Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
[ Undervisningsministeriets logo ]

Privatister

Bekg. nr. 495 af 31. maj 2000, § 9



I henhold til § 14, stk. 7, i folkeskoleloven - jf. lovbekendtgørelse nr. 730 af 21. juli 2000 og prøvebekendtgørelsens § 9 skal kommunalbestyrelsen imødekomme anmodning om indstilling til folkeskolens afsluttende prøver samt foranstalte afholdelse af disse prøver for personer, der ikke er fyldt 18 år ved skoleårets begyndelse, og som ellers ikke har mulighed for at indstille sig til prøve.

Såfremt eleven retter henvendelse om prøve til den kommune, hvor eleven bor og opholder sig, er denne kommune forpligtet til at etablere og gennemføre den/de ønskede prøver, selv om det ikke er elevens folkeregisterkommune. Bopælskommunen kan dog med henvisning til bekendtgørelse nr. 308 af 22. april 1994 - om hvilken kommune og hvilken amtskommune udgiften til folkeskolens undervisning m.v. endeligt påhviler - kræve refusion fra elevens folkeregisterkommune. Det kan være hensigtsmæssig med en kontakt til folkeregisterkommunen, inden prøven afholdes, så folkeregisterkommunen er bekendt med, at der kommer refusionskrav.

For så vidt angår elever, der ønsker at indstille sig til de afsluttende prøver, og som bor eller opholder sig på en døgninstitution, et opholdssted eller et dagbehandlingstilbud, henvises til Bekendtgørelse nr. 448 af 10. juni 1999 »Bekendtgørelse om folkeskolens specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand«, der er udsendt til alle kommuner og amtskommuner. Især henledes opmærksomheden på afsnittet om folkeskolens afsluttende prøver i Vejledning nr. 83 af 10. juni 1999 »Vejledning om indgåelse af overenskomst om undervisning mellem kommuner/amtskommuner og dagbehandlingstilbud/anbringelsessteder.

Udgangspunktet for så vidt angår tekstopgivelser er, at det er den prøveansvarlige folkeskoleleder, der bestemmer disse. Den prøveansvarlige kan dog aftale en anden tekstopgivelse, hvis han finder dette hensigtsmæssigt.

Der forudsættes efter reglerne etableret en nær kontakt med eleverne/opholdsstedet/den prøveansvarlige folkeskoleleders skole, så eleverne i god tid er bekendt med tekstopgivelsene, hvor prøverne afholdes, og hvem der er »eksaminator« i de enkelte fag mv.

Skolen indsender privatistens tekstopgivelser til ministeriet sammen med de øvrige tekstopgivelser fra skolen.

Skolen udfærdiger en prøveprotokol for hver enkelt privatist.

Indberetning om prøvernes udfald for privatisten indsendes til ministeriet sammen med de øvrige indberetninger fra skolen.

Skolen udsteder et enkeltfagsbevis for hvert fag, privatisten har aflagt prøve i.

  • Bevis for folkeskolens afgangsprøve (FSA)
  • Bevis for folkeskolens 10.-klasse-prøve (FS10).

Beviset udfyldes med privatistens navn og personnummer samt faget og prøvetermin. Desuden anføres fagets eventuelle delprøver og prøvekarakterer. I rubrikken til standpunktskarakterer skrives »Privatist«.

Denne side indgår i publikationen "Orientering om folkeskolens afsluttende prøver 2001" som kapitel 11 af 20
© Undervisningsministeriet 2000

 Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top