Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Krone
Undervisningsministeriets logo







Forord

Baggrund

Anerkendelse af tidligere erhvervet viden og kvalifikationer er i årenes løb indarbejdet i uddannelseslovgivningen på en række områder. Især findes der et udbygget regelsystem for merit, det vil sige godskrivning af dokumenteret formel uddannelse. Voksne lærer og tilegner sig imidlertid også kompetencer mange andre steder end i det formelle uddannelsessystem. Som kortlægningerne i forbindelse med Trepartsudvalget arbejde i 2006 viste, spiller især læring på arbejdspladsen en stor rolle i den samlede voksen- og efteruddannelsesindsats. Kompetencer opnået gennem deltagelse i frivilligt foreningsarbejde i fritiden, i højskole- og aftenskoleundervisning og lignende har ligeledes betydning.

I fremtiden skal mulighederne for anerkendelse af især ikkefaglærtes og faglærtes realkompetencer i uddannelserne forbedres og øges. Det er et gennemgående budskab i både redegørelsen til Folketinget om anerkendelse af realkompetencer i uddannelserne fra november 2004 og de efterfølgende politiske aftaler.2

Der er mange grunde til at give anerkendelse af realkompetence – eksempelvis at:

  • Den enkeltes uddannelsesmotivation øges, fordi der lægges vægt på de kompetencer, den pågældende allerede har.
  • Dobbeltuddannelse undgås, fordi uddannelserne nu kan målrettes og tilpasses til den enkelte deltagers kompetenceudviklingsbehov.
  • Uddannelser, der er tilpasset til den enkelte deltager, bidrager til at øge mobiliteten på et arbejdsmarked under stadig forandring og med stigende mangel på arbejdskraft i visse sektorer.
  • Muligheden for at få dokumentation for anerkendte realkompetencer i uddannelserne stiller den enkelte bedre ved for eksempel jobskifte eller efterfølgende efter- og videreuddannelse.

Individuel kompetencevurdering i AMU (IKV i AMU)

Den 1. august 2007 trådte lov nummer 556 af 6. juni 2007 om ændring af forskellige love på Undervisningsministeriets område i kraft3. Med denne lov indførtes anerkendelse af realkompetence i en række voksen- og efteruddannelser. Også lov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v. blev ændret, hvilket blandt andet medførte, at programmet Individuel kompetencevurdering blev indført i AMU-systemet. Samtidig blev programmet Individuel kompetenceafklaring (IKA) nedlagt. Hermed blev AMU’s program til realkompetencevurdering – det nye IKV i AMU – bragt i overensstemmelse med principperne fra ovennævnte redegørelse til Folketinget og de politiske aftaler.

Undervisningsministeriet gennemførte i 2007 en kortlægning af uddannelsesinstitutionernes daværende IKA-praksis4 . Formålet var at identificere områder, hvor uddannelsesinstitutionerne kunne få brug for at iværksætte udviklings- og implementeringsaktiviteter som led i omlægningen af deres IKA-aktivitet til IKV i AMU. Kortlægningen viste blandt andet en tendens til, at der på nogle uddannelsesinstitutioner havde udviklet sig en IKA-praksis, hvor afklaringen, dokumentationen, vurderingen og anerkendelsen af IKA-deltagerens kompetencer orienterede sig bredere end AMU-systemets rammer og mod andre formål og mål end arbejdsmarkedsuddannelse. Kortlægningen viste også, at langt fra alle godkendte AMU-udbydere gennemførte IKA.

Det er Undervisningsministeriet håb, at denne håndbog, sammen med de nye lov- og bekendtgørelsesregler for IKV i AMU og de efterfølgende områdespecifikke IKV-vejledninger, som efteruddannelsesudvalgene p.t. er ved at udvikle, kan understøtte uddannelsesinstitutionernes arbejde med at afholde IKV i AMU inden for AMU-lovens rammer. Desuden er det ministeriets håb, at håndbogen kan bidrage til at sikre kvalitet og troværdighed i IKV i AMU og dermed tilliden til, at AMU’s uddannelsesbeviser og de nye AMU-kompetencebeviser er pålidelige udtryk for deltagernes landsdækkende kompetencer. Det er også Undervisningsministeriets håb, at håndbogen kan medvirke til, at flere AMU-udbydere vil tilbyde IKV i AMU, således at IKV i AMU bliver et tilbud til mange og ikke kun et tilbud til de få.

Håndbogen er udarbejdet af Undervisningsministeriet med bidrag fra Strategisk Netværk og Kubix.

Kontorchef Peter Høier
Afdelingen for erhvervsrettet voksenuddannelse
Kontor for livslang læring
December 2007

1) Livslang opkvalificering og uddannelse for alle på arbejdsmarkedet – rapport fra Trepartsudvalget, februar 2006.
2) Livslang uddannelse og opkvalificering af alle på arbejdsmarkedet, Slutdokument 20. marts 2006, Aftale om fremtidens velstand og velfærd og investeringer i fremtiden, Aftale om fremtidig indvandring, 20. juni 2006 og Aftale om udmøntning af globaliseringspuljen, Opfølgning på velfærdsaftalen, Opfølgning på aftale om fremtidig indvandring, 2. november 2006.
3) Lov nummer 556 af 6. juni 2007 om ændring af forskellige love på Undervisningsministeriets område (Udbygning af anerkendelse af realkompetence på voksen- og efteruddannelsesområdet mv.)
4) IKA i AMU, Individuel kompetenceafklaring – Hvad er gældende praksis? Kubix og Strategisk Netværk, 2007.

 

grøn streg Denne side indgår i publikationen "Håndbog om individuel kompetencevurdering i AMU "
© Undervisningsministeriet 2008

Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Til sidens top