Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
[ Undervisningsministeriets logo ]

Skolens krav til børn og forældre





Børn og forældre skal:

  • Sørge for, at undervisningspligten opfyldes
  • Samarbejde med skolen
  • Give skolen oplysning om grunden til elevens udeblivelse fra undervisningen
  • Påtage sig deres del af ansvaret for, at skolen kan fungere

[Billede: Her ses lærere og forældre der bliver enige]

Det vil sige . . .

Der er undervisningspligt i 9 år. Det betyder, at et barn, fra det er 6-7 år, skal undervises enten i folkeskolen eller et andet sted, der tilbyder en undervisning, som kan stå mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen.

Eleverne har mødepligt til alle timer på alle klassetrin, medmindre der er tale om gyldig fraværsgrund. Det gælder også for elever i børnehaveklasse og 10. klasse, selv om de på disse to klassetrin ikke er omfattet af undervisningspligten.

Det gode samarbejde mellem skole og hjem bygger på aktiv deltagelse fra alle forældre og på en ligeværdig udveksling af erfaringer, informationer og synspunkter om elevens udvikling. Det er vigtigt, at forældre og skole er enige om, hvilke forventninger de kan have til hinanden og drøfter, hvordan forældrene bedst kan indgå i et samarbejde med skolens medarbejdere.

Samarbejdet mellem hjem og skole spænder vidt med hensyn til indhold og form. Der kan være tale om samtaler mellem skole og hjem, klassens forældremøder og temaaftener om relevante emner som læsning, klassens sociale liv, alkohol osv. Men der kan også være tale om mere uformelle mødeformer som fx telefonkontakt, møder ved aflevering af børn eller samvær på udflugter.

Skolens leder skal give tilladelse til, at en elev kan få fri fra undervisningen. Derfor skal skolen altid have oplysning om grunden til, at en elev udebliver fra undervisningen. Skolen kan forlange en lægeattest, hvis eleven er væk i mere end 2 uger på grund af sygdom.

Undervisningen og børnenes liv i skolen er ikke skolens ansvar alene - også forældre og elever har et ansvar.

 


Denne side indgår i publikationen "Rettigheder og pligter i folkeskolen" som kapitel 5 af 9
© Undervisningsministeriet 2002

 Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top