4. Sundhedsvaner og livsstilRygning18 % af pigerne og 16% af drengene ryger hver dag. Dertil kommer en gruppe på ca. 4% både blandt drenge og piger, som ryger mindst en gang om ugen og derfor er i risikogruppe for at blive dagligrygere. Der er en tydelig sammenhæng mellem rygning og alder. For pigernes vedkommen-de er der 14% dagligrygere blandt dem, der er 16 år eller yngre, 17% blandt de 17 årige, 20 % blandt de 18 årige og 27 % blandt dem, der er 19 år eller derover. For drengenes vedkommende er de tilsvarende tal hen-holdsvis 10 %, 17%, 17% og 26 %. Gymnasieeleverne og hf-kursisternes rygevaner adskiller sig markant fra andre unges rygevaner, idet der er en større andel fest-rygere i denne undersøgelse sammenlignet med andre undersøgelser. Der er således 22 % af pigerne og 19 % af drengene, der ryger ved festlige lejligheder eller som ryger, men ikke hver dag. Dette er noget mere end det tilsvarende blandt de 16-24 årige i DIKEs sundheds- og sygelighedsundersøg-elser, hvor der kun var 3%, som angav, at de røg, men som ikke røg dagligt (Kjøller m.fl. 1995). 70 % af drengene på matematisk linie, 57 % på sproglig linie og 45 % blandt hf-kursisterne ryger slet ikke. Tilsvarende er der blandt pigerne 68 % matematikere, 55 % sproglige og 48 % hf-kursister, der er ikke-rygere. Tendensen er tydelig for begge køn og for alle aldersgrupper: Der er flest rygere blandt hf-kursister, lidt færre blandt sproglige og færrest blandt de matematiske gymnasieelever.
AlkoholforbrugSom andre undersøgelser viser også denne, at den altovervejende del af alkoholforbruget ligger i weekenden. 69 % af drengene og 54 % af pigerne drikker alkohol hver eller næsten hver weekend, mens 8 % af drengene og 1 % af pigerne oplyser, at de drikker dagligt eller næsten dagligt. Undersøgelsen viser ingen markant sammenhæng mellem alkoholindtag-else og sportsudøvelse, men derimod mellem alkoholindtagelse og social kontakt. 37 % af de piger, der har daglig kontakt med venner, drikker mere end 10 genstande i løbet af en weekend. 26 % af dem, der kun har jævnlig kontakt med venner, og kun 16 % af dem, der sjældent har kon-takt med venner, drikker tilsvarende mængde. For drengenes vedkom-mende er forskellen endnu mere slående, idet 65% af dem, der har daglig vennekontakt, 51 % af dem, der kun har jævnlig kontakt, og 33 % af dem, der sjældent har vennekontakt, drikker 10 genstande eller mere i løbet af weekenden.
NarkotikaforbrugKun 77 ud af de 24 644 deltagende elever har indtaget stoffer med sprøjte. Imidlertid har 23 % (28 % blandt drengene og 20 % blandt pigerne) på et eller andet tidspunkt taget stoffer i anden form. Langt den største del har kun prøvet hash og de fleste kun enkelte gange. Der er en tydelig sammen-hæng med elevernes/kursisternes alder, idet 37 % af drenge, der er 19 år eller derover, mod 17 % af drenge, der er 16 år eller derunder, har prøvet hash. Tilsvarende har 24 % af de ældste og 15 % af de yngste piger prøvet hash. Der er desuden en tydelig sammenhæng mellem hashforbrug og hvilken linie, man går på, selv når der er taget højde for alders- og kønsforskelle mellem linierne. 49% af de 18-årige mandlige hf-kursister mod 25% af de 18-årige drenge på matematisk linie har prøvet hash. Den samme tendens kan spores hos pigerne.
AmfetaminI denne undersøgelse svarede 4,7 % af drengene og 2,5 % af pigerne, at de havde prøvet amfetamin. Kun 4% i matematisk gymnasium mod 15% på hf har prøvet amfetamin. Eleverne på den sproglige linie ligger et sted midt imellem. Tabel 4.1 Andelen blandt drenge og piger på forskellige linier, der har prøvet amfetamin (angivet i procent).
Der er en meget stor forekomst af psykiske problemer blandt dem, der har prøvet amfetamin. 28 % af drengene og 45 % af pigerne, der har prøvet amfetamin, angiver, at de inden for de seneste 14 dage har været nedtryk-te, deprimerede eller ulykkelige. Det tilsvarende gælder for 13 % af drengene og 28 % af pigerne, der ikke har prøvet amfetamin. Sammenhængen kan skyldes, at amfetamin giver psykiske problemer. Det kan dog også være den samme underliggende faktor, som er årsag til de psykiske problemer og til en af amfetamin. Endelig kan det være de psykiske problemer, der er årsag til brugen.
KostbevidsthedDer er meget store kønsforskelle i elevernes interesse for at spise sundt. Således svarer 45 % af drengene, at de ikke "tænker på at undgå fede madvarer", mens 12 % af pigerne svarer bekræftende på dette spørgsmål. |