Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Krone
Undervisningsministeriets logoForord

Demokrati er folkestyre. Og demokrati bygger på grundlæggende værdier som personlig frihed, ytringsfrihed og religionsfrihed. Demokrati giver rettigheder, men bestemt også pligter. For demokrati er ikke mindst at give andre samme ret, som man kræver for sig selv.

Mange tager demokratiet som en selvfølge og regner med, at vi i dagens Danmark nærmest får indpodet de demokratiske værdier ved fødslen, eller at de med tiden bare kommer af sig selv. Men sådan er det ikke. Tværtimod ligger der en stor opgave foran os alle med at bevidstgøre de opvoksende generationer om de demokratiske værdier.

Det er ikke mindst grundskolen og ungdomsuddannelserne, der skal løfte denne opgave. Som hjælp til det arbejde udgiver vi nu denne publikation med inspiration til undervisning i demokrati i grundskoler og ungdomsuddannelser.

Publikationen udkommer midt i en tid, hvor der er særlig debat om og fokus på demokrati og ytringsfrihed. Denne publikation er ikke blot tænkt som et redskab til at bevidstgøre eleverne om de demokratiske værdier. Den rummer også gode råd om og anvisninger på, hvordan man håndterer ekstremisme på skoler og uddannelsesinstitutioner.

Undervisningsministeriet skal hermed takke alle, der har bidraget til materialet.

Det skal bemærkes, at synspunkter mv. i artikler og eksempler naturligvis står for den enkelte forfatters egen regning.

Bertel Haarder
Undervisningsminister
August 2006

 

groslash;n streg Denne side indgår i publikationen " Undervisning i demokrati - inspiration til grundskoler og ungdomsuddannelser "
© Undervisningsministeriet 2006

Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Til sidens top