Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
[ Undervisningsministeriets logo ]

3. Læringsrum, IT
og undervisningsforløb

 

I de senere år er begrebet undervisning blevet nedtonet i undervisningsverdenen til fordel for en større fokusering på begrebet læring. Undervisningsbegrebet rummer imidlertid en dobbeltbetydning, da det udover en bestemt formidlingsform også betyder, at en lærer har struktureret elevernes møde med det faglige stof. I Det Virtuelle Gymnasium skal IT benyttes til at fremme elevernes aktive involvering og fordybelse som grundlag for en personlig læreproces. Det indebærer imidlertid ikke, at det sidstnævnte aspekt i undervisningsbegrebet nedtones. Tværtimod vil arbejdet med at strukturere og synliggøre rammerne for elevernes læreprocesser være endnu vigtigere i et virtuelt gymnasium, hvor eleverne i større grad skal tilegne sig viden, færdigheder og kompetencer gennem individuelt og gruppeorienteret arbejde.

Lærernes udfordring består i at tilrettelægge en undervisning, som både fremmer elevernes selvstændige arbejde og støtter dem undervejs i en læreproces, der i høj grad er faciliteret af IT. For at tilgodese begge formål kan lærerne gøre brug af en lang række værktøjer, og i det følgende vil der blive argumenteret for, at undervisningen bygges op som undervisningsforløb med varierende kombinationer af læringsrum og IT-anvendelse.

Tilrettelæggelse af undervisningsforløb kan ifølge forskningsleder Bent B. Andresen forstås som et pædagogisk scenarie med en organiseret række tænkte begivenheder til belysning af en udvikling og en fremtidig situation, hvor der foregår en læreproces.11 Undervisningsforløbene finder sted inden for et veldefineret start- og sluttidspunkt. Der er flere fordele ved at tilrettelægge undervisningen systematisk i forløb:

  • Forløbsbeskrivelser sikrer, at læreren har gennemtænkt, hvordan elevernes arbejdsproces integreres i et fagligt forløb, uanset om eleverne arbejder på skolen eller andre steder. Ved at arbejde med forløb bliver læreren opmærksom på, hvilke læringsrum der er i spil. Forløbsbeskrivelser er også et vigtigt værktøj, når der skal gennemføres tværfaglige projekter, så de involverede faglærere kan fastlægge mål og koordinere aktiviteter.

  • I Det Virtuelle Gymnasium er klasserummet ikke længere centrum for koordinering og kommunikation mellem lærere og elever. Mange aktiviteter foregår via nettet eller på lokaliteter uden for skolen. Selv om eleverne arbejder på skolen, er læreren ikke nødvendigvis et centralt led i deres læreprocesser. Eleverne skal derfor vide, hvilke mål de skal nå, og hvilke rammer de skal arbejde indenfor. Forløbsbeskrivelser vil endvidere forbedre deres muligheder for at planlægge arbejdsindsatsen.

  • Ved at tilrettelægge og synliggøre undervisningen i forløb skabes der et bedre udgangspunkt for lærernes erfaringsudveksling og kollegial supervision. Forløbsbeskrivelserne kan dermed udveksles og anvendes af andre lærere. Synliggørelse af forløb kan også medvirke til at øge lærernes bevidsthed om deres undervisningspraksis og give et grundlag for løbende forbedringer og pædagogisk udvikling.

Undervisningsforløbene kan beskrives ud fra forskellige elementer. Nedenfor præsenteres et forslag til en struktur for forløbsbeskrivelser, som er inspireret af erfaringer fra Dronninglund Gymnasium samt FIKS-modellen:12 13

  • Forløbet: Forløbsbeskrivelsens navn indgår i et elektronisk kartotek.

  • Fag, klasse og lærer: Navne på involverede elever, årgang og lærere.

  • Formål: Der skal redegøres for målene med forløbet ved eksempelvis at henvise til fagets bekendtgørelse eller årsplan, til kompetencemål m.v.

  • Læringsprincipper: Beskrivelsen skal redegøre for, i hvilke læringsrum forløbet finder sted, og om eleverne skal arbejde individuelt eller i grupper. Læringsrummene kan inddeles i undervisnings-, trænings- og studierummet, som hver især er kendetegnet af bestemte pædagogiske principper.14 Eleverne får forskelligt udbytte af at arbejde i de enkelte læringsrum, og derfor er det vigtigt, at lærerne er bevidste om at variere brugen i forløbene.

  • Resultatkrav: I hvert forløb skal eleverne udarbejde eller udføre et eller flere produkter som for eksempel mindre øvelser, besvarelser af tekstspørgsmål, stile, mundtlige fremlæggelser, rapporter, eksperimenter, plancher, hjemmesider, billeder, lydoptagelser eller video. Produktkravene kan også omhandle typer af problemformulering, sideantal, illustrationer, kildefortegnelse m.m.

  • Proceskrav: Der kan stilles forskellige krav til elevernes arbejdsproces om eksempelvis læsning af tekster og hjemmesider, brug af samarbejds- og projektstyringsværktøjer, mindmap, logbog, debatfora og fagspecifikke IT-værktøjer samt gennemførelse af interviews, chatseancer og digital kommunikation med eksterne personer.

  • Organiseringsformer: Her beskrives den praktiske organisering af forløbet i form af tidsplan, aktiviteter, lokaler, tilstedeværelseskrav, gruppesammensætning, lærertilstedeværelse, vejledning m.v.

  • Evaluering: Flere emner kan gøres til genstand for evaluering. Det kan eksempelvis være selve forløbet, elevernes proces og produkt (individuelt som gruppebaseret). Evalueringen kan foregå ved hjælp af tests, samtaler, prøver, karakterer, spørgeskemaer o.l. Det skal præciseres, hvem der foretager evalueringen.

I modsætning til Bent B. Andresens FIKS-model fremgår IT ikke af listen som et særskilt punkt. Det skyldes, at IT ikke er et selvstændigt mål for undervisningen. IT-anvendelse skal indgå i en faglig og pædagogisk sammenhæng og vil derfor være at finde under de enkelte punkter. Endvidere må Internettet, email, konferencer, elektronisk tekstbehandling og andre basale arbejdsprogrammer betragtes som selvfølgelige værktøjer i lighed med papir og blyant. I første omgang er det heller ikke interessant, om IT gør eleverne i stand til at arbejde uafhængigt af skolens fysiske rammer. Det er derimod interessant, hvordan IT kan medvirke til at skabe et læringsmiljø, hvor eleverne er mere aktive i undervisningsprocessen. Udfordringen ved virtuel undervisning består således i at integrere digitale undervisningselementer i forløb med henblik på at fremme elevaktiverende arbejdsformer, såvel individuelle som gruppebaserede.

I Det Virtuelle Gymnasium er undervisningen kun delvist netbaseret. Muligheden for at følge et distancefag eller -kursus skal dog være til stede. Eleverne kan for eksempel få mulighed for at gennemføre et komplet virtuelt forløb, hvis de ønsker at følge et mindre valgfag, der ikke udbydes på deres skole, men som udbydes som fjernundervisning via Internettet. Eleverne bør også kunne vælge at afløse dele af fagenes pensum ved at følge mindre kurser, eksempelvis på andre ungdomsuddannelser eller på skoler i andre lande. Forudsætningen for denne fleksibilitet er, at eleverne kan dokumentere det faglige indhold og udbytte af kurset.

I det følgende redegøres kort for de elementer, som udgør rammen om undervisningsforløbene. Det organisatoriske rum, som derved opstår, er en forudsætning for at kunne gennemføre virtuel undervisning, fordi det bliver et centralt referencepunkt for kommunikationen mellem lærer og elever. Dernæst skitseres et idékatalog med forskellige IT-baserede undervisningselementer, som kan inddrages i udviklingen af undervisningsforløb. Elementerne er beskrevet under de tre læringsrum. Kataloget er ikke udtømmende, men det skal illustrere, hvordan IT kan give læringsrummene et kvalitativt løft. Efter hvert læringsrum er der skitseret to eksempler, som skal illustrere, hvordan elementerne kan kombineres i forløb med særlig vægt på det pågældende læringsrum. Det faglige indhold i eksemplerne er derfor ikke beskrevet i det omfang og med den dybde, som en virkelig undervisningssituation ville kræve.

3.1. Det organisatoriske rum

I Det Virtuelle Gymnasium får eleverne en større frihedsgrad til at planlægge og gennemføre deres uddannelse. De skal derfor lære at disponere deres tid i forhold til de mål, som de og lærerne i fællesskab har opstillet. Det indebærer blandt andet, at de skal lære at vurdere sværhedsgraden af de enkelte arbejdsopgaver, og hvordan det vil være hensigtsmæssigt at løse dem. Lærerne skal ligeledes lære at håndtere, at de får mindre tid sammen med eleverne. Derfor er der behov for løbende at synliggøre de faglige forløbs målsætninger og indhold tillige med forventninger og krav til elevernes arbejde. Ud over en nytænkning af læringsrummene skaber introduktionen af virtuelle undervisningstimer således behov for et organisatorisk rum på nettet med information om den planlagte og gennemførte undervisning. Der skal oprettes et organisatorisk rum for hvert fag i hver klasse. Desuden skal der oprettes rum for tværfaglige forløb. Rummene skal indeholde følgende oplysninger og informationer:

  • Fagets mål og perspektiver.

  • Forventninger til elevernes faglige kompetence ved afslutning af faget.

  • Plan for de faglige emner, som eleverne skal arbejde med i løbet af året.

  • Retningslinier for elevernes indflydelse på undervisningen. Der kan for eksempel etableres elektroniske konferencer til brainstorming, hvor eleverne kan komme med forslag til fremtidige undervisningsforløb.

  • Forløbsbeskrivelser, herunder lektieplaner, arbejdsopgaver og -metoder, evaluerings- og testmåder m.v.

  • Et overblik over det faglige stof og sammenhængen mellem årets faglige emner såvel monofagligt som tværfagligt.

  • Plan for evaluering af den samlede undervisning, herunder metode og kriterier.

  • Beskrivelse af eksamensformer og -krav. Det organisatoriske rum danner tillige rammen om faglærerens distribution af materialer, links og værktøjer til eleverne.

Det er afgørende, at informationerne løbende opdateres, og at de er tilgængelige for eleverne via nettet. Perspektivet ved et virtuelt organisatorisk rum er dels, at eleverne får større overblik over den faglige undervisnings mål og forløb - også i tilfælde af fravær, dels at det sparer tid i lærerens samvær med eleverne.

Lærerens tid med eleverne anvendes i dag til meget andet end egentlige undervisningsaktiviteter, eksempelvis information om læsestof og opgaver, beskrivelse af fremtidige aktiviteter, uddeling af kopier m.v. Sådanne aktiviteter kan sandsynligvis aldrig undgås fuldstændigt, men det organisatoriske rum gør det muligt at sætte en ny dagsorden for konfrontationstimerne.

3.2. Undervisningsrummet

I undervisningsrummet foregår der primært videnformidling og dialog om det faglige stof, som gør det muligt for læreren at skabe en fælles referenceramme og perspektivere stoffet. Lærerens rolle som den centrale formidler og ordstyrer er velkendt, men IT kan benyttes til en kvalitativ udvikling af undervisningsrummet på flere måder.

Teknologien kan benyttes til at skabe en bedre sammenhæng mellem elevernes forberedelse og de lærerstyrede aktiviteter, så den lærerstyrede undervisning bliver mere målrettet. Elevernes selvstændige tilegnelse af viden kan forbedres ved hjælp af faglige multimedieprodukter, der præsenterer det faglige stof med en kombination af lyd, billeder, videosekvenser, illustrationer og tekst. Hvis produkterne er interaktive, kan de give eleverne mulighed for at benytte forskellige tilgange til at tilegne sig stoffet alt efter den personlige læringsstil. Videnformidlingen i klasserummet kan også forbedres, idet lærerne ved hjælp af IT-værktøjer får et bredere spektrum af muligheder for at illustrere og præsentere det faglige stof. Bedre værktøjer til videnformidling kan åbne op for at benytte forelæsninger til at præsentere større grupper af elever for fagenes grundlæggende stof.

I det følgende gives en række eksempler på, hvordan IT kan benyttes til at udvikle undervisningsrummet:

  • Interaktive læringsobjekter kan benyttes målrettet til at skabe forskellige tilgange til det faglige felt, som klassen i øjeblikket arbejder med.

  • Læreren kan før en konfrontationstime teste elevernes viden inden for et fagligt felt ved hjælp af små tests eller spørgsmål, som eleverne besvarer elektronisk. Besvarelserne gør det nemmere at målrette undervisningen i forhold til klassen.

  • Forberedelsen til konfrontationstimerne kan effektiviseres ved at give eleverne mulighed for at kommunikere elektronisk med en faglærer.

  • Elevernes forberedelse kan være forudsætningen for arbejdet i konfrontationstimerne, ved at de lægger elektroniske besvarelser og overvejelser i en mappe under forløbet, således at lærerne bruger elevernes input til at perspektivere og arbejde videre med stoffet.

  • Eleverne kan holde oplæg eller formidle deres arbejde fra trænings- og studierummet ved hjælp af multimedieproduktioner.

  • I konfrontationstimerne kan læreren via computerkanon illustrerer det faglige stof eller gennemgå vanskelige områder med udgangspunkt i elevernes elektroniske opgaver og øvelser. IT giver generelt et langt bredere spektrum af formidlingsmuligheder.

  • Tavlenoter kan overføres til elevernes elektroniske notemappe.

  • Elever kan skiftes til at skrive logbøger fra konfrontationstimerne, som gøres tilgængelige på klassens konferenceside.

I det følgende præsenteres to forløb med særlig vægt på undervisningsrummet. Det ene er et monofagligt forløb i historie, mens det andet er et tværfagligt forløb i dansk, historie og engelsk.15

Forløb Vikingetid og kildekritik
Fag, klasse og lærer Forløbet vedrører en 1.g klasse i historie.
Formål Eleverne skal arbejde i dybden med kildekritik og informationssøgning. Det er også et mål at lade elevernes hjemmearbejde indgå som grundlag for arbejdet i konfrontationstiden.
Læringsprincipper Forløbet finder sted i undervisningsrummet, og eleverne arbejder i grupper. Grupperne får en lærerstillet opgave om vikinger.
Resultatkrav Grupperne skal fremstille en mappe under fagets konference, hvor de har indsamlet og grupperet links fra Internettet ud fra egne kriterier. Kriterierne opstilles på baggrund af tekster om primære og sekundære kilder, som er tilgængelige i det virtuelle undervisningsrum. De forskellige links skal vurderes ud fra deres værdi som faglig informationskilde. Gruppen skal endvidere fremhæve en række illustrationer, som i særlig grad karakteriserer det pågældende tema.
Proceskrav Gruppens argumentation skal vedlægges i mappen.
Organiseringsformer Forløbet omfatter to dobbeltlektioner. Inden konfrontationstimerne kan eleverne arbejde på skolen eller over nettet. Eleverne læser om kildekritik og forbereder deres opgave uden for konfrontationstiden. Når klassen mødes på skolen, tager lærerne udgangspunkt i elevernes arbejde for at starte en fælles diskussion og perspektivering.
Evaluering Som afslutning på konfrontationstimerne besvarer eleverne individuelt tre spørgsmål om kildekritik. Lærerne giver en kort elektronisk feedback på svarene.

Forløb Israel-Palæstina konflikten
Fag, klasse og lærer Et tværfagligt forløb i tre 1.g klasser med deltagelse af klassernes lærere i dansk, engelsk og historie.
Formål Forløbet handler om arbejdsmetoder, og eleverne skal lære at samarbejde om en opgave, at dele viden samt at tilrettelægge og gennemføre en mundtlig præsentation af et fagligt stof.
Læringsprincipper Forløbet foregår primært i undervisningsrummet, men det vil tillige indeholde elementer fra studierummet. Eleverne arbejder i grupper. Lærerne opstiller emnespørgsmål, som grupperne vælger imellem.
Resultatkrav Grupperne skal besvare emnespørgsmålet og fremstille en PowerPoint-præsentation, som skal indgå i deres formidling af besvarelsen for de øvrige grupper og lærere.
Proceskrav Der sammensættes opponentgrupper, som har til opgave at give feedback til den anden gruppe efter fremlæggelse ud fra et elektronisk feedbackskema.
Organiseringsformer Inden gruppeopgaven bliver klasserne undervist i henholdsvis den historiske baggrund for emnet, i søgning på Internettet og PowerPoint. Eleverne får således hvert sit ekspertiseområde. Lærerne danner tremandsgrupper, der består af en elev fra hver klasse. Grupperne arbejder med opgaven i to halvdagsforløb, hvor de skal opholde sig på skolen. Den første dag holder lærerne en forelæsningsrække for alle elever om kommunikationsteori, sagprosaanalyse, kritisk vurdering af materiale på Internettet samt feedback. Grupperne arbejder derefter selvstændigt med informationssøgning, sortering/vurdering af materiale, diskussion af formidling og udarbejdelse af PowerPoint-præsentation. Flere lærere er fysisk tilstede og vejleder eleverne.
Evaluering Gruppen kommenterer sit eget produkt, og opponentgruppen giver feedback, som lægges ind i gruppens logbog. Lærerne opsummerer og kommenterer.

3.3. Træningsrummet

I træningsrummet skal eleverne omsætte den faglige viden fra undervisningsrummet til færdigheder. Eleverne kan også bruge træningsrummet, hvis de i forbindelse med et projektarbejde får behov for at træne specifikke færdigheder. Lærerens primære rolle er at træne og hjælpe den enkelte elev som en mester over for en lærling, og IT rummer mange muligheder for at gøre træningen spændende og differentieret.

Ved hjælp af elektronisk kommunikation med læreren får eleverne for eksempel mulighed for at kvalificere deres hjemmearbejde. Der opstår et særligt perspektiv, hvis man udnytter digitaliseringen af træningsrummet til at opdele opgaven med at vejlede eleverne i deres arbejde og opgaven med at vurdere kvaliteten af de resultater, som de producerer i træningsrummet. En sådan opdeling af opgaverne kan åbne op for en mere konstruktiv læreproces mellem eleven og den vejledende lærer, idet forholdet vil være mindre påvirket af karaktergivningen.

Udviklingen af træningsrummet kan eksempelvis gennemføres ved, at:

  • Eleverne får adgang til et virtuelt træningsrum med fagspecifikke programmer. Der kan ligeledes lægges spil, cases, øvelser og opgaver ud i træningsrummet samt links til fagligt baggrundsstof, databaser m.v.

  • Eleverne gennemfører virtuelle forsøg via kontakt med universiteter eller forskningsafdelinger i virksomheder.

  • Eleverne gennemfører parløbstræning med andre elever, eventuelt på tværs af skoler, via email, chat, diskussionsfora og webcams. Eleverne kan for eksempel lave grammatiske træningsopgaver til hinanden eller skrive videre på hinandens historier.

  • Eleverne benytter processkrivning til at øge udbyttet af opgavebesvarelser. Læreren giver feedback, eventuelt ved hjælp af en elektronisk rettenøgle.

  • Lærerne yder hjælp til elevernes træning via elektronisk asynkron kommunikation. Derudover kan eleverne hente hjælp i vejledninger og trin-for-trin gennemgang af opgaver i det virtuelle træningsrum.

  • Eleverne tester før eller efter træningen deres viden og færdigheder ved hjælp af programmer eller testspørgsmål fra læreren. På den måde kan træningen målrettes den enkelte elev.

I det følgende skitseres to forløb med vægt på aktiviteter i træningsrummet. Det første gennemføres i tysk, mens det andet er et tværfagligt forløb i matematik og fysik.16

Forløb Berlinmuren
Fag, klasse og lærer Forløbet omfatter en 2.g klasse i tysk.
Formål Eleverne skal opøve mundtlig udtryksfærdighed og forståelse for tysk kultur og historie. Forløbet skal endvidere præsentere eleverne for induktive læringsmetoder.
Læringsprincipper Eleverne arbejder parvis i træningsrummet og diskuterer opgaver i konfrontationstiden. Undervejs giver læreren faglige input og stiller opgaver.
Resultatkrav Eleverne skal skrive en fiktiv interaktiv webhistorie ud fra deres umiddelbare viden om Tysklands historie efter 1945. Strukturering af historien er overladt til eleverne, som skal fremlægge produktet ved hjælp af computeren til diskussion på klassen. Andre opgaver vil være: At læse en tekst om Berlinmurens betydning, at løse en opgave ved at diskutere forskellige påstande om årsagssammenhæng og historiske begivenheder, som læreren har klippet fra gruppernes webhistorie, at løse et puslespil af opsplittede historiske fakta om Tyskland ved at sætte årstal og begivenheder i den rigtige rækkefølge, at udføre mindre øvelser i det virtuelle træningsrum.
Proceskrav Webhistorie, fremlæggelse og diskussioner skal formuleres og gennemføres på tysk. Eleverne skal i forbindelse med udarbejdelse af webhistorien udpege deres usikkerhed med hensyn til de forskellige verbale tider. Læreren udleverer på den baggrund grammatisksproglige indsætningsøvelser til eleverne, som er afpasset den enkelte elevs behov.
Organiseringsformer Forløbet varer to uger. Eleverne behøver ikke være på skolen for at skrive den fiktive webhistorie og løse indsætningsøvelserne, men det øvrige arbejde skal foregå i klassen. Læreren lægger links og læsestof ud på fagets hjemmeside.
Evaluering Evaluering af produkt og proces varetages af eleverne selv. De kårer de tre bedste produktioner ud fra følgende evalueringskriterier: Historiens realistiske relevans, sprogets korrekthedsgrad, de tilføjede links relevans, layout, brugervenlighed og den mundtlige fremlæggelse.

Forløb Simulation
Fag, klasse og lærer En 2.g klasse gennemfører et tværfagligt projekt i fysik og matematik.
Formål Eleverne skal lære at formidle et fysisk emne ved hjælp af simulation. De skal lære, hvad det vil sige at lave en simulation, og hvilke teoretiske implikationer den giver. Fysik er det bærende fag, mens matematik er støttefag.
Læringsprincipper Eleverne arbejder i grupper, og undervisningen foregår i alle tre læringsrum.
Resultatkrav Grupperne skal producere en elektronisk simulation af et selvvalgt fysikemne.
Proceskrav Grupperne skal gøre brug af logbog, mindmap, projekt og samarbejdsværktøjer. Lærerne skal have adgang til projektmappen.
Organiseringsformer Forløbet varer tre uger. Eleverne arbejder indledningsvis med simulationsprogrammer og læser om teorien bag de fysiske emner, som læreren har opstillet som mulige emner. Fysik og matematik har lavet et virtuelt projekt, hvor emnerne er beskrevet og koblet med matematik. Inden undervisning i klassen sender eleverne spørgsmål til læreren. I matematik træner eleverne modellering med henblik på at beskrive de valgte fysiske emner. Eleverne behøver ikke være tilstede på skolen, men lærerne kan konsulteres i de afsatte timer og yder desuden elektronisk vejledning.
Evaluering Simulationen afprøves af elever fra en anden skole, som giver feedback. Som afslutning på forløbet besvarer eleverne individuelt en række spørgsmål elektronisk om det fysiske emne, de har arbejdet med. Hver elev får en samlet karakter for besvarelserne og simulationen. Projektet indgår i elevernes eksamenspensum.

3.4. Studierummet

I studierummet fordyber eleverne sig individuelt eller i små grupper i projekter og større opgaver. Emner og problemstillinger kan enten være selvvalgte eller defineret af læreren. Studierummet udgør den største udfordring for lærerrollen, idet læreren skal virke som procesvejleder, der stiller spørgsmål, følger op, peger på problemfelter og tilgange til løsninger m.v. Det kræver en høj grad af indlevelse i elevernes situation og is i maven, når tingene arter sig uforudsigeligt.

Projektarbejde egner sig i særlig grad til virtuelt arbejde, idet der udvikles mange IT-baserede værktøjer, som kan støtte eleverne i forskellige stadier af arbejdsprocessen.

IT kan kvalificere arbejdet i studierummet på følgende måder:

  • Eleverne anvender IT-baserede samarbejds- og projektstyringsværktøjer.

  • På Internettet finder eleverne samarbejdspartnere til et projekt. Det kan eksempelvis ske på www.pund.dk (naturvidenskabelig portal for skoler, virksomheder og institutioner). Eleverne kan ligeledes kommunikere med virksomheder og institutioner, der bistår eleverne med at definere opgaver eller hjælper med oplysninger og faciliteter.

  • Eleverne benytter Internettets muligheder for informationssøgning, og de kan opsøge relevante kilder for at fremme projektarbejdet.

  • Eleverne kommunikerer og udveksler arbejde med hinanden eller med elever fra andre skoler og lande via email, fælles konferencesider eller videokonferencer.

  • Eleverne anvender multimedieprogrammer til at formidle projektresultater, som også kan offentliggøres på en hjemmeside.

  • Eleverne anvender elektroniske logbøger til at dokumentere, hvordan arbejdsprocessen er forløbet, hvilket materiale der er anvendt m.v.

Begge de følgende eksempler på forløb i studierummet er tværfaglige. Det første foregår i dansk, engelsk og historie, mens det andet kombinerer biologi og kemi.

Forløb Vikinger på de britiske øer - og omegn
Fag, klasse og lærer Et længerevarende, tværfagligt forløb i en 1.g klasse i dansk, historie og engelsk.
Formål Forløbets faglige mål er dels at udvikle elevernes skriftlige fremstilling i dansk og engelsk, dels at opøve evner i historisk formidling og kildekritik. Eleverne skal derudover lære at arbejde med problemformulering og elektroniske samarbejdsværktøjer.
Læringsprincipper Eleverne arbejder primært i studierummet, men der vil indledningsvis blive brugt tid i undervisningsrummet. Eleverne arbejder i grupper, men de skal tillige udarbejde individuelle opgavebesvarelser.
Resultatkrav Grupperne skal lave en hjemmeside, hvor de præsenterer deres arbejde om temaet. Der er følgende krav til hjemmesidens indhold: 1) Hver elev skal skrive en artikel på dansk med link til beskrivelse af genre og målgruppevalg, stil og form. Artiklen afløser en dansk stil. 2) Siden skal indeholde en længere artikel, som gruppen skriver sammen på engelsk. Artiklen skal afløse en skriftlig opgave i engelsk. 3) Hver elev skal indtale en lydfil på engelsk med udgangspunkt i en illustration. 4) Gruppen skal gøre rede for kildesøgning, -valg og -kritik.
Proceskrav Teksterne skal fremstilles ved hjælp af processkrivning med læreren. Gruppen skal anvende IT-baserede samarbejdsværktøjer, herunder føre en logbog over arbejdsprocessen. Lærerne skal have adgang til gruppens arbejdsdomæne.
Organiseringsformer Før projektarbejdet undervises eleverne i forskellige formidlingsgenrer, vikingetiden, engelske tekster om vikinger, processkrivning og projektarbejde. Lærerne har lavet et virtuelt projektrum med henvisning til relevante hjemmesider på Internettet, databaser og tilgængelig litteratur på skolens bibliotek. Grupperne vælger dog selv, hvilket materiale de inddrager, og hvilken vinkel de lægger på projektet. Underviserne står til rådighed med vejledning i projektperioden, og eleverne skal hver uge have mindst to vejledningssessioner. Derudover vælger de selv arbejdstid og sted.
Evaluering Hjemmesiden vurderes af faglærere uden tilknytning til klassen, som giver gruppen karakterer for hver af de faglige områder. Eleverne får individuelle karakterer for en dansk stil, en engelsk stil og en historisk opgave. Gruppen får en samlet karakter for hele sitet. Efter forløbet afholdes en mentorsamtale med alle elever, hvor de drøfter arbejdsproces, gruppearbejde, studieteknikker m.v. Projektet indgår i elevernes eksamenspensum.


Forløb Individuel fordybelse
Fag, klasse og lærer En elev i 3.g arbejder individuelt i en længere periode i de to højniveaufag kemi og biologi.
Formål Eleven skal lære at fordybe sig i et fagligt stof og strukturere en selvstændig arbejdsproces. Eleven lærer desuden at forbinde teori med praksis og samarbejde med eksterne parter.
Læringsprincipper Eleven arbejder udelukkende i studierummet med en selvvalgt problemstilling.
Resultatkrav Eleven skal aflevere en projektrapport elektronisk, som afløser den store opgave i 3.g. Projektrapporten skal indeholde simulation, animation eller grafik som illustration af problemstillingen.
Proceskrav Inden forløbet skal eleven udarbejde en detaljeret studieplan sammen med mentor og de to faglærere. Eleven skal undervejs deltage i en elektronisk konference, hvor elever med samme fag drøfter problemstillinger og besvarer lærernes spørgsmål. Endelig skal eleven skrive en logbog over forløbet.
Organiseringsformer Eleven har valgt at arbejde i en virksomheds forskningsafdeling og møder ikke på skolen i 14 dage. Lærerne yder elektronisk vejledning.
Evaluering Eleven fremlægger projektrapporten for faglærerne, og en repræsentant fra virksomheden deltager via videokonference. Samtalen afløser en mundtlig eksamen. Der gives karakter og en skriftlig udtalelse.

 

 

 

 

 

 

11) Bent B. Andresen, E-læring - en designhåndbog, 2000.

12) Dronninglund Gymnasium, Forsøgsrapport 1999-2000, 2000.

13) FIKS er en forkortelse af Fleksibelt IT-integrerende KompetenceSystem. Modellen er udarbejdet af Bent B. Andresen til undervisere, der skal planlægge fleksible, IT-baserede undervisningsforløb. Bent B. Andresen, E-læring - en designhåndbog, 2000.

14) Erik Pinds, Rum til læring, 1999.

15) Lektor Susanne Munch, Frederiksværk Gymnasium og HF, har sammen med to kolleger udviklet og afprøvet det tværfaglige forløb.

16) Lektor Ulla Pedersen, Vejen Gymnasium, har udviklet og afprøvet forløbet i tysk, som i hendes version indeholder flere elementer.

 

Denne side indgår i publikationen "Modeller for fag og læring i Det Virtuelle Gymnasium" som kapitel 4 af 8
© Undervisningsministeriet 2002

 Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top