Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Krone
Undervisningsministeriets logo

15. Tilrettelæggelse og afholdelse af arbejdsmarkedsuddannelser







illustration

Uddannelsesinstitutionerne kan, på grundlag af indholdet i de handlingsorienterede målformuleringer og de fælles kompetencebeskrivelser, frit vælge afholdelsesform og tilrettelæggelse af undervisningen ud fra lokale behov.

Uddannelsesinstitutionerne kan tilrettelægge undervisningen i arbejdsmarkedsuddannelser med kortere varighed end den vejledende maksimale varighed ud fra en vurdering af den enkelte deltagers forudsætninger og under hensyn til, at uddannelsens mål nås.

Det har været en hensigt med Lov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v. at styrke uddannelsesinstitutionernes mulighed for at anvende fleksible afholdelsesformer. I AMU-systemet er der gennemført en række forsøg med fleksible afholdelsesformer, som man kan få et overblik over i det elektroniske katalog over projekter i Den Tværgående Udviklingspulje (TUP) på Undervisningsministeriets hjemmeside.

1. Tilstedeværelsesundervisning

Tilstedeværelsesundervisning er, når deltagerne og lærerne er tilstede i samme rum i mere end 50 % af undervisningstiden.

2. Heltidsundervisning i teorilokale/værksted

Arbejdsmarkedsuddannelserne er traditionelt tilrettelagt med denne afholdelsesform. Med heltids menes, at den daglige undervisningsdag har samme længde som den almindelige arbejdsdag for en deltager fra AMU-udviklingsmålgruppen. Traditionelt er det også samme lærer, der underviser hele dagen, hvorved deltagerne oplever sammenhæng i undervisningen.

3. Deltidsundervisning

Deltidsundervisning kan tilrettelægges, hvis det er hensigtsmæssigt for deltagerne og deres virksomhed. Deltidsundervisning vil typisk være tilrettelagt således, at deltagerne kan være på deres arbejdsplads den resterende tid på uddannelsesdagene. Det kan også være en hensigtsmæssig afholdelsesform for deltagere, som har et deltidsansættelsesforhold. Denne afholdelsesform kan indgå som et element i åbent værksted.

4. Opsplittet undervisning

Opsplittet undervisning betyder, at undervisningen afholdes med varigheden opsplittet over et længere tidsforløb. Splitundervisning kan tilrettelægges både som fuldtids- og deltidsundervisning. Denne afholdelsesform kan vælges enten af pædagogiske grunde eller for at tilgodese virksomheder, der ikke kan have medarbejdere på uddannelse flere dage i træk eller en hel uge ad gangen. Denne afholdelsesform kan også indgå som et element i åbent værksted.

5. Aftenundervisning

Denne afholdelsesform er primært tiltænkt undervisning, hvor medarbejderne normalt arbejder i fast aftenskift. Denne afholdelsesform kan også indgå som et element i åbent værksted.

6. Weekend undervisning

Denne afholdelsesform er primært tiltænkt uddannelser, hvor medarbejderne normalt arbejder i weekenderne. Denne afholdelsesform kan også indgå som et element i åbent værksted.

7. Åbent værksted

Denne afholdelsesform betyder, at deltagerne med samme lærer/lærere i samme lokale, deltager i forskellige uddannelser eller kursusforløb inden for samme område eller beslægtede områder.

Deltagerne kan optages successivt, når der er ledige pladser, og når det passer bedst ind i virksomhedens planlægning. Deltagerne kan afslutte undervisningen, når uddannelsens mål er nået, også hvis uddannelsens mål er nået inden udløb af den vejledende maksimale varighed.

8. Fjernundervisning

Undervisning defineres som fjernundervisning, når mindre end 50% af den samlede undervisning er tilrettelagt som tilstedeværelsesundervisning.

Det betyder, at en arbejdsmarkedsuddannelse betragtes afholdt som almindelig undervisning, når 50% eller mere af den samlede undervisningstid er tilrettelagt som tilstedeværelsesundervisning.

For arbejdsmarkedsuddannelser, der afholdes som fjernundervisning, gælder særlige vilkår vedrørende udbetaling af takster og VEU-godtgørelse.

Ved fjernundervisning skal uddannelsesinstitutionen påse, at det af undervisningsmaterialet tydeligt fremgår, hvad uddannelsens mål er, og hvorledes læreren bedømmer, at en deltager har nået uddannelsens mål.

9. Virksomhedsforlagt undervisning

Undervisningen kan forlægges til en virksomhed og gennemføres dér med skolens lærere, eventuelt på virksomhedens udstyr. Virksomhedsforlagt undervisning kan f.eks. aftales, når en virksomhed ønsker, at medarbejderne uddannes nogle timer i løbet af arbejdsdagen, eller hvor det har relevans, at der i undervisningen anvendes det udstyr, som bruges i virksomhedens produktion.

Ved virksomhedsforlagt undervisning, og især hvis alle deltagere er fra samme virksomhed, skal uddannelsesinstitutionen være opmærksom på at tilrettelægge undervisningen således, at deltagerne når uddannelsens mål, og således at cases eller lignende fra virksomheden alene anvendes eksemplarisk i forhold til arbejdsmarkedsuddannelsens eller enkeltfagets mål. Bemærkningerne til Lov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v. fastslår således, at uddannelsesaktiviteterne skal "bevare et alment relevant uddannelsesindhold og ikke må få karakter af konsulenthjælp rettet mod den enkelte virksomheds forudsætninger".

Ved virksomhedsforlagt undervisning skal uddannelsesinstitutionen sikre, at nødvendige teori- og værkstedslokaler, udstyr og materialer stilles til rådighed.

Ved virksomhedsforlagt undervisning er det – som altid ved udbud af arbejdsmarkedsuddannelse - en betingelse, at uddannelsen udbydes åbent. Ved åbent udbud forstås, at uddannelsen skal være åben for adgang, til den er "fyldt" op, og herefter skal der ske henvisning til venteliste. Der kan ikke gives afslag på optag til en arbejdsmarkedsuddannelse med den begrundelse, at uddannelsen er forbeholdt et bestemt firma. Der skal ske en indberetning til VIDAR efter reglerne herom. Se opslaget om VIDAR.

10. E-læring og it-støttet undervisning

I AMU betragtes e-læring oftest som synonymt med fjernundervisning, mens it-støttet undervisning kan forekomme ved alle tilrettelæggelsesformer.

11. Gennemførelse

Med undervisningens gennemførelse sigtes f.eks. til, at undervisningen kan gennemføres med udgangspunkt i forskellige materialer (f.eks. zink eller kobber), eller at undervisningen skal gennemføres med en værkstedslærer af hensyn til sikkerheden, når der indgår farligt udstyr i undervisningen.

12. Tilrettelæggelse og afholdelse af enkeltfag

Hvis der indgår enkeltfag i undervisningen, skal den relevante bekendtgørelses bestemmelser for enkeltfaget følges. Se opslaget: Enkeltfag.

13. Henvisninger

Bekendtgørelse nr. 802 af 22. september 2003 om fælles kompetencebeskrivelser for erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse og om arbejdsmarkedsuddannelser, kapitel 2 L 73 Forslag til lov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v. fremsat 6. november 2002. Almindelige bemærkninger Meddelelse nr. 2/2004 om VEU-godtgørelse (fjernundervisning).

 

groslash;n streg Denne side indgår i publikationen "Vejledning om fælles kompetencebeskrivelser, arbejdsmarkedsuddannelser og enkeltfag i fælles kompetencebeskrivelser" som kapitel 15 af 20
© Undervisningsministeriet 2004

Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Til sidens top