Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Krone
Undervisningsministeriets logo

9. Integration af flygtninge og indvandrere







Udvalget er enig i, at flygtninge, indvandrere og efterkommere vil have stor nytte af at være i et dansk kostskolemiljø, hvor man – foruden undervisningen – er i dansktalende og dansktænkende omgivelser, hvor det er muligt at få et indgående kendskab til mentaliteten og sproget i Danmark, et netværk med danskere og andre, og en vejledning, som også inddrager tiden efter højskoleopholdet. For at integration på en højskole med et kostskoleophold kan lykkes, er det en forudsætning, at flygtninge, indvandrere og deres efterkommere har et vist kendskab til dansk mentalitet, så de er i stand til nogenlunde at orientere sig i denne anden og fremmede kultur, som er meget forskellig fra deres egen. Opholdet er meget intenst, fordi man er i miljøet alle døgnets timer.

Udvalget har drøftet, om der også kan afholdes kurser, som er særligt tilrettelagt for flygtninge og indvandrere. Udvalget er enig i, at de åbne kurser, hvor danskere, flygtninge og indvandrere er sammen om fælles undervisning og samvær, er meget vigtige for, at alle parter kan nærme sig hinanden. Men udvalget vil ikke afvise, at der i begrænset omfang – som omtalt i kapitel 8 – kan afholdes kurser, som er målrettet de elever, som vil integreres i det danske samfund. Hvis sådanne kurser holdes på skoler, hvor der på samme tid også afholdes åbne højskolekurser med delvis fælles aktiviteter og miljø, så vil det styrke intentionerne om integration.

Problemerne i forbindelse med integration må ikke overskygge de store muligheder, der ligger i, at danskere får kendskab til fremmede vaner, synspunkter og holdninger. I en verden, hvor mennesker overskrider landegrænser i et omfang, som ikke er set tidligere, er det vigtigt, at også danskerne får lært at kende til “de andre” ud fra egne erfaringer. Danmark har gennem tiderne stor erfaring i at modtage befolkningsgrupper og integrere dem i samfundet, hvilket har været til stor inspiration og fordel for samfundet. De indvandrergrupper, som i nyere tid er kommet til Danmark, har vi på samme måde mulighed for at blive inspireret af.

Gennem mere end 150 år har Danmark opbygget et samfund, som bygger på demokratiske principper. Højskolerne har medvirket til, at denne proces har udviklet sig på en sådan måde, at Danmark kan være rollemodel for andre lande. På højskolerne afprøves et midlertidige fællesskab, som kan skabe rammer for det store fællesskab, samfundet. Ved at inddrage flygtninge og indvandrere i højskolernes hverdag møder de en samværsform, som gør det lettere for “nydanskerne” at begå sig i det danske samfund.

I kapitel 7 foreslår et flertal af udvalgets medlemmer, at det – i begrænset omfang – bliver muligt at modtage kompetencegivende undervisning efter anden lovgivning. Hvis dette forslag gennemføres, kan det forventes, at flere flygtninge og indvandrere vil gennemføre en sådan undervisning på højskoler.

For at integrationen kan få bedst mulige vilkår, er det nødvendigt, at højskolerne har et meget større kendskab til de kulturer, som flygtningene og indvandrerne kommer fra. Information og vejledning om højskolernes muligheder i forbindelse med integrationen skal rettes mod begge parter. Det vil være nyttigt at gennemføre pilotprojekter, der kan være med til at styrke og udvikle måder at gennemføre integration på.

Forslag:

  1. Der sættes større fokus på information og vejledning af de vidt forskellige grupper af flygtninge, indvandrere og deres efterkommere samt af højskolerne.
  2. Der gøres en større indsat for at gøre det ordinære vejlednings- og henvisningssystem opmærksom på højskolernes muligheder for at medvirke til integration.
  3. Der gennemføres pilotprojekter for at udvikle integrationsprocesser på højskolerne.

 

groslash;n streg Denne side indgår i publikationen "Rapport fra Højskoleudvalget" som kapitel 9 af 16
© Undervisningsministeriet 2005

Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Til sidens top