Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
[ Undervisningsministeriets logo ]

Afgangsbevis og bevaring af kopi

Bekg. nr. 495 af 31. maj 2000, § 51



Skolen udfærdiger jf. folkeskolelovens § 13, stk. 7, afgangsbevis for elever, der udskrives af skolen efter 7. klassetrin eller senere. Afgangsbeviset skal indeholde oplysning om, i hvilken undervisning eleven har deltaget, og om de senest givne standpunktskarakterer.

Afgangsbeviset skal tillige indeholde oplysning om karakterer ved eventuelle prøver. Efter elevens valg kan en skriftlig udtalelse og/eller en karakter for den obligatoriske projektopgave og den obligatoriske selvvalgte opgave påføres afgangsbeviset. Eventuel bedømmelse af den frie opgave kan ligeledes efter elevens valg påføres afgangsbeviset. Eventuelle skriftlige vurderinger i andre fag end prøvefagene kan efter elevens valg påføres eller vedhæftes afgangsbeviset som en del af dette.

Ifølge prøvebekendtgørelsen § 51, stk 2, skal elever, der skifter skole mellem 9. og 10. klasse, have udleveret deres afgangsbevis. Dette gælder også, selvom skoleskiftet sker inden for samme kommune. Eleven vil således efter 10. klasse være i besiddelse af to afgangsbeviser. Dog skal skolen, der udfærdiger afgangsbeviset efter 10. klasse, være opmærksom på, at hvor der er anført karakterer, som er opnået ved en anden skole, mærkes disse med x), og nederst på beviset påføres følgende: Prøvekarakterer mærket med x) er overført fra afgangsbevis udstedt af (skolens navn og adresse).

Afgangsbeviset, der anvendes af folkeskoler, friskoler og private grundskoler, samt prøvebeviset, der anvendes af efterskoler mv., er udformet med et originalt ark, der udleveres til eleven, og en kopi, der er skolens kopi. Desuden foreligger afgangsbeviset som edb-blanket til brug for de skoler, der anvender et edb-elevadministrationssystem, som er godkendt af Undervisningsministeriet.

Til de elever, der har modtaget undervisning i henhold til Undervisningsministeriets bekendtgørelse nr. 448 § 12 og § 13 af 25.juni 1999 om folkeskolens specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand, kan anvendes et afgangsbevis, der er udformet på en sådan måde, at skolen kan anføre en skriftlig udtalelse om elevens standpunkt i de enkelte fag.

Til de elever, der aflægger folkeskolens afsluttende prøver ved den prøveforberedende enkeltfagsundervisning ved kommunale ungdomsskoler og erhvervsuddannelsesskoler mv., er udarbejdet et enkeltfagsbevis for folkeskolens afgangsprøve (FSA) (blå trykfarve) og et enkeltfagsbevis for folkeskolens 10.-klasse-prøve (FS10) (rød trykfarve). Skolen anfører faget og eventuelle delprøver på beviset.

Skolen skal være opmærksom på, at kopi af elevens afgangsbevis/prøvebevis skal bevares efter de regler, der er beskrevet i Vejledning om bevarings- og kassationsregler Statens Arkiver, Kommunernes Landsforening 1996. Vejledningen kan købes hos Kommuneinformation. Dette gælder også efterskoler, privatskoler, friskoler, ungdomsskoler, husholdnings- og håndarbejdsskoler. Mange kommuner har en praksis på dette område, således at kommunerne står for denne arkivering, indtil det overgives til Rigsarkivet.

Ved skoleskift vedlægges en kopi af prøveprotokollen som bilag til elevflyttebeviset.

Denne side indgår i publikationen "Orientering om folkeskolens afsluttende prøver 2001" som kapitel 14 af 20
© Undervisningsministeriet 2000

 Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top