Forrige kapitel Forsiden  
[ Undervisningsministeriets logo ]

Taster, tanker og talenter - om "Sprogcenter-IT"

Af Margot Hansen, Slagelse Sprogcenter



"Sprogcenter-IT" er hverdagsjargon for den fulde titel "Pædagogisk IT-kørekort for undervisere ved sprogcentre". Idéen om en pædagogisk udgave af et IT-kørekort udspringer af behovet for at integrere IT i uddannelsessektoren. Der findes pædagogiske IT-kørekort på folkeskole-, gymnasie-, social- og sundhedsuddannelsesområdet samt for pædagoger i skolefritidsordninger. "Sprogcenter-IT" er da også udviklet ud fra det samme grundlæggende koncept, som er karakteristisk for øvrige pædagogiske IT-kørekort, nemlig "Skole-IT. Pædagogisk IT-kørekort", som er udarbejdet til grundskoleområdet.

Formålet med Sprogcenter-IT er flerstrenget. Dels er målet selvfølgelig, at de deltagende sprogcenterlærere opnår IT-faglige færdigheder, men et lige så vigtigt mål er, at de gør sig pædagogiske overvejelser om anvendelse af de opnåede færdigheder. Sidst, men ikke mindst er det et mål, at færdigheder og pædagogiske overvejelser i samspil udvikler de kompetencer, der er nødvendige for at tilrettelægge en pædagogisk praksis på området.

IT inden for sprogcenterområdet må ikke blive et mantra eller en isoleret disciplin, men må pædagogisk og didaktisk tænkes ind i tilrettelæggelsen af et optimalt læringsmiljø. Pædagogikken er en forudsætning for, at lærerens faglighed kan udnyttes til læring hos kursister. Pædagogik og teknik er derfor knyttet tæt sammen og kan/skal ikke adskilles i materialet, hvilket betyder, at kørekortet kvalificerer indehaveren både som IT-bruger ogunderviser.

Hvad indeholder Sprogcenter-IT?

Sprogcenter-IT er struktureret som 8 moduler, der hver dækker et IT-anvendelsesområde (fx billede og tekst, regneark, brug af internet). Til hvert modul knytter sig en afsluttende opgave, og for at erhverve "kørekortet" forudsættes det, at deltageren har fået godkendt besvarelser af disse 8 modulopgaver.

Tilbudet er tilrettelagt som fjernundervisning, der rummer følgende elementer:

  • Et trykt materiale (grundbog og mappe med øvelser).
  • En hjemmeside (www.sprogcenter-it.dk) med information, materialer til brug i øvelserne samt uddybende artikler.
  • Et netbaseret e-mail- og konferencesystem, hvor kommunikationen mellem kursusdeltagere og kursusvejleder foregår.

Det trykte og netbaserede materiale er opbygget med flere "lag", som det er op til den enkelte deltager at vælge, hvor dybdeborende og nuanceret, hun ønsker at gå ned i under arbejdet med de enkelte moduler.

Kurset indledes med 2 introduktionsdage á 3 lektioner, undervisningsfasen, hvor kursusvejleder og deltagere mødes for at tilrettelægge og forberede de vilkår og rammer, det videre forløb foregår indenfor. De følgende 16-20 uger udgør læringsfasen, hvor deltagerne i team på 2-5 arbejder i procesorienteret fjernundervisning med mulighed for daglig online kontakt og respons fra kursusvejlederen.

Det kræver ikke særlige forudsætninger at kunne udnytte kursustilbudet, men erfaringerne viser, at helt elementære færdigheder som fx at kunne åbne og lukke et program samt bruge computerens mus forebygger mange frustrationer, hvis de er indarbejdet inden selve kursusforløbet. Til dette formål er der som en del af kursuspakken udviklet en cd-rom med et forkursus til den absolutte begynder.

Transfer til egen undervisning

Kursustilbudet er et praksisorienteret efteruddannelsesforløb, hvor kursusvejlederne alle er sprogcenterlærere, der selv har taget sprogcenter-kørekortet og derudover har gennemgået Sprogcenter-ITs vejlederuddannelse.

Alle opgaver og øvelser tager udgangspunkt i typiske undervisningseksempler og i ministeriets undervisningsvejledninger og knytter sig derved tæt til deltagernes egen undervisningspraksis.

Hensigten med kursets metodik er,

  • at kursusdeltagerne bliver i stand til at omsætte IT-færdigheder og pædagogiske/didaktiske erfaringer til et fleksibelt og frugtbart læringsmiljø for egne kursister på sprogcentrene, uanset om rammerne er holdundervisning, brug af studieværksted, fjernundervisning eller andre undervisningsformer, og
  • at udtryks- og formidlingsformer, der inkluderer elektronisk tekst, billede, lyd eller internet-aktivitet, vil medvirke til nytænkning i tilrettelæggelse af undervisning og pædagogisk udvikling, til glæde og udbytte for sprogcentrenes kursister.

IT-færdigheder opfattes ofte i dag som en almen kompetence på linje med færdigheder i sprog og regning/matematik. På samme måde forventes det, at den enkelte bl.a. kan indgå i procesorienterede arbejdsformer og tage et medansvar på en arbejdsplads. Disse perspektiver bør integreres i sprogcentrenes undervisningstilbud som forberedelse til det danske uddannelsessystem og arbejdsmarked, som det sker på andre uddannelsesinstitutioner.

Sprogcenter-IT er et eksemplarisk undervisningsforløb, hvor sprogcenterlærere selv praktiserer og erfarer færdigheder og læringsformer, hvorefter denne fortrolighed kan indgå i udviklingen af sprogcentrenes pædagogiske praksis. Den pædagogiske grundidé er, at den, der udfører arbejdet, er den, der lærer. Flest mulige arbejdsprocesser er flyttet fra lærer til kursist, og lærerens rolle er at være "strømførende" facilitator, der tilrettelægger og agerer i et dynamisk læringsmiljø, hvor kursister kan udfolde sig aktivt. Herved demonstrerer Sprogcenter-IT et samspil mellem lærer- og kursistroller, hvor ansvar for egen læring, teamsamarbejde og procesbaserede arbejdsformer udgør det didaktiske fundament.

 


Denne side indgår i publikationen "Fleksible læringsmiljøer" som kapitel 36 af 36
© Undervisningsministeriet 2001

 Forrige kapitel Forsiden  
Til sidens top