Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
[ Undervisningsministeriets logo ]

Indledning





Denne artikelsamling skal ses i sammenhæng med publikationerne "Vejledning om særlige sprogstimulerende tilbud for tosprogede småbørn", 1997 og artikelsamlingen "Fokus på tosprogede småbørn", 1999, som Undervisningsministeriet i samarbejde med Socialministeriet tidligere har udsendt til inspiration for arbejdet med at opfylde § 4a i kommunerne. De to sidstnævnte publikationer omhandler lovbestemmelserne inden 1. august 1999.

Ved lovændring, med virkning fra august 1999, blev § 4a imidlertid mere omfattende end hidtil. Herefter skal alle kommuner med hjemmel i folkeskoleloven etablere særlige sprogstimulerende tilbud både i og uden for dagtilbud til børn af indvandrere og flygtninge med behov for sproglig støtte med henblik på at styrke børnenes samlede sproglige udvikling, inden de begynder i skole.

I forlængelse af "Fokus på tosprogede småbørn" og lovændringen udsender Undervisningsministeriet nærværende artikelsamling "Sådan gør vi", 2001. Heri gives inspiration til gennemførelsen af § 4a, stk. 3, der retter sig mod sprogstimulerende tilbud til tosprogede børn, der ikke er i dagtilbud, og til § 4a, stk.4, der retter sig mod børn, der er indskrevet i dagtilbud.

§ 4a-tilbudet retter sig primært mod de 4-5-årige. Der er imidlertid intet til hinder for, at tilbudene efter kommunens beslutning fortsat, som forudsat i den tidligere bestemmelse, kan være åbne for børn fra 3-årsalderen, hvis det pædagogiske tilbud tager højde herfor. Eventuelt kan der foretages en konkret vurdering af, om barnet har de nødvendige forudsætninger for at kunne deltage i tilbudet med udbytte.

Undervisningsministeriet har efter lovændringen, som trådte i kraft 1. august 1999, rettet forespørgsel til samtlige kommuner vedrørende deres arbejde med at få iværksat og gennemført § 4a. Det viste sig, at 80 kommuner med få tosprogede småbørn endnu ikke har etableret særlige tilbud. Derudover viser undersøgelsen meget store forskelle kommunerne imellem ikke kun med hensyn til de igangsatte tilbud, men også i forhold til antallet af tosprogede børn, der modtager tilbudet.

Formidlingen af indhøstede erfaringer er i forlængelse heraf væsentlig som inspiration til arbejdet med at opfylde lovbestemmelserne i kommuner med tosprogede småbørn. Andre kommuner, der ikke tidligere har haft tosprogede borgere, men som modtager flygtninge i forbindelse med integrationslovens vedtagelse med virkning fra 1. januar 1999, vil i de ovennævnte udgivelser kunne hente inspiration til oprettelsen af § 4a-tilbud for børn med behov herfor.

De teoretiske og pædagogiske overvejelser i begge artikelsamlinger er tilsammen et godt afsæt for kommunernes videre arbejde med tosprogede børn, således at der kan ske en styrkelse og kvalificering af integrationsindsatsen i de tilbud, der i dag findes, og som fremover oprettes.

"Sådan gør vi " indledes med en teoridel, hvor der sættes fokus på nødvendigheden af, at den sproglige udvikling indgår som en integreret del af arbejdet med børnenes alsidige personlige udvikling. Sprog læres ved at kommunikere i meningsfulde situationer. En ensidig opmærksomhed på sproget isoleret kan vise sig ikke at give de tosprogede børn det kendskab og fortrolige forhold til dansk sprog, dansk kultur og andre børn, som de skal trække på, ikke mindst når de begynder i skolen.

Publikationen består desuden af en samling artikler med de mange overvejelser og erfaringer, nogle kommuner har gjort sig i forbindelse med indførelsen af § 4a både i kommuner med mange og få tosprogede småbørn.

Trods forskellene kommunerne imellem viser der sig mange fælles overvejelser blandt andet i forbindelse med forældresamarbejdet, den sproglige vurdering af børnene samt opkvalificering af personale.

Endelig vil mange kommuner kunne hente inspiration i Undervisningsministeriets publikationer "Rettigheder og pligter i folkeskolen" og "En håndsrækning", der udgives foråret 2001.

Begge publikationer retter fokus mod forældresamarbejdet og folkeskolens rummelighed. Tilsammen kan udgivelserne give inspiration til kommuner, daginstitutioner, skoler, pædagogiske konsulenter vedrørende dagtilbud, kommunernes pædagogiske psykologiske rådgivninger samt seminarierne m. fl. om integrationen af tosprogede børn og gennemførelsen af § 4a.

[Billede: Her ses tre drenge, der sidder og spiller et spil.]

[Billede: Her ses tre børn, der sidder, og skal til at spise.]


Denne side indgår i publikationen "Sådan gør vi" som kapitel 1 af 11
© Undervisningsministeriet 2001

 Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top