Forrige kapitel  Forsiden  Næste kapitel
[ Undervisningsministeriets logo ]

Forord





Den 14. november 2002 deltog cirka 230 lærere, ledere og andre udviklingsansvarlige fra erhvervsskoler, social- og sundhedsskoler, produktionsskoler, amu-centre, Danmarks Erhvervspædagogiske Læreruddannelse og Undervisningsministeriet m.fl. i en FoU-konference i Odense Congress Center.

Undervisningsministeriet arrangerede konferencen, hvis overordnede tema var spredning og nyttiggørelse af erfaringer fra de mange FoU-projekter, som gennemføres inden for de erhvervsrettede uddannelser.

For at sikre de bedste betingelser for direkte kontakt og dialog mellem de FoU-ansvarlige var der organiseret ti workshops, hvor der blev præsenteret tæt ved 30 forskellige FoU-projekter. Deltagerne i de enkelte workshops havde inden konferencen modtaget skriftlige oplæg, hvor de enkelte projekter i workshoppen var beskrevet, sådan at der kunne fokuseres primært på spredning og nyttiggørelse af erfaringer med implementering af projektresultaterne.

Der blev taget referat af oplæg og af de efterfølgende diskussioner i alle workshops, som blev gennemført to gange med skiftende deltagerkreds. Referaterne indgår i denne Internetpublikation.

Konferencen blev indledt med to plenumoplæg. Birgit Gotenborg, kontorchef i Undervisningsministeriets område for erhvervsfaglige uddannelser skitserede udviklingsperspektiver for forsøgs- og udviklingsarbejde (FoU) i erhvervsuddannelserne og satte fokus på nødvendigheden af at indtænke nyttiggørelse af resultater i alt FoU-arbejde. Ole Briseid, ansvarlig for ungdomsuddannelserne i det norske Undervisningsministerium, belyste ud fra internationale erfaringer - og erfaringer fra Norge - de udfordringer, som erhvervsuddannelserne står overfor - både internationalt og nationalt.

Efter workshop-delen blev dagen afsluttet med to plenumoplæg. Lene Hald fra Diakonissestiftelsens Social- og Sundhedsskole og Niels Warring fra Roskilde Universitetscenter holdt oplæg om samspillet mellem erhvervspædagogisk forskning og erhvervspædagogisk FoU-arbejde. Deres fokus var på, hvad de to miljøer bidrager med, og hvordan erfaringer og resultater kan nyttiggøres til gensidig kvalificering af det fremtidige forsknings- og udviklingsarbejde inden for sektoren.

I denne Internetpublikation er plenumoplæggene placeret samlet før referaterne fra de ti workshops. Publikationen afrundes med en kort sammenskrivning og visualisering af deltagernes evaluering af dagen. Birgit Gotenborgs og Ole Briseids overheadplancher er ikke integreret i selve publikationens fortløbende tekst, men er tilknyttet via links på publikationens indeksside.

De mange tilkendegivelser konferenceplanlæggerne fik på selve dagen - og har fået siden - og deltagernes evaluering tegner det klare billede, at deltagerne var glade for initiativet og tilfredse med dagens udbytte. Ministeriet har derfor allerede besluttet at gennemføre en ny FoU-konference i 2003 samme sted og over to dage (12.-13. november), hvor der vil være mulighed for at gå dybere i indholdet i enkeltprojekter. Inden sommerferien 2003 vil der forelægge nærmere information om denne kommende konference.

Ministeriet ønsker at takke de mange deltagere, oplægsholdere, workshopledere og referenter for engagement og udviklingsindstilling.

Undervisningsministeriet har finansieret konferencen og udarbejdelsen og udgivelsen af denne Internetpublikation.

Afslutningsvis skal bemærkes, at meninger og synspunkter i publikationen står for de enkelte oplægsholdere og referenternes egen regning.

 

Finn Togo
Undervisningsministeriet
Uddannelsesstyrelsen
Område for de erhvervsfaglige uddannelser
December 2002

 


Denne side indgår i publikationen "FoU-konference 2002" som forord
© Undervisningsministeriet 2002

 Forrige kapitel  Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top