstyr.
Indtil nu er, forholdsvis kortfattet, behandlet nogle af de konkrete forskelle mellem skole og virksomhed, som lærlingene oplever. Her skal kort resumeres nogle af de centrale forhold. Lærlingene oplever de to kontekster, skole og virksomhed, som meget forskellige, og med meget forskellige retningslinier og normer for lærlingenes deltagelse. Centralt i disse forskelle står den meget forskellige kommunikationskultur og den forskellige fokusering på henholdsvis læring og forståelse over for produktion og effektivitet. Lærlingene oplever som en følge heraf, at de ting, de beskæftiger sig med på skole og i virksomhederne kun sporadisk, og oftest på tilfældige måder, kommer til at hænge sammen. Dels fordi der lægges vægt på forskellige ting i virksomhederne og på skolerne, og dels fordi progressionen i oplæringsaktiviteterne i de to kontekster forløber ud fra forskellige principper. Den person, som bedst kan understøtte oplevelsen af sammenhæng mellem skolelæring og virksomhedspraksis, er mesteren og de aktiviteter, som han indgår i. Men den direkte oplæring med mester er oftest rimelig begrænset, og det bliver derfor svendene, som er de mest betydningsfulde oplæringspersoner for lærlingene. Derfor bliver den enkelte svends opmærksomhed på og bevidsthed om den faglige oplæring meget væsentlig, hvilket er meget vekslende fra svend til svend. Dermed understøttes tilfældigheden i sammenkoblingen af skolelæring og virksomhedspraksis. Opgaven med at koble skolelæring og virksomhedspraksis bliver i høj grad overladt til lærlingene selv, hvilket måske er en af grundene til den store betydning, som lærlingene tillægger medlærlinge/ medelever. Mellem lærlingene er ofte etableret en kommunikationskultur, hvor praksiserfaringer og skolelæring diskuteres og reflekteres. mellem skole og virksomhed set fra lærlingenes livsverden
Denne side indgår i publikationen "Vekseluddannelse i
håndværksuddannelser" som kapitel 4 af 14
© Undervisningsministeriet 2002