Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Krone
Undervisningsministeriets logo

5 Erhvervsgrunduddannelsen (egu)







illustrtion

Målgruppen for dette udvalgsarbejde er praktisk orienterede unge – en gruppe, som rummer en væsentlig del af målgruppen for den individuelt tilrettelagte to- til treårige erhvervsgrunduddannelse (egu), der er defineret som unge i en utilfredsstillende uddannelses- eller beskæftigelsesmæssig situation.

Egu er en kompetencegivende, individuelt tilrettelagt praktisk orienteret vekseluddannelse, der har såvel et beskæftigelsesrettet som et uddannelsesrettet sigte. Hovedvægten i egu lægges på praktisk oplæring inden for et brancheområde både beskæftigelses- og uddannelsesrettet, og derfor har udvalget drøftet en mulig styrkelse af egu's rolle i det samlede uddannelsesbillede som en mulighed for de unge – via en individuelt tilrettelagt praktisk orienteret erhvervsrettet uddannelse – for at opnå adgang til arbejdsmarkedet.

Elever i egu får overenskomstmæssig elevløn i praktiktiden og skoleydelse under skoleundervisning. Egu udbydes af kommuner og produktionsskoler, men kun ca. halvdelen af kommunerne anvender egu. Erhvervsskoler kan tilrettelægge egu for dagpengeberettigede unge.

Den samlede årlige tilgang er ca. 1000 elever. Se bilag 7 for flere fakta om egu.

Udvalget har noteret, at egu for den enkelte elev skal gennemføres efter en individuel uddannelsesplan, som, ud over angivelse af den tilsigtede erhvervskompetence, bl.a. skal angive den forventede godskrivning af skoleundervisning og praktikuddannelse ved fortsat uddannelse efter afsluttet egu. Godskrivning af praktikuddannelse i en erhvervsuddannelse kan dog udskydes til afgørelse efter indtil et år efter egu-uddannelsesplanen er sat i værk.

Udvalget finder derfor, at egu for nogle elever allerede i dag kan betragtes som en praktisk indgang til at gennemføre en erhvervsrettet ungdomsuddannelse, og at muligheden herfor bør anvendes i højere grad. Udvalget finder dog, at en mere principiel drøftelse af egu's fremtidige rolle og placering i det samlede system af erhvervsrettede ungdomsuddannelser bør ske i et bredere sammensat udvalgsarbejde.

Udvalget anbefaler derfor alene, at hele problemstillingen om egu – i lighed med pgu – tages op i forbindelse med det større udvalgsarbejde til efteråret om fremtidens krav til de erhvervsrettede ungdomsuddannelser.

 

groslash;n streg Denne side indgår i publikationen "Mesterlære - Rapport fra Udvalget om mesterlære" som kapitel 5 af 5
© Undervisningsministeriet 2005

Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Til sidens top