Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Krone
Undervisningsministeriets logo







Uddannelse og opkvalificering - beskæftigelse og integration

Det danske samfund er i disse år præget af vækst og fremgang i alle dele af samfundsøkonomien. Det gælder også på arbejdsmarkedet, hvor beskæftigelsen er historisk høj, og hvor der mange steder er mangel på kvalificeret arbejdskraft. Det har betydet, at mange, som før havde svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet, nu er kommet i beskæftigelse. Det gælder også mennesker med længerevarende ledighed, personer med handicap og socialt marginaliserede samt grupper i samfundet, der af andre årsager har haft svært ved at komme i gang.

Der er brug for alle på arbejdsmarkedet. Der er derfor behov for en ekstraordinær indsats, som bidrager til, at flere kommer i arbejde. Det er regeringens mål, at der skal gøres en særlig indsats over for ledige og personer med anden etnisk baggrund, som har behov for at uddanne og opkvalificere sig på arbejdsmarkedet.

Det skal især ske gennem følgende initiativer:

  • En forbedret jobrotationsordning, der blandt andet indeholder en særlig jobrotationsydelse til virksomheder, som anvender ordningen.
  • En forbedring af ordningen med tilskud til virksomheder, som indgår erhvervsuddannelsesaftaler med voksne.
  • Iværksættelse af forsøg med screening af lediges læse- og skrivefærdigheder. Forsøget målrettes personer med kort eller ingen uddannelse.
  • Unge ledige mellem 18 og 30 år, som ikke allerede har en uddannelse, skal så vidt muligt tilskyndes til at tage en ordinær uddannelse på almindelige vilkår.
  • Ny chance til alle - en særlig indsats over for passive kontant- og starthjælpsmodtagere, som har modtaget hjælp i mere end ét år.
  • Regeringen har sammen med de kommunale parter og arbejdsmarkedets parter indgået en firepartsaftale, der giver indvandrere bedre muligheder for både at lære at tale dansk og tilegne sig praktiske færdigheder og kvalifikationer.
  • Der udvikles et grundtilbud i arbejdsmarkedsdansk til indvandrere. Uddannelsen, der udbydes som et treårigt forsøg under Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration, tilrettelægges ud fra arbejdsmarkedets behov og eventuel senere deltagelse i for eksempel en arbejdsmarkedsuddannelse eller en almen voksenuddannelse.

 

groslash;n streg Denne side indgår i publikationen " Danmarks strategi for livslang læring "
© Undervisningsministeriet 2007

Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Til sidens top