Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Krone
Undervisningsministeriets logo

Forord







Flere unge skal gennemføre en ungdomsuddannelse. Ganske enkelt fordi unge uden en ungdomsuddannelse har væsentligt større risiko for ledighed og et voksenliv på kanten af arbejdsmarkedet.

I regeringsgrundlaget Nye mål fra februar 2005 opstillede vi derfor en ambitiøs målsætning om, at mindst 85 procent af en ungdomsårgang skal gennemføre en ungdomsuddannelse i 2010 og mindst 95 procent i 2015. Frafaldet inden for ungdomsuddannelserne – og især i erhvervsuddannelserne – er en væsentlig barriere for at nå målet. Derfor skal vi blive langt bedre til målrettet at fastholde de unge i erhvervsuddannelserne.

Gennem en årrække er der taget en række forskellige initiativer for at mindske frafaldet. Der er blevet introduceret nye fleksible muligheder og flere forskellige værktøjer, som den personlige uddannelsesplan, uddannelsesbogen, kontaktlærerordningen, nye målbeskrivelser og det webbaserede planlægningsværktøj Elevplan. Skolernes brug af værktøjerne har indflydelse på, hvordan forskellige elevtyper oplever sammenhæng og struktur i deres uddannelsesforløb – og i sidste ende, om de falder fra. Det ved vi fra flere undersøgelser.

Vi ved, at mange erhvervsskoler allerede gør en stor indsats for at fastholde de unge og sige farvel til frafaldet. Den gode praksis håber jeg, vi kan få til at sprede sig som ringe i vandet. Jeg vil gerne opfordre skolerne til at lære af hinanden og til at udbrede kendskabet til de initiativer, som mange af skolerne allerede har taget. Vi har samlet en række af de gode eksempler i denne publikation: Fra frafald til fastholdelse – god praksis i erhvervsuddannelserne.

Eksemplerne i denne publikation kan du læse mere om i internetpublikationen: God praksis for fastholdelse af elever i erhvervsuddannelserne på Undervisningsministeriets hjemmeside, www.uvm.dk. Her får du adgang til en række konkrete værktøjer, som de besøgte skoler har haft stor gavn af.

Jeg håber, at begge publikationer kan inspirere erhvervsskoler, centre for Ungdommens Uddannelsesvejledning, kommuner og andre institutioner i arbejdet med målrettet at bekæmpe frafaldet inden for erhvervsuddannelserne. For det kan lykkes – det viser de mange gode eksempler.

Undervisningsminister Bertel Haarders underskrift

Bertel Haarder
September 2005

 

groslash;n streg Denne side indgår i publikationen "Fra frafald til fastholdelse" som forordet
© Undervisningsministeriet 2005

Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Til sidens top