Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Krone
Undervisningsministeriets logo

6. Det videregående uddannelsesområde







De videregående uddannelser (DVU) giver erhvervskompetence. Generelt inddeles uddannelserne i niveauer efter varighed i 5 hovedgrupper: de korte videregående uddannelser (KVU), de mellemlange videregående uddannelser (herunder professionsbachelorer) (MVU) samt bacheloruddannelser og kandidatuddannelser på universiteterne også benævnt lange videregående uddannelser (LVU). Hertil kommer philosophia doctor (ph.d.).

De videregående uddannelser bygger oven på en ungdomsuddannelse. De er teoretisk prægede uddannelser, hvoraf nogle har praktik indlagt i forløbet. Uddannelserne er af varierende længde.

På de fleste videregående uddannelser er der frit optag. Det vil sige, at uddannelsesinstitutionerne selv fastlægger optagelsestallet ud fra fysisk kapacitet, kvalificerede lærerkræfter og beskæftigelsesforhold for de færdiguddannede. De pædagogiske og de sundhedsfaglige uddannelser har centralt fastsatte optagelsestal.

Adgangskravene til uddannelserne er centralt fastsatte, medens udvælgelseskriterierne (under adgangsbegrænsning) bestemmes af institutionerne selv.

Med den permanente indførelse i 1993 af "flerårsaftalen" for de videregående uddannelser blev kandidatuddannelserne ændret fundamentalt. Lange videregående uddannelser blev opdelt i to selvstændige uddannelsesforløb: Et indledende afrundet 3-årigt bachelor-forløb som giver erhvervskompetence, men der som oftest fører videre til et kandidatuddannelsesforløb af 2 års varighed. Kandidatuddannelserne kan føre videre til forskeruddannelsen ph.d., som er et 3-årigt selvstændigt forløb. Undtaget få uddannelser har alle kandidatuddannelser i dag en bachelor-/kandidat-struktur. Før dette bestod kandidatuddannelserne af udelte uddannelsesforløb.

Det korte videregående uddannelsesområde

Adgangskravet til de korte videregående uddannelser er normalt enten en gymnasial uddannelse eller en erhvervsuddannelse (EUD), suppleret med studiekompetence i typisk matematik og engelsk. De korte videregående uddannelser varer normalt 2 år og giver erhvervskompetence.

I august/september 2000 blev der med KVU-reformen oprettet 13 nye uddannelser, der alle giver ret til at bruge betegnelsen AK (akademiuddannet) efter uddannelsestitlen. De 13 nye uddannelser erstatter de tidligere ca. 75 uddannelser (på nær datamatiker og transportlogistiker m.v.). Uddannelserne giver merit til relevante diplomuddannelser. Som eksempler på korte videregående uddannelser kan nævnes: Akademi-/markedsføringsøkonomuddan-nelserne, it-uddannelser som fx datamatiker og multimediedesignere samt korte videregående sundhedsuddannelser som fx farmakonom og tandplejer.

Det mellemlange videregående uddannelsesområde

Det mellemlange videregående uddannelsesområde består af mellemlange videregående uddannelser (herunder professionsbachelorer) (MVU) og bacheloruddannelser.

De mellemlange videregående uddannelser (MVU) varer 3-4 år og giver erhvervskompetence. Som eksempler på mellemlange videregående uddannelser kan nævnes: diplomingeniør, folkeskolelærer, journalist, pædagog, socialrådgiver, sygeplejerske, ergo- og fysioterapeut og jordemoder og HD og ED[1]. Adgangskravet er oftest en gymnasial eksamen (eller dele heraf), men også visse erhvervsuddannelser (EUD) giver adgang. Fx giver bestået social- og sundhedsassistentuddannelse SOSU adgang til visse sundhedsfaglige uddannelser.

De mellemlange videregående uddannelser er under reform og omdannes til professionsbacheloruddannelser. Det betyder bl.a., at undervisningen skal baseres på forskningstilknytning, og at uddannelserne og undervisningen skal være tæt knyttet til professionen.

Professionsbacheloruddannelserne skal give adgang til relevante kandidatuddannelser. Fra 2003 vil de studerende starte på en professionsbacheloruddannelse, fra 2001 på sundhedsområdet. Uddannelserne er vekseluddannelser, hvor der skiftes mellem praktik og teori.

På samme niveau som de mellemlange videregående uddannelser findes bacheloruddannelserne på universiteterne. De er normerede til 3 år og giver erhvervskompetence, men fører oftest videre til et kandidatoverbygningsforløb. Det er uddannelser inden for fx samfundsvidenskab, humaniora, natur- og sundhedsvidenskab m.v. Som eksempler på bacheloruddannelser kan nævnes: Jura, biomekanik, økonomi, sprog, sociologi, skovbrug m.v. I gruppen af bachelorer indgår tillige HA.

Strukturen for universitetsuddannelserne (bachelor 3 år + kandidat 2 år + ph.d. 3 år) blev fastlagt i 1993. Før den tid var der kun samlede forløb frem til kandidatgraden som første akademiske grad. Næsten alle universitetsuddannelser er i dag opbygget af en bacheloruddannelse og en kandidatuddannelse med mulighed for en efterfølgende ph.d.-uddannelse.

Adgangskravet til bacheloruddannelserne er normalt en gymnasial uddannelse med specifikke fagkrav som til de øvrige videregående uddannelser. Bacheloruddannelsen er en afsluttet uddannelse som giver erhvervskompetence, men giver også adgang til et kandidatuddannelsesforløb.

Det lange videregående uddannelsesområde

Kandidatuddannelserne er lange videregående uddannelser af normalt 2 års varighed efter en bacheloruddannelse - dvs. samlet 5 år og giver erhvervskompetence. Enkelte kandidatuddannelser er dog stadig opbygget som ét samlet forløb uden bachelorniveau.

Kandidatuddannelserne består af uddannelser inden for følgende områder: humaniora, pædagogik, teknik, samfundsvidenskab, naturvidenskab, sundheds-, veterinær- og landbrugsvidenskab m.fl. Som eksempler på kandidatuddannelser kan fx nævnes: jura, civilingeniør, datalog, arkitekt, læge, psykolog.

Ph.d.-uddannelsesområdet

Som overbygning til kandidatuddannelsen findes forskeruddannelsen, der afsluttes med en ph.d.-grad og er normeret til 3 år. Uddannelserne giver erhvervskompetence.

Der findes ph.d.-uddannelser inden for fx samfundsvidenskab, sundhedsvidenskab, naturvidenskab, humaniora, teknik og veterinær- og landbrugsvidenskab m.v.

I slutningen af 2001 skiftede bachelor-, kandidat- og ph.d.-ud- dannelserne ressort fra Undervisningsministeriet til Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling. I dette kapitel behandles alle videregående uddannelser uanset ressort. Det vil sige, at også uddannelser, som henhører under fx Kulturministeriet, Forsvarsministeriet, er medtaget.

6.1 Bestand, tilgang og afgang af studerende - nu

I dette afsnit opgøres de historiske bevægelser for studerende på de videregående uddannelser (DVU). Tallene viser, hvor mange studerende der modtager eller har modtaget undervisning på området fra 1993 til 2002. Bestanden af studerende opgøres pr. 1/10 i året. De øvrige bevægelser for de studerende måles over en periode fra 1/10 året før til 30/9 i året.

Tabellerne med bevægelser for de studerende sammentælles i to forskellige totaler. Den ene sammentælling er summen af alle de bevægelser, der forekommer: både ind og ud af gruppen og internt mellem uddannelserne i gruppen. Den anden sammentælling indeholder kun de bevægelser, der sker til og fra de enkelte grupper som helhed. Fx vil overgange fra tandlæge til læge eller omvendt tælles med i den første sammentælling, men ikke i den anden. Bestandstallene derimod indeholder kun én sammentælling.

Som tidligere nævnt blev store dele af det videregående uddannelsesområde (DVU) omlagt inden for de ti år, der her belyses. Det har stor betydning for tidsserierne. Man bør holde sig for øje, at udviklingstendenserne i meget høj grad er præget af områdets omlægninger. Fx ses et skift i tilgangen af studerende fra kandidatuddannelserne til bacheloruddannelserne efter 1993 (se evt. noter til tabellerne).

I tabel 6.1.1 og figur 6.1.1 opgøres bestanden af studerende på det videregående uddannelsesområde fra 1993 til 2002. Antallet af studerende voksede markant i perioden fra 167.498 til 207.021 (en stigning på 23,6%).

I 2002 fordelte bestanden af studerende sig på det videregående uddannelsesområde på følgende måde: KVU 9,5%, MVU 38,3%, bachelor 23,1%, kandidatuddannelsesområdet 27,0% og endelig ph.d. 2,0%.

Antallet af studerende på KVU steg med 19,2% fra 1993 til 2002, fra 16.561 til 19.746 studerende. Stigningen skyldes bl.a. de merkantile uddannelser, men også it-uddannelserne som havde en markant stigning fra 1.695 studerende i 1993 til 6.604 i 2002.

MVU havde områdets største bestand af studerende. I 2002 læste 79.341 studerende her, heraf læste 38.734 til folkeskolelærer eller pædagog. Fra periodens start til slut steg bestanden på MVU markant med 36,4%.

I 2002 studerede 47.821 personer på en bacheloruddannelse. Flest læste på en humanistisk uddannelse (8.728 studerende) efterfulgt af HA og naturvidenskabelige uddannelser med hhv. 7.559 og 7.229 studerende. Pga. strukturændringen for dette område, steg antallet af studerende markant fra 1993 til 2002.

I 1993 læste 61.580 studerende på en kandidatuddannelse; i 2002 var bestanden faldet til 55.875 studerende. Figur 6.1.1 illustrerer tydeligt skiftet i bestanden mellem bachelor- og kandidatuddannelserne (jf. "flerårsaftalen for de videregående uddannelser"). Bestanden af bachelorer steg, og for kandidaterne faldt den, men samlet set steg antallet af studerende for de to områder fra 89.077 studerende i 1993 til 103.696 i 2002 (en stigning på 16,4%).

I tabel 6.1.2 opgøres tilgangen af studerende til det videregående uddannelsesområde fra 1993 til 2002.

Områdets største procentuelle stigning i tilgangen ses for kandidatuddannelserne. Fra periodens start til slut steg summen af tilgange med 62,4% (pga. strukturomlægningen).

Summen af tilgange til KVU steg med 2,3% fra 1993 til 2002, men fra 1993 til 1996 viste der sig dog et konstant fald i tilgangen af studerende på KVU (periodefald på 9,8%).

For de mellemlange videregående uddannelser steg summen af tilgange konstant frem til 2001. Året efter faldt tilgangen, men fra 1993 til 2002 udgjorde stigningen 17,3. I 2002 udgjorde summen af tilgange i alt 24.508 personer til MVU (nettotilgangen udgjorde 23.861 personer). Tilgangen til HD og diplomingeniøruddannelserne faldt, mens tilgangen til folkeskolelærer- og pædagoguddannelserne steg markant.

I 1993 udgjorde tilgangen til på HA og erhvervssprog 38,9% af tilgangen til bachelor, mod 28,3% i 2002. I 2002 var summen af tilgange til bachelorområdet oppe på 15.718 studerende (nettotilgangen udgjorde 14.438 studerende). I 1993 var tallet for tilgangen 11.278. De højeste tilgange i 2002 findes på HA og humaniora med en tilgang på hhv. 2.866 og 2.640 studerende.

For kandidatuddannelserne ses en samlet sum af tilgange på 15.939 studerende i 2002 (nettotilgangen udgjorde 15.444 studerende). Den højest tilgang ses for erhvervsøkonomi med 2.417 studerende, efterfulgt af humaniora med 1.890 studerende. Kun 40 studerende påbegyndte landinspektøruddannelsen.

Fra 1993 til 2002 lå tilgangen af studerende til ph.d. rundt regnet mellem 1.000 og 1.300 studerende om året.

Antallet af studerende, der fuldførte en videregående uddannelse opgøres i tabel 6.1.3. Sammenlignes 1993 med 2002, ses at summen af antallet af fuldførelser steg for alle områder. Samme tendens ses for antallet af nettofuldførelsen. Flest fuldførte MVU; i 2002 fuldførte 16.363 studerende en uddannelse herfra, efterfulgt af kandidatuddannelserne med 10.163 fuldførte forløb.

Fra 1993 til 2002 steg summen af fuldførelser på MVU med 28,9%. Der var en markant stigning i antallet af nyuddannede folkeskolelærere og pædagoger; stigningen udgjorde hhv. 85,0% og 98,8%.

Bacheloruddannelserne havde - grundet omlægningen - områdets største stigning i summen af fuldførte. Fra 1993 til 2002 steg antallet af fuldførelser med 103,4% (i 2002 fuldførte 9.241 studerende et bachelorforløb).

Kandidatuddannelserne havde en stigning i summen af antallet af fuldførelser på 40,9% ( i 2002 blev der uddannet i alt 10.163 studerende).

Ph.d. havde også et pænt stigende antal fuldførelser. I 2002 udgjorde summen af fuldførte forløb 1.064, mod kun 601 fuldførte forløb i 1993; flest fuldførte en sundhedsuddannelse.

I tabel 6.1.4 præsenteres antal studerende, der valgte at afbryde en uddannelse inden for det videregående uddannelsesområde fra 1993 til 2002. Tabellen angiver, på hvilket niveau i studiet afbruddet forekom samt i hvilket år. Ud fra denne tabel alene kan det være vanskeligt at konkludere, om et stigende/faldende antal afbrud også betyder et fald/en stigning i antal fuldførte.

Oplysningerne om antal afbrud skal suppleres med oplysninger fra afsnittet "frekvenser og tider" og evt. fra dette afsnits øvrige opgørelser.

I 2002 udgjorde summen af afbrud fra: KVU 3.344 studerende, MVU 7.319 studerende, bacheloruddannelserne 7.726 studerende og kandidatuddannelserne 5.649 studerende. Fra ph.d. afbrød 484 studerende deres uddannelse.

Tabel 6.1.1 Bestanden af studerende på de videregående uddannelser fra 1993 til 2002, opgjort pr. 1/10 i året.

1) 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Akademi- og markedsføringsøkonomer m.v., KVU 3.929 3.429 3.404 3.909 4.121 4.372 4.669 5.303 5.634 5.683
Politi- og fængselsuddannelser, KVU 553 692 762 791 827 923 1.125 1.391 1.645 1.598
Erhvervssprog, KVU 2) 2.692 2.545 1.989 1.497 1.156 759 255 159 141 138
Kunstneriske uddannelser, KVU 758 677 732 804 865 866 877 894 968 989
Tekniske uddannelser, KVU 3) 5.138 4.699 4.433 4.013 3.950 3.704 3.688 3.468 2.436 2.803
It-uddannelser, KVU 1.695 1.761 1.947 2.214 2.894 3.861 5.069 6.792 7.983 6.604
Transportuddannelser, KVU 183 270 179 88 141 106 97 94 156 150
Levnedsmidler og husholdning, KVU 792 818 802 802 740 707 742 624 512 392
Jordbrug og fiskeri, KVU 317 266 324 382 457 442 591 675 656 567
Sundhedsuddannelser m.v., KVU 504 467 504 550 619 628 659 673 747 822
Korte videregående uddannelser i alt 16.561 15.624 15.076 15.050 15.770 16.368 17.772 20.073 20.878 19.746
HD, MVU 11.251 10.304 10.428 9.783 9.101 9.530 9.594 9.605 9.097 8.576
Socialrådgiver, MVU 1.347 1.542 1.791 1.949 1.994 2.109 2.192 2.310 2.441 2.509
Erhvervssproglig diplomuddannelse, MVU 886 869 832 705 729 871 713 545 577 410
Kunstneriske uddannelser, MVU 316 369 375 398 380 435 444 428 462 469
Journalist, MVU 859 896 943 963 969 994 997 988 1.000 963
Diplomingeniør, MVU 8.971 8.205 7.074 6.361 6.249 6.299 6.507 6.618 6.512 6.523
Grafonom, MVU 89 91 89 88 90 90 93 97 142 152
Søfart, MVU 1.401 1.547 1.516 1.545 1.274 1.049 851 671 598 615
Bygningskonstruktør, MVU 796 747 679 636 602 536 569 1.239 2.011 2.365
Sygeplejerske, MVU 8.088 8.579 9.012 9.249 9.410 9.564 9.372 9.289 9.365 9.281
Sygeplejerske videreuddannelse, MVU 363 357 360 405 384 332 353 188 248 213
Jordemoder, MVU 146 168 206 251 252 243 250 246 252 293
Fysio-/ergoterapeut, MVU 1.734 2.070 2.256 2.534 2.751 2.974 3.169 3.287 3.374 3.795
Øvrige sundhedsuddannelser, MVU 158 169 174 186 198 209 211 230 249 398
Bioanalytiker, MVU 604 619 498 423 428 493 578 611 681 688
Sundhed, diplomuddannelser, MVU - - - - - - - 199 200 198
Folkeskolelærer, MVU 8.617 9.889 11.503 12.705 14.033 15.101 15.689 16.000 15.776 16.318
Pædagog, MVU 4) 10.061 11.009 15.830 17.104 18.388 19.398 20.504 21.183 22.285 22.416
Øvrige læreruddannelser, MVU 1.545 1.889 1.908 2.125 2.224 2.275 2.383 2.478 2.496 2.298
Forsvarsuddannelser, MVU 536 638 609 525 559 631 630 596 570 586
Videreuddannelse m.v., MVU 213 278 213 191 70 46 49 11 16 25
Øvrige uddannelser, MVU 175 160 171 177 172 167 160 161 158 250
Mellemlange videregående udd. i alt 58.156 60.395 66.467 68.303 70.257 73.346 75.308 76.980 78.510 79.341
Jura, bach. 5) 2.119 2.500 2.838 3.102 3.026 3.394 3.527 3.484 3.562 3.442
HA, bach. 5) 7.716 7.165 6.633 6.354 6.528 6.662 6.923 7.242 7.555 7.559
Samfund, bach. 5) 3.709 4.511 4.821 5.286 5.788 6.049 6.145 6.265 6.424 6.298
Erhvervssprog, bach. 5) 3.792 3.185 2.916 2.979 3.070 3.052 3.065 3.214 3.663 3.964
Sprog, bach. 5) 1.486 1.953 2.560 3.152 3.812 4.227 4.609 4.532 4.397 4.073
Kunst, bach. 5) 571 762 1.007 1.302 1.608 1.825 1.980 2.033 2.090 1.869
Bibliotekar, bach. 5) 732 759 763 806 856 895 886 888 761 678
Psykologi, bach. 5) 659 858 1.052 1.167 1.228 1.281 1.329 1.423 1.488 1.365
Humaniora, bach. 5) 2.593 3.541 4.724 5.884 6.901 7.679 8.437 8.837 9.238 8.728
Naturvidenskab, bach. 5) 3.500 4.126 4.333 4.610 5.374 6.159 6.962 7.375 7.644 7.229
Landbrugsvidenskab m.v., bach. 5) 600 910 1.050 1.173 1.206 1.228 1.180 1.122 1.083 1.081
Lægevidenskab, bach. 5) * * * * * * 5 232 687 1.047
Sundhed, bach. 5) 9 41 39 78 116 171 318 367 444 451
Pædagogik, bach. 5) 10 18 21 27 31 34 44 40 35 37
Bacheloruddannelser i alt 5) 27.497 30.331 32.759 35.922 39.546 42.657 45.410 47.054 49.071 47.821
Jura, kand. 6) 3.397 3.119 2.723 2.440 2.338 2.323 2.269 2.300 2.190 2.076
Erhvervsøkonomi, kand. 6) 7.440 7.183 7.094 6.453 6.202 6.165 6.254 6.365 6.789 7.058
Forvaltning m.v., kand. 6) 6.169 5.555 5.175 4.940 4.973 5.340 5.499 5.473 5.467 5.260
Erhvervssprog, kand. 6) 1.653 1.696 1.771 1.604 1.417 1.433 1.345 1.370 1.329 1.279
Sprog, kand. 6) 3.484 3.537 3.290 3.192 2.910 2.801 2.605 2.451 2.255 2.122
Teologi, kand. 6) 1.599 1.717 1.711 1.736 1.754 1.774 1.758 1.687 1.551 1.351
Kunstneriske uddannelser, kand. 6) 1.660 1.589 1.504 1.476 1.493 1.595 1.758 1.760 1.757 1.798
Kunstneriske uddannelser, (Kulturmin.), 6) 1.181 1.312 1.338 1.408 1.480 1.564 1.560 1.573 1.532 1.523
Bibliotekar, kand. 6) 61 70 76 58 85 89 76 73 146 280
Psykologi, kand. 6) 1.194 1.075 1.010 1.097 1.196 1.243 1.451 1.480 1.511 1.597
Humaniora, kand. 6) 6.114 6.042 5.846 5.762 5.702 5.695 5.833 5.990 5.854 5.765
Civilingeniør, kand. 6) 6.853 6.363 5.993 6.192 6.223 5.976 5.928 6.121 6.255 6.603
Landinspektør, kand. 6) 196 195 193 170 163 166 198 224 230 223
Arkitekt, kand. 6) 1.715 1.808 1.896 1.995 2.054 2.153 2.275 2.252 2.295 2.314
Naturvidenskab, kand. 6) 8.687 8.146 7.533 7.077 6.363 5.648 5.164 4.816 4.741 4.705
Landbrugsvidenskab m.v., kand. 6) 1.558 1.257 980 942 912 961 894 935 982 919
Veterinærvidenskab, kand. 6) 686 702 721 730 737 762 774 778 786 791
Sygepleje, biomekanik m.v., kand. 6) 83 105 133 141 157 191 212 254 347 374
Farmaceut, kand. 6) 883 952 972 998 1.051 1.086 1.105 1.110 1.074 1.114
Tandlæge, kand. 6) 586 599 621 627 673 702 734 756 751 744
Lægevidenskab, kand. 6) 3.921 4.138 4.430 4.694 5.054 5.317 5.623 5.723 5.544 5.339
Pædagogik, kand. 6) 2.456 2.217 2.670 3.154 2.808 4.042 4.093 2.006 2.132 2.266
Samfund, sidefagssupplering, kand. 6) * * * * * * 5 4 *
Sprog/musik/øv.hum. sidefagssupplering, 6) * 3 5 6 7 10 33 58 211 364
Naturv./tekn./sundhed sidefagssupplering 6) * * 3 4 7 13 14 24 16 8
Kandidatuddannelser i alt 6) 61.580 59.383 57.689 56.897 55.761 57.051 57.457 55.584 55.749 55.875
Samfund ph.d. 7) 479 538 533 611 651 692 723 792 849 708
Humaniora ph.d. 7) 538 616 667 689 721 728 771 812 795 652
Teknik ph.d. 7) 828 786 761 705 640 627 644 568 622 626
Naturvidenskab ph.d. 7) 737 764 827 835 873 850 827 815 858 801
Veterinær/landbrugsvid. ph.d. 7) 316 350 395 398 455 486 482 493 453 391
Sundhed ph.d. 7) 737 872 969 1.070 1.083 1.106 1.109 1.149 1.130 960
Pædagogik ph.d. 7) - * * 3 3 4 4 4 - -
Øvrige ph.d. 7) - - - - - * * * * *
Kunstneruddannelser på solistniveau 7) 69 74 77 82 92 93 93 81 94 99
Ph.d., m.v. i alt 7) 3.704 4.002 4.231 4.393 4.518 4.587 4.654 4.715 4.802 4.238
Videregående uddannelser i alt 167.498 169.735 176.222 180.565 185.852 194.009 200.601 204.406 209.010 207.021

1) 2002 er p.t. det seneste indberetningsår. Der kan forekomme manglende eller forkerte indberetninger fra institutionerne. Indtil der bliver rettet op på disse mangler og fejl, bør 2002-tallene derfor betragtes som foreløbige.

2) Nedgangen i tallene skyldes, at erhvervssprog KVU efterhånden er blevet afløst af erhvervssproglige bachelorer.

3) I 2000 blev laborantuddannelsen forlænget med et ½ års frivilligt traineeforløb, dette påvirker naturligt elevtallene.

4) Pædagoguddannelsen blev forlænget med ½ år til 3½ år fra starten af undervisningsåret 1992/93.

5) At der for bacheloruddannelserne er tal fra, før uddannelserne formelt blev oprettet, skyldes, at fx HA og erhvervssprog allerede før reformen havde denne struktur, og at der inden reformen var forsøgsordninger med visse bacheloruddannelser. Bachelorreformen har generelt ført til usikkerhed i datagrundlaget i omlægningsperioden.

6) Kandidatuddannelserne indeholder både udelte kandidatforløb og kandidatoverbygningsuddannelser. Se tillige note for bachelorerne.

7) Fra 2000 til 2002 er tallene for ph.d. behæftede med fejl. Dette forhold påvirker fremskrivningerne. Der kan henvises til Ministeriet for videnskab, teknologi og udvikling.

* Antallet er mindre end 3 personer.

Figur 6.1.1 Bestanden af studerende på de videregående uddannelsesområder fra 1993 til 2002, opgjort pr. 1/10 i året.

Figur 6.1.1 Bestanden af studerende på de videregående uddannelsesområder fra 1993 til 2002, opgjort pr. 1/10 i året.

Se noter under tabel 6.1.1.

Tabel 6.1.2 Tilgang af studerende på de videregående uddannelser fra 1993 til 2002, opgjort fra 1/10 året før til 30/9 i året.

1) 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Akademi- og markedsføringsøkonomer m.v., KVU 2.043 1.717 1.730 2.038 2.105 2.270 2.286 2.921 2.697 2.777
Politi- og fængselsuddannelser, KVU 249 292 333 341 358 355 542 627 598 475
Erhvervssprog, KVU 2) 1.011 936 687 523 437 79 16 62 73 43
Kunstneriske uddannelser, KVU 227 228 273 262 286 248 290 294 340 292
Tekniske uddannelser, KVU 3) 3.168 3.398 2.945 2.587 2.707 2.454 2.499 2.574 1.446 1.493
It-uddannelser, KVU 953 995 1.065 1.100 1.602 2.171 2.648 3.979 4.003 2.802
Transportuddannelser, KVU 177 253 166 102 153 102 97 99 206 159
Levnedsmidler og husholdning, KVU 440 440 402 438 372 358 393 362 221 237
Jordbrug og fiskeri, KVU 337 382 455 325 308 449 467 519 433 407
Sundhedsuddannelser m.v., KVU 209 221 232 238 241 231 253 262 298 336
Korte videregående uddannelser i alt a) 8.814 8.862 8.288 7.954 8.569 8.717 9.491 11.699 10.315 9.021
HD, MVU 3.938 3.619 4.052 3.290 3.175 2.981 3.072 3.085 2.740 2.483
Socialrådgiver, MVU 499 656 680 677 704 786 860 894 877 891
Erhvervssproglig diplomuddannelse, MVU 395 341 329 201 320 391 271 244 263 158
Kunstneriske uddannelser, MVU 113 206 209 222 138 225 184 177 179 199
Journalist, MVU 236 254 247 237 241 249 245 242 258 256
Diplomingeniør, MVU 2.524 2.151 1.755 1.837 1.850 1.990 2.027 2.109 1.880 1.942
Grafonom, MVU 45 47 44 46 44 45 49 50 50 67
Søfart, MVU 634 691 628 492 372 387 241 194 251 228
Bygningskonstruktør, MVU 406 406 343 350 322 413 367 1.044 1.344 1.065
Sygeplejerske, MVU 2.374 2.614 2.802 2.784 2.679 2.808 2.694 2.670 2.854 2.754
Sygeplejerske videreuddannelse, MVU 354 348 353 402 378 329 351 184 188 170
Jordemoder, MVU 62 60 84 111 84 88 89 89 88 98
Fysio-/ergoterapeut, MVU 639 811 831 913 1.023 1.076 1.148 1.177 1.170 1.168
Øvrige sundhedsuddannelser, MVU 67 83 75 89 94 101 103 110 121 271
Bioanalytiker, MVU 218 235 97 144 213 214 215 232 305 251
Sundhed, diplomuddannelser, MVU - - - - - - - 199 174 162
Folkeskolelærer, MVU 2.491 3.144 3.759 3.620 3.957 4.275 4.329 4.224 4.280 4.466
Pædagog, MVU 4) 4.697 4.605 5.295 5.601 5.782 6.087 6.467 6.598 6.811 6.755
Øvrige læreruddannelser, MVU 619 687 713 799 801 800 928 919 854 708
Forsvarsuddannelser, MVU 310 390 243 216 280 314 304 289 291 279
Videreuddannelse m.v., MVU 180 237 214 185 70 46 49 26 16 9
Øvrige uddannelser, MVU 88 21 41 39 38 37 37 41 35 128
Mellemlange videregående udd. i alt a) 20.889 21.606 22.794 22.255 22.565 23.642 24.030 24.797 25.029 24.508
Jura, bach. 5) 915 1.010 940 956 776 1.282 1.077 1.223 1.045 1.065
HA, bach. 5) 2.907 2.555 2.455 2.596 2.549 2.621 2.748 2.885 2.883 2.866
Samfund, bach. 5) 1.568 1.904 1.695 1.946 2.160 2.109 2.082 2.061 2.070 2.091
Erhvervssprog, bach. 5) 1.478 1.115 1.091 1.138 1.228 1.098 1.156 1.312 1.587 1.589
Sprog, bach. 5) 738 890 1.086 1.244 1.417 1.417 1.500 1.316 1.253 1.241
Kunst, bach. 5) 262 337 366 447 511 502 543 547 532 452
Bibliotekar, bach. 5) 210 250 247 259 256 258 253 256 214 249
Psykologi, bach. 5) 250 289 341 351 305 379 388 460 421 443
Humaniora, bach. 5) 1.165 1.688 2.049 2.259 2.412 2.364 2.634 2.677 2.766 2.640
Naturvidenskab, bach. 5) 1.416 1.639 1.483 1.539 1.910 2.147 2.293 2.320 2.189 2.096
Landbrugsvidenskab m.v., bach. 5) 354 369 286 351 366 341 305 344 311 339
Lægevidenskab, bach. 5) - * - * - - 4 227 492 482
Sundhed, bach. 5) 8 32 13 46 58 66 177 123 165 154
Pædagogik, bach. 5) 7 8 7 10 11 10 16 10 9 11
Bacheloruddannelser i alt 5) a) 11.278 12.086 12.059 13.142 13.959 14.594 15.176 15.761 15.937 15.718
Jura, kand. 6) 45 469 332 459 613 648 670 1.000 710 704
Erhvervsøkonomi, kand. 6) 2.145 1.722 1.892 1.758 1.627 1.739 1.838 1.960 2.168 2.417
Forvaltning m.v., kand. 6) 464 711 807 970 1.165 1.509 1.499 1.411 1.464 1.477
Erhvervssprog, kand. 6) 413 491 481 282 275 433 335 392 370 393
Sprog, kand. 6) 520 718 553 622 537 557 594 588 574 731
Teologi, kand. 6) 258 349 332 327 351 308 296 258 249 234
Kunstneriske uddannelser, kand. 6) 264 275 201 267 318 396 494 472 483 634
Kunstneriske uddannelser, (Kulturmin.), 6) 232 330 321 325 304 391 314 313 348 271
Bibliotekar, kand. 6) 19 35 41 20 43 43 19 31 102 172
Psykologi, kand. 6) 159 117 187 333 348 400 502 417 377 523
Humaniora, kand. 6) 1.146 1.201 1.009 1.109 1.161 1.131 1.502 1.591 1.572 1.890
Civilingeniør, kand. 6) 1.190 1.163 1.170 1.439 1.378 1.319 1.422 1.595 1.550 1.757
Landinspektør, kand. 6) 38 32 38 39 39 49 68 63 39 40
Arkitekt, kand. 6) 256 363 407 419 394 421 418 390 439 423
Naturvidenskab, kand. 6) 1.121 1.250 1.102 1.211 909 879 1.013 1.272 1.444 1.743
Landbrugsvidenskab m.v., kand. 6) 10 9 47 173 277 272 255 329 297 287
Veterinærvidenskab, kand. 6) 100 126 116 116 135 111 114 113 110 142
Sygepleje, biomekanik m.v., kand. 6) 32 30 41 34 53 71 80 105 144 113
Farmaceut, kand. 6) 188 206 187 188 202 202 200 204 185 205
Tandlæge, kand. 6) 128 131 130 130 161 162 159 162 156 153
Lægevidenskab, kand. 6) 660 715 777 861 978 887 994 785 590 695
Pædagogik, kand. 6) 427 532 680 748 930 1.474 1.345 414 545 560
Samfund, sidefagssupplering, kand. 6) - * - * - 3 3 6 3
Sprog/musik/øv.hum. sidefagssupplering, 6) * * * * * 3 31 86 239 354
Naturv./tek./sundh., sidefagssupplering 6) - - * * 4 6 9 25 23 18
Kandidatuddannelser 6) a) 9.815 10.975 10.851 11.830 12.202 13.411 14.174 13.979 14.184 15.939
Samfund ph.d. 7) 105 144 165 206 159 168 193 226 211 146
Humaniora ph.d. 7) 147 152 168 142 139 169 200 190 155 119
Teknik ph.d. 7) 225 223 292 213 176 236 223 194 192 209
Naturvidenskab ph.d. 7) 255 250 246 237 239 239 229 237 258 231
Veterinær/landbrugsvidenskab ph.d. 7) 88 118 119 94 129 95 129 99 80 63
Sundhed ph.d. 7) 260 273 247 274 236 273 263 298 284 180
Pædagogik ph.d. 7) - * - * - * - - - -
Øvrige ph.d. 7) - - - - - * - - - -
Kunstneruddannelser på solistniveau 7) 33 32 30 25 41 25 28 28 32 36
Ph.d., m.v. 7) a) 1.113 1.192 1.267 1.191 1.119 1.205 1.265 1.272 1.212 984
Korte videregående uddannelser b) 8.727 8.782 8.207 7.886 8.502 8.640 9.408 11.556 10.139 8.852
Mellemlange videregående udd. b) 20.525 21.307 22.494 21.950 22.274 23.316 23.625 24.317 24.459 23.861
Bacheloruddannelser 5) b) 11.068 11.591 11.393 12.426 13.234 13.720 14.235 14.656 14.938 14.438
Kandidatuddannelser 6) b) 9.333 10.587 10.498 11.466 11.899 13.075 13.823 13.576 13.741 15.444
Ph.d., m.v. 7) b) 1.111 1.189 1.259 1.189 1.117 1.199 1.244 1.260 1.198 948

a) Summen af alle tilgange.

b) Kun nytilgang til de videregående områder.

Se noter under tabel 6.1.1.

Tabel 6.1.3 Antallet af studerende, der fuldførte de videregående uddannelser fra 1993 til 2002, opgjort fra 1/10 året før til 30/9 i året.

1) 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Akademi- og markedsføringsøkonomer m.v., KVU 1.465 1.479 1.354 1.155 1.378 1.486 1.180 1.571 1.506 1.877
Politi- og fængselsuddannelser, KVU 86 135 234 264 244 204 271 295 289 473
Erhvervssprog, KVU 2) 328 310 225 285 218 163 169 92 37 21
Kunstneriske uddannelser, KVU 159 282 181 169 199 222 239 247 228 242
Tekniske uddannelser, KVU 3) 2.018 2.958 2.512 2.338 2.029 2.011 1.965 2.067 2.025 681
It-uddannelser, KVU 186 455 450 383 450 652 679 1.164 1.499 2.457
Transportuddannelser, KVU 214 135 215 160 78 118 90 87 136 155
Levnedsmidler og husholdning, KVU 358 353 360 370 351 317 287 354 266 262
Jordbrug og fiskeri, KVU 229 404 346 243 212 400 274 342 382 437
Sundhedsuddannelser m.v., KVU 135 190 155 158 122 146 180 199 177 204
Korte videregående uddannelser a) 5.178 6.701 6.032 5.525 5.281 5.719 5.334 6.418 6.545 6.809
HD, MVU 1.712 1.585 1.436 1.264 1.366 1.115 1.279 1.141 1.081 1.255
Socialrådgiver, MVU 337 385 357 435 563 567 654 610 596 655
Erhvervssproglig diplomuddannelse, MVU 69 75 68 82 84 72 65 88 55 57
Kunstneriske uddannelser, MVU 49 117 137 102 123 147 138 172 128 179
Journalist, MVU 188 191 184 196 219 223 226 234 219 237
Diplomingeniør, MVU 2.053 1.960 1.939 1.731 1.330 1.294 1.268 1.363 1.343 1.357
Grafonom, MVU 46 44 43 44 42 44 44 45 - 55
Søfart, MVU 274 286 383 301 462 439 315 289 262 164
Bygningskonstruktør, MVU 257 395 330 315 304 297 298 339 297 394
Sygeplejerske, MVU 1.716 1.494 1.696 1.862 1.770 1.897 2.053 1.883 1.929 1.918
Sygeplejerske videreuddannelse, MVU 301 343 338 345 394 373 319 341 122 176
Jordemoder, MVU 45 36 43 62 77 86 67 81 69 41
Fysio-/ergoterapeut, MVU 427 408 562 529 721 732 807 882 908 507
Øvrige sundhedsuddannelser, MVU 53 61 57 64 64 79 79 70 87 87
Bioanalytiker, MVU 201 195 185 200 170 110 84 152 165 174
Sundhed, diplomuddannelser, MVU - - - - - - - - 168 153
Folkeskolelærer, MVU 1.406 1.531 1.691 1.838 2.031 2.389 2.898 2.948 3.304 2.601
Pædagog, MVU 4) 2.728 3.212 88 3.807 3.737 4.461 4.768 5.007 5.204 5.422
Øvrige læreruddannelser, MVU 390 280 587 434 546 546 601 585 562 651
Forsvarsuddannelser, MVU 243 272 255 291 236 234 281 310 295 252
Videreuddannelse m.v., MVU 174 155 262 194 179 65 43 64 11 -
Øvrige uddannelser, MVU 27 24 22 30 36 32 36 34 32 28
Mellemlange videregående udd. a) 12.696 13.049 10.663 14.126 14.454 15.202 16.323 16.638 16.837 16.363
Jura, bach. 5) 20 466 330 466 592 635 639 912 618 678
HA, bach. 5) 2.153 1.708 1.683 1.729 1.395 1.436 1.498 1.625 1.670 1.916
Samfund, bach. 5) 375 749 862 963 1.078 1.218 1.341 1.288 1.266 1.311
Erhvervssprog, bach. 5) 1.079 969 926 614 592 505 553 624 586 629
Sprog, bach. 5) 92 264 201 248 246 368 433 572 559 653
Kunst, bach. 5) 111 98 70 94 103 164 241 292 242 331
Bibliotekar, bach. 5) 128 164 151 145 133 162 172 182 268 157
Psykologi, bach. 5) 65 66 107 183 183 267 269 272 210 348
Humaniora, bach. 5) 272 531 481 591 791 842 1.067 1.386 1.378 1.759
Naturvidenskab, bach. 5) 242 630 586 637 560 625 657 831 911 1.110
Landbrugsvidenskab m.v., bach. 5) - 9 38 150 237 223 193 317 258 235
Lægevidenskab, bach. 5) 7 - - * - * - - - *
Sundhed, bach. 5) - - - - - * * 50 59 110
Pædagogik, bach. 5) - - * * 5 4 5 10 11 4
Bacheloruddannelser 5) a) 4.544 5.654 5.435 5.820 5.915 6.449 7.068 8.361 8.036 9.241
Jura, kand. 6) 380 532 550 621 590 592 622 675 607 665
Erhvervsøkonomi, kand. 6) 1.293 1.373 1.427 1.509 1.345 1.412 1.254 1.336 1.327 1.437
Forvaltning m.v., kand. 6) 765 885 841 932 842 946 1.014 1.042 1.054 1.089
Erhvervssprog, kand. 6) 165 203 192 283 325 303 287 260 278 284
Sprog, kand. 6) 317 330 413 375 435 399 488 481 532 529
Teologi, kand. 6) 89 103 153 119 106 84 87 101 99 136
Kunstneriske uddannelser, kand. 6) 211 192 175 179 160 176 215 243 296 321
Kunstneriske uddannelser, (Kulturmin.), 6) 146 161 243 210 183 255 256 228 322 223
Bibliotekar, kand. 6) 9 13 18 22 8 19 24 29 21 30
Psykologi, kand. 6) 143 160 181 166 159 211 215 279 264 348
Humaniora, kand. 6) 571 601 691 662 729 723 887 934 1.118 1.163
Civilingeniør, kand. 6) 1.098 1.118 1.092 995 925 970 942 863 916 911
Landinspektør, kand. 6) 35 27 25 44 27 29 24 17 20 32
Arkitekt, kand. 6) 225 219 211 224 225 221 207 278 292 294
Naturvidenskab, kand. 6) 731 899 841 975 982 1.080 940 1.132 1.084 1.107
Landbrugsvidenskab m.v., kand. 6) 241 240 233 192 269 213 250 251 206 244
Veterinærvidenskab, kand. 6) 77 87 69 87 106 56 57 92 92 105
Sygepleje, biomekanik m.v., kand. 6) 9 7 5 21 33 32 52 56 50 69
Farmaceut, kand. 6) 149 101 131 123 116 128 130 146 170 132
Tandlæge, kand. 6) 98 93 87 101 80 99 99 97 121 112
Lægevidenskab, kand. 6) 382 357 324 410 378 423 469 457 571 669
Pædagogik, kand. 6) 79 104 101 121 176 200 214 134 137 142
Samfund, sidefagssupplering, kand. 6) - - - - - - 3 - 4 4
Sprog/musik/øv.hum. sidefagssupplering, 6) - - - - - - 8 12 25 98
Naturv./tek./sundh., sidefagssupplering 6) - - - - * - 5 8 12 19
Kandidatuddannelser 6) a) 7.213 7.805 8.003 8.371 8.199 8.571 8.749 9.151 9.618 10.163
Samfund ph.d. 7) 41 54 66 62 53 64 108 122 110 108
Humaniora ph.d. 7) 58 40 49 74 72 96 101 101 84 124
Teknik ph.d. 7) 197 216 283 223 216 233 172 227 109 186
Naturvidenskab ph.d. 7) 144 165 165 206 173 205 198 227 197 218
Veterinær/landbrugsvidenskab ph.d. 7) 36 60 56 67 69 44 89 81 110 115
Sundhed ph.d. 7) 96 111 125 150 191 218 218 232 246 287
Pædagogik ph.d. 7) - - - - - - - - 4 -
Kunstneruddannelser på solistniveau 7) 29 23 25 18 29 24 28 37 18 26
Ph.d., m.v. 7) a) 601 669 769 800 803 884 914 1.027 878 1.064
Korte videregående uddannelser b) 5.138 6.653 5.982 5.482 5.256 5.698 5.309 6.391 6.489 6.775
Mellemlange videregående udd. b) 12.532 12.927 10.563 14.049 14.383 15.132 16.247 16.565 16.762 16.282
Bacheloruddannelser 5) b) 4.514 5.613 5.391 5.771 5.855 6.391 7.003 8.276 7.974 9.159
Kandidatuddannelser 6) b) 7.081 7.705 7.913 8.248 8.111 8.467 8.636 9.000 9.470 10.095
Ph.d., m.v. 7) 601 667 766 797 803 881 911 1.019 874 1.038

a) Summen af alle fuldførte.

b) Kun fuldførte, der forlader de videregående uddannelsesområder.

Se noter under tabel 6.1.1.

Tabel 6.1.4 Antallet af studerende, der afbrød de videregående uddannelser fra 1993 til 2002, opgjort fra 1/10 året før til 30/9 i året.

1) 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Akademi- og markedsføringsøkonomer m.v., KVU 974 738 401 378 515 533 809 716 860 851
Politi- og fængselsuddannelser, KVU 23 18 29 48 78 55 69 66 55 49
Erhvervssprog, KVU 2) 691 734 952 687 528 303 305 63 54 25
Kunstneriske uddannelser, KVU 25 27 37 21 26 25 40 30 38 29
Tekniske uddannelser, KVU 3) 770 879 699 669 741 689 550 727 453 445
It-uddannelser, KVU 475 474 429 450 472 552 761 1.092 1.313 1.724
Transportuddannelser, KVU 37 31 42 33 22 19 16 15 8 10
Levnedsmidler og husholdning, KVU 97 61 58 68 83 74 71 126 67 95
Jordbrug og fiskeri, KVU 13 29 51 24 21 64 44 93 70 59
Sundhedsuddannelser m.v., KVU 39 68 40 34 50 76 42 49 47 57
Korte videregående uddannelser a) 3.144 3.059 2.738 2.412 2.536 2.390 2.707 2.977 2.965 3.344
HD, MVU 2.477 3.004 2.664 2.765 2.469 1.591 2.107 1.703 1.984 1.761
Socialrådgiver, MVU 62 76 74 84 96 104 123 166 150 168
Erhvervssproglig diplomuddannelse, MVU 220 281 294 245 232 176 338 317 176 263
Kunstneriske uddannelser, MVU 33 36 66 97 33 23 37 21 17 13
Journalist, MVU 15 26 16 21 16 * 16 17 27 56
Diplomingeniør, MVU 963 957 947 819 632 646 551 635 643 574
Grafonom, MVU 3 * 3 3 - * * * 5 *
Søfart, MVU 244 259 276 162 181 173 124 85 62 47
Bygningskonstruktør, MVU 78 60 81 78 52 182 36 35 275 317
Sygeplejerske, MVU 577 629 673 685 748 757 833 870 849 920
Sygeplejerske videreuddannelse, MVU 7 11 12 12 5 8 11 8 6 29
Jordemoder, MVU 8 * 3 4 6 11 15 12 13 16
Fysio-/ergoterapeut, MVU 60 67 83 106 85 121 146 177 175 240
Øvrige sundhedsuddannelser, MVU 4 11 13 13 18 11 22 21 15 35
Bioanalytiker, MVU 17 25 33 19 38 39 46 47 70 70
Sundhed, diplomuddannelser, MVU - - - - - - - - 5 11
Folkeskolelærer, MVU 367 341 454 580 598 818 843 965 1.200 1.323
Pædagog, MVU 4) 418 445 386 520 761 616 593 912 505 1.202
Øvrige læreruddannelser, MVU 52 63 107 148 156 203 219 239 274 255
Forsvarsuddannelser, MVU 18 16 17 9 10 8 24 13 22 11
Videreuddannelse m.v., MVU 10 17 17 13 12 5 3 - - -
Øvrige uddannelser, MVU * 12 8 3 7 10 8 6 6 8
Mellemlange videregående udd. a) 5.633 6.336 6.227 6.386 6.155 5.502 6.095 6.249 6.479 7.319
Jura, bach. 5) * 163 272 226 260 279 305 354 349 507
HA, bach. 5) 1.118 1.398 1.304 1.146 980 1.051 989 941 900 946
Samfund, bach. 5) 71 353 523 518 580 630 645 653 645 906
Erhvervssprog, bach. 5) 668 753 434 461 545 611 590 539 552 659
Sprog, bach. 5) 21 159 278 404 511 634 685 821 829 912
Kunst, bach. 5) * 48 51 58 102 121 147 202 233 342
Bibliotekar, bach. 5) 63 59 92 71 73 57 90 72 73 175
Psykologi, bach. 5) * 24 40 53 61 59 71 94 146 218
Humaniora, bach. 5) 46 209 385 508 604 744 809 891 987 1.391
Naturvidenskab, bach. 5) 46 383 690 625 586 737 833 1.076 1.009 1.401
Landbrugsvidenskab m.v., bach. 5) - 50 108 78 96 96 160 85 92 106
Lægevidenskab, bach. 5) - - - - - - - - 37 121
Sundhed, bach. 5) - - 15 7 20 10 28 24 29 37
Pædagogik, bach. 5) - - * * * 3 * 4 3 5
Bacheloruddannelser 5) a) 2.033 3.599 4.192 4.155 4.418 5.032 5.352 5.756 5.884 7.726
Jura, kand. 6) 359 215 178 121 125 71 102 294 213 153
Erhvervsøkonomi, kand. 6) 459 606 554 890 533 364 495 513 417 711
Forvaltning m.v., kand. 6) 728 440 346 273 290 196 326 395 416 595
Erhvervssprog, kand. 6) 172 245 214 166 137 114 136 107 133 159
Sprog, kand. 6) 541 335 387 345 384 267 302 261 238 335
Teologi, kand. 6) 162 128 185 183 227 204 225 228 286 298
Kunstneriske uddannelser, kand. 6) 195 154 111 116 141 118 116 227 190 272
Kunstneriske uddannelser, (Kulturmin.), 6) 46 38 52 45 49 52 62 72 67 57
Bibliotekar, kand. 6) 14 13 17 16 8 20 8 5 8 8
Psykologi, kand. 6) 129 76 71 80 90 142 79 109 82 89
Humaniora, kand. 6) 778 672 514 529 493 415 477 499 589 816
Civilingeniør, kand. 6) 539 535 448 245 422 596 528 539 500 498
Landinspektør, kand. 6) 15 6 15 18 19 17 12 20 13 15
Arkitekt, kand. 6) 95 51 108 96 110 101 89 135 104 110
Naturvidenskab, kand. 6) 1.180 892 874 692 641 514 557 488 435 672
Landbrugsvidenskab m.v., kand. 6) 136 70 91 19 38 10 72 37 44 106
Veterinærvidenskab, kand. 6) 16 23 28 20 22 30 45 17 10 32
Sygepleje, biomekanik m.v., kand. 6) * 8 5 4 5 7 7 * 17
Farmaceut, kand. 6) 31 36 36 39 33 39 51 53 51 33
Tandlæge, kand. 6) 11 25 21 23 35 34 28 43 40 48
Lægevidenskab, kand. 6) 115 141 161 187 240 201 219 228 198 231
Pædagogik, kand. 6) 408 667 126 143 1.100 40 1.080 2.367 282 284
Samfund, sidefagssupplering, kand. 6) - - - - - - - - 3 *
Sprog/musik/øv.hum. sidefagssupplering, 6) - - - - - - - 49 61 103
Naturv./tek./sundh., sidefagssupplering 6) - - - - - - 3 7 19 7
Kandidatuddannelser 6) a) 6.129 5.368 4.545 4.251 5.141 3.550 5.019 6.700 4.399 5.649
Samfund ph.d. 7) 9 31 104 66 66 63 54 35 44 179
Humaniora ph.d. 7) 40 34 68 46 35 66 56 48 88 138
Teknik ph.d. 7) 27 49 34 46 25 16 34 43 29 19
Naturvidenskab ph.d. 7) 33 58 18 23 28 57 54 22 18 70
Veterinær/landbrugsvid. ph.d. 7) 15 24 18 24 3 20 44 7 10 10
Sundhed ph.d. 7) 11 27 25 23 32 32 42 26 57 63
Kunstnerudd. på solistniveau 7) 4 4 * * * - - 3 * 5
Ph.d., m.v. 7) a) 139 227 267 228 189 254 284 184 246 484
Korte videregående uddannelser b) 3.096 3.024 2.707 2.380 2.493 2.332 2.646 2.860 2.845 3.209
Mellemlange videregående udd. b) 5.440 6.172 6.025 6.162 5.931 5.234 5.767 5.861 5.991 6.759
Bacheloruddannelser 5) b) 1.858 3.144 3.574 3.492 3.755 4.218 4.479 4.736 4.947 6.529
Kandidatuddannelser 6) b) 5.778 5.079 4.280 4.006 4.925 3.317 4.781 6.448 4.105 5.223
Ph.d., m.v. 7) b) 137 224 264 230 189 249 266 180 237 474

a) Summen af alle afbrud.

b) Kun afbrudte, der forlader de videregående uddannelsesområder.

Se noter under tabel 6.1.1.

6.2 Bestand, tilgang og afgang af studerende i fremtiden

I dette afsnit ville vi normalt præsentere de fremskrevne tal for de studerede på det videregående uddannelsesområde (DVU) fra 2003 til 2012, men pga. modelomlægninger foreligger der pt. ikke nye fremskrivningsresultater.

Nye resultater forventes offentliggjort ved offentliggørelse af et nyt register.

6.3 Særlige opgørelser for det videregående uddannelsesområde

Her præsenteres særlige opgørelser for det videregående uddannelsesområde (DVU), fx bestandens fordeling på køn og alder, uddannelsesbaggrund inden påbegyndelse af en videregående uddannelse, og de studerende fordelt på oprindelse m.v.

I tabel 6.3.1 og figur 6.3.1 opgøres bestanden på køn og hovedgrupper fra 1993 til 2002.

Det videregående uddannelsesområde har nu en pæn overvægt af kvinder, og andelen steg konstant.

I 1993 udgjorde kvinderne 51,7% af bestanden af studerende på de videregående uddannelser; i 2002 var tallet steget til 57,4%. I slutningen af 1980'erne var der flere mænd end kvinder på de videregående uddannelser (fremgår ikke af tabellen).

Den stigende kvindeandel forekommer på alle hovedgrupper (undtaget KVU). Fra 1993 til 2002 steg andelen af kvindelige studerende på MVU , bachelor- og kandidatuddannelserne med hhv. 8,5 procentpoint, 2 procentpoint og 4,5 procentpoint. For MVU's vedkommende er forklaringen bl.a., at der har været en stigende tilgang til uddannelser hvor kvinderne er flest som fx folkeskolelærer og pædagog. Også på ph.d.-området ses en stigende kvindeandel (periodens stigning udgjorde her 9,7 procentpoint).

På KVU var flertallet af studerende mænd, og de udgjorde tillige en stigende andel af de studerende. I 1993 udgjorde de 54,0% af bestanden; i 2002 var det 55,9%. På MVU var kun hver tredje af de studerende mænd i 2002 og denne andel faldt tillige med 8,5 procentpoint fra 1993 til 2002.

I tabel 6.3.2 og figur 6.3.2 beregnes gennemsnitsalderen for bestanden af studerende på de videregående uddannelser fra 1993 til 2002.

De studerende på KVU var i gennemsnit 26,4 år i 2002. Der har vist sig en stigende alder for bestanden; i 1993 var alderen 25,8 år.

De ældste studerende i KVU-gruppen ses på; erhvervssprog, levnedsmiddel- og husholdningsuddannelserne med hhv. en gennemsnitlig alder på 39,1 og 30,0 år.

På MVU var gennemsnitsalderen 28,1 år. Også på dette område var der en stigende gennemsnitsalder. Fra perioden start til slut steg alderen med 1,1 år. De ældste studerende ses naturligvis på videreuddannelserne. Fx var alderen for diplomuddannelsen sundhed i 2002 40,2 år. På pædagoguddannelsen var de studerende i gennemsnit 29,8 år.

De studerende på bacheloruddannelsen er også blevet ældre. I 2002 lå gennemsnitsalderen på 25,0 år; i 1993 var alderen 23,9 år. Omlægningen af området har naturligvis haft betydning for udviklingen i alderen. Områdets ældste studerende ses på pædagogik, sprog og psykologi, hvor de studerende i gennemsnit var hhv. 29,4 år, 27,9 år og 27,8 år.

I 2002 var gennemsnitsalderen for de studerende på kandidatuddannelserne 28,3 år. De ældste studerende ses igen naturligt på sprog og psykologi, men også på teologi, alderen for disse uddannelser var hhv. 31,3 år, 31,0 år og 31,1 år. Farmaceuterne og landinspektørerne var yngst med en gennemsnitsalder på 24,2 år.

Inden gennemgang af tabellerne 6.3.3 til 6.3.5 skal følgende forhold nævnes: Statistikken er fra Den Koordinerede Tilmelding (KOT) på Københavns Universitet og indeholder ikke præcis de samme uddannelser, der ellers betegnes som DVU (dog langt hovedparten af uddannelserne). Man skal tillige være forsigtig med at konkludere på udviklingen over tid, da der fra år til år kan være kommet flere uddannelser under KOT'ens optagelsesområde.

I tabel 6.3.3 opgøres antal ansøgere og afviste under Den Koordinerede Tilmelding fra 1995 til 2002. I 2002 ansøgte 57.673 personer som 1. prioritet en uddannelse under KOT'ens optagelsesområde (ekskl. 1-årig hhx). 10.725 ansøgere blev afvist, svarende til 18,6% af ansøgerne. I 1995 blev 29,9% af ansøgerne afvist.

I tabel 6.3.4 opgøres ansøgere procentuelt fordelt efter adgangsgivende eksamen fra 1996 til 2002. I 2002 havde 2/3 af ansøgerne en studenter- eller hf-eksamen, og studerende med baggrund i højere handelseksamen (hhx) og højere teknisk eksamen (htx) udgjorde hhv. 10,0% og 3,2% af ansøgerne.

I tabel 6.3.5 ses antal ansøgere, optagne og afviste på KOT'ens optagelsesområde opgjort for udenlandske statsborgere fra 1994 til 2002. Ansøgere med udenlandsk statsborgerskab steg fra 4.560 ansøgere i 1994 til 6.231 ansøgere i 2002. I 2002 blev 3.749 studerende med udenlandsk statsborgerskab optaget; dette var periodens højeste antal optagne; svarende til ca. 60,0% af de udenlandske statsborgere der ansøgte om en uddannelse; i 1994 ca. 42,0%.

I tabel 6.3.6 ses de studerendes studiebaggrund inden påbegyndelse af udvalgte videregående uddannelser i 2002. Der betragtes alene det sidste "uddannelsesforhold" inden start på en videregående uddannelse. Det kan være en fuldført uddannelse med studiekompetence eller erhvervskompetence. Enkelte fuldførte uddannelser er grupperet sammen (erhvervsfaglige uddannelser inkl. grundforløb m.v.). En del studerende er studieskiftere, dvs. kommer direkte fra et afbrudt uddannelsesforløb. Endelig kommer en del studerende uden tidligere at have været registreret i uddannelsessystemet (uoplyste), fx indvandrere eller gæstestuderende, som har taget grundskoleuddannelsen i andre lande.

For KVU kom 64% fra en fuldført uddannelse; 37% med studiekompetence, 25% med erhvervskompetence (oftest en erhvervsfaglig uddannelse) og 2% med anden fuldført uddannelse. 24% var studieskiftere, heraf kom 18% fra et afbrudt videregående uddannelsesforløb.

På MVU havde 72% en fuldført uddannelse bag sig; heraf havde 38% studiekompetence og 31% havde erhvervskompetence; heraf 17% med en fuldført erhvervsfaglig hovedforløbsuddannelse og 14% med en fuldført videregående uddannelse (oftest en kort- eller mellemlang videregående uddannelse). 24% var studieskiftere der havde et afbrudt forløb bag sig; heraf kom 16% med et afbrud fra en videregående uddannelse.

Til bacheloruddannelserne kom 69% med en fuldført uddannelse. Ikke overraskende kom 58% med studiekompetence; 43% med en almengymnasial uddannelse, 14% med en erhvervsgymnasial uddannelse og 1% med et fuldført erhvervsfagligt grundforløb. 10% havde erhvervskompetence; heraf 3% en erhvervsfaglig hovedforløbsuddannelse og 3% en kort videregående uddannelse. Studieskifterne udgjorde 26% for nystartede bachelorer; heraf kom 16% fra en bachelor eller kandidatuddannelse (heraf 13% fra en afbrudt bacheloruddannelse).

Til kandidatuddannelserne kom 75% med en fuldført uddannelse bag sig, primært en bacheloruddannelse (50%), men også gymnasial uddannelse (12%) og MVU (8%). Andelen med bacheloruddannelse virker lav, men det skyldes, at tilgangen til kandidatuddannelserne er præget af, at der her er tale om to slags tilgange (til hhv. udelte kandidatuddannelser og kandidatoverbygningsuddannelser). Desuden ser det højt ud, at 3% påbegyndte en kandidatuddannelse efter en fuldført kandidatuddannelse, men det er hovedsageligt studerende, der valgte at supplere eller udbygge deres uddannelse. 16% var studieskiftere heraf; 6% fra en afbrudt bacheloruddannelse og 7% fra en afbrudt kandidatuddannelse.

I tabel 6.3.7 opgøres den procentuelle fordeling af studerende på de videregående uddannelser fordelt på personer med dansk oprindelse, indvandrere og efterkommere, opgjort fra 1993 til 2002.

For alle hovedgruppers vedkommende gør det forhold sig gældende, at en stigende andel af de studerende er indvandrere eller efterkommere (hovedparten var indvandrere).

KVU var det område, der havde den største andel af indvandrere og efterkommere. I 2002 udgjorde de 12,9% af de studerende; i 1993 var det 4,9% af de studerende.

På de mellemlange videregående uddannelser og på bacheloruddannelserne udgjorde indvandrere og efterkommere i 2002 hhv. 6,2% og 7,7% af bestanden af studerende.

8,5% af de studerende på LVU var indvandrere eller efterkommere i 2002; i 1993 udgjorde de 5,2% af de studerende. Tallene for ph.d. var hhv. 12,7% og 8,3%.

Tabel 6.3.1 Kønsfordeling af bestanden af studerende på de videregående uddannelser fra 1993 til 2002, opgjort pr. 1/10 i året.

1) 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Mænd i alt 48,3 47,8 46,6 45,9 45,4 44,8 44,4 43,9 43,3 42,6
Korte videregående uddannelser 54,0 56,4 56,2 56,5 57,5 58,9 61,1 59,4 57,4 55,9
Mellemlange videregående uddannelser 41,5 39,9 37,9 36,6 35,5 34,7 34,0 33,6 33,2 33,0
Bacheloruddannelser 2) 47,9 48,8 49,1 48,7 48,3 47,7 47,2 46,6 46,1 45,9
Kandidatuddannelser 3) 52,3 51,9 51,5 51,3 51,1 50,2 49,4 49,4 48,8 47,8
Ph.d., m.v. 4) 65,8 64,4 62,8 61,1 60,3 59,2 58,0 56,5 56,2 56,1
Kvinder 51,7 52,2 53,4 54,1 54,6 55,2 55,6 56,1 56,7 57,4
Korte videregående uddannelser 46,0 43,6 43,8 43,5 42,5 41,1 38,9 40,6 42,6 44,1
Mellemlange videregående uddannelser 58,5 60,1 62,1 63,4 64,5 65,3 66,0 66,4 66,8 67,0
Bacheloruddannelser 2) 52,1 51,2 50,9 51,3 51,7 52,3 52,8 53,4 53,9 54,1
Kandidatuddannelser 3) 47,7 48,1 48,5 48,7 48,9 49,8 50,6 50,6 51,2 52,2
Ph.d., m.v. 4) 34,2 35,6 37,2 38,9 39,7 40,8 42,0 43,5 43,8 43,9

1) 2002 er p.t. det seneste indberetningsår. Der kan forekomme manglende eller forkerte indberetninger fra institutionerne. Indtil der bliver rettet op på disse mangler og fejl, bør 2002-tallene derfor betragtes som foreløbige.

2) At der for bacheloruddannelserne er tal fra, før uddannelserne formelt blev oprettet, skyldes, at fx HA og erhvervssprog allerede før reformen havde denne struktur, og at der inden reformen var forsøgsordninger med visse bacheloruddannelser. Bachelorreformen har generelt ført til usikkerhed i datagrundlaget i omlægningsperioden.

3) Kandidatuddannelserne indeholder både udelte kandidatforløb og kandidatoverbygningsuddannelser. Se tillige note for bachelorerne.

4) Fra 2000 til 2002 er tallene for ph.d. behæftede med fejl. Dette forhold påvirker fremskrivningerne. Der kan henvises til Ministeriet for videnskab, teknologi og udvikling.

Figur 6.3.1 Fordelingen af mænd og kvinder i bestanden af studerende på kandidatuddannelserne fra 1993 til 2002, opgjort pr. 1/10 i året.

Figur 6.3.1 Fordelingen af mænd og kvinder i bestanden af studerende på kandidatuddannelserne fra 1993 til 2002, opgjort pr. 1/10 i året.

Se noter under tabel 6.3.1.

Tabel 6.3.2 Den gennemsnitlige aldersfordeling for bestanden af studerende på de videregående uddannelser fra 1993 til 2002, opgjort pr. 1/10 i året.

1) 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Korte videregående uddannelser 25,8 26,6 27,0 26,9 26,8 26,8 26,8 26,3 26,2 26,4
Akademi- og markedsføringsøkonomer m.v., KVU 23,1 23,9 24,3 24,4 24,4 24,7 25,2 24,8 24,7 25,1
Politi- og fængselsuddannelser, KVU 26,6 27,4 27,6 27,7 28,0 27,9 27,7 27,2 27,4 27,6
Erhvervssprog, KVU 2) 30,8 30,7 31,6 32,6 32,9 33,9 34,6 35,2 37,6 39,1
Kunstneriske uddannelser, KVU 26,0 26,1 25,8 26,0 26,0 26,1 26,0 26,0 25,9 25,9
Tekniske uddannelser, KVU 7) 25,6 26,6 27,4 27,5 27,6 27,9 28,1 27,6 26,8 26,9
It-uddannelser, KVU 24,8 26,0 26,4 26,3 26,4 26,5 26,7 26,2 26,5 26,6
Transportuddannelser, KVU 24,7 26,2 25,5 26,8 24,0 24,8 23,2 22,6 24,2 24,1
Levnedsmidler og husholdning, KVU 26,6 27,7 28,6 28,4 28,8 29,1 29,5 29,0 29,0 30,0
Jordbrug og fiskeri, KVU 27,7 27,3 28,0 27,9 27,5 27,7 27,9 28,0 27,9 27,9
Sundhedsuddannelser m.v., KVU 23,4 23,8 23,9 24,0 24,2 24,5 24,4 24,4 24,6 24,7
Mellemlange videregående uddannelser 27,0 27,1 27,5 27,5 27,6 27,7 27,8 27,8 28,0 28,1
HD, MVU 27,7 27,9 28,1 28,1 28,1 28,3 28,5 28,9 29,1 29,4
Socialrådgiver, MVU 30,9 30,6 30,4 30,3 30,5 30,8 30,6 30,3 30,3 29,8
Erhvervssproglig diplomuddannelse, MVU 35,2 35,4 35,7 35,7 36,1 35,5 36,2 36,5 37,1 37,2
Kunstneriske uddannelser, MVU 28,2 28,3 28,3 28,3 28,6 28,5 28,3 28,2 28,2 28,1
Journalist, MVU 27,2 27,2 27,3 27,3 27,3 27,6 27,6 27,5 27,5 27,1
Diplomingeniør, MVU 24,5 24,8 25,1 25,0 25,1 25,1 25,0 24,9 25,0 25,0
Grafonom, MVU 25,9 26,3 27,6 26,9 25,9 27,1 27,8 26,7 26,8 26,5
Søfart, MVU 24,9 25,1 25,4 25,7 25,8 25,7 26,0 26,4 26,2 26,4
Bygningskonstruktør, MVU 27,5 27,8 28,3 28,6 29,0 28,9 29,0 28,1 27,9 28,0
Sygeplejerske, MVU 24,7 24,7 24,9 25,1 25,4 25,5 25,6 25,8 25,9 26,3
Sygeplejerske videreuddannelse, MVU 38,0 38,2 38,5 39,0 38,4 38,1 38,0 35,3 35,1 35,1
Jordemoder, MVU 28,8 28,7 28,8 28,1 28,1 28,2 28,6 28,3 28,3 28,6
Fysio-/ergoterapeut, MVU 26,4 26,3 26,4 26,5 26,5 26,5 26,3 26,2 26,1 26,3
Øvrige sundhedsuddannelser, MVU 26,1 26,9 27,5 27,3 27,5 27,4 27,9 27,6 27,4 27,2
Bioanalytiker, MVU 22,6 22,6 23,1 23,2 23,5 23,8 24,3 24,4 24,3 24,1
Sundhed, diplomuddannelser, MVU - - - - - - - 39,2 39,9 40,2
Folkeskolelærer, MVU 25,8 25,8 25,9 26,2 26,4 26,6 26,7 26,8 27,1 27,7
Pædagog, MVU 3) 29,7 29,8 30,0 29,5 29,6 29,6 29,6 29,6 29,8 29,8
Øvrige læreruddannelser, MVU 28,1 28,8 29,2 29,9 29,6 29,6 29,1 28,5 28,1 27,8
Forsvarsuddannelser, MVU 26,2 26,4 26,6 26,6 26,1 26,5 26,7 26,8 26,2 26,5
Videreuddannelse m.v., MVU 41,8 41,5 42,1 42,5 43,8 42,1 45,1 45,8 44,1 45,6
Øvrige uddannelser, MVU 24,5 25,0 25,5 26,3 26,8 26,6 26,8 26,8 26,5 26,5
Bacheloruddannelser 4) 23,9 24,0 24,2 24,5 24,8 25,0 25,0 25,2 25,2 25,0
Jura, bach. 4) 24,1 23,8 23,8 23,9 24,3 24,4 24,6 25,9 26,0 25,6
HA, bach. 4) 22,6 22,6 22,7 22,9 23,1 23,1 22,9 22,9 22,9 23,0
Samfund, bach. 4) 23,4 23,4 23,7 23,8 24,1 24,1 24,2 24,4 24,4 24,2
Erhvervssprog, bach. 4) 23,2 23,3 23,5 23,6 23,6 23,7 23,6 23,7 23,7 23,9
Sprog, bach. 4) 26,4 26,4 26,4 26,5 26,5 26,9 27,2 27,7 27,9 27,9
Kunst, bach. 4) 27,6 27,0 26,6 26,6 26,6 26,8 27,0 27,2 27,1 26,7
Bibliotekar, bach. 4) 25,2 25,1 25,1 25,5 25,6 26,2 26,6 26,6 27,4 27,4
Psykologi, bach. 4) 29,2 28,8 28,3 28,7 29,1 30,7 30,3 30,2 29,6 27,8
Humaniora, bach. 4) 26,1 25,4 25,4 25,7 26,0 26,3 26,2 26,3 26,3 26,2
Naturvidenskab, bach. 4) 23,5 23,4 23,7 23,9 24,1 24,2 24,3 24,2 24,4 24,3
Landbrugsvidenskab m.v., bach. 4) 22,6 23,1 23,8 24,0 24,1 24,2 24,4 24,6 24,8 25,0
Lægevidenskab, bach. 4) * * * * * * 23,6 22,8 22,7 23,0
Sundhed, bach. 4) 24,2 24,0 24,5 23,6 23,4 25,3 25,6 25,8 25,7 25,7
Pædagogik, bach. 4) 30,3 28,3 28,1 28,0 28,7 28,7 28,6 28,2 30,1 29,4
Kandidatuddannelser 5) 28,0 28,2 28,5 28,7 28,7 29,1 29,1 28,4 28,4 28,3
Jura, kand. 5) 30,3 31,0 31,8 31,8 31,6 31,5 31,3 28,4 28,1 27,8
Erhvervsøkonomi, kand. 5) 26,4 26,6 26,8 26,8 26,8 26,9 26,9 26,9 26,9 26,7
Forvaltning m.v., kand. 5) 27,8 28,2 28,5 28,7 28,7 28,8 28,6 28,4 28,5 28,2
Erhvervssprog, kand. 5) 26,0 26,7 27,3 27,7 28,0 28,2 28,3 28,5 28,4 28,1
Sprog, kand. 5) 31,1 30,9 30,9 31,0 31,8 32,4 32,2 31,8 31,5 31,3
Teologi, kand. 5) 30,7 30,2 30,5 30,4 30,3 30,4 30,6 30,9 31,2 31,1
Kunstneriske uddannelser, kand. 5) 31,4 31,6 31,8 32,0 32,4 32,3 32,2 31,6 31,3 30,5
Kunstneriske uddannelser, (Kulturmin.), 5) 25,5 25,4 25,3 25,4 25,7 25,7 25,9 25,8 25,7 25,8
Bibliotekar, kand. 5) 35,8 33,4 33,8 35,7 35,8 33,4 31,1 32,0 29,3 28,8
Psykologi, kand. 5) 33,7 34,2 34,5 34,4 33,7 32,6 32,1 31,6 31,3 31,0
Humaniora, kand. 5) 30,7 30,6 30,9 30,9 31,1 31,4 31,1 30,8 30,5 30,4
Civilingeniør, kand. 5) 23,7 23,8 24,0 24,5 25,0 24,6 24,3 24,2 24,2 24,3
Landinspektør, kand. 5) 23,5 23,9 24,3 24,4 24,2 24,5 23,9 23,8 24,3 24,2
Arkitekt, kand. 5) 26,8 26,5 26,1 25,8 25,7 25,6 25,6 25,8 25,8 25,7
Naturvidenskab, kand. 5) 26,7 27,1 27,4 27,5 27,9 28,2 28,6 28,8 28,9 28,3
Landbrugsvidenskab m.v., kand. 5) 26,8 27,7 28,2 28,7 28,7 28,9 29,1 28,7 28,7 28,5
Veterinærvidenskab, kand. 5) 24,9 24,9 24,9 24,9 25,0 25,3 25,6 25,7 25,8 25,5
Sygepleje, biomekanik m.v., kand. 5) 41,3 42,7 42,1 42,7 40,5 38,7 39,4 38,6 37,6 38,7
Farmaceut, kand. 5) 23,5 23,5 23,5 23,5 23,6 23,8 24,0 24,0 24,1 24,2
Tandlæge, kand. 5) 25,1 24,9 25,0 25,2 25,3 25,4 25,4 25,4 25,2 25,0
Lægevidenskab, kand. 5) 25,8 25,7 25,6 25,4 25,2 25,2 25,3 25,5 25,7 25,8
Pædagogik, kand. 5) 40,9 40,8 41,2 41,6 41,7 42,1 42,3 43,2 43,0 42,8
Samfund, sidefagssupplering, kand. 5) 0,0 * * * * * * 35,4 31,8 *
Sprog/musik/øv.hum. sidefagssupplering, 5) * 43,3 41,2 41,0 42,9 38,4 33,2 31,9 36,0 36,7
Naturv./tek./sundh., sidefagssupplering 5) * * 26,3 27,5 26,6 26,5 28,6 29,7 28,8 31,1
Ph.d., m.v. 6) 33,3 33,4 33,4 33,5 33,4 33,4 33,3 33,4 33,3 33,1
Samfund ph.d. 6) 36,0 35,8 34,5 34,0 34,3 34,1 33,8 33,3 33,4 33,4
Humaniora ph.d. 6) 38,5 38,7 38,4 38,6 38,3 38,2 38,2 38,3 38,6 38,3
Teknik ph.d. 6) 29,8 29,7 29,6 29,7 30,0 29,8 29,8 30,0 30,0 29,8
Naturvidenskab ph.d. 6) 31,8 31,2 31,4 31,4 31,1 30,9 30,8 30,8 30,6 30,3
Veterinær/landbrugsvidenskab ph.d. 6) 32,0 32,0 32,6 32,9 32,5 32,7 32,7 32,9 33,2 33,5
Sundhed ph.d. 6) 34,0 34,3 34,6 34,6 34,6 34,5 34,2 34,2 34,1 34,1
Pædagogik ph.d. 6) 0,0 * * 44,0 45,0 50,3 51,3 52,3 0,0 0,0
Kunstneruddannelser på solistniveau 6) 28,1 27,6 27,7 28,2 28,2 28,1 28,2 27,3 27,6 27,7

1) 2002 er p.t. det seneste indberetningsår. Der kan forekomme manglende eller forkerte indberetninger fra institutionerne. Indtil der bliver rettet op på disse mangler og fejl, bør 2002-tallene derfor betragtes som foreløbige.

2) Nedgangen i tallene skyldes, at KVU-erhvervssprog efterhånden er blevet afløst af erhvervssproglige bachelorer.

3) Pædagoguddannelsen blev forlænget med ½ år til 3½ år fra starten af undervisningsåret 1992/93.

4) At der for bacheloruddannelserne er tal fra, før uddannelserne formelt blev oprettet, skyldes, at fx HA og erhvervssprog allerede før reformen havde denne struktur, og at der inden reformen var forsøgsordninger med visse bacheloruddannelser. Bachelorreformen har generelt ført til usikkerhed i datagrundlaget i omlægningsperioden.

5) Kandidatuddannelserne indeholder både udelte kandidatforløb og kandidatoverbygningsuddannelser. Se tillige note for bachelorerne.

6) Fra 2000 til 2002 er tallene for ph.d. behæftede med fejl. Dette forhold påvirker fremskrivningerne. Der kan henvises til Ministeriet for videnskab, teknologi og udvikling.

7) I 2000 blev laborantuddannelsen forlænget med et ½ års frivilligt traineeforløb, dette påvirker naturligt elevtallene.

* Mindre end 3 personer.

Figur 6.3.2. Gennemsnitlig aldersfordeling fordelt på hovedgrupper opgjort pr. 1/10 i perioden 1993 til 2002.

Figur 6.3.2. Gennemsnitlig aldersfordeling fordelt på hovedgrupper opgjort pr. 1/10 i perioden 1993 til 2002.

Se noter under tabel 6.3.2.

Tabel 6.3.3 Ansøgere1) og afviste på den Koordinerede Tilmelding (KOT), opgjort fra 1995 til 2002.

  1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Ansøgere 56.893 57.988 58.111 58.209 58.052 60.021 57.653 57.673
Afviste 2) 16.994 16.901 16.102 13.636 12.634 12.151 10.872 10.725
Afviste i % af ansøgere 29,9 29,1 27,7 23,4 21,8 20,2 18,9 18,6

1) 1. Prioritetsansøgere, ekskl. 1-årige hhx.

2) Heraf opfylder en del ikke adgangskravene i fx. 1999 var det 2.118 ansøgere.

Kilde: Tilmeldingssekretariatet, Københavns Universitet.

Tabel 6.3.4 Ansøgere, procentuelt fordelt efter adgangsgivende eksamen, opgjort fra 1996 til 2002 (KOT).

Baggrund: 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Student 48,2 48,5 49,2 50,0 49,4 47,7 47,1
Hf 17,9 17,8 17,6 16,6 16,3 15,4 15,4
Hhx 8,7 8,5 8,3 8,6 10,0 9,9 10,0
Htx 2,2 2,2 2,3 2,7 3,1 3,0 3,2
EUD 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 3,7 4,0
Andet/uoplyst 1) 23,0 23,0 22,6 22,1 21,2 20,3 20,2
I alt 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0

Anm. Tallene indeholder hele KOT'ens optagelsesområde.

1) Anden baggrund er ansøgere, der fx ikke har en adgangsgivende eksamen.

Kilde: Tilmeldingssekretariatet, Københavns Universitet.

Tabel 6.3.5 Antallet af ansøgere, optagne og afviste for udenlandske statsborgere, opgjort fra 1994 til 2002 (KOT).

År Ansøgere Optagne Afviste
1994 4.560 1.921 2.639
1995 4.736 2.260 2.476
1996 4.467 1.524 2.943
1997 4.903 2.815 2.088
1998 5.135 2.961 2.174
1999 4.801 2.972 1.829
2000 4.772 2.958 1.814
2001 5.534 3.111 2.423
2002 6.231 3.749 2.482

Note: Ekskl. Grønland, særpladser for: Færøerne, Grønland og Island.

Anm. Tallene indeholder hele KOT'ens optagelsesområde.

Kilde: Tilmeldingssekretariatet, Københavns Universitet.

Tabel 6.3.6 Procentuel fordeling af studerendes uddannelsesmæssige baggrund fordelt på fuldført og afbrudt forløb ved start på udvalgte videregående uddannelser i 2002.

  KVU MVU Bachelor Kandidater 1)
  Fuld-
ført
Af-
brudt
I alt Fuld-
ført
Af-
brudt
I alt Fuld-
ført
Af-
brudt
I alt Fuld-
ført
Af-
brudt
I alt
Almengymnasiale uddannelser 14 1 15 26 2 28 43 1 44 10 0 10
Erhvervsgymnasiale uddannelser 2) 19 1 20 9 1 10 14 1 15 2 0 3
Erhvervsfaglige grundforløb 3) 4 2 6 3 2 5 1 1 2 0 0 1
Erhvervsfaglige hovedforløb 21 3 24 17 3 20 3 1 4 0 0 1
Korte videregående uddannelser 2 5 6 4 2 6 3 2 5 1 0 1
Mellemlange videregående udd. 2 5 6 7 7 14 2 4 6 8 1 9
Bacheloruddannelser 0 6 6 1 5 6 1 13 14 50 6 56
Kandidatuddannelser 1) 0 2 2 2 2 4 1 3 4 3 7 10
Ph.d. 4) - - - 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Andre uddannelser 5) 2 1 3 3 1 4 1 0 2 0 0 1
Omverden - - 12 - - 5 - - 5 - - 9
I alt 64 24 100 72 24 100 69 26 100 75 16 100

Pga. afrundinger kan summerne afvige.

1) Kandidatuddannelserne indeholder både udelte kandidatforløb og kandidatoverbygningsuddannelser.

2) Fra DTU mangler helt indberetning af elever for adgangseksamen til diplomingeniøruddannelsen.

3) Antallet af afbrud fra grundforløb for højt, det skyldes, at de som har fuldført et grundforløb og siden genstartet det samme grundforløb på samme skole, vil få registreret et afbrud fra deres første forløb.

4) Tallene for ph.d. behæftede med fejl.

5) Indeholder: Grundskolens 8.-10. klassetrin og ikke kompetencegivende almen uddannelse.

Tabel 6.3.7 Procentuel fordeling af bestanden af de videregående uddannelser fordelt på personer med dansk oprindelse, indvandrere og efterkommere, opgjort for perioden 1993 til 2002.

  1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Personer med dansk oprindelse 95,1 94,7 94,0 93,4 93,1 92,2 91,5 90,8 89,5 87,1
Indvandrere 4,4 4,7 5,2 5,6 5,9 6,6 7,1 7,7 8,6 10,6
Efterkommere 0,5 0,6 0,8 1,0 1,0 1,2 1,4 1,6 1,9 2,3
KVU i alt 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0
Personer med dansk oprindelse 95,6 95,7 95,5 95,2 94,7 94,4 94,3 94,2 94,0 93,8
Indvandrere 4,0 3,9 4,0 4,3 4,7 4,9 5,0 4,9 5,0 5,1
Efterkommere 0,4 0,4 0,5 0,5 0,6 0,7 0,7 0,9 1,0 1,1
MVU i alt 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0
Personer med dansk oprindelse 95,6 95,3 94,9 94,5 94,1 94,0 93,8 93,4 92,9 92,3
Indvandrere 3,4 3,8 4,1 4,3 4,7 4,7 4,9 5,1 5,6 5,9
Efterkommere 0,9 0,9 1,0 1,2 1,2 1,3 1,3 1,4 1,5 1,8
Bachelor i alt 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0
Personer med dansk oprindelse 94,8 94,8 94,6 94,4 94,0 93,5 92,9 92,2 91,7 91,5
Indvandrere 4,6 4,5 4,7 4,9 5,2 5,6 6,1 6,7 7,1 7,3
Efterkommere 0,6 0,7 0,7 0,7 0,8 0,9 1,0 1,1 1,2 1,2
LVU i alt 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0
Personer med dansk oprindelse 91,7 92,0 91,7 91,1 90,5 90,1 88,9 88,6 87,7 87,3
Indvandrere 7,7 7,6 7,8 8,4 8,9 9,2 10,5 10,9 11,7 12,1
Efterkommere 0,6 0,5 0,5 0,6 0,6 0,7 0,6 0,6 0,6 0,6
Ph.d. i alt 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0

Anm.: Uddannelsesopgørelsen svarer til Danmarks Statistiks klassificering af uddannelser.

Kilde: Danmarks Statistik, "Statiskbanken - 2004", samt egne beregninger fra Statistik & Analyse UNI•C.

6.4 Lærerressourcer

Siden gennemførelsen af budgetreformen for de videregående uddannelser i 1994 budgetteres ikke længere på grundlag af forudsætning om antal studerende i forhold til lærerårsværk.

I tabel 6.4.1 opgøres antallet af lærere og lærerårsværk på MVU- institutioner [2] og universitetslovsinstitutioner [3] fra 1994 til 2002.

For både MVU og universiteterne er der en markant forskel mellem antallet af lærere og lærerårsværk. Denne forskel indikerer, at begge områder er præget af mange deltidsansatte.

MVU-institutionerne havde i alt 16.000 lærere i 2002; i 1996 var der 19.000 lærere. Antallet af lærerårsværk udgjorde konstant ca. 3.000.

Universitetslovsinstitutionerne havde i alt ca. 32.000 lærere i 2002. I 1996 var der ca. 30.000. I 2002 udgjorde antallet af lærerårsværk ca. 10.000 - i 1994 var der ca. 7.000 lærerårsværk.

I tabel 6.4.2 opgøres antal lærerårsværk ved universitetslovsinstitutionerne for videnskabelige medarbejdere fordelt på institutioner fra 1996 til 2002.

I 2002 var der i alt ansat 10.320 lærerårsværk; i 1996 var det 7.814 lærerårsværk. Således steg antallet af lærerårsværk med 32,1% i perioden.

Københavns Universitet havde det største forbrug af lærerårsværk (2.454 lærerårsværk i 2000) efterfulgt af Århus Universitet med 1.790 og Danmarks Tekniske Universitet med 1.296 lærerårsværk. Et mindre antal lærerårsværk ses fx på It-Universitetet i København med 69 lærerårsværk.

Tabel 6.4.1 Lærerressourcer for mellemlange videregående uddannelser og universitetslovsinstitutioner, opgjort i personer og årsværk (i 1.000), fra 1994 til 2002.

  1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
  Antal i 1.000
Mellemlange videregående uddannelser 3) 4) - - 19 20 21 16 16 16 a) 16 a)
Universitetslovsinstitutioner 1) 2) - - 30 32 32 33 32 32 a) 32 a)
  Årsværk i 1.000
Mellemlange videregående uddannelser 3) 4) - - 3 3 3 3 3 3 a) 3 a)
Universitetslovsinstitutioner 1) 2) 7 8 a) 9 9 9 9 10 10 10

1) Indeholder: Undervisere/forskere, deltids- og timelærere samt stipendiater. Antallet af lærere opgøres ikke mere. De historiske antal lærere stammer fra andre kilder og skal tages med forbehold.

2) Se fuld liste i tabel 6.4.2. For DPU indgår der først tal fra 2001.

3) I 2001 omfattende: Sociale højskoler, teknika, handelshøjskoleafdelinger, ergo- og fysioterapeutskoler, Jordemoderskolen, hospitalslaborantskoler, lærer-, husholdnings-, håndarbejds- og pædagogseminarier, Dansk Sløjdlærerskole, Sygeplejerskeskolehøjskolen i Århus, Danmarks Journalisthøjskole og DPU (meget få).

4) Indeholder undervisere/forskere og deltids- og timelærere (ekskl. stipendiater).

a) Tallet er skønnet.

Kilde: Undervisningsministeriet Økonomikontor og Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling.

Tabel 6.4.2 Antal lærerårsværk ved universitetslovsinstitutionerne opgjort for videnskabelige medarbejdere 1) på institutionsniveau, fra 1996 til 2002.

  1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Københavns Universitet 2.036 2.203 2.452 2.417 2.375 2.397 2.454
Aarhus Universitet 1.447 1.501 1.533 1.513 1.794 1.762 1.790
Syddansk Universitet 612 631 725 953 1.035 1.055 1.056
Roskilde Universitetscenter 377 397 422 438 468 492 491
AAU - Aalborg Universitet 719 717 739 954 1.037 1.092 1.149
Handelshøjskolen i København 542 580 577 575 584 613 662
HHÅ - Handelshøjskolen i Århus 267 265 260 260 279 298 313
Danmarks Farmaceutiske Universitet 187 191 197 206 205 201 188
Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole 540 574 618 665 685 701 671
Danmarks Tekniske Universitet 1.088 1.128 1.129 1.263 1.335 1.317 1.296
Danmarks Pædagogiske Universitet 2) - - - - - 155 181
IT-Universitetet i København - - - 7 34 52 69
I alt 7.814 8.185 8.650 9.249 9.831 10.134 10.320

1) Indeholder: Undervisere/forskere, deltids- og timelærere samt stipendiater.

2) For DPU findes kun tal i 2001 og 2002 og tallene er ekskl. "Learning Lab Denmark".

Kilde: Universiteternes årlige indberetning til årsrapporten, Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling.

6.5 Frekvenser og tider i de videregående uddannelsesforløb

Dette afsnit indeholder beregning af fuldførelsesprocenter samt fuldførelses- og afbrudstider for udvalgte uddannelsesgrupper under det videregående uddannelsesområde (DVU). Fuldførelsesprocenten beregnes hvert år ud fra det mønster, der kan iagttages i tværsnitsperioden. Fuldførelsesprocenten er således en beregnet størrelse af, hvor stor en andel af de personer der er påbegyndt en uddannelse, der forventes at fuldføre (studieskift i et forløb betragtes som afbrud). Således beregnes procenten for afbrud som 100% minus fuldførelsesprocenten.

Der er generelt knyttet betydelige metodiske vanskeligheder til opgørelse af fuldførelsesprocenter. Måler man eksempelvis fuldførelsen i forhold til starten på den enkelte uddannelse? Opererer man på undergrupper eller hovedgrupper?

Hvis en uddannelse/gruppe fx oprettes eller nedlægges, kan det resultere i nogle tilsyneladende overraskende fuldførelsesprocenter og studietider. Vi har, bl.a. derfor, ikke bragt alle resultater for undergrupperne. Dette områdes strukturændringer har også stor betydning for fuldførelsesprocenterne, og der har tillige været mangelfulde indberetninger om antallet af fuldførte m.v. fra forskellige videregående uddannelsesinstitutioner. (Se evt. afsnit noter og kommentarer i 6 og afsnit 6.1).

Den helt overordnede fuldførelsesprocent for hele det videregående uddannelsesområde er ifølge profilberegningerne var i 2000 85% (ved redaktionens afslutning forelå der endnu ikke nyere tal). Sandsynligheden for at en person, der påbegynder en videregående uddannelse, også afslutter en videregående uddannelse - om end ikke nødvendigvis den som han startede på - er altså høj.

Ser man på enkelte udvalgte uddannelser eller uddannelsesgrupper på hovedområder, er billedet naturligvis et andet. Her vil man regne studieskiftere med som afbrudte.

I tabel 6.5.1 ses udviklingen i fuldførelsesprocenten for udvalgte videregående uddannelser fra 1993 til 2002.

På de korte videregående uddannelser (KVU) var der varierende tendens til at fuldføre. I 2002 svingede fuldførelsesprocenterne mellem ca. 56% (it-uddannelser) og ca. 94% (transportuddannelser).

Fuldførelsesprocenten for akademi-/markedsføringsøkonomer m.v. lå på 66,7%; hovedparten af de, der afbrød denne uddannelse, forventes at forsætte på et nyt uddannelsesforløb.

De mellemlange videregående uddannelser (MVU) har generelt høje fuldførelsesprocenter, svingende mellem ca. 50% (HD) og ca. 96% (forsvarsuddannelser) i 2002. På enkelte meget populære uddannelser fuldfører ekstraordinært mange studerende; blandt disse havde fx journalistuddannelsen en gennemførelsesprocent på 89,0% i 2001, og på pædagoguddannelsen var fuldførelsesprocenten i samme år 92,2. For de fleste mellemlange uddannelsers vedkommende vejer studieskifterne tungt, når frafaldet opgøres. HD (åben uddannelse) havde områdets laveste fuldførelsestendens i 2002 på 50,3%.

Som tidligere nævnt var bacheloruddannelserne præget af omlægninger i perioden. Fuldførelsesprocenterne i 2002 varierende fra 37,1% (sprog) til 74,4% (sundhed). For bachelor naturvidenskab lå fuldførelsesprocenten på 43,0. Hovedparten af de, som afbrød et bachelorforløb, vil fortsætte på et nyt uddannelsesforløb.

kandidatuddannelserne (LVU) var fuldførelsesprocenten for hovedparten af grupperne over eller omkring 70%. Fuldførelsen for en række af uddannelserne måles i forhold til starten på de 2-årige kandidatuddannelser, mens andre beregnes for uddelte uddannelser (fx 5-årige forløb). I 2002 fuldførte 81,9% veterinærvidenskab, og 81,7% fuldførte farmaceutstudiet og hele 83,6 fuldførte jura.

I tabel 6.5.2 ses de gennemsnitlige fuldførelsestider for udvalgte videregående uddannelser fra 1993 til 2002. Tiderne er naturligvis påvirket af skiftet i de normerede studietider, men også af omlægninger af uddannelserne, fx pædagoguddannelsen som i perioden blev forlænget med ½ år. Fuldførelsestiderne er dermed meget varierende - afhængig af uddannelsesgruppe. De længste tider ses naturligt for de udelte kandidatuddannelser. Fx tog arkitektuddannelsen gennemsnitligt 6,1 år at fuldføre, mens teologerne var 7,4 år om at fuldføre og for jura tog det 2,6 år.

For KVU ses at akademi-/markedsføringsøkonomerne i 2002 var 2,0 år om at fuldføre deres uddannelse. De længste uddannelsestider ses for de kunstneriske uddannelser (Kulturministeriet) med en fuldførelsestid på omkring 3 år. Den korteste tid ses for transportuddannelserne (0,9 år).

For de mellemlange videregående uddannelser lå fuldførelsestiden for mange af uddannelserne på omkring 3 år. I 2002 tog det fx 3,5 år at blive pædagog, 4,3 år at blive folkeskolelærer og 3,9 år at blive sygeplejerske. Der findes også visse kortere forløb; fx tog det 0,9 år at fuldføre sygepleje-diplomuddannelsen, og videreuddannelsen for sygeplejersker tog ca. 1 år.

Hovedparten af bacheloruddannelser i 2002 tog omkring 3 år at fuldføre; længst var den tiden for landbrugsvidenskab med 3,5 år, og kortest var fuldførelsestiden for bibliotekar 1,4 år (uddannelsen er omlagt). Efter gennemførelsen af bachelorreformen faldt kandidatuddannelsesområdets gennemsnitlige fuldførelsestid. Dette er en naturlig konsekvens af strukturen og afspejles tydeligt i tabellen.

For kandidatuddannelserne ses en varierende fuldførelsestid, fordi området indeholder både delte og uddelte uddannelser. I 2001 tog det 7,3 år at blive læge og 7,4 år at blive teolog. For den delte jurauddannelse ses en tid på 2,6 år.

I tabel 6.5.3 opgøres de gennemsnitlige afbrudstider for de videregående uddannelser fra 1993 til 2002. Man skal holde sig for øje, at der for visse uddannelser kan være tale om et meget lille antal afbrud. Dette giver store variationer i de gennemsnitlige afbrudstider. Samtidig hermed bør fuldførelsestiden indgå i vurderingen af de gennemsnitlige tider for afbrud.


For akademi-/markedsføringsøkonomerne og it-uddannelserne var de studerende i 2002 0,8 år om at afbryde. For sundhedsuddannelserne (KVU) var afbrudstiden 1,2 år.

MVU har også varierende afbrudstider. Fx var studerende på HD i 2002 1,8 år om at afbryde. Sygeplejerskernes afbrudstid var 1,3 år. De studerende på grafonomuddannelsen (i dag hedder uddannelsen PB i grafisk kommunikation) afbrød efter 0,4 år.

For bachelorområdet ses at de studerende, der i 2002 afbrød jura, var 2,1 år om det, og at de, der afbrød psykologi, var 2,5 år om at afbryde.

Også for kandidatuddannelserne varierede afbrudstiden. Fx ses at de, der afbrød uddannelsen til civilingeniør og læge i 2002, var hhv. 2,5 år og 2,9 år om at forlade uddannelsen. Mens de studerende på forvaltningsuddannelsen var 3,1 år om at forlade uddannelsen.

Tabel 6.5.1 Fuldførelsesprocenter for studerende på udvalgte videregående uddannelser fra 1993 til 2002, opgjort fra 1/10 året før til 30/9 i året.

1) 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Korte videregående uddannelser                    
Akademi- og markedsføringsøkonomer m.v., KVU 60,8 64,6 76,9 76,0 73,8 73,1 63,4 66,4 64,8 66,7
Politi- og fængselsuddannelser, KVU 90,2 93,3 89,2 86,0 79,0 81,9 84,3 86,5 89,9 90,0
Kunstneriske uddannelser, KVU 88,4 89,1 83,9 90,8 88,5 89,9 85,7 88,8 86,4 89,5
Tekniske uddannelser, KVU 6) 73,7 74,2 78,0 76,9 72,6 74,0 77,0 74,2 76,4 .
It-uddannelser, KVU 46,0 46,2 53,8 56,4 54,2 62,4 57,9 57,4 61,6 55,5
Transportuddannelser, KVU 83,6 83,3 83,9 79,4 81,6 83,9 88,8 83,8 95,2 94,1
Levnedsmidler og husholdning, KVU 78,8 85,5 86,3 84,3 80,3 80,0 77,3 69,9 75,5 .
Jordbrug og fiskeri, KVU 94,7 92,3 87,9 92,2 92,1 84,6 87,5 79,4 85,9 87,9
Sundhedsuddannelser m.v., KVU 78,3 70,4 80,2 84,4 74,8 67,8 81,2 81,5 81,0 79,4
Mellemlange videregående uddannelser                    
HD, MVU 51,3 43,9 42,8 40,6 41,9 53,2 46,0 50,5 44,1 50,3
Socialrådgiver, MVU 85,2 84,6 87,0 87,2 85,6 84,6 83,9 80,6 80,8 81,1
Kunstneriske uddannelser, MVU 69,4 70,9 71,3 53,2 82,4 83,3 79,8 89,3 86,0 93,4
Journalist, MVU a) 93,2 88,9 93,3 91,2 93,8 93,5 93,1 93,6 89,0 .
Diplomingeniør, MVU 66,4 63,4 58,6 58,3 63,2 63,6 69,6 68,5 68,3 68,0
Grafonom, MVU 95,7 . 93,5 93,2 . . 95,6 . . 96,1
Søfart, MVU 52,5 55,4 57,3 69,2 66,9 61,9 67,4 70,5 73,2 78,8
Bygningskonstruktør, MVU 81,0 85,9 78,4 77,7 85,7 56,0 89,8 93,0 76,1 66,1
Sygeplejerske, MVU 76,2 73,5 73,1 74,6 72,8 72,8 70,1 67,9 69,1 67,3
Sygeplejerske videreuddannelse, MVU 97,8 96,9 96,5 96,9 98,6 97,9 96,7 98,0 96,0 90,1
Jordemoder, MVU 85,8 100,0 87,4 95,2 94,7 87,8 81,4 86,6 84,4 80,5
Fysio-/ergoterapeut, MVU 88,6 88,2 88,7 85,9 89,9 87,5 85,6 84,0 84,3 78,0
Øvrige sundhedsuddannelser, MVU 92,1 82,2 84,3 84,5 81,4 87,5 78,3 77,3 85,9 75,2
Bioanalytiker, MVU 91,8 88,9 83,4 87,6 81,0 80,4 78,3 78,4 69,9 71,8
Sundhed, diplomuddannelser, MVU - - - - - - - - 97,1 93,4
Folkeskolelærer, MVU 81,3 85,3 82,8 81,8 81,9 77,0 79,1 76,7 72,6 67,4
Pædagog, MVU 2) 87,3 89,0 71,7 89,7 85,6 89,0 89,9 85,6 92,2 .
Øvrige læreruddannelser, MVU 90,4 88,9 83,8 78,2 79,9 74,6 73,7 73,7 69,5 70,9
Forsvarsuddannelser, MVU 93,9 94,3 93,9 96,5 95,9 97,1 92,6 95,5 93,2 96,0
Videreuddannelse m.v., MVU 80,5 91,0 93,2 93,9 95,6 92,2 93,5 - - -
Bacheloruddannelser 3)                    
Jura, bach. 3) . 82,1 71,8 76,1 72,3 67,9 69,2 71,3 68,2 .
HA, bach. 3) 59,2 52,7 52,0 54,4 59,7 58,1 60,3 65,3 65,9 66,6
Samfund, bach. 3) 89,4 75,5 69,3 68,8 67,4 67,3 67,4 66,2 64,5 56,5
Erhvervssprog, bach. 3) 55,4 52,0 62,4 59,0 51,5 44,2 47,6 53,0 54,8 52,9
Sprog, bach. 3) 91,0 73,9 61,4 51,1 44,1 43,1 43,8 40,0 38,6 37,1
Kunst, bach. 3) . 79,7 75,9 76,5 57,4 66,1 64,9 57,4 52,2 48,7
Bibliotekar, bach. 3) 69,5 73,0 63,2 69,4 70,0 75,5 64,4 72,5 72,9 .
Psykologi, bach. 3) 84,4 87,9 84,5 82,0 81,3 82,3 78,6 73,5 63,0 65,8
Humaniora, bach. 3) 91,8 78,8 69,7 66,3 64,9 58,9 57,6 59,1 58,1 51,8
Naturvidenskab, bach. 3) 88,2 68,9 53,7 55,1 56,5 51,1 49,3 47,4 49,7 43,0
Landbrugsvidenskab m.v., bach. 3) - 84,6 53,9 67,1 70,1 70,5 54,5 77,2 69,5 65,9
Sundhed, bach. 3) - - - - - - . 78,2 75,6 74,4
Kandidatuddannelser 4)                    
Jura, kand. 4) - 61,2 63,2 88,2 86,4 93,1 94,0 93,5 81,4 83,6
Erhvervsøkonomi, kand. 4) 71,7 68,2 68,8 60,9 70,7 78,6 71,1 72,8 76,4 69,8
Forvaltning m.v., kand. 4) 46,6 61,7 64,7 73,7 74,8 83,6 76,2 76,9 72,1 67,5
Erhvervssprog, kand. 4) 62,9 46,8 45,3 56,6 62,3 67,6 68,6 75,2 72,1 62,9
Sprog, kand. 4) 37,2 52,6 52,1 49,8 64,7 69,4 62,8 65,0 69,4 61,8
Teologi, kand. 4) 35,5 50,8 44,0 43,9 30,9 33,6 30,2 29,7 . .
Kunstneriske uddannelser, kand. 4) 46,9 53,8 59,6 57,1 60,1 70,0 67,5 51,1 62,0 55,5
Kunstneriske uddannelser, (Kulturmin.), 4) 78,4 81,2 82,2 82,7 83,8 83,3 82,1 77,6 83,7 82,0
Psykologi, kand. 4) 41,0 64,7 69,2 70,4 72,0 60,8 77,2 76,2 74,3 78,9
Humaniora, kand. 4) 45,1 48,6 55,6 56,1 68,2 70,0 66,7 65,1 65,6 59,3
Civilingeniør, kand. 4) 65,4 63,2 66,2 78,6 68,2 58,2 62,2 64,8 66,0 66,4
Landinspektør, kand. 4) 69,8 . . . . . 72,1 . 76,5 .
Arkitekt, kand. 4) 68,2 81,6 64,9 72,3 70,9 73,4 77,0 68,7 73,9 73,4
Naturvidenskab, kand. 4) . 46,9 44,7 54,0 68,8 75,3 73,6 72,0 73,7 66,3
Landbrugsvidenskab m.v., kand. 4) 54,9 . . 89,4 88,5 94,6 84,1 86,8 84,6 78,6
Veterinærvidenskab, kand. 4) 84,6 77,5 75,2 84,0 81,5 74,4 59,5 83,6 90,4 81,9
Sygepleje, biomekanik m.v., kand. 4) . . . 83,5 . 86,5 87,2 89,3 . 87,2
Farmaceut, kand. 4) 80,7 79,9 80,8 79,1 82,9 77,2 72,3 73,0 74,6 81,7
Tandlæge, kand. 4) 89,3 80,7 83,6 81,6 72,1 75,7 81,9 72,6 75,3 71,6
Lægevidenskab, kand. 4) 78,9 76,0 73,3 72,3 68,9 75,6 74,9 74,8 76,7 73,0
Sprog/musik/øv.hum. sidefagssupplering, 4) . . . . . . . . 31,4 38,4
Ph.d., m.v. 5)                    
Samfund ph.d. 5) 86,0 63,7 54,6 53,4 52,1 52,2 65,9 77,8 68,4 .
Humaniora ph.d. 5) 59,5 52,7 39,6 57,9 67,7 59,4 65,7 69,1 50,3 .
Teknik ph.d. 5) 87,9 84,0 89,4 83,8 91,0 93,4 83,1 85,3 80,2 91,3
Naturvidenskab ph.d. 5) 77,1 78,7 91,2 89,7 83,5 84,8 80,7 90,6 91,6 .
Veterinær/landbr.vid. ph.d. 5) 80,7 73,1 80,7 77,1 96,5 60,9 65,2 94,1 90,7 92,5
Sundhed ph.d. 5) 92,7 83,8 83,0 85,9 85,1 86,9 83,9 88,0 80,5 81,6

. Beregning usikker.

a) Tallet i 1998 er skønnet.

1) 2002 er p.t. det seneste indberetningsår. Der kan forekomme manglende eller forkerte indberetninger fra institutionerne. Indtil der bliver rettet op på disse mangler og fejl, bør 2002-tallene derfor betragtes som foreløbige.

2) Pædagoguddannelsen blev forlænget med ½ år til 3½ år fra starten af undervisningsåret 1992/93.

3) At der for bacheloruddannelserne er tal fra, før uddannelserne formelt blev oprettet, skyldes, at fx HA og erhvervssprog allerede før reformen havde denne struktur, og at der inden reformen var forsøgsordninger med visse bacheloruddannelser. Bachelorreformen har generelt ført til usikkerhed i datagrundlaget i omlægningsperioden.

4) Kandidatuddannelserne indeholder både udelte kandidatforløb og kandidatoverbygningsuddannelser. Se tillige note for bachelorerne.

5) Fra 2000 til 2002 er tallene for ph.d. behæftede med fejl. Der kan henvises til Ministeriet for videnskab, teknologi og udvikling.

6) I 2000 blev laborantuddannelsen forlænget med et ½ års frivilligt traineeforløb, dette påvirker naturligt tallene.

Tabel 6.5.2 Gennemsnitlig fuldførelsestid omregnet til år for studerende på udvalgte videregående uddannelser fra 1993 og 2002, opgjort fra 1/10 året før til 30/9 i året.

1) 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Korte videregående uddannelser                    
Akademi- og markedføringssøkonomer m.v., KVU 1,8 1,9 2,0 2,1 2,0 2,0 2,2 2,2 2,2 2,0
Politi- og fængselsuddannelser, KVU 2,6 2,9 2,9 2,8 2,7 3,0 3,0 3,0 3,0 3,0
Kunstneriske uddannelser, KVU 3,1 2,9 3,0 3,1 3,1 3,2 3,1 3,2 3,1 3,1
Tekniske uddannelser, KVU 6) 1,5 1,4 1,4 1,4 1,5 1,5 1,5 1,4 1,4 2,0
It-uddannelser, KVU 2,4 2,2 2,3 2,5 2,4 2,5 2,4 2,4 2,3 2,1
Transportuddannelser, KVU 0,9 1,0 0,9 0,9 0,9 1,0 0,9 0,9 0,8 0,9
Levnedsmidler og husholdning, KVU 1,6 1,8 1,8 1,7 1,8 1,9 1,8 1,8 1,9 2,0
Jordbrug og fiskeri, KVU 0,7 0,7 0,8 1,0 1,6 0,9 1,2 1,3 1,2 1,2
Sundhedsuddannelser m.v., KVU 2,4 2,3 2,3 2,3 2,6 2,7 2,6 2,6 2,7 2,7
Mellemlange videregående uddannelser                    
HD, MVU 2,1 2,0 2,1 2,1 2,2 2,4 2,2 2,4 2,2 2,2
Socialrådgiver, MVU 2,8 2,8 2,9 2,9 2,9 2,9 2,7 2,8 2,9 3,0
Erhvervssproglig diplomuddannelse, MVU 3,4 3,4 3,7 3,1 3,4 3,5 3,0 2,6 2,4 2,2
Kunstneriske uddannelser, MVU 4,9 2,6 1,8 2,0 2,1 2,2 2,2 2,2 2,6 2,4
Journalist, MVU 3,9 3,9 4,0 4,0 4,0 . 4,0 4,0 4,0 4,0
Diplomingeniør, MVU 3,6 3,7 3,7 3,7 4,0 3,9 3,7 3,5 3,6 3,6
Søfart, MVU 3,0 3,1 2,8 3,3 3,0 2,8 2,9 2,8 2,9 3,0
Bygningskonstruktør, MVU 1,9 1,9 2,0 2,0 1,8 1,9 1,6 1,5 1,9 2,1
Sygeplejerske, MVU 3,6 3,7 3,9 3,9 3,8 3,8 3,9 3,9 3,9 3,9
Sygeplejerske videreuddannelse, MVU 0,8 0,8 0,8 0,8 0,8 0,8 0,8 0,8 1,0 0,8
Jordemoder, MVU 3,1 3,2 3,1 3,2 3,2 3,1 3,2 3,0 3,2 3,7
Fysio-/ergoterapeut, MVU 3,0 3,0 3,0 3,0 3,0 3,0 3,0 3,0 3,0 3,5
Øvrige sundhedsuddannelser, MVU 2,4 2,2 2,4 2,4 2,5 2,5 2,3 2,2 2,5 2,2
Bioanalytiker, MVU 3,0 3,0 3,0 3,0 3,2 3,0 3,4 3,5 3,5 3,5
Sundhed, diplomuddannelser, MVU - - - - - - - - 1,0 0,9
Folkeskolelærer, MVU 4,1 4,1 4,1 4,1 4,2 4,2 4,2 4,2 4,1 4,3
Pædagog, MVU 2) 2,8 2,8 4,1 3,3 3,4 3,5 3,4 3,4 3,5 3,5
Øvrige læreruddannelser, MVU 2,7 2,9 2,6 3,0 3,0 3,0 2,9 2,9 3,1 3,0
Forsvarsuddannelser, MVU 2,0 2,0 2,2 2,0 2,1 2,1 2,0 1,9 1,9 2,1
Bacheloruddannelser 3)                    
Jura, bach. 3) 4,9 3,3 3,6 3,5 3,5 3,8 3,7 3,2 3,2 3,3
HA, bach. 3) 3,0 3,0 2,9 2,9 2,9 2,9 2,9 2,8 2,9 2,8
Samfund, bach. 3) 4,0 3,3 3,2 3,2 3,2 3,2 3,0 3,0 3,1 3,0
Erhvervssprog, bach. 3) 2,6 2,6 2,6 3,1 2,9 3,1 3,0 3,1 3,1 3,1
Sprog, bach. 3) 4,4 3,6 3,8 3,5 3,8 3,7 4,0 3,6 3,7 3,7
Kunst, bach. 3) . 3,7 3,4 3,8 3,2 4,1 3,8 3,4 4,1 3,6
Bibliotekar, bach. 3) 3,9 3,8 3,8 3,8 3,9 3,9 3,9 3,9 2,8 1,4
Psykologi, bach. 3) 3,4 3,7 3,9 3,6 4,0 3,7 3,3 3,7 3,3 2,9
Humaniora, bach. 3) 4,2 3,4 3,6 3,3 3,5 4,0 3,7 3,5 3,5 3,3
Naturvidenskab, bach. 3) 5,3 4,0 4,0 4,0 4,4 4,4 4,3 4,1 3,8 3,4
Landbrugsvidenskab m.v., bach. 3) . 5,7 3,7 3,7 3,7 3,9 3,8 2,9 3,3 3,5
Sundhed, bach. 3) - - - - - - 4,8 3,2 3,2 3,0
Kandidatuddannelser 4)                    
Jura, kand. 4) 5,8 5,0 4,7 3,7 2,9 2,8 2,6 2,4 2,5 2,6
Erhvervsøkonomi, kand. 4) 3,3 3,5 3,6 3,2 3,2 3,1 3,1 3,0 3,0 2,9
Forvaltning m.v., kand. 4) 6,3 6,0 5,5 5,1 3,8 3,7 3,6 3,6 3,7 3,4
Erhvervssprog, kand. 4) 4,8 4,5 4,6 4,7 4,4 4,4 3,5 3,4 3,6 3,1
Sprog, kand. 4) 6,3 5,9 5,2 4,8 4,1 4,7 3,9 3,8 3,6 3,1
Teologi, kand. 4) 8,0 9,0 8,2 7,7 7,9 7,9 7,6 8,1 8,0 7,4
Kunstneriske uddannelser, kand. 4) 5,8 5,0 5,6 5,2 4,8 4,8 4,4 4,3 3,7 3,4
Kunstneriske uddannelser, (Kulturmin.), 4) 5,3 5,4 4,6 4,8 5,1 4,6 4,9 5,0 3,7 5,1
Bibliotekar, kand. 4) . . . 2,2 . 2,2 2,3 . . 2,1
Psykologi, kand. 4) 6,8 7,1 5,7 4,7 4,1 3,6 3,5 3,3 3,6 3,4
Humaniora, kand. 4) 6,1 5,6 5,3 5,4 4,4 4,6 4,3 4,1 3,8 3,4
Civilingeniør, kand. 4) 5,2 4,9 4,9 5,2 5,4 4,7 4,8 4,9 4,8 4,8
Landinspektør, kand. 4) 4,5 . . . . . 4,8 4,8 5,0 .
Arkitekt, kand. 4) 6,5 6,7 6,6 6,6 6,4 6,3 6,4 6,1 6,1 6,1
Naturvidenskab, kand. 4) 6,6 6,2 5,8 5,1 3,8 3,5 3,5 3,2 3,2 3,1
Landbrugsvidenskab m.v., kand. 4) 5,4 . . 4,4 2,7 2,9 2,7 2,7 3,1 2,7
Veterinærvidenskab, kand. 4) 6,4 6,2 6,8 6,5 6,0 6,8 6,7 6,6 6,9 6,6
Sygepleje, biomekanik m.v., kand. 4) . . . 3,1 . 3,1 2,1 2,1 . 3,9
Farmaceut, kand. 4) 5,6 5,8 5,7 5,8 5,8 5,8 6,0 6,0 5,8 6,0
Tandlæge, kand. 4) 5,2 5,2 5,3 5,3 5,3 5,2 5,3 5,1 5,2 5,2
Lægevidenskab, kand. 4) 8,0 7,8 7,9 7,9 7,9 7,7 7,6 7,7 7,3 7,3
Pædagogik, kand. 4) 3,4 2,4 4,4 4,9 1,9 4,3 2,2 4,1 4,7 5,4
Ph.d., m.v. 5)                    
Samfund ph.d. 5) 4,5 4,2 3,5 4,3 5,1 4,2 4,4 4,2 4,1 3,8
Humaniora ph.d. 5) 4,1 4,0 4,3 4,6 5,1 4,8 4,5 4,4 4,7 4,0
Teknik ph.d. 5) 3,6 2,7 2,7 2,7 2,8 2,4 3,1 2,2 4,3 3,6
Naturvidenskab ph.d. 5) 3,1 3,0 3,8 3,3 3,7 3,4 3,6 3,4 3,5 3,4
Veterinær/landbr.vid. ph.d. 5) 5,2 3,8 4,2 4,2 4,3 4,6 4,2 4,9 4,4 4,0
Sundhed ph.d. 5) 3,8 3,7 4,0 4,3 4,2 4,3 4,4 4,3 4,0 3,8

Se noter under tabel 6.5.1.

Tabel 6.5.3 Gennemsnitlig afbrudstid omregnet til år for studerende på udvalgte videregående uddannelser fra 1993 til 2002, opgjort fra 1/10 året før til 30/9 i året.

1) 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Korte videregående uddannelser                    
Akademi- og markedsføringsøkonomer m.v., KVU 0,8 0,8 0,7 0,9 0,9 0,8 1,3 1,0 0,9 0,8
Politi- og fængselsuddannelser, KVU 1,2 1,0 1,1 1,0 1,0 1,1 1,0 1,1 1,2 0,9
Kunstneriske uddannelser, KVU 1,5 2,1 2,4 1,8 2,5 2,2 1,8 2,1 1,7 2,3
Tekniske uddannelser, KVU 6) 0,9 0,7 0,7 0,8 0,8 0,7 0,8 0,7 0,7 1,2
It-uddannelser, KVU 0,7 0,8 0,8 0,9 1,2 1,1 1,3 1,1 0,9 0,8
Transportuddannelser, KVU 0,9 1,2 0,8 0,6 1,0 1,1 0,8 0,6 0,6 0,9
Levnedsmidler og husholdning, KVU 0,7 0,5 0,6 0,7 0,7 0,8 1,3 0,8 0,6 0,6
Jordbrug og fiskeri, KVU 0,4 0,4 0,8 0,5 0,7 0,6 0,9 0,7 0,6 0,7
Sundhedsuddannelser m.v., KVU 1,6 1,2 1,0 1,4 1,4 1,8 1,3 1,2 1,2 1,2
Mellemlange videregående uddannelser                    
HD, MVU 1,6 1,4 1,4 1,5 1,4 1,9 1,7 1,8 1,8 1,8
Socialrådgiver, MVU 1,8 1,6 1,7 1,3 1,3 1,6 1,3 1,3 1,6 1,3
Erhvervssproglig diplomuddannelse, MVU 1,5 1,4 1,4 1,7 1,4 1,7 1,4 1,2 1,8 1,4
Kunstneriske uddannelser, MVU 0,7 0,8 1,1 0,8 0,7 1,8 1,6 1,6 2,4 1,7
Journalist, MVU 2,0 1,8 1,4 2,0 1,6 0,0 1,4 1,1 1,2 1,7
Diplomingeniør, MVU 1,5 1,5 1,5 1,4 1,8 1,5 1,5 1,5 1,5 1,7
Grafonom, MVU 0,4 . 0,6 0,6 . . 1,0 . . 0,4
Søfart, MVU 1,7 1,6 1,5 1,7 1,4 1,4 1,3 1,4 1,4 1,5
Bygningskonstruktør, MVU 0,9 0,8 0,8 0,9 0,9 0,6 1,3 0,9 0,7 1,3
Sygeplejerske, MVU 1,5 1,5 1,5 1,4 1,4 1,3 1,3 1,5 1,4 1,3
Sygeplejerske videreuddannelse, MVU 0,5 0,5 0,7 0,5 0,8 0,4 0,3 0,4 0,8 1,4
Jordemoder, MVU 1,3 . 3,9 1,0 1,7 1,6 1,8 2,0 1,3 1,7
Fysio-/ergoterapeut, MVU 1,7 1,6 1,4 1,5 1,6 1,3 1,4 1,3 1,3 1,4
Øvrige sundhedsuddannelser, MVU 0,9 1,2 0,5 0,9 0,8 1,5 1,2 1,1 1,2 0,9
Bioanalytiker, MVU 0,9 0,9 0,8 1,0 0,7 0,8 0,9 0,7 0,8 1,0
Sundhed, diplomuddannelser, MVU - - - - - - - - 0,7 0,9
Folkeskolelærer, MVU 2,6 2,1 2,2 2,1 2,0 2,0 1,8 1,8 1,7 2,1
Pædagog, MVU 2) 1,2 1,2 3,6 1,3 1,6 1,4 1,7 1,4 0,9 1,5
Øvrige læreruddannelser, MVU 1,2 1,1 1,1 1,4 1,2 1,3 1,3 1,3 1,5 1,3
Forsvarsuddannelser, MVU 2,1 1,5 1,1 0,5 1,3 0,8 0,7 0,5 0,8 0,8
Bacheloruddannelser 3)                    
Jura, bach. 3) . 0,8 1,1 1,2 1,4 1,4 1,8 1,5 2,0 2,1
HA, bach. 3) 1,4 1,3 1,1 1,2 1,3 1,3 1,3 1,4 1,4 1,3
Samfund, bach. 3) 1,5 0,7 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,7 2,2 2,0
Erhvervssprog, bach. 3) 1,1 1,0 0,9 1,2 1,4 1,7 1,6 1,4 1,5 1,6
Sprog, bach. 3) 1,3 0,9 1,1 1,3 1,5 1,6 1,7 1,7 2,1 1,9
Kunst, bach. 3) 0,0 1,1 1,3 1,6 1,8 2,0 2,4 2,6 3,1 2,6
Bibliotekar, bach. 3) 1,2 1,0 1,0 1,2 1,3 1,3 1,2 1,3 0,9 2,3
Psykologi, bach. 3) 6,6 1,2 1,5 1,7 1,3 2,0 2,3 2,6 3,6 2,5
Humaniora, bach. 3) 0,8 0,8 1,1 1,4 1,4 2,2 2,2 1,9 2,2 1,9
Naturvidenskab, bach. 3) 2,9 0,8 1,1 1,4 1,6 1,8 2,3 1,9 2,5 2,3
Landbrugsvidenskab m.v., bach. 3) . 0,7 1,0 1,4 1,4 1,7 1,8 1,8 1,8 2,0
Sundhed, bach. 3) - - - - - - 2,1 1,6 2,2 1,6
Kandidatuddannelser 4)                    
Jura, kand. 4) 2,9 3,2 3,1 4,0 4,3 5,6 4,8 3,5 2,3 3,2
Erhvervsøkonomi, kand. 4) 3,5 2,7 2,2 2,1 2,9 3,2 3,2 2,9 3,0 2,6
Forvaltning m.v., kand. 4) 2,5 3,1 3,5 3,6 3,9 4,1 3,5 3,1 2,8 3,1
Erhvervssprog, kand. 4) 1,9 2,0 2,9 2,4 2,3 2,3 2,6 3,1 2,5 2,5
Sprog, kand. 4) 2,6 3,3 2,7 2,6 3,3 3,1 2,7 2,6 2,5 2,5
Teologi, kand. 4) 3,0 2,7 2,1 2,2 3,2 3,3 3,3 3,0 2,6 2,7
Kunstneriske uddannelser, kand. 4) 2,8 2,7 3,0 2,8 3,3 3,9 4,0 2,6 2,6 2,6
Kunstneriske uddannelser, (Kulturmin.), 4) 3,4 3,2 2,9 3,5 2,5 2,9 2,0 3,0 2,2 2,4
Bibliotekar, kand. 4) . . . 1,0 . 0,8 1,7 . . 1,1
Psykologi, kand. 4) 3,2 4,3 3,1 3,5 2,8 2,4 4,0 4,1 4,1 3,5
Humaniora, kand. 4) 2,6 2,7 2,6 3,0 3,0 3,2 3,0 2,9 2,5 2,5
Civilingeniør, kand. 4) 2,2 2,2 2,3 1,9 1,8 2,0 2,1 2,3 2,6 2,5
Landinspektør, kand. 4) 1,6 . . . . . 1,3 3,4 1,1 0,0
Arkitekt, kand. 4) 3,4 2,5 3,8 3,1 2,9 2,9 2,5 2,1 3,1 2,8
Naturvidenskab, kand. 4) 2,9 2,7 3,2 3,6 3,4 3,6 4,0 2,6 2,4 2,1
Landbrugsvidenskab m.v., kand. 4) 2,6 . . 3,1 3,3 2,8 2,8 3,5 3,0 2,3
Veterinærvidenskab, kand. 4) 3,4 2,5 2,9 3,7 3,3 2,1 2,6 3,3 2,8 3,0
Sygepleje, biomekanik m.v., kand. 4) . . . 2,4 . 3,1 3,4 1,4 . 1,2
Farmaceut, kand. 4) 1,8 3,3 2,4 2,2 2,6 3,6 3,4 2,1 2,3 2,2
Tandlæge, kand. 4) 3,7 1,8 1,4 1,8 3,2 2,3 1,6 2,0 1,9 2,2
Lægevidenskab, kand. 4) 3,0 3,6 3,8 3,8 4,4 3,2 2,9 3,0 3,1 2,9
Pædagogik, kand. 4) 4,1 3,0 3,7 3,5 2,2 2,9 2,1 1,1 3,4 3,3
Ph.d., m.v. 5)                    
Samfund ph.d. 5) 2,8 3,5 4,2 3,1 2,8 3,8 3,5 4,2 3,4 2,5
Humaniora ph.d. 5) 4,2 4,1 4,7 5,1 4,8 4,4 4,3 4,6 4,2 3,5
Teknik ph.d. 5) 2,6 4,2 2,9 3,0 2,0 3,4 3,0 2,4 2,6 .
Naturvidenskab ph.d. 5) 4,7 3,8 2,7 3,2 4,9 3,8 2,8 2,1 3,7 2,8
Veterinær/landbr.vid. ph.d. 5) 2,4 2,2 2,0 1,0 1,2 6,6 3,1 0,7 2,2 2,7
Sundhed ph.d. 5) 2,6 4,5 4,1 5,5 4,3 4,0 3,0 3,7 3,3 3,3

Se noter under tabel 6.5.1.


Fodnoter

[1] HD og ED blev efter 1990 klassificeret som åben uddannelse, men er her medtaget af historiske grunde.

[2] Indeholder: Undervisere/forskere, deltids- og timelærere samt stipendiater.

[3] Indeholder undervisere/forskere og deltids- og timelærere (ekskl. stipendiater).

6.6 Overgangsmønster ved fuldførelse og afbrud fra det videregående uddannelsesområde

I dette afsnit opgøres overgangsmønstret fra fuldførte og afbrudte uddannelsesforløb for de videregående uddannelser (DVU) i perioden 1993 til 2002. I opgørelserne kan man se, om en studerende efter at have afsluttet et uddannelsesforløb går til omverden (forlader uddannelsessystemet), eller hvilket nyt forløb vedkommende i givet fald påbegynder.

Det overgangsmønster, der præsenteres i opgørelsen, er det, man kan forvente at se, hvis de overgangstendenser, man så i og op til den givne tværsnitsperiode, fastholdes. Overgangene vises fra givne uddannelsesundergrupper til uddannelseshovedgrupper. Alle overgange fra en fuldført eller afbrudt uddannelsesgruppe udgør 100%. Overgangsmønstret har ændret sig for flere uddannelser. Man skal være opmærksom på, at store spring eller ændringer i overgangsmønstret kan skyldes omlægninger i uddannelsessystemet, dvs. at ændringerne ikke nødvendigvis er udtryk for ændret adfærd hos de studerende eller færdiguddannede.

Beregningerne for såvel fuldførte som afbrudte forløb er omfattende; derfor kommenteres kun på udvalgte overgange fra enkelte undergrupper med fokus på 2002.

I tabel 6.6.1 opgøres overgangsmønstret for de studerende, der fuldførte en uddannelse under det videregående uddannelsesområde fra 1993 til 2002. Der er stor forskel mellem mønstrene for de enkelte grupper.

For de videregående uddannelser gælder det forhold, at uddannelserne er erhvervskompetencegivende; derfor vil overgangen til omverden efter gennemførelse af disse uddannelser være stor. Denne adfærd gælder ikke for de studerende der fuldførte en bacheloruddannelse; her vil langt den overvejende del naturligt fortsætte på et kandidatuddannelsesforløb.

For hver 100, der fuldførte akademi-/markedsføringsøkonom m.v., vil 60 gå til omverden, 19 vil påbegynde en mellemlang videregående uddannelse (MVU - herunder HD), og 4 vil påbegynde en kandidatuddannelse.

For it-uddannelserne (KVU) vil 70 af hver 100 fuldførelser resultere i en overgang til omverden. 27 vil fortsætte på en ny videregående uddannelse, heraf 11 på en mellemlang videregående uddannelse og 13 et bachelorforløb.

For hver 100, der i 2002 fuldførte journalistuddannelsen (MVU), vil 87 forlade uddannelsessystemet, mens 8 vil starte på et bachelor- eller kandidatuddannelsesforløb.

For bygningskonstruktører (MVU) vil 94 ud af hver 100 fuldførte forløb resultere i en overgang til omverden, 5 af de uddannede vil påbegynde et forløb på enten en mellemlang eller en lang videregående uddannelse.

For hver 100 folkeskolelærere, der blev uddannet, vil 89 forlade uddannelsessystemet. For pædagogerne er overgangen til omverden lidt højere end for folkeskolelærerne (92 vil forlade uddannelsessystemet). Af de uddannede folkeskolelærere vil 6 påbegynde et nyt uddannelsesforløb på en kandidatuddannelse for pædagogerne er det 4.

Bacheloruddannelsesområdets uddannelser har som tidligere beskrevet et andet overgangsmønster end mønstret fra fx MVU. 90 af hver 100 der fuldførte HA forventes at påbegynde en kandidatuddannelse (primært cand.merc.), og kun 6 vil forlade uddannelsessystemet.

Fra fuldført samfundsvidenskabelig bacheloruddannelse vil hele 93 af hver 100 fuldførelser resultere i en overgang til kandidatuddannelsesniveauet; kun 3 vil forlade uddannelsessystemet med en bachelorgrad, og 2 vil påbegynde endnu et bachelorforløb.

Fra fuldført naturvidenskabelig bacheloruddannelse vil 90 af hver 100 fuldførelser resultere i en overgang til kandidatuddannelsesniveauet; 7 vil forlade uddannelsessystemet.

For jurister på kandidatniveau vil 91 af hver 100 kandidater forlade uddannelsessystemet, og 2 vil påbegynde en ph.d.-grad.

Efter en fuldført teologisk kandidatuddannelse vil 3 af hver 100 efterfølgende påbegynde et forløb på MVU, mens 90 vil gå til omverden.

For civilingeniører vil 78 af hver 100 fuldførelser resultere i overgang til omverden. 6 kandidater vil starte på MVU (herunder HD), mens 14 vil påbegynde en ph.d.-grad.

Efter endt tandlægeuddannelse vil 5 af hver 100 fuldførte forløb resultere i en overgang til ph.d., mens 93 kandidater vil forlade uddannelsessystemet.

Langt hovedparten af de studerende, der fuldførte en ph.d.-grad, forlod uddannelsessystemet.

I tabel 6.6.2 præsenteres resultater af det beregnede overgangsmønster for afbrudte uddannelsesforløb fra de videregående uddannelser fra 1993 til 2002. Også her var der meget stor forskel i overgangsmønstret på de forskellige uddannelsesgrupper. Mange af de, der afbrød et videregående uddannelsesforløb, forblev i uddannelsessystemet for at påbegynde en ny uddannelse. De forskellige undergrupper har til tider et lavt antal afbrud. Dette forhold kan naturligvis påvirke resultaterne.

Omkring hver tredje af de, der afbrød akademi-/markedsførings-økonomuddannelserne m.v., vil forlade uddannelsessystemet. 43 ud af hver 100 personer vil forsætte på en videregående uddannelse, og 24 vil påbegynde et erhvervsfagligt grund- eller hovedforløb.

For de korte tekniske uddannelser vil næsten halvdelen af de, der afbrød uddannelsesforløbet, gå til omverden og 28 (heraf vil 15 starte på MVU) på et nyt videregående uddannelsesforløb.

For de mellemlange videregående diplomingeniøruddannelser ser det således ud, at 19 af hver 100 afbrud vil resultere i en overgang til omverden, 17 vil påbegynde KVU, 26 MVU og 2 vil starte på en erhvervsgymnasial uddannelse, mens 9 vil starte på et erhvervsfagligt uddannelsesforløb.

For hver 100 studerende, der valgte at afbryde sygeplejerskeuddannelsen, vil 19 forlade uddannelsessystemet, 31 vil starte på en erhvervsfaglig uddannelse og 31 vil påbegynde et forløb på MVU.

For hver 100 studerende, der afbrød jura på bachelorniveau, vil 22 forlade uddannelsessystemet, mens 71 vil påbegynde et nyt videregående uddannelsesforløb.

23 af hver 100, der afbrød HA, vil forlade uddannelsessystemet, mens 59 vil påbegynde en nyt forløb på en videregående uddannelse.

For hver 100 personer, der afbrød jurastudiet på kandidatniveau, vil 75 gå til omverden, og 6 vil påbegynde en mellemlang videregående udannelse og det tilsvarende antal vil påbegynde en kandidatuddannelse og 8 vil påbegynde en bacheloruddannelse.

For hver 100 personer, der afbrød en erhvervsøkonomisk kandidatuddannelse, vil hovedparten forlade uddannelsessystemet (78 personer), og 12 vil påbegynde et uddannelsesforløb på MVU.

På civilingeniøruddannelsen vil 32 af hver 100 afbrud resultere i en overgang til omverden, 23 vil påbegynde en mellemlang videregående uddannelse og 32 vil et bachelor- eller kandidatuddannelsesforløb.

Af afbruddet fra farmaceutuddannelsen ses at kun 14 af hver 100, der afbrød uddannelsen, vil forlade uddannelsessystemet, 13 vil påbegynde en uddannelse på KVU, og 29 vil påbegynde et forløb på en mellemlang videregående uddannelse. Hele 38 personer vil starte på enten en bachelor- eller kandidatuddannelse.

Hovedparten af de studerende, der afbrød ph.d.-uddannelserne, vil forlade uddannelsessystemet. For fx ph.d. samfund ses en meget stor overgang til omverden efter afbrud; hele 93 af hver 100 afbrud vil resultere i denne overgang. Resten vil påbegynde en kandidatuddannelse eller en nyt forløb på ph.d.

Tabel 6.6.1 Overgangsmønster for studerende, der fuldførte udvalgte videregående uddannelser, og som gik til en ny uddannelse, opgjort i procent fra 1993 til 2002. Opgørelsestidspunktet er 1/10 året før til 30/9 i året.

1) 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Fra Akademi- og markedsføringsøkonomer m.v., KVU                    
Omverden 53,1 51,9 50,2 55,0 55,9 57,7 59,6 63,4 61,1 59,8
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,1 1,2 0,5 0,2 0,3 0,8 0,3 0,1 0,0 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 1,4 0,6 1,9 0,9 1,3 1,3 1,9 1,0 1,2 1,3
Erhvervsfaglige hovedforløb 3,6 6,4 7,3 6,1 7,1 4,5 3,8 4,0 4,2 4,3
Korte videregående uddannelser 4,0 4,0 3,7 2,6 3,3 2,5 2,7 3,5 3,0 2,4
Mellemlange videregående uddannelser 31,6 30,7 31,4 29,7 26,8 26,4 22,7 22,0 22,5 18,6
Bacheloruddannelser 5) 5,0 3,9 4,0 4,1 3,4 4,7 5,7 3,1 5,6 9,7
Kandidatuddannelser 6) 0,6 1,0 1,0 1,3 1,2 2,1 3,1 2,7 2,4 3,5
Andre uddannelser <1,0% 0,5 0,2 0,1 0,2 0,6 0,1 0,2 0,2 0,1 0,3
Fra Politi- og fængselsuddannelser, KVU                    
Omverden 94,6 96,7 95,1 95,3 92,4 89,2 93,8 93,4 89,7 90,4
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,4 0,2 0,3 0,6 0,8 1,6 2,2 0,9 0,5 0,3
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,5 0,3 1,1 1,5 4,0 1,0 0,0 0,0 0,7 0,2
Korte videregående uddannelser 0,4 1,2 0,2 0,2 0,2 0,6 1,2 1,1 1,1 0,3
Mellemlange videregående uddannelser 0,4 0,8 1,7 1,3 1,5 3,9 1,8 3,1 5,5 4,5
Bacheloruddannelser 5) 2,3 0,9 1,2 0,6 0,8 2,2 0,7 1,3 1,3 4,1
Kandidatuddannelser 6) 1,3 0,0 0,0 0,5 0,0 1,0 0,0 0,2 0,5 0,2
Andre uddannelser <1,0% 0,1 0,0 0,5 0,0 0,4 0,6 0,4 0,0 0,7 0,0
Fra Erhvervssprog, KVU                    
Omverden 51,5 54,3 56,2 55,5 59,2 61,5 59,9 70,9 68,9 76,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 0,3 0,3 0,0 0,4 1,2 0,0 0,0 0,0 0,5 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,7 0,3 1,2 1,6 1,2 0,4 0,9 1,5 0,6 1,0
Erhvervsfaglige hovedforløb 1,0 2,4 1,9 0,4 1,2 3,3 0,0 0,0 0,6 0,0
Korte videregående uddannelser 16,5 9,4 11,2 8,8 3,7 0,5 0,0 3,9 2,6 1,2
Mellemlange videregående uddannelser 23,9 26,1 23,2 21,2 25,5 27,1 29,8 18,2 15,6 11,9
Bacheloruddannelser 5) 2,7 1,6 1,9 5,5 5,5 3,9 4,2 4,0 8,9 9,9
Kandidatuddannelser 6) 3,5 4,6 4,4 6,4 2,4 3,4 3,8 1,2 2,4 0,0
Andre uddannelser <1,0% 0,0 0,9 0,0 0,3 0,0 0,0 1,4 0,4 0,0 0,0
Fra Kunstneriske uddannelser, KVU                    
Omverden 47,3 38,6 33,7 21,5 44,7 26,6 37,7 37,6 40,5 33,2
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,6 0,2 0,3 0,0 0,5 0,3 0,2 1,0 0,2 0,4
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,7 0,2 0,2 0,5 0,2 0,3 1,2 0,0 0,0 0,0
Korte videregående uddannelser 0,0 0,8 0,2 0,6 0,0 0,5 0,9 1,4 0,0 1,6
Mellemlange videregående uddannelser 49,5 59,7 64,7 75,9 52,0 70,7 57,0 58,7 57,7 64,0
Bacheloruddannelser 5) 0,4 0,5 0,2 0,5 0,0 0,8 1,1 0,9 1,2 0,4
Kandidatuddannelser 6) 1,0 0,0 0,2 0,8 2,5 0,6 1,1 0,3 0,4 0,4
Andre uddannelser <1,0% 0,4 0,0 0,5 0,3 0,2 0,3 0,8 0,0 0,0 0,0
Fra Tekniske uddannelser, KVU                    
Omverden 65,9 68,3 70,4 70,6 70,8 70,8 68,0 65,9 65,4 81,3
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 1,5 1,8 2,5 1,7 1,8 0,6 0,6 1,9 1,5 1,6
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,8 1,1 1,1 1,2 1,2 1,3 1,8 1,3 1,0 1,2
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,9 1,7 1,7 1,4 1,3 1,5 0,8 1,1 1,0 1,5
Korte videregående uddannelser 5,8 7,2 6,4 5,5 5,9 5,4 7,0 6,5 7,6 3,0
Mellemlange videregående uddannelser 22,5 18,2 15,6 17,3 16,5 17,2 19,0 20,3 21,3 7,7
Bacheloruddannelser 5) 1,1 0,4 1,0 1,2 1,4 2,0 1,6 1,7 1,5 2,8
Andre uddannelser <1,0% 1,6 1,3 1,2 1,3 1,2 1,3 1,4 1,3 0,7 1,0
Fra It-uddannelser, KVU                    
Omverden 63,7 58,4 72,5 73,9 82,6 83,1 79,7 83,4 84,4 70,0
Grundskole, 8-10. klasse 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 1,5 0,0 0,0 0,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 1,1 2,4 0,6 0,3 0,0 1,2 0,2 0,0 0,4 0,6
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,0 0,7 1,9 0,5 1,1 0,2 1,5 2,7 0,3 1,3
Erhvervsfaglige hovedforløb 3,8 3,5 2,4 0,9 3,4 0,0 0,0 0,1 0,4 0,7
Korte videregående uddannelser 5,0 3,9 1,6 1,3 0,6 1,7 1,1 0,6 1,5 2,0
Mellemlange videregående uddannelser 17,1 19,0 15,4 10,5 3,0 5,6 6,5 6,2 5,8 11,4
Bacheloruddannelser 5) 6,0 9,4 3,4 4,9 3,9 7,4 9,0 7,0 5,6 13,2
Kandidatuddannelser 6) 2,8 2,7 1,9 7,9 5,4 0,5 0,7 0,1 1,7 0,7
Andre uddannelser <1,0% 0,6 0,0 0,2 0,0 0,2 0,2 0,0 0,0 0,0 0,0
Fra Levnedsmidler og husholdning, KVU                    
Omverden 85,4 86,6 84,9 86,1 85,5 85,5 81,6 83,1 83,0 86,5
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,3 0,0 0,5 0,5 0,0 0,0 1,4 0,4 0,0 0,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 0,5 0,3 1,5 0,7 0,6 0,8 0,6 0,2 0,9 0,4
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,2 1,1 0,6 0,2 0,2 0,8 1,3 1,7 2,6 1,1
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,4 0,2 0,0 1,4 1,0 0,8 1,4 1,2 2,6 1,3
Korte videregående uddannelser 2,6 1,9 2,9 3,5 3,1 3,1 5,3 3,1 1,7 1,7
Mellemlange videregående uddannelser 7,3 7,2 7,6 5,4 7,2 6,8 5,2 7,7 8,2 6,9
Bacheloruddannelser 5) 1,8 1,6 1,0 1,0 1,4 1,5 1,3 1,8 0,8 1,9
Kandidatuddannelser 6) 1,4 1,0 0,9 1,2 1,1 0,6 1,7 0,9 0,2 0,3
Andre uddannelser <1,0% 0,0 0,2 0,0 0,0 0,0 0,0 0,3 0,0 0,0 0,0
Fra Jordbrug og fiskeri, KVU                    
Omverden 81,9 75,2 80,8 81,0 83,5 85,0 85,1 85,5 84,5 82,7
Almengymnasiale uddannelser 1,0 0,8 0,4 0,0 0,0 0,0 1,0 0,5 0,0 0,4
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 0,0 0,8 0,3 0,8 0,8 0,4 1,0 0,3 0,3 0,3
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,8 0,0 0,4 1,5 2,4 1,7 2,3 0,6 1,5 3,3
Erhvervsfaglige hovedforløb 1,0 1,3 8,0 1,2 3,2 3,6 1,5 2,7 2,8 0,9
Korte videregående uddannelser 11,1 8,5 3,6 7,3 4,2 2,3 4,5 2,0 3,1 4,2
Mellemlange videregående uddannelser 3,4 11,9 5,8 4,4 3,9 5,8 3,2 7,5 5,8 7,5
Bacheloruddannelser 5) 0,9 1,2 0,6 3,0 0,8 0,0 1,0 0,7 1,5 0,4
Kandidatuddannelser 6) 0,0 0,0 0,0 0,4 1,2 0,6 0,5 0,3 0,6 0,2
Andre uddannelser <1,0% 0,0 0,4 0,0 0,4 0,0 0,7 0,0 0,0 0,0 0,2
Fra Sundhedsuddannelser m.v., KVU                    
Omverden 83,1 75,7 81,6 81,0 79,6 86,8 85,8 83,9 84,3 83,9
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 1,0 0,0 0,4 0,0 0,0 0,7 0,0 0,0 0,0 0,0
Almengymnasiale uddannelser 0,0 2,1 1,0 1,3 0,0 1,5 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 0,3 0,0 1,4 0,0 0,3 0,0 0,0 0,6 0,5 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 1,6 1,0 1,3 0,8 1,9 2,2 0,4 4,7 1,7 3,2
Erhvervsfaglige hovedforløb 1,9 2,6 2,6 3,2 4,2 0,5 2,6 0,0 1,4 1,0
Korte videregående uddannelser 1,2 1,1 1,4 0,6 1,4 0,5 0,0 1,3 2,7 0,0
Mellemlange videregående uddannelser 5,1 7,1 4,9 6,3 2,1 4,2 6,1 2,8 4,2 5,7
Bacheloruddannelser 5) 1,4 1,6 1,6 1,0 1,0 1,1 4,4 2,7 0,0 1,6
Kandidatuddannelser 6) 4,5 8,8 3,8 5,8 9,6 2,5 0,7 4,1 5,3 4,6
Fra Socialrådgiver, MVU                    
Omverden 84,4 88,5 87,9 85,4 87,7 87,4 83,8 87,7 89,2 90,7
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,0 0,7 0,6 0,6 0,0 0,0 1,1 0,3 0,0 0,5
Mellemlange videregående uddannelser 1,9 1,5 3,1 3,6 1,7 2,4 4,5 3,7 2,8 1,8
Bacheloruddannelser 5) 0,3 3,3 2,5 1,6 1,6 3,5 3,0 4,1 3,5 3,9
Kandidatuddannelser 6) 13,1 5,6 5,7 8,2 8,4 5,6 6,2 2,6 3,2 2,7
Andre uddannelser <1,0% 0,3 0,4 0,3 0,7 0,6 1,0 1,4 1,7 1,5 0,5
Fra Erhvervssproglig diplomudd., MVU                    
Omverden 63,3 55,6 69,7 68,7 65,3 75,5 67,1 72,9 63,9 60,4
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 1,3 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,0 2,2 1,8 0,0 0,0 1,4 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,0 0,0 0,0 0,9 0,0 0,0 0,0 3,7 1,4 0,0
Korte videregående uddannelser 13,0 8,1 6,1 12,6 6,8 0,0 1,3 5,3 15,2 21,1
Mellemlange videregående uddannelser 11,4 14,3 15,2 10,0 17,7 10,0 15,9 8,2 3,8 9,9
Bacheloruddannelser 5) 1,4 5,7 0,0 1,5 4,6 1,7 4,5 5,4 3,4 1,6
Kandidatuddannelser 6) 10,9 14,2 7,1 6,4 5,5 10,2 11,2 4,6 12,3 7,1
Fra Kunstneriske uddannelser, MVU                    
Omverden 97,9 97,0 99,3 99,0 98,6 89,6 97,5 88,2 90,6 88,2
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 3,6 0,0 0,0 0,0 0,0
Almengymnasiale uddannelser 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 1,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,6 0,8 0,0 0,0 2,3 1,3
Korte videregående uddannelser 0,0 0,9 0,0 1,0 0,0 1,0 0,0 0,0 1,9 0,8
Mellemlange videregående uddannelser 0,0 0,0 0,0 0,0 0,7 3,0 0,7 4,6 2,1 4,3
Bacheloruddannelser 5) 0,0 2,1 0,0 0,0 0,0 1,4 0,0 2,8 0,7 2,8
Kandidatuddannelser 6) 2,1 0,0 0,7 0,0 0,0 0,7 0,7 2,9 0,7 1,9
Ph.d., m.v. 7) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 1,6 0,0
Andre uddannelser <1,0% 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 1,6 0,0 0,8
Fra Journalist, MVU                    
Omverden 92,1 95,6 98,4 93,2 95,4 94,5 92,5 91,4 91,1 86,7
Mellemlange videregående uddannelser 1,6     1,7 0,5   1,0 0,9 1,9 5,0
Bacheloruddannelser 5) 1,7 2,1 0,5 2,6 3,0 2,9 2,8 4,7 3,8 2,2
Kandidatuddannelser 6) 4,6 1,6 1,1 1,9 1,0 2,1 3,6 2,1 3,2 5,3
Andre uddannelser <1,0% 0,0 0,7 0,0 0,6 0,0 0,5 0,0 0,9 0,0 0,9
Fra Diplomingeniør, MVU                    
Omverden 65,2 71,7 75,9 78,5 75,7 81,6 74,3 68,7 75,7 65,0
Korte videregående uddannelser 1,3 1,2 0,7 0,6 0,8 0,8 0,5 0,5 0,3 0,3
Mellemlange videregående uddannelser 20,8 16,1 13,8 11,2 11,3 8,1 10,8 12,7 6,3 5,7
Bacheloruddannelser 5) 1,1 0,5 0,4 0,6 0,5 0,7 2,6 4,5 0,6 3,4
Kandidatuddannelser 6) 10,9 9,9 8,1 7,3 10,9 8,2 11,5 13,0 16,4 25,0
Andre uddannelser <1,0% 0,7 0,6 1,1 1,8 0,8 0,7 0,3 0,5 0,8 0,7
Fra Søfart, MVU                    
Omverden 93,1 89,6 87,6 88,3 86,7 88,3 82,4 81,5 90,1 90,5
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,0 0,5 0,0 0,0 0,2 0,0 1,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 0,0 1,6 0,7 0,6 1,9 0,7 0,9 1,5 0,4 1,3
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,0 0,0 0,6 0,3 0,7 0,5 1,2 2,0 0,0 0,0
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,0 1,3 0,6 0,7 1,7 0,3 0,6 2,3 0,7 0,0
Korte videregående uddannelser 1,3 1,6 2,0 1,0 2,1 3,1 4,0 2,5 1,0 1,0
Mellemlange videregående uddannelser 4,5 5,1 7,5 7,8 5,2 4,7 8,6 9,3 6,6 6,3
Bacheloruddannelser 5) 0,9 0,5 0,6 0,9 0,9 2,0 1,3 0,9 1,0 0,9
Andre uddannelser <1,0% 0,2 0,0 0,5 0,2 0,7 0,5 0,0 0,0 0,3 0,0
Fra Bygningskonstruktør, MVU                    
Omverden 90,2 90,6 88,6 91,3 88,2 90,0 92,5 90,9 94,1 94,2
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,0 0,0 0,7 1,0 0,7 1,0 0,6 0,0 0,3 0,5
Erhvervsfaglige hovedforløb 1,0 1,5 0,7 0,0 0,7 0,6 1,1 0,8 0,3 0,3
Korte videregående uddannelser 0,3 0,0 0,7 0,3 0,9 1,6 1,7 1,2 1,1 0,0
Mellemlange videregående uddannelser 4,0 1,7 2,7 1,6 2,3 0,7 1,3 1,6 2,2 1,5
Kandidatuddannelser 6) 4,6 5,3 5,9 5,0 5,6 5,8 2,5 5,4 2,1 3,1
Andre uddannelser <1,0% 0,0 0,8 0,7 0,9 1,6 0,4 0,3 0,0 0,0 0,4
Fra Sygeplejerske, MVU                    
Omverden 89,1 89,7 91,7 89,1 87,5 85,5 85,2 85,3 84,4 86,7
Mellemlange videregående uddannelser 7,9 7,2 6,0 7,3 7,7 7,7 7,6 9,9 10,2 8,9
Bacheloruddannelser 5) 1,1 1,6 1,3 1,6 2,5 2,3 2,1 2,0 2,1 1,5
Kandidatuddannelser 6) 1,3 1,0 0,6 1,1 1,5 3,2 4,1 1,5 2,0 2,0
Andre uddannelser <1,0% 0,7 0,6 0,5 1,0 0,9 1,4 1,1 1,4 1,4 0,9
Fra Jordemoder, MVU                    
Omverden 87,0 79,7 82,0 88,7 83,2 81,4 94,8 89,3 87,5 .
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 2,6 0,0 0,0 .
Almengymnasiale uddannelser 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 2,7 0,0 0,0 0,0 .
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 2,6 0,0 0,0 0,0 .
Korte videregående uddannelser 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 1,3 1,2 .
Mellemlange videregående uddannelser 13,0 11,7 9,3 11,3 5,0 13,3 2,6 4,0 0,0 .
Bacheloruddannelser 5) 0,0 8,7 0,0 0,0 11,8 0,0 0,0 2,6 6,0 .
Kandidatuddannelser 6) 0,0 0,0 8,7 0,0 0,0 0,0 0,0 2,8 5,3 .
Fra Fysio-/ergoterapeut, MVU                    
Omverden 94,0 96,1 95,9 93,0 90,9 90,5 92,6 90,4 90,3 92,3
Korte videregående uddannelser 0,0 0,0 0,2 0,2 0,2 0,3 0,4 0,8 0,7 1,0
Mellemlange videregående uddannelser 3,9 1,8 2,4 3,1 2,5 3,2 1,0 1,7 2,2 1,9
Bacheloruddannelser 5) 1,0 1,3 0,9 2,9 2,5 2,9 3,3 3,9 2,3 2,0
Kandidatuddannelser 6) 1,1 0,5 0,5 0,8 2,9 3,2 2,3 1,9 3,8 2,2
Andre uddannelser <1,0% 0,0 0,3 0,0 0,0 1,0 0,0 0,4 1,3 0,8 0,5
Fra Øvrige sundhedsuddannelser, MVU                    
Omverden 90,3 92,4 94,0 93,1 88,8 95,7 94,8 88,9 90,1 90,2
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 2,4 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,0 0,0 0,0 0,0 2,0 0,0 0,0 3,3 0,0 1,4
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Korte videregående uddannelser 0,0 2,4 0,0 0,0 3,4 0,0 1,6 0,0 4,2 1,4
Mellemlange videregående uddannelser 5,6 1,9 2,0 6,9 0,0 4,3 0,0 2,9 1,5 3,4
Bacheloruddannelser 5) 1,7 1,6 2,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 3,1 3,6
Kandidatuddannelser 6) 0,0 1,7 2,0 0,0 3,8 0,0 3,7 4,9 1,1 0,0
Ph.d., m.v. 7) 0,0 0,0 0,0 0,0 1,9 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Fra Bioanalytiker, MVU                    
Omverden 82,7 69,8 78,6 76,0 71,1 68,7 76,7 81,0 90,3 84,2
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,5 1,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 0,4 0,9 2,1 0,5 0,0 0,4 0,0 0,0 0,0 0,7
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,0 0,0 0,9 0,0 0,0 0,9 0,5 1,8 0,0 0,7
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,5 1,7 0,9 0,9 0,4 0,4 0,5 0,0 0,0 0,0
Korte videregående uddannelser 6,2 10,7 7,3 2,5 6,3 5,8 3,9 3,8 0,6 0,6
Mellemlange videregående uddannelser 5,4 9,5 5,8 8,3 8,9 11,0 11,8 4,4 3,2 3,8
Bacheloruddannelser 5) 1,0 3,6 1,9 3,6 5,6 7,1 3,0 4,7 5,3 5,3
Kandidatuddannelser 6) 3,4 2,8 2,5 8,4 7,7 5,2 3,1 4,3 0,6 4,8
Andre uddannelser <1,0% 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,5 0,5 0,0 0,0 0,0
Fra Folkeskolelærer, MVU                    
Omverden 84,3 86,5 85,9 85,2 81,9 79,3 79,4 92,9 88,5 89,3
Korte videregående uddannelser 1,0 0,6 0,4 0,3 0,5 0,5 1,1 1,0 1,2 0,8
Mellemlange videregående uddannelser 0,7 0,9 0,7 1,0 1,0 0,6 1,3 0,8 1,3 1,2
Bacheloruddannelser 5) 1,7 1,4 1,3 2,2 2,4 2,2 2,4 2,1 2,8 1,8
Kandidatuddannelser 6) 11,6 9,6 10,9 10,6 13,4 16,7 15,0 2,2 5,5 6,4
Andre uddannelser <1,0% 0,7 1,0 0,8 0,8 0,9 0,7 0,8 0,9 0,8 0,6
Fra Pædagog, MVU                    
Omverden 95,5 95,3 94,0 95,0 94,2 94,2 93,2 95,3 92,1 92,1
Korte videregående uddannelser 0,3 0,1 0,3 0,2 0,3 0,2 0,2 0,6 1,2 0,5
Mellemlange videregående uddannelser 1,4 1,8 1,8 0,9 0,6 0,6 1,7 0,7 1,6 1,3
Bacheloruddannelser 5) 0,9 0,5 1,3 0,9 0,7 0,8 0,7 1,2 1,3 0,9
Kandidatuddannelser 6) 1,3 1,4 1,3 2,3 3,4 3,1 3,1 0,8 2,5 3,7
Andre uddannelser <1,0% 0,6 1,0 1,3 0,7 0,9 1,2 1,0 1,4 1,4 1,5
Fra Øvrige læreruddannelser, MVU                    
Omverden 76,2 66,5 70,1 71,6 62,9 55,6 59,1 62,6 57,8 60,0
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 1,2 2,6 2,3 0,4 2,3 2,6 1,3 1,5 0,0 0,3
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 0,7 0,3 1,1 0,3 0,3 0,3 0,4 0,3 0,3 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,9 0,7 2,4 2,4 3,5 5,0 2,7 2,8 4,7 3,7
Erhvervsfaglige hovedforløb 1,9 4,5 2,9 5,9 4,8 4,4 1,6 2,7 4,1 4,5
Korte videregående uddannelser 2,4 3,1 2,0 1,4 4,0 2,8 4,7 4,8 6,0 5,6
Mellemlange videregående uddannelser 10,9 15,0 12,5 11,8 14,9 21,5 23,3 22,2 20,1 20,6
Bacheloruddannelser 5) 1,1 1,0 2,6 1,5 1,7 1,5 3,2 1,6 3,4 2,8
Kandidatuddannelser 6) 4,3 6,3 3,7 4,7 5,5 6,4 3,6 1,5 3,7 2,6
Andre uddannelser <1,0% 0,4 0,0 0,3 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Fra Øvrige uddannelser, MVU                    
Omverden 78,2 94,1 95,7 74,5 69,9 68,4 81,9 83,6 77,9 90,6
Erhvervsfaglige hovedforløb 4,9 0,0 4,4 0,0 3,2 0,0 9,0 0,0 6,0 0,0
Korte videregående uddannelser 0,0 5,9 0,0 4,2 7,5 0,0 0,0 2,8 4,1 3,3
Mellemlange videregående uddannelser 12,3 0,0 0,0 9,9 16,6 22,8 6,4 3,4 7,9 3,0
Bacheloruddannelser 5) 0,0 0,0 0,0 5,7 2,8 5,7 0,0 0,0 0,0 0,0
Kandidatuddannelser 6) 4,6 0,0 0,0 5,7 0,0 3,1 2,8 10,2 4,1 3,0
Fra Jura, bach. 5)                    
Omverden 0,0 1,4 2,8 3,1 0,0 0,4 0,4 0,0 0,0 3,1
Mellemlange videregående uddannelser 0,0 0,0 0,0 0,6 1,6 0,2 0,0 0,1 0,2 0,0
Kandidatuddannelser 6) 100,0 97,8 96,4 96,3 98,4 98,7 99,3 99,7 98,7 96,6
Andre uddannelser <1,0% 0,0 0,8 0,8 0,0 0,0 0,7 0,3 0,2 1,0 0,3
Fra HA, bach. 5)                    
Omverden 8,5 11,9 9,9 10,5 8,4 5,4 5,0 6,2 6,3 5,6
Erhvervsfaglige hovedforløb 1,6 1,8 2,4 2,3 1,8 1,0 0,6 0,6 0,8 0,6
Korte videregående uddannelser 1,0 0,9 0,6 0,9 0,6 0,9 0,3 0,5 0,1 0,2
Mellemlange videregående uddannelser 6,7 7,3 8,1 5,4 4,4 3,2 2,8 2,3 2,3 1,6
Bacheloruddannelser 5) 1,3 2,6 1,4 1,7 1,7 1,5 2,3 4,4 1,0 1,8
Kandidatuddannelser 6) 80,8 75,3 76,9 79,1 82,8 87,8 88,7 85,7 89,3 90,1
Andre uddannelser <1,0% 0,2 0,2 0,6 0,2 0,3 0,2 0,2 0,3 0,2 0,1
Fra Samfund, bach. 5)                    
Omverden 6,0 6,0 6,8 4,3 0,6 0,8 0,7 1,5 1,1 3,4
Mellemlange videregående uddannelser 1,5 0,9 0,8 0,6 0,8 1,0 0,5 0,5 1,1 1,1
Bacheloruddannelser 5) 1,1 1,2 1,3 2,8 3,0 1,6 3,6 5,9 1,3 2,3
Kandidatuddannelser 6) 91,4 91,5 90,7 92,3 95,3 96,5 94,9 91,9 96,4 92,8
Andre uddannelser <1,0% 0,0 0,4 0,4 0,0 0,3 0,1 0,3 0,3 0,2 0,3
Fra Erhvervssprog, bach. 5)                    
Omverden 33,6 35,0 28,6 32,6 33,1 22,9 28,9 22,2 19,7 22,4
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 1,1 0,8 1,2 1,1 1,0 1,3 0,7 0,6 0,8 0,4
Erhvervsfaglige hovedforløb 2,1 3,7 4,0 4,3 6,2 3,5 3,4 1,4 1,2 1,4
Korte videregående uddannelser 8,0 4,6 5,4 3,1 4,6 2,4 1,1 1,5 1,7 1,0
Mellemlange videregående uddannelser 15,1 11,5 10,3 8,8 10,5 8,7 6,0 5,4 4,8 4,3
Bacheloruddannelser 5) 2,9 1,7 3,7 12,2 10,2 2,3 3,4 2,9 2,1 2,2
Kandidatuddannelser 6) 36,7 41,7 46,4 37,4 33,9 58,4 56,0 65,9 69,3 68,4
Andre uddannelser <1,0% 0,5 1,1 0,3 0,6 0,6 0,5 0,5 0,2 0,3 0,2
Fra Sprog, bach. 5)                    
Omverden 0,0 9,7 9,2 1,5 1,9 6,5 2,1 2,3 4,0 3,6
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,5 1,2 0,1 0,5 0,2 0,2
Mellemlange videregående uddannelser 0,0 1,1 1,5 1,0 0,4 1,0 1,3 0,6 0,8 1,6
Bacheloruddannelser 5) 0,0 0,0 2,5 3,1 1,5 3,2 1,8 3,3 3,5 1,9
Kandidatuddannelser 6) 100,0 88,8 85,6 93,8 94,8 87,4 94,2 92,7 90,7 91,9
Andre uddannelser <1,0% 0,0 0,4 1,2 0,7 0,9 0,7 0,4 0,6 0,9 0,9
Fra Psykologi, bach. 5)                    
Omverden 6,9 7,6 10,5 3,5 1,8 12,1 1,0 0,9 6,0 2,8
Mellemlange videregående uddannelser 0,0 0,0 0,0 0,0 1,0 0,4 0,7 0,0 0,9 0,3
Kandidatuddannelser 6) 93,1 92,4 89,5 96,5 97,2 87,5 98,3 99,1 92,7 96,9
Andre uddannelser <1,0% 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,4 0,0
Fra Humaniora, bach. 5)                    
Omverden 13,3 0,0 3,5 6,8 2,1 2,5 1,2 1,6 1,6 2,4
Mellemlange videregående uddannelser 0,9 0,2 0,9 1,3 0,8 0,4 0,8 1,7 0,8 1,0
Bacheloruddannelser 5) 1,7 0,8 4,0 2,8 2,5 3,6 2,0 3,1 1,8 2,1
Kandidatuddannelser 6) 84,1 99,1 90,4 88,8 94,4 93,1 95,7 93,2 95,1 94,1
Andre uddannelser <1,0% 0,0 0,0 1,2 0,3 0,2 0,4 0,4 0,4 0,7 0,5
Fra Naturvidenskab, bach. 5)                    
Omverden 8,2 6,4 6,5 4,7 3,1 2,8 2,8 6,2 3,5 7,2
Mellemlange videregående uddannelser 1,0 2,4 0,4 0,8 0,8 0,7 1,3 3,2 1,0 0,7
Bacheloruddannelser 5) 1,2 0,6 0,9 2,1 2,3 2,7 4,9 5,6 1,5 0,5
Kandidatuddannelser 6) 89,6 89,4 90,8 92,1 92,9 93,2 90,0 84,6 91,1 90,3
Ph.d., m.v. 7) 0,0 0,6 0,4 0,2 0,6 0,1 0,4   1,0 0,9
Andre uddannelser <1,0% 0,0 0,6 1,2 0,0 0,3 0,5 0,5 0,5 1,8 0,4
Fra Landbrugsvidenskab m.v., bach. 5)                    
Omverden 0,0 44,4 6,3 2,4 1,7 2,0 0,7 1,3 1,0 0,8
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,0 7,4 0,0 0,0 0,0 0,5 0,0 0,0 0,0 0,0
Mellemlange videregående uddannelser 0,0 0,0 4,8 2,0 0,0 0,0 1,4 3,4 2,3 11,0
Bacheloruddannelser 5) 0,0 0,0 0,0 1,2 0,4 0,0 1,0 1,9 0,0 0,4
Kandidatuddannelser 6) 0,0 48,2 88,9 94,3 97,4 97,6 96,0 92,8 96,7 87,7
Andre uddannelser <1,0% 0,0 0,0 0,0 0,0 0,4 0,0 0,9 0,7 0,0 0,0
Fra Jura, kand. 6)                    
Omverden 82,8 84,4 89,0 84,6 88,4 89,7 88,8 88,4 94,8 91,1
Korte videregående uddannelser 2,1 1,2 0,8 0,4 1,1 0,0 0,2 0,0 0,0 0,0
Mellemlange videregående uddannelser 10,0 10,5 6,4 9,9 6,8 5,0 7,9 7,1 3,0 5,5
Bacheloruddannelser 5) 0,0 0,9 0,0 0,5 1,8 0,4 0,3 0,9 0,5 0,9
Kandidatuddannelser 6) 1,1 0,6 0,7 0,9 0,5 1,1 0,9 0,8 0,7 1,0
Ph.d., m.v. 7) 2,8 2,1 2,7 3,3 1,3 3,0 1,9 2,6 1,0 1,5
Andre uddannelser <1,0% 1,3 0,4 0,4 0,5 0,2 0,9 0,0 0,2 0,0 0,0
Fra Erhvervsøkonomi, kand. 6)                    
Omverden 80,9 89,1 85,2 87,5 90,0 91,7 90,3 91,2 88,4 91,0
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,0 1,5 0,2 0,0 0,0 0,1 0,2 0,0 0,0 0,1
Korte videregående uddannelser 3,4 1,2 1,3 1,0 0,3 0,3 1,2 0,2 0,6 0,1
Mellemlange videregående uddannelser 12,5 5,6 8,2 7,6 6,1 4,2 4,5 4,6 5,1 5,8
Kandidatuddannelser 6) 0,7 0,6 1,5 0,9 1,1 1,0 1,4 1,3 2,5 1,3
Ph.d., m.v. 7) 1,9 1,7 2,3 2,4 1,7 1,4 1,9 2,4 2,7 1,4
Andre uddannelser <1,0% 0,6 0,3 1,3 0,6 0,8 1,3 0,5 0,4 0,7 0,4
Fra Forvaltning m.v., kand. 6)                    
Omverden 72,3 77,2 76,7 80,1 81,5 82,8 80,0 79,1 83,0 83,3
Korte videregående uddannelser 1,2 0,7 0,5 0,4 0,4 0,1 0,4 0,2 0,0 0,1
Mellemlange videregående uddannelser 6,3 6,9 7,1 7,5 6,2 5,2 4,3 6,0 5,5 5,2
Bacheloruddannelser 5) 1,6 2,4 1,4 0,9 1,1 0,6 1,5 1,7 1,3 0,6
Kandidatuddannelser 6) 8,3 3,5 3,9 2,9 2,1 3,8 4,4 4,7 3,5 6,0
Ph.d., m.v. 7) 8,7 8,8 9,8 8,1 7,8 6,6 8,9 7,7 6,4 4,6
Andre uddannelser <1,0% 1,6 0,5 0,7 0,1 1,0 0,9 0,5 0,6 0,4 0,2
Fra Erhvervssprog, kand. 6)                    
Omverden 68,3 70,8 74,4 81,5 77,8 78,5 80,5 78,9 78,5 84,2
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 1,1 0,0 0,0 0,0 0,0 1,9 0,4 0,0 0,0 0,4
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,0 4,5 1,1 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,0 0,0 0,0 1,7 0,0 0,3 0,0 0,4 0,4 0,0
Korte videregående uddannelser 6,1 4,8 2,3 3,3 1,4 1,1 0,4 1,2 1,1 0,7
Mellemlange videregående uddannelser 18,8 14,1 13,1 10,9 12,9 8,0 12,3 14,0 14,4 9,1
Bacheloruddannelser 5) 0,0 0,0 3,3 0,0 1,1 2,2 1,3 2,8 3,1 2,2
Kandidatuddannelser 6) 3,5 0,0 0,7 0,7 2,8 3,9 2,1 1,2 1,2 1,1
Andre uddannelser <1,0% 2,2 5,7 5,2 2,0 4,1 4,0 3,0 1,6 1,4 2,3
Fra Sprog, kand. 6)                    
Omverden 55,2 60,1 60,3 55,0 68,9 71,2 69,2 68,0 70,2 73,9
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,0 1,1 0,5 0,3 0,3 0,3 0,3 0,7 0,9 0,3
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,0 0,6 0,5 1,0 0,3 0,4 0,5 0,4 0,6 0,5
Korte videregående uddannelser 2,3 0,5 1,1 0,8 1,1 1,4 0,3 0,2 0,4 0,0
Mellemlange videregående uddannelser 3,4 2,5 3,6 4,2 2,4 3,7 4,3 5,8 3,5 6,5
Bacheloruddannelser 5) 10,4 9,5 14,4 13,1 8,2 3,3 5,1 5,1 2,9 3,7
Kandidatuddannelser 6) 22,5 19,5 13,3 19,3 13,2 13,0 14,2 16,2 16,8 12,5
Ph.d., m.v. 7) 5,8 6,2 5,7 6,0 5,5 6,7 6,2 3,7 4,7 2,6
Andre uddannelser <1,0% 0,4 0,0 0,7 0,4 0,2 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Fra Teologi, kand. 6)                    
Omverden 87,4 78,4 84,7 92,2 77,3 88,5 89,2 88,0 86,8 89,8
Korte videregående uddannelser 0,0 0,0 1,1 0,0 0,0 0,0 0,0 0,9 0,0 0,0
Mellemlange videregående uddannelser 0,0 1,2 0,7 0,0 0,7 0,0 1,0 2,1 6,0 3,1
Bacheloruddannelser 5) 0,0 0,9 0,7 1,0 2,0 0,7 0,0 0,0 0,0 1,0
Kandidatuddannelser 6) 4,2 7,5 4,1 0,0 12,0 7,8 3,4 2,0 1,0 2,4
Andre uddannelser <1,0% 8,5 12,0 8,8 6,8 8,1 3,0 6,3 7,1 6,2 3,7
Fra Kunstneriske uddannelser, kand. 6)                    
Omverden 58,7 65,8 67,2 63,9 65,6 69,5 67,7 72,9 77,6 70,8
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,0 0,0 0,0 0,6 0,0 0,6 0,0 1,0 0,4 0,4
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,6 0,0 1,9 0,0 0,0 0,0 0,5 0,0 0,0 0,5
Korte videregående uddannelser 0,4 1,7 2,6 0,5 0,9 0,5 0,8 0,0 0,5 0,0
Mellemlange videregående uddannelser 1,7 3,6 2,4 2,3 2,4 5,0 3,4 3,4 6,1 4,2
Bacheloruddannelser 5) 11,4 4,6 6,4 8,0 6,1 4,5 4,4 4,5 3,4 4,0
Kandidatuddannelser 6) 21,9 18,9 13,3 21,0 19,8 14,4 16,6 11,9 8,3 15,9
Ph.d., m.v. 7) 4,6 5,3 6,3 3,8 4,6 4,9 6,1 6,4 3,6 4,2
Andre uddannelser <1,0% 0,7 0,0 0,0 0,0 0,6 0,7 0,6 0,0 0,0 0,0
Fra Kunstneriske udd., (Kulturmin.), 6)                    
Omverden 78,6 76,4 82,8 79,6 72,8 77,4 71,2 77,6 65,0 71,4
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,0 0,0 0,0 0,5 0,4 0,0 2,5 1,9 0,5 1,8
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,6 0,0 0,0 0,5 0,0 0,0 0,0 1,1 0,4 1,2
Korte videregående uddannelser 0,0 1,2 0,6 0,6 1,0 0,5 0,8 0,8 0,8 0,0
Mellemlange videregående uddannelser 2,5 0,0 2,3 1,6 1,7 0,0 4,0 5,7 3,1 5,1
Bacheloruddannelser 5) 1,0 0,6 1,8 2,2 3,3 5,4 5,3 2,5 4,9 4,2
Kandidatuddannelser 6) 6,0 8,1 4,9 8,5 8,6 9,5 10,5 5,5 21,0 8,4
Ph.d., m.v. 7) 10,8 13,2 7,0 6,5 12,1 6,8 5,8 4,5 4,4 7,5
Andre uddannelser <1,0% 0,5 0,5 0,6 0,0 0,0 0,4 0,0 0,5 0,0 0,4
Fra Psykologi, kand. 6)                    
Omverden 85,4 91,5 87,9 88,3 89,9 81,7 81,9 79,8 86,0 90,2
Korte videregående uddannelser 1,0 0,0 0,0 0,7 1,3 0,0 0,0 0,0 0,6 0,5
Mellemlange videregående uddannelser 0,5 0,5 1,8 1,3 0,0 3,0 1,5 3,6 2,2 1,4
Bacheloruddannelser 5) 0,7 0,0 0,5 1,8 1,3 2,1 3,8 2,2 0,4 1,0
Kandidatuddannelser 6) 4,8 1,2 1,4 1,9 1,9 6,0 3,0 3,6 3,2 2,6
Ph.d., m.v. 7) 7,6 6,7 8,4 6,1 5,5 6,6 8,7 10,7 7,7 4,4
Andre uddannelser <1,0% 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,6 1,1 0,0 0,0 0,0
Fra Humaniora, kand. 6)                    
Omverden 56,4 58,1 59,0 57,0 65,6 66,4 68,4 69,5 72,0 74,1
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 1,1 0,8 0,0 0,1 0,2 0,9 0,2 0,0 0,0 0,0
Korte videregående uddannelser 1,2 0,6 1,0 0,5 0,7 0,8 0,4 0,5 0,5 0,3
Mellemlange videregående uddannelser 3,2 1,5 2,9 3,3 2,0 1,0 1,9 3,4 4,1 4,3
Bacheloruddannelser 5) 9,7 10,0 9,2 13,6 5,3 3,4 5,4 6,2 3,6 2,5
Kandidatuddannelser 6) 19,6 18,5 17,0 18,2 17,0 16,5 13,2 10,8 11,5 10,8
Ph.d., m.v. 7) 8,2 9,6 10,3 7,0 8,7 9,6 9,9 8,8 7,6 7,0
Andre uddannelser <1,0% 0,7 0,8 0,6 0,3 0,7 1,4 0,6 0,9 0,7 1,0
Fra Civilingeniør, kand. 6)                    
Omverden 52,8 60,7 58,8 64,9 67,5 66,1 69,6 70,6 76,4 78,4
Mellemlange videregående uddannelser 27,9 22,8 18,6 16,4 15,5 13,3 12,8 12,7 4,4 5,5
Bacheloruddannelser 5) 0,3 0,4 0,5 0,4 0,6 0,5 0,2 0,3 0,9 1,5
Kandidatuddannelser 6) 0,4 0,3 1,0 0,7 0,4 1,7 0,2 0,8 1,6 0,7
Ph.d., m.v. 7) 18,1 15,3 20,8 17,3 15,7 18,2 17,1 15,3 16,4 13,7
Andre uddannelser <1,0% 0,5 0,5 0,2 0,3 0,2 0,3 0,1 0,3 0,4 0,2
Fra Landinspektør, kand. 6)                    
Omverden 84,4 92,9 91,2 51,0 75,0 86,8 81,4 80,6 95,8 95,8
Korte videregående uddannelser 0,0 0,0 0,0 3,6 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Mellemlange videregående uddannelser 13,1 7,1 3,4 7,3 9,8 6,8 7,9 16,7 4,2 4,2
Bacheloruddannelser 5) 0,0 0,0 0,0 3,4 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Kandidatuddannelser 6) 0,0 0,0 0,0 29,5 15,1 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Ph.d., m.v. 7) 2,5 0,0 5,4 5,1 0,0 6,4 10,7 2,7 0,0 0,0
Fra Arkitekt, kand. 6)                    
Omverden 95,5 96,6 92,5 95,6 94,9 93,2 94,5 95,7 95,8 93,9
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,0 0,0 0,0 0,6 1,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Korte videregående uddannelser 0,0 0,5 1,1 0,5 0,0 0,0 1,0 0,0 0,0 0,3
Mellemlange videregående uddannelser 0,5 1,8 4,5 1,0 0,5 3,2 1,4 1,6 1,2 2,5
Bacheloruddannelser 5) 0,9 0,0 0,0 0,0 0,4 0,0 0,4 1,0 0,4 1,8
Ph.d., m.v. 7) 1,8 1,1 2,0 2,3 2,2 2,2 2,3 1,3 2,1 0,0
Andre uddannelser <1,0% 1,4 0,0 0,0 0,0 1,0 1,4 0,4 0,5 0,4 1,6
Fra Naturvidenskab, kand. 6)                    
Omverden 47,6 50,6 55,7 57,6 58,5 59,1 57,3 57,2 65,6 67,8
Korte videregående uddannelser 0,3 1,2 0,4 0,6 1,0 0,5 0,4 0,5 0,0 0,3
Mellemlange videregående uddannelser 4,0 5,0 6,6 3,1 3,7 3,7 5,6 4,3 3,1 2,5
Bacheloruddannelser 5) 5,6 2,9 1,4 1,0 2,1 1,3 1,1 1,6 1,9 2,2
Kandidatuddannelser 6) 7,6 6,6 3,4 5,7 4,5 3,2 5,1 5,8 6,0 3,8
Ph.d., m.v. 7) 34,4 33,5 32,4 31,6 30,2 31,9 29,9 30,3 23,3 23,4
Andre uddannelser <1,0% 0,4 0,2 0,1 0,5 0,1 0,3 0,6 0,4 0,1 0,1
Fra Landbrugsvidenskab m.v., kand. 6)                    
Omverden 62,4 62,8 65,9 71,4 77,0 73,3 65,2 69,6 74,3 79,1
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 1,5 0,0
Korte videregående uddannelser 0,4 2,5 0,6 0,5 0,5 0,8 0,8 0,0 0,6 1,3
Mellemlange videregående uddannelser 14,5 14,7 15,4 11,7 6,1 4,7 11,0 10,1 7,6 6,4
Kandidatuddannelser 6) 1,5 0,9 1,0 1,2 2,8 1,4 0,5 3,1 1,5 1,3
Ph.d., m.v. 7) 21,2 18,0 16,7 13,6 12,9 19,0 22,2 17,2 13,7 11,9
Andre uddannelser <1,0% 0,0 1,2 0,4 1,6 0,8 0,8 0,4 0,0 0,9 0,0
Fra Veterinærvidenskab, kand. 6)                    
Omverden 83,0 84,1 82,9 82,5 88,2 84,9 66,6 75,2 82,6 85,5
Mellemlange videregående uddannelser 0,9 2,0 3,8 0,0 1,1 2,4 0,0 0,0 1,8 0,0
Bacheloruddannelser 5) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,9 1,1 0,0 0,0
Kandidatuddannelser 6) 1,3 0,0 1,2 0,0 0,0 0,0 1,2 1,1 0,0 0,0
Ph.d., m.v. 7) 14,7 13,9 12,0 17,5 10,8 12,7 31,3 22,6 15,6 14,6
Fra Sygepleje, biomekanik m.v., kand. 6)                    
Omverden . . 55,6 74,1 85,0 52,4 51,3 67,6 58,3 83,3
Mellemlange videregående uddannelser . . 0,0 0,0 6,1 12,3 11,6 13,8 25,2 6,6
Bacheloruddannelser 5) . . 0,0 0,0 0,0 3,1 0,0 1,8 4,2 0,0
Kandidatuddannelser 6) . . 27,8 11,1 0,0 3,1 25,3 0,0 0,0 3,2
Ph.d., m.v. 7) . . 16,7 14,8 9,0 29,1 11,8 16,9 12,4 6,9
Fra Farmaceut, kand. 6)                    
Omverden 77,5 73,5 79,8 74,0 75,2 70,5 76,7 75,1 85,0 90,4
Mellemlange videregående uddannelser 9,8 9,5 7,0 9,6 8,5 13,1 3,3 6,5 3,4 1,3
Kandidatuddannelser 6) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 1,7 0,0 1,0
Ph.d., m.v. 7) 11,9 16,4 12,5 15,6 15,6 16,3 20,0 16,8 11,6 7,4
Andre uddannelser <1,0% 0,8 0,7 0,8 0,8 0,7 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Fra Tandlæge, kand. 6)                    
Omverden 92,1 95,0 96,3 96,6 95,5 98,0 95,0 97,2 95,0 93,4
Mellemlange videregående uddannelser 0,6 1,9 0,0 1,2 0,0 0,9 2,1 1,1 1,1 0,0
Bacheloruddannelser 5) 0,0 0,0 1,5 0,0 0,0 0,0 1,2 0,9 0,0 0,8
Kandidatuddannelser 6) 0,0 0,0 1,3 0,0 0,0 1,1 0,0 0,0 0,0 1,2
Ph.d., m.v. 7) 6,8 3,0 1,0 2,2 4,5 0,0 1,8 0,8 4,0 4,6
Andre uddannelser <1,0% 0,6 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Fra Lægevidenskab, kand. 6)                    
Omverden 69,7 66,9 66,4 67,2 75,1 72,2 70,9 65,2 70,4 83,2
Mellemlange videregående uddannelser 1,5 2,3 0,9 1,4 0,7 0,6 0,7 1,3 0,2 0,4
Bacheloruddannelser 5) 0,0 0,7 0,3 0,3 0,6 0,6 0,5 1,1 0,7 0,4
Kandidatuddannelser 6) 0,4 0,7 0,3 0,4 0,2 0,4 0,2 0,0 1,1 0,8
Ph.d., m.v. 7) 28,5 29,2 32,1 30,8 23,5 26,0 27,7 32,4 27,6 15,3
Andre uddannelser <1,0% 0,0 0,3 0,0 0,0 0,0 0,3 0,0 0,0 0,0 0,0
Fra Samfund ph.d. 7)                    
Omverden 100,0 93,8 87,5 96,4 100,0 95,4 96,3 93,6 92,4 91,3
Bacheloruddannelser 5) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 1,5 0,0 0,0 0,0 0,0
Kandidatuddannelser 6) 0,0 0,0 2,7 0,0 0,0 1,6 1,8 0,8 0,9 0,0
Ph.d., m.v. 7) 0,0 6,2 9,9 3,6 0,0 1,5 1,8 5,7 6,8 8,7
Fra Humaniora ph.d. 7)                    
Omverden 97,8 91,5 96,2 97,3 98,8 99,0 95,6 93,8 90,4 89,7
Mellemlange videregående uddannelser 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 2,4 4,8 1,3
Bacheloruddannelser 5) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 1,1
Kandidatuddannelser 6) 2,2 8,5 3,8 1,4 1,2 0,0 3,4 3,8 3,6 3,8
Ph.d., m.v. 7) 0,0 0,0 0,0 1,4 0,0 1,0 1,0 0,0 1,2 4,2
Fra Teknik ph.d. 7)                    
Omverden 92,7 92,7 90,3 94,9 91,1 93,4 94,3 93,9 95,1 87,9
Mellemlange videregående uddannelser 7,4 5,5 9,4 4,3 7,6 4,9 2,7 3,3 2,2 1,8
Kandidatuddannelser 6) 0,0 0,0 0,0 0,4 0,0 1,3 3,1 2,2 0,0 0,4
Ph.d., m.v. 7) 0,0 1,4 0,4 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 1,9 10,0
Andre uddannelser <1,0% 0,0 0,5 0,0 0,5 1,3 0,4 0,0 0,6 0,9 0,0
Fra Naturvidenskab ph.d. 7)                    
Omverden 96,8 97,9 94,2 95,2 92,2 96,1 93,0 94,8 93,8 96,4
Mellemlange videregående uddannelser 0,0 0,0 1,4 1,0 3,0 1,0 2,8 2,1 3,8 0,5
Bacheloruddannelser 5) 2,5 0,0 1,9 1,1 0,0 0,5 0,0 1,2 0,8 0,0
Kandidatuddannelser 6) 0,7 2,1 2,7 2,3 4,8 2,5 2,6 1,5 1,0 2,2
Ph.d., m.v. 7) 0,0 0,0 0,0 0,5 0,0 0,0 1,5 0,4 0,0 0,9
Andre uddannelser <1,0% 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,6 0,0
Fra Veterinær/landbr.vid. ph.d. 7)                    
Omverden 100,0 100,0 92,0 98,5 97,9 96,8 95,5 97,7 98,8 93,6
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,0 0,0 4,6 0,0 0,0 3,2 0,0 0,0 0,0 0,0
Korte videregående uddannelser 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 1,5 0,0 0,0 0,0
Mellemlange videregående uddannelser 0,0 0,0 3,5 0,0 0,0 0,0 1,6 2,3 0,0 0,9
Bacheloruddannelser 5) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 2,7
Kandidatuddannelser 6) 0,0 0,0 0,0 1,5 2,1 0,0 1,4 0,0 1,2 2,0
Ph.d., m.v. 7) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,9
Fra Sundhed ph.d. 7)                    
Omverden 93,6 80,5 98,0 94,7 98,4 96,5 98,6 97,0 97,4 97,1
Mellemlange videregående uddannelser 1,1 3,9 1,0 1,9 1,6 0,6 0,0 1,7 1,3 0,0
Bacheloruddannelser 5) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,5 1,0
Kandidatuddannelser 6) 5,3 15,6 1,0 3,5 0,0 1,6 1,4 0,4 0,4 1,1
Ph.d., m.v. 7) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 1,4 0,0 0,9 0,4 0,7
Fra Kunstneruddannelser på solistniveau 7)                    
Omverden 96,7 91,1 88,5 86,8 92,3 100,0 87,0 97,3 83,3 92,4
Mellemlange videregående uddannelser 0,0 0,0 3,5 7,9 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Bacheloruddannelser 5) 0,0 4,4 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 3,1 0,0
Kandidatuddannelser 6) 0,0 0,0 8,0 0,0 0,0 0,0 9,2 2,7 5,0 3,9
Ph.d., m.v. 7) 3,3 4,6 0,0 5,3 7,7 0,0 3,9 0,0 8,6 3,7

1) 2002 er p.t. det seneste indberetningsår. Der kan forekomme manglende eller forkerte indberetninger fra institutionerne. Indtil der bliver rettet op på disse mangler og fejl, bør 2002-tallene derfor betragtes som foreløbige.

2) Som følge af forsøg allerede fra 1999 forud for EUD-reformen i 2001 faldt tilgangen til HI og TI. Den fri ungdomsuddannelse blev afviklet med virkning fra udgangen af 2002, men forbliver dog i kraft for allerede indgåede uddannelsesaftaler. I 2002 mangler tal for elevbestanden på følgende uddannelser: køkkenleder 1, andre husholdningsskolekurser og kursus i håndarbejde. I forbindelse med reformen, som trådte i kraft 1. januar 2001, blev indgangsåret til social- og sundhedsuddannelserne erstattet af et grundforløb. I 2002 er tallene for produktionsskoler for lavt.

3) I 1994 og 1995 blev hhv. htx og hhx forlænget med et år til et treårigt forløb. I 1998 og 1999 er indberetningerne fra institutionerne til Danmarks Statistik for adgangseksamen til diplomingeniøruddannelsen mangelfulde. Fra DTU mangler helt indberetning af elever fra 1996 til 2002.

4) Fra 1994 til 1997 var der problemer med registreringen af fuldførte og afbrudte forløb. En hel del af de afbrudte forløb blev fejlagtigt registreret som fuldførte forløb. Pr. 1. januar 2001 trådte den ny EUD-reform i kraft, hvor 1. og 2. skoleperiode blev afløst af et grundforløb med 7 indgange, men allerede fra 1999 blev der kørt forsøg med denne struktur. Med reformens indførelse starter de elever, der før startede på HI og TI, direkte på grundforløbet. De seneste år er antallet af afbrud fra grundforløb for højt, det skyldes, at de som har fuldført et grundforløb og siden genstartet det samme grundforløb på samme skole vil få registreret et afbrud fra deres første forløb.

5) At der for bacheloruddannelserne er tal fra, før uddannelserne formelt blev oprettet, skyldes, at fx HA og erhvervssprog allerede før reformen havde denne struktur, og at der inden reformen var forsøgsordninger med visse bacheloruddannelser. Bachelorreformen har generelt ført til usikkerhed i datagrundlaget i omlægningsperioden.

6) Kandidatuddannelserne indeholder både udelte kandidatforløb og kandidatoverbygningsuddannelser. Se tillige note 5).

7) Fra 2000 til 2002 er tallene for ph.d. behæftede med fejl.

Tabel 6.6.2 Overgangsmønster for studerende, der afbrød udvalgte videregående udannelser, og som gik til en ny uddannelse, opgjort i procent fra 1993 til 2002. Opgørelsestidspunktet er 1/10 året før til 30/9 i året.

1) 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Fra Akademi- og markedsføringsøkonomer m.v., KVU                    
Omverden 27,7 34,7 42,5 33,5 30,4 27,5 35,4 36,8 31,2 29,6
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 1,0 1,9 0,3 1,5 2,7 2,5 1,0 0,8 0,7 0,4
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 8,3 5,4 3,8 3,3 5,1 3,9 1,7 3,2 2,8 2,5
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 4,7 5,2 4,3 3,8 5,4 5,6 8,5 5,5 8,5 9,4
Erhvervsfaglige hovedforløb 9,5 17,0 16,5 13,7 15,9 17,0 8,5 11,7 14,1 14,8
Korte videregående uddannelser 9,1 5,4 8,7 13,2 13,7 13,5 15,9 19,4 17,8 12,3
Mellemlange videregående uddannelser 24,7 16,8 14,2 19,3 15,5 16,7 18,2 13,0 12,9 16,1
Bacheloruddannelser 5) 12,4 11,9 9,0 10,7 9,5 9,2 10,3 8,7 10,4 13,2
Kandidatuddannelser 6) 2,0 1,7 0,6 1,1 1,4 3,6 0,5 0,8 1,5 1,5
Andre uddannelser <1,0% 0,8 0,0 0,3 0,0 0,4 0,5 0,0 0,1 0,1 0,2
Fra Politi- og fængselsuddannelser, KVU                    
Omverden 54,5 59,8 56,3 49,9 66,0 52,7 49,7 54,3 45,6 47,1
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,0 0,0 0,0 1,1 0,0 4,8 3,7 4,5 0,0 0,0
Almengymnasiale uddannelser 1,1 0,0 0,0 0,0 2,2 2,9 1,2 0,0 0,0 1,6
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 4,2 1,1 0,8 0,0 1,3 0,0 0,0 0,0 2,9 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 7,7 1,3 0,8 10,3 3,5 8,3 14,7 14,7 4,9 4,7
Erhvervsfaglige hovedforløb 6,3 1,1 14,9 2,6 5,8 9,4 9,0 15,0 12,2 12,5
Korte videregående uddannelser 9,0 12,7 19,5 3,5   7,0 6,4 4,7 6,8 3,8
Mellemlange videregående uddannelser 17,2 16,9 5,0 27,4 17,6 11,2 11,6 6,9 17,0 25,0
Bacheloruddannelser 5) 0,0 7,2 1,4 2,2 3,6 1,2 2,0 0,0 10,6 3,3
Kandidatuddannelser 6) 0,0 0,0 1,3 3,2 0,0 2,6 1,7 0,0 0,0 2,0
Fra Erhvervssprog, KVU                    
Omverden 62,5 63,7 56,3 64,4 60,5 59,6 67,6 66,0 72,4 74,8
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,4 0,3 1,0 0,4 0,2 1,1 1,3 0,1 0,4 0,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 0,3 0,8 0,6 0,2 0,6 1,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 1,5 0,9 1,7 1,7 1,7 2,1 1,8 0,5 1,3 3,0
Erhvervsfaglige hovedforløb 2,5 3,2 3,9 4,1 2,5 1,6 3,2 1,3 2,0 1,6
Korte videregående uddannelser 6,4 8,4 7,1 7,6 6,5 2,5 2,7 3,6 2,4 2,8
Mellemlange videregående uddannelser 13,5 11,2 14,0 13,2 17,2 21,5 13,4 19,8 12,2 11,0
Bacheloruddannelser 5) 6,1 5,5 8,6 4,0 5,6 4,7 5,4 6,2 6,1 1,9
Kandidatuddannelser 6) 6,0 5,5 6,2 4,1 5,2 4,8 4,5 2,0 3,0 4,8
Ph.d., m.v. 7) 0,4 0,6 0,6 0,4 0,2 1,0 0,0 0,4 0,2 0,0
Andre uddannelser <1,0% 0,4 0,0 0,1 0,0 0,0 0,0 0,2 0,1 0,0 0,0
Fra Kunstneriske uddannelser, KVU                    
Omverden 57,8 70,6 79,9 52,8 33,2 37,7 50,2 58,0 62,1 49,9
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,0 0,0 5,6 0,0 12,4 5,9 2,5 0,0 2,6 2,9
Almengymnasiale uddannelser 1,4 0,0 0,0 2,9 3,9 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 3,4 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,0 3,1 0,0 0,0 4,7 1,6 13,7 5,5 3,9 7,7
Erhvervsfaglige hovedforløb 3,7 0,0 0,0 0,0 0,0 7,5 0,0 0,0 0,0 0,0
Korte videregående uddannelser 11,9 4,2 3,3 6,0 2,5 0,0 2,4 3,1 7,8 8,6
Mellemlange videregående uddannelser 15,8 14,0 8,6 27,6 26,9 39,2 7,1 8,1 14,4 23,3
Bacheloruddannelser 5) 4,0 4,3 2,7 6,9 4,4 8,0 21,6 2,8 5,9 4,9
Kandidatuddannelser 6) 5,5 3,9 0,0 3,8 12,1 0,0 2,6 22,6 0,0 2,6
Fra Tekniske uddannelser, KVU                    
Omverden 59,5 59,1 59,8 59,4 57,5 53,6 53,3 43,8 53,4 46,1
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 2,0 0,7 1,6 1,6 3,0 3,9 3,3 0,7 0,4 0,3
Almengymnasiale uddannelser 2,3 1,9 1,6 0,7 0,4 0,9 0,5 0,4 0,2 0,5
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 3,5 2,0 1,7 3,1 2,9 2,1 1,5 2,4 2,1 3,6
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 8,1 7,2 8,2 11,1 9,1 11,2 11,5 12,4 12,7 14,5
Erhvervsfaglige hovedforløb 5,4 4,6 6,5 5,7 6,7 5,8 4,3 4,3 3,4 6,8
Korte videregående uddannelser 8,1 12,2 8,2 6,7 8,9 11,0 9,2 18,2 10,6 8,6
Mellemlange videregående uddannelser 9,3 9,4 9,6 9,6 8,9 8,3 13,9 14,9 13,1 15,3
Bacheloruddannelser 5) 1,0 1,9 1,9 1,7 1,7 1,8 1,2 1,6 3,2 3,2
Kandidatuddannelser 6) 0,9 1,2 1,1 0,5 1,0 1,4 1,4 1,3 1,1 1,3
Fra It-uddannelser, KVU                    
Omverden 30,9 31,2 18,2 40,0 32,3 46,0 47,1 40,3 35,9 37,4
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,9 1,5 2,0 1,7 2,5 2,6 1,8 0,6 0,4 0,3
Almengymnasiale uddannelser 0,7 1,0 0,0 0,4 0,5 0,9 0,4 0,0 0,0 0,2
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 5,3 12,0 4,2 2,9 15,4 3,0 4,2 2,3 1,9 2,9
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 4,8 12,3 33,6 7,6 8,8 12,0 11,0 13,2 10,8 13,0
Erhvervsfaglige hovedforløb 7,6 12,4 12,6 13,8 8,1 7,3 5,4 5,8 5,0 6,7
Korte videregående uddannelser 6,1 6,5 4,4 6,4 8,2 12,9 13,2 16,5 22,5 14,0
Mellemlange videregående uddannelser 32,8 13,2 13,9 8,8 8,1 7,6 9,0 12,8 12,6 13,3
Bacheloruddannelser 5) 9,7 8,6 6,4 13,6 7,6 4,4 4,9 6,6 9,8 10,9
Kandidatuddannelser 6) 1,2 1,4 4,7 4,6 8,7 3,2 2,9 1,9 1,2 1,6
Andre uddannelser <1,0% 0,0 0,0 0,0 0,2 0,0 0,0 0,2 0,0 0,0 0,0
Fra Levnedsmidler og husholdning, KVU                    
Omverden 63,5 62,2 58,2 69,5 48,7 48,9 54,4 60,3 56,9 60,5
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,9 0,0 0,0 0,0 2,8 0,0 4,2 0,0 0,8 0,0
Almengymnasiale uddannelser 1,4 0,0 0,0 1,3 0,9 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 2,0 1,1 2,3 4,4 1,2 1,4 0,8 2,0 1,6 1,3
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 3,2 1,6 15,1 10,1 16,5 18,9 5,3 15,8 12,1 10,8
Erhvervsfaglige hovedforløb 6,1 5,9 9,3 5,2 11,4 6,5 2,2 4,9 4,2 4,2
Korte videregående uddannelser 2,8 6,4 9,2 5,5 6,7 13,0 13,1 5,5 11,3 8,4
Mellemlange videregående uddannelser 9,0 21,3 3,0 2,1 7,2 9,3 13,3 10,7 11,1 12,5
Bacheloruddannelser 5) 1,9 0,0 2,1 0,9 4,0 0,0 5,3 0,8 1,4 2,3
Kandidatuddannelser 6) 9,1 1,5 0,9 1,0 0,6 2,1 1,3 0,0 0,7 0,0
Fra Jordbrug og fiskeri, KVU                    
Omverden 78,7 66,1 86,7 88,6 71,2 57,2 67,5 70,0 63,6 71,8
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 2,1 1,2 0,0 0,0
Almengymnasiale uddannelser 0,0 4,2 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 7,2 1,4
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,0 8,1 0,0 0,0 13,8 6,0 13,5 9,1 7,7 7,4
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,0 7,5 0,0 0,0 9,5 12,6 0,0 3,3 5,3 8,1
Korte videregående uddannelser 21,3 14,1 9,6 8,9 5,5 10,6 8,5 3,8 8,5 3,0
Mellemlange videregående uddannelser 0,0 0,0 3,7 0,0 0,0 13,5 6,1 12,7 7,8 5,0
Bacheloruddannelser 5) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 2,3 0,0 0,0 3,5
Kandidatuddannelser 6) 0,0 0,0 0,0 2,5 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Fra Sundhedsuddannelser m.v., KVU                    
Omverden 31,3 36,0 49,6 43,2 31,8 28,5 46,1 43,0 26,5 25,4
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 1,3 0,0 0,0 0,0 1,9
Almengymnasiale uddannelser 5,1 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 1,8 0,0 0,0 7,2 1,9 6,2 0,0 0,0 0,0 1,7
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 9,3 3,2 5,6 7,6 11,6 9,1 5,5 16,5 12,8 12,7
Erhvervsfaglige hovedforløb 8,1 11,4 15,5 8,5 16,4 9,2 11,0 5,7 7,7 11,2
Korte videregående uddannelser 4,3 3,4 8,0 8,0 4,2 5,0 1,4 3,5 8,5 11,6
Mellemlange videregående uddannelser 28,6 17,7 9,8 21,6 18,3 14,7 18,8 13,2 26,9 23,0
Bacheloruddannelser 5) 9,1 16,5 8,6 4,0 0,0 7,8 2,4 4,0 9,6 3,4
Kandidatuddannelser 6) 2,4 11,8 2,9 0,0 15,9 18,2 14,8 14,1 7,9 9,1
Fra Socialrådgiver, MVU                    
Omverden 64,0 49,7 46,1 31,5 44,9 31,4 39,4 31,2 41,9 33,5
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,0 1,3 1,7 0,0 0,0 1,0 2,0 2,2 0,7 0,0
Almengymnasiale uddannelser 0,0 0,0 1,6 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 1,6
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 0,0 0,0 1,5 3,3 4,8 1,0 1,9 3,1 2,1 2,4
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 2,1 9,0 6,0 7,3 4,5 7,1 6,4 8,9 5,9 6,6
Erhvervsfaglige hovedforløb 4,1 5,9 3,0 5,2 3,9 13,8 8,7 5,6 4,8 6,1
Korte videregående uddannelser 3,2 5,6 3,1 2,3 2,1 4,9 3,9 7,3 3,7 4,5
Mellemlange videregående uddannelser 16,6 17,1 26,8 31,6 29,6 21,5 24,2 27,8 28,7 33,6
Bacheloruddannelser 5) 8,4 7,4 10,3 16,7 8,0 14,1 12,8 12,4 10,1 10,1
Kandidatuddannelser 6) 1,6 4,0 0,0 2,0 2,3 5,3 0,8 1,6 2,2 1,8
Fra Erhvervssproglig diplomudd., MVU                    
Omverden 62,8 66,5 57,8 69,5 63,4 69,2 72,7 69,9 75,8 72,4
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,0 0,0 1,3 1,6 0,5 0,4 0,4 0,3 2,7 0,7
Korte videregående uddannelser 7,4 5,8 3,3 3,3 3,4 2,6 1,2 4,5 2,2 2,2
Mellemlange videregående uddannelser 20,0 18,9 21,5 17,2 22,3 13,1 11,9 14,9 13,6 11,9
Bacheloruddannelser 5) 2,4 1,8 5,6 4,6 2,6 6,8 5,8 6,2 3,2 7,5
Kandidatuddannelser 6) 6,6 7,1 8,8 3,4 6,8 8,0 7,0 3,9 1,6 4,8
Andre uddannelser <1,0% 0,8 0,0 1,6 0,4 1,1 0,0 0,9 0,3 0,9 0,5
Fra Kunstneriske uddannelser, MVU                    
Omverden 84,2 91,3 81,5 82,8 90,5 88,9 95,8 91,8 75,4 88,9
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,0 2,8 0,0 0,0 0,0 5,6 0,0 0,0 0,0 0,0
Almengymnasiale uddannelser 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 5,9 0,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 3,4 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,0 3,3 2,8 0,0 0,0 0,0 0,0 4,8 2,4 0,0
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,0 2,6 2,8 0,0 1,6 0,0 0,0 0,0 0,0 4,4
Korte videregående uddannelser 3,4 0,0 0,0 4,3 3,5 2,5 0,0 3,4 0,0 0,0
Mellemlange videregående uddannelser 0,0 0,0 13,0 10,8 1,1 2,2 0,0 0,0 3,7 0,0
Bacheloruddannelser 5) 0,0 0,0 0,0 1,1 0,0 0,0 0,0 0,0 4,0 0,0
Kandidatuddannelser 6) 9,1 0,0 0,0 0,9 3,5 0,0 4,2 0,0 8,6 6,7
Andre uddannelser <1,0% 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,9 0,0 0,0 0,0 0,0
Fra Journalist, MVU                    
Omverden 43,5 69,2 50,5 31,6 21,3 34,4 27,8 19,4 17,3 26,0
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 4,8 0,0 0,0 4,8 0,0 0,0 0,0 3,2 0,0 0,0
Almengymnasiale uddannelser 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 1,8
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 12,3 0,0 0,0 2,8 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 2,7
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,0 0,0 7,2 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 3,7 0,0
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,0 0,0 0,0 4,8 0,0 13,3 5,9 0,0 0,0 0,0
Korte videregående uddannelser 5,3 0,0 6,7 0,0 10,6 17,2 0,0 9,3 3,7 8,1
Mellemlange videregående uddannelser 25,7 0,0 4,4 20,6 23,4 17,5 15,8 17,7 23,2 24,8
Bacheloruddannelser 5) 0,0 21,2 27,8 35,5 42,7 17,7 50,5 41,7 44,3 22,6
Kandidatuddannelser 6) 8,3 9,6 3,4 0,0 2,0 0,0 0,0 8,7 7,8 14,1
Fra Diplomingeniør, MVU                    
Omverden 23,4 21,5 25,2 25,4 24,9 21,0 22,7 21,0 20,6 19,4
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 6,2 5,2 1,5 2,0 1,9 2,4 2,2 0,5 0,8 0,7
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 2,9 3,3 2,9 3,6 3,5 2,5 4,0 2,2 2,2 1,7
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 3,5 4,6 5,9 7,0 4,9 8,0 7,8 9,8 6,5 6,6
Erhvervsfaglige hovedforløb 3,4 3,1 4,6 2,7 5,5 6,0 3,0 2,2 1,8 2,1
Korte videregående uddannelser 25,3 20,9 20,2 21,3 22,6 25,5 25,7 26,7 22,2 16,5
Mellemlange videregående uddannelser 21,4 22,1 21,5 18,3 18,6 18,7 19,7 16,7 21,2 25,8
Bacheloruddannelser 5) 8,0 11,2 12,0 10,2 10,6 9,5 10,2 12,2 15,2 15,7
Kandidatuddannelser 6) 5,7 8,2 6,2 9,1 7,3 6,4 4,5 8,3 9,2 11,4
Andre uddannelser <1,0% 0,4 0,1 0,1 0,3 0,1 0,0 0,3 0,5 0,3 0,0
Fra Søfart, MVU                    
Omverden 60,7 55,3 53,9 46,1 52,9 54,6 45,6 52,8 56,2 56,6
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 1,9 1,3 0,4 0,0 2,9 0,5 2,6 1,6 1,6 0,0
Almengymnasiale uddannelser 1,3 2,1 0,4 0,8 0,6 0,3 0,0 0,0 0,7 0,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 2,3 1,3 2,0 3,6 1,7 1,1 0,9 4,9 2,5 3,6
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 5,3 5,2 6,6 10,2 6,3 7,0 9,3 8,4 7,2 3,8
Erhvervsfaglige hovedforløb 8,4 10,1 8,8 8,5 8,4 11,4 6,3 4,3 6,1 2,3
Korte videregående uddannelser 12,2 13,6 16,9 17,1 14,7 18,4 21,3 17,7 22,7 16,1
Mellemlange videregående uddannelser 8,0 9,8 10,4 13,9 11,7 6,2 12,8 8,1 3,0 15,7
Bacheloruddannelser 5) 0,0 1,3 0,5 0,0 0,9 0,0 1,2 1,1 0,0 0,0
Andre uddannelser <1,0% 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,6 0,0 1,1 0,0 2,0
Fra Bygningskonstruktør, MVU                    
Omverden 73,0 71,9 70,9 83,0 88,5 74,7 89,7 83,7 54,6 68,3
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 2,2 0,0 0,0 0,0 0,4
Almengymnasiale uddannelser 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 1,3 3,3 0,0 2,9 1,5 0,0 0,5 3,2 5,5 1,3
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 3,4 1,7 2,4 1,3 0,0 1,9 0,0 0,0 11,6 9,4
Erhvervsfaglige hovedforløb 3,0 3,3 0,0 0,0 7,4 3,9 0,0 0,0 2,4 1,9
Korte videregående uddannelser 7,5 2,0 9,3 8,5 1,3 4,8 6,0 4,2 9,3 8,2
Mellemlange videregående uddannelser 8,9 15,2 13,6 4,2 0,0 11,4 3,8 8,9 8,6 5,3
Bacheloruddannelser 5) 1,3 1,3 0,0 0,0 1,3 0,0 0,0 0,0 2,5 2,4
Kandidatuddannelser 6) 1,7 1,3 3,8 0,0 0,0 1,2 0,0 0,0 5,6 2,8
Fra Sygeplejerske, MVU                    
Omverden 29,7 27,8 21,0 16,6 13,9 17,3 15,2 17,3 18,3 19,0
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 1,1 0,7 1,1 0,4 1,6 2,4 2,1 0,9 0,1 0,1
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 4,3 2,4 6,6 5,4 4,9 4,1 4,8 4,3 2,7 2,8
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 5,6 5,1 5,5 5,5 7,7 8,3 9,6 10,2 12,3 10,8
Erhvervsfaglige hovedforløb 18,7 24,3 22,7 28,7 26,0 25,5 24,3 18,2 21,4 19,7
Korte videregående uddannelser 6,7 4,1 4,2 5,5 5,3 5,1 7,1 8,0 7,5 8,1
Mellemlange videregående uddannelser 25,7 27,3 31,4 27,6 28,8 28,6 26,5 31,5 26,6 30,8
Bacheloruddannelser 5) 4,2 4,2 4,9 7,0 9,0 6,2 7,6 7,4 8,8 6,7
Kandidatuddannelser 6) 3,9 3,6 2,5 3,2 2,9 2,4 2,7 2,1 2,3 2,0
Andre uddannelser <1,0% 0,2 0,5 0,3 0,3 0,0 0,0 0,1 0,0 0,0 0,0
Fra Jordemoder, MVU                    
Omverden 13,3 100,0 50,0 58,3 27,8 7,4 18,1 9,6 21,9 22,5
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 10,7 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 10,6 0,0 16,7 7,0
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,0 0,0 0,0 0,0 16,7 0,0 20,0 6,2 0,0 0,0
Korte videregående uddannelser 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 8,2 15,3
Mellemlange videregående uddannelser 86,7 0,0 50,0 41,7 29,2 72,6 31,9 68,7 26,2 28,6
Bacheloruddannelser 5) 0,0 0,0 0,0 0,0 20,8 11,8 0,0 15,5 16,4 14,0
Kandidatuddannelser 6) 0,0 0,0 0,0 0,0 5,6 8,3 19,5 0,0 0,0 12,6
Fra Fysio-/ergoterapeut, MVU                    
Omverden 37,9 38,9 32,3 25,8 25,9 18,1 30,5 22,5 25,0 19,8
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 1,7 0,0 2,7 3,1 0,0 0,0 2,5 2,6 0,0 0,0
Almengymnasiale uddannelser 0,0 4,3 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 1,9 1,7 2,9 4,9 0,9 2,3 2,2 2,7 2,3 1,7
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 3,8 4,1 4,2 3,3 8,8 13,8 5,9 8,2 5,7 11,8
Erhvervsfaglige hovedforløb 5,5 9,1 9,8 7,3 8,2 8,7 6,9 10,0 5,2 5,2
Korte videregående uddannelser 0,0 2,9 1,4 1,9 1,0 12,0 4,9 5,6 6,0 4,9
Mellemlange videregående uddannelser 30,8 25,6 36,0 35,6 42,4 34,9 31,4 34,7 43,3 42,1
Bacheloruddannelser 5) 10,2 4,2 7,9 14,8 10,9 5,3 10,1 12,0 10,8 10,7
Kandidatuddannelser 6) 8,3 9,2 2,9 3,3 1,8 5,0 5,7 1,7 1,8 3,7
Fra Øvrige sundhedsuddannelser, MVU                    
Omverden 44,4 5,3 29,4 21,7 12,3 55,4 24,6 27,5 8,6 24,5
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 5,6 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Almengymnasiale uddannelser 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 2,9
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,0 0,0 7,1 0,0 6,2 6,9 7,6 5,0 15,5 17,0
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,0 7,9 19,4 0,0 26,4 8,7 11,7 12,2 9,4 13,1
Korte videregående uddannelser 33,3 6,6 21,6 19,2 3,0 0,0 23,3 14,3 4,2 12,0
Mellemlange videregående uddannelser 5,6 63,0 22,5 25,5 33,9 19,9 28,1 41,1 33,4 11,5
Bacheloruddannelser 5) 11,1 9,1 0,0 33,6 12,3 0,0 0,0 0,0 17,0 9,1
Kandidatuddannelser 6) 0,0 8,2 0,0 0,0 5,9 9,1 4,8 0,0 11,9 10,0
Fra Bioanalytiker, MVU                    
Omverden 8,8 12,1 34,7 5,2 12,1 13,3 7,4 13,2 6,0 12,6
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,0 4,0 0,0 0,0 0,0 2,8 9,2 0,0 0,0 0,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 0,0 4,2 3,7 5,3 13,3 4,8 0,0 2,0 6,4 2,8
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 1,7 4,3 10,1 7,8 12,6 27,3 15,4 17,6 18,8 8,7
Erhvervsfaglige hovedforløb 10,2 16,8 3,5 8,6 15,7 2,5 5,0 6,2 1,7 6,9
Korte videregående uddannelser 33,1 4,2 13,7 12,3 8,7 18,5 20,2 18,1 9,1 20,2
Mellemlange videregående uddannelser 38,4 30,5 15,4 33,2 15,0 21,3 33,0 28,4 38,2 31,3
Bacheloruddannelser 5) 4,3 19,7 10,4 13,2 9,6 2,3 9,8 7,9 13,7 11,7
Kandidatuddannelser 6) 3,6 4,2 8,5 14,4 13,2 7,2 0,0 6,6 6,3 5,9
Fra Folkeskolelærer, MVU                    
Omverden 41,7 39,1 38,1 34,4 30,2 24,2 22,8 24,4 24,3 26,4
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 2,2 2,1 2,4 1,0 1,8 3,4 1,9 0,4 0,7 0,1
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 3,2 1,6 2,2 4,3 1,8 3,6 4,5 3,1 3,4 3,6
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 4,5 2,5 3,7 3,8 4,9 4,4 8,5 9,1 8,8 11,7
Erhvervsfaglige hovedforløb 4,9 3,0 7,1 4,8 5,7 5,3 6,4 5,7 5,4 6,3
Korte videregående uddannelser 5,4 5,5 6,0 3,5 6,0 7,6 7,7 10,9 10,9 6,4
Mellemlange videregående uddannelser 24,8 27,1 25,3 27,5 30,6 30,0 30,8 27,7 29,5 30,1
Bacheloruddannelser 5) 7,5 13,9 10,7 16,3 15,1 16,2 13,3 15,6 14,1 13,7
Kandidatuddannelser 6) 5,3 5,1 4,3 4,5 3,7 5,3 3,9 3,1 2,9 1,8
Andre uddannelser <1,0% 0,6 0,3 0,2 0,0 0,2 0,0 0,1 0,0 0,0 0,1
Fra Pædagog, MVU                    
Omverden 63,6 57,4 55,3 53,6 52,8 40,5 41,8 49,0 33,9 41,0
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 1,4 1,3 3,3 2,7 2,6 2,4 2,9 1,2 0,6 0,9
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 0,0 1,5 1,6 2,1 0,9 1,4 1,6 1,5 1,8 1,9
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 4,6 5,7 9,4 7,8 5,9 10,1 11,9 9,3 12,2 13,0
Erhvervsfaglige hovedforløb 12,6 14,6 12,0 14,2 14,2 18,9 11,5 10,7 14,9 16,1
Korte videregående uddannelser 2,0 1,7 1,6 1,9 2,6 4,4 3,2 4,4 7,0 3,7
Mellemlange videregående uddannelser 11,5 13,1 12,8 12,7 13,5 17,3 19,7 16,7 21,5 16,9
Bacheloruddannelser 5) 3,7 2,8 3,3 3,7 6,1 3,6 6,3 6,4 7,9 5,7
Kandidatuddannelser 6) 0,6 1,5 0,7 0,6 1,2 1,1 1,1 0,6 0,1 0,8
Andre uddannelser <1,0% 0,0 0,3 0,0 0,7 0,3 0,4 0,1 0,3 0,1 0,1
Fra Øvrige læreruddannelser, MVU                    
Omverden 18,0 31,2 30,3 29,6 33,5 23,2 31,3 23,1 35,6 30,3
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 2,5 0,0 3,7 3,2 5,0 6,0 4,2 2,7 2,1 1,1
Almengymnasiale uddannelser 2,8 0,0 0,0 0,0 0,0 0,5 0,0 0,5 0,8 0,7
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 4,5 6,2 3,2 0,0 2,2 2,3 1,0 0,0 1,1 2,3
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 7,2 2,3 9,2 5,5 9,1 10,5 15,5 15,0 10,5 18,3
Erhvervsfaglige hovedforløb 3,5 11,4 18,6 3,4 7,8 7,6 8,5 6,9 3,8 4,5
Korte videregående uddannelser 1,9 8,3 7,8 15,0 4,4 9,3 1,3 13,0 10,7 8,0
Mellemlange videregående uddannelser 42,7 25,7 20,3 33,5 26,4 36,0 32,8 27,9 24,0 23,5
Bacheloruddannelser 5) 5,8 12,6 1,4 7,7 3,6 3,7 4,1 8,5 9,8 9,0
Kandidatuddannelser 6) 11,1 2,3 5,6 2,1 8,0 0,8 1,4 2,5 1,5 2,4
Fra Øvrige uddannelser, MVU                    
Omverden . 0,0 43,8 66,7 27,8 75,8 0,0 30,6 21,9 29,2
Erhvervsfaglige grundforløb 4) . 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 12,0 0,0
Erhvervsfaglige hovedforløb . 0,0 0,0 0,0 13,9 0,0 0,0 0,0 0,0 21,9
Korte videregående uddannelser . 18,5 12,5 0,0 0,0 0,0 0,0 12,2 0,0 0,0
Mellemlange videregående uddannelser . 11,1 29,2 0,0 58,3 9,1 100,0 26,5 55,1 14,6
Bacheloruddannelser 5) . 51,9 14,6 33,3 0,0 15,2 0,0 24,5 11,0 34,4
Kandidatuddannelser 6) . 18,5 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 6,1 0,0 0,0
Fra Jura, bach. 5)                    
Omverden . 0,0 0,0 20,5 21,5 19,7 22,1 14,1 21,2 22,0
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) . 0,0 0,0 0,4 0,9 1,6 0,7 0,7 0,3 0,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) . 1,2 0,9 2,9 3,8 3,5 2,3 1,5 2,1 2,1
Erhvervsfaglige grundforløb 4) . 0,6 0,4 5,3 3,3 3,3 3,5 3,2 3,8 2,8
Erhvervsfaglige hovedforløb . 0,6 4,0 2,8 4,0 1,5 3,5 1,7 3,8 2,5
Korte videregående uddannelser . 1,2 3,8 2,8 4,0 7,1 5,7 8,2 10,3 8,8
Mellemlange videregående uddannelser . 8,6 14,0 15,0 21,0 16,7 17,9 21,0 19,2 17,6
Bacheloruddannelser 5) . 59,5 51,7 40,1 38,4 41,0 38,9 40,8 28,3 31,4
Kandidatuddannelser 6) . 28,2 25,3 10,4 3,2 5,7 5,5 8,8 10,7 12,9
Andre uddannelser <1,0% . 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,3 0,0
Fra HA, bach. 5)                    
Omverden 20,5 19,1 19,1 20,2 21,8 22,2 24,0 22,5 23,2 23,2
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 1,1 0,9 0,8 1,1 1,5 1,2 0,8 0,4 0,4 0,3
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 5,5 6,7 4,8 4,0 4,4 2,5 1,9 3,3 1,7 1,8
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 3,4 3,5 3,9 4,0 2,6 4,6 4,5 4,4 3,5 3,8
Erhvervsfaglige hovedforløb 7,3 12,2 13,8 12,2 13,6 10,9 12,5 10,2 11,9 11,6
Korte videregående uddannelser 12,3 8,6 8,7 10,6 11,5 12,9 15,0 18,1 16,9 14,9
Mellemlange videregående uddannelser 21,9 23,8 22,6 20,0 17,0 21,2 16,7 15,6 15,8 15,9
Bacheloruddannelser 5) 21,6 19,7 19,4 21,7 21,6 18,1 19,3 20,2 19,0 24,0
Kandidatuddannelser 6) 6,0 5,4 6,9 6,1 5,9 6,6 5,3 5,4 7,7 4,5
Andre uddannelser <1,0% 0,3 0,2 0,1 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,0 0,1
Fra Samfund, bach. 5)                    
Omverden 0,0 0,0 6,8 8,1 13,0 12,7 14,2 13,7 10,8 15,0
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,0 0,0 0,4 0,0 0,5 0,8 1,3 0,1 0,1 0,4
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 3,0 3,5 3,1 1,9 2,2 1,8 2,4 0,9 1,0 1,3
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 1,3 0,8 2,0 1,7 1,5 6,4 2,3 3,3 2,6 3,0
Erhvervsfaglige hovedforløb 3,3 5,4 4,4 5,4 5,5 4,3 3,7 3,5 2,8 2,0
Korte videregående uddannelser 0,0 2,0 5,4 5,1 4,7 7,6 7,9 8,6 8,4 4,6
Mellemlange videregående uddannelser 41,9 23,5 24,7 21,1 23,4 20,4 20,9 19,3 19,2 18,2
Bacheloruddannelser 5) 46,7 51,0 45,1 51,3 40,4 39,6 40,2 42,1 42,3 35,2
Kandidatuddannelser 6) 3,8 13,9 8,1 5,3 8,3 6,6 6,7 8,5 12,8 20,2
Andre uddannelser <1,0% 0,0 0,0 0,0 0,0 0,5 0,0 0,3 0,0 0,0 0,3
Fra Erhvervssprog, bach. 5)                    
Omverden 31,0 0,0 20,5 17,5 17,1 13,0 14,3 18,4 15,5 19,2
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,6 0,7 0,6 2,0 1,6 1,6 2,7 0,4 0,3 0,1
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 5,7 6,2 6,9 5,7 5,7 3,4 3,0 3,8 4,5 2,5
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 4,8 4,4 5,4 5,5 8,0 5,9 8,5 9,9 9,5 8,9
Erhvervsfaglige hovedforløb 9,7 11,2 13,1 13,6 14,1 13,8 10,8 10,5 12,4 9,9
Korte videregående uddannelser 10,2 35,8 9,2 7,5 10,6 9,7 10,9 14,3 13,8 11,1
Mellemlange videregående uddannelser 19,1 19,8 20,3 20,3 19,1 22,2 21,8 17,2 18,6 17,6
Bacheloruddannelser 5) 15,6 18,0 21,4 25,8 20,0 27,8 24,0 23,0 23,3 27,1
Kandidatuddannelser 6) 3,2 4,0 2,7 2,3 3,7 2,6 4,1 2,5 2,2 3,5
Andre uddannelser <1,0% 0,1 0,1 0,0 0,1 0,2 0,0 0,0 0,2 0,0 0,2
Fra Sprog, bach. 5)                    
Omverden 23,2 18,3 8,3 0,0 19,6 6,3 0,0 13,7 0,0 21,4
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,0 0,0 0,0 1,2 0,8 3,8 2,4 0,6 0,5 0,4
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 0,0 1,6 2,9 3,5 2,7 3,0 2,0 2,3 1,9 1,5
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 10,0 0,0 3,8 3,2 5,5 3,6 4,3 4,1 6,0 7,2
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,0 1,8 3,4 3,5 2,9 3,3 2,6 2,5 1,7 2,4
Korte videregående uddannelser 0,0 0,6 2,4 3,7 6,4 2,2 3,9 5,6 6,0 4,6
Mellemlange videregående uddannelser 4,4 20,0 22,0 44,6 21,6 24,3 26,4 28,7 27,4 23,0
Bacheloruddannelser 5) 39,1 48,2 38,6 31,5 30,6 44,9 53,2 37,9 33,8 31,2
Kandidatuddannelser 6) 23,4 8,9 18,6 8,8 9,9 8,7 5,2 4,5 22,3 8,2
Andre uddannelser <1,0% 0,0 0,6 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,4 0,0
Fra Psykologi, bach. 5)                    
Omverden . 40,6 0,0 23,7 0,0 0,0 0,0 36,2 43,8 49,4
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) . 0,0 0,0 1,9 0,0 0,0 2,9 0,0 0,0 0,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) . 0,0 2,7 5,0 0,0 1,5 1,7 2,9 1,1 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 4) . 0,0 0,0 11,8 0,0 3,4 0,0 2,3 2,6 2,7
Erhvervsfaglige hovedforløb . 0,0 3,0 1,9 1,6 2,6 1,4 0,0 0,0 2,2
Korte videregående uddannelser . 0,0 0,0 1,9 3,3 1,6 4,2 2,4 1,4 0,9
Mellemlange videregående uddannelser . 13,5 14,7 19,4 24,6 20,6 33,8 16,2 28,3 14,1
Bacheloruddannelser 5) . 21,7 63,5 21,2 58,5 56,9 41,9 30,9 12,9 15,0
Kandidatuddannelser 6) . 24,2 13,7 13,2 12,0 13,4 14,1 9,2 9,9 15,6
Andre uddannelser <1,0% . 0,0 2,5 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Fra Humaniora, bach. 5)                    
Omverden 0,0 9,1 18,4 5,4 0,0 15,9 17,1 18,8 16,7 18,5
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,0 0,6 0,0 1,2 1,8 1,3 1,8 0,7 0,0 0,4
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 0,0 0,9 0,9 0,8 2,1 1,9 1,1 1,7 2,1 0,9
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 2,1 0,9 2,0 1,4 1,1 1,8 4,3 4,2 3,4 5,4
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,0 2,5 0,7 0,4 1,7 1,7 1,2 0,7 1,4 1,1
Korte videregående uddannelser 2,1 1,4 2,4 3,2 4,1 2,7 4,3 6,1 5,4 4,4
Mellemlange videregående uddannelser 22,6 33,0 29,3 28,3 21,9 22,2 21,5 20,8 21,3 21,0
Bacheloruddannelser 5) 50,0 31,7 35,8 42,2 56,5 42,1 39,0 39,8 39,5 37,6
Kandidatuddannelser 6) 23,2 19,5 10,5 16,9 10,7 10,3 9,7 7,2 9,9 10,7
Andre uddannelser <1,0% 0,0 0,4 0,0 0,2 0,0 0,1 0,1 0,1 0,4 0,1
Fra Naturvidenskab, bach. 5)                    
Omverden 0,0 2,4 0,0 8,0 11,6 11,9 0,0 18,6 15,5 20,9
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,0 0,2 0,5 0,5 1,2 0,7 1,3 0,3 0,2 0,0
Almengymnasiale uddannelser 1,7 0,0 0,0 0,1 0,3 0,0 0,0 0,1 0,1 0,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 0,0 2,9 2,6 1,4 2,0 1,6 1,9 1,9 1,2 1,4
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 1,9 5,6 3,8 2,3 2,6 3,4 3,6 3,2 3,0 5,2
Erhvervsfaglige hovedforløb 1,7 1,9 1,9 1,9 2,0 1,4 2,1 1,1 0,8 1,1
Korte videregående uddannelser 9,0 10,8 8,3 8,4 13,3 11,5 26,6 13,4 14,8 10,0
Mellemlange videregående uddannelser 18,6 20,7 15,3 24,5 16,4 19,3 16,7 16,3 24,1 22,4
Bacheloruddannelser 5) 47,3 36,8 44,6 35,6 35,1 34,3 31,8 30,7 25,2 25,4
Kandidatuddannelser 6) 19,9 18,8 22,8 17,2 15,4 15,9 15,9 14,0 15,0 13,7
Andre uddannelser <1,0% 0,0 0,0 0,1 0,0 0,2 0,0 0,2 0,3 0,1 0,1
Fra Landbrugsvidenskab m.v., bach. 5)                    
Omverden 0,0 0,0 17,1 0,0 0,0 16,8 6,1 16,5 12,6 13,8
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,0 1,9 0,0 0,0 1,0 0,0 3,2 0,0 2,1 0,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 0,0 4,8 4,0 3,3 1,7 2,0 1,8 1,2 1,0 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,0 2,5 4,7 0,8 6,2 3,1 3,7 6,5 4,0 6,7
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,0 0,0 4,4 1,9 12,8 3,0 3,2 6,9 0,8 4,1
Korte videregående uddannelser 0,0 5,0 7,4 9,9 21,4 12,0 14,0 19,2 10,2 8,9
Mellemlange videregående uddannelser 0,0 34,4 20,3 24,1 19,3 28,8 27,9 22,0 27,7 34,2
Bacheloruddannelser 5) 0,0 46,1 27,7 39,9 24,6 22,9 26,3 19,7 31,7 20,4
Kandidatuddannelser 6) 0,0 5,4 14,5 20,1 13,2 11,4 14,0 8,0 9,9 12,1
Fra Jura, kand. 6)                    
Omverden 49,2 48,7 47,9 57,8 57,5 60,9 64,6 37,7 83,8 75,3
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,0 0,5 1,2 0,0 0,8 0,4 2,8 0,7 0,0 0,0
Almengymnasiale uddannelser 1,3 0,0 0,0 0,0 0,0 0,4 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 2,7 1,1 0,6 0,4 0,4 2,1 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,5 0,7 0,6 0,3 1,2 0,4 2,7 1,0 1,6 0,0
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,6 2,2 1,4 1,4 1,0 0,4 1,0 0,6 0,8 2,1
Korte videregående uddannelser 3,1 1,8 3,4 1,9 2,4 2,3 0,0 0,0 0,9 1,8
Mellemlange videregående uddannelser 14,0 16,7 21,6 17,2 10,3 12,3 5,8 2,4 5,5 5,5
Bacheloruddannelser 5) 18,8 20,3 14,5 12,5 16,7 12,8 13,5 55,9 2,2 7,8
Kandidatuddannelser 6) 9,3 7,9 8,9 7,9 9,2 7,9 7,8 1,6 5,1 6,2
Ph.d., m.v. 7) 0,6 0,0 0,0 0,7 0,4 0,0 1,8 0,2 0,0 1,3
Fra Erhvervsøkonomi, kand. 6)                    
Omverden 67,9 69,5 64,4 76,3 73,6 72,8 74,1 75,8 75,8 78,3
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,5 1,4 1,0 0,1 0,2 0,9 0,6 0,4 0,2 0,5
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,0 0,9 1,5 1,6 0,9 1,0 0,8 1,3 0,7 0,8
Korte videregående uddannelser 2,4 1,9 1,6 0,5 0,6 1,8 1,0 2,3 0,9 0,9
Mellemlange videregående uddannelser 14,2 11,3 13,5 11,8 10,4 8,1 7,5 8,1 9,4 6,3
Bacheloruddannelser 5) 1,8 3,2 2,3 2,8 3,1 2,6 1,6 1,6 1,5 0,7
Kandidatuddannelser 6) 12,5 11,8 15,1 6,5 10,9 12,2 13,9 9,8 11,6 12,3
Andre uddannelser <1,0% 0,7 0,0 0,6 0,6 0,3 0,6 0,5 0,8 0,0 0,2
Fra Forvaltning m.v., kand. 6)                    
Omverden 34,4 36,6 37,0 33,2 43,2 46,9 48,7 58,7 57,3 62,2
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,5 1,0 0,3 0,2 0,2 0,2 0,4 0,0 0,0 0,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 2,0 1,4 1,0 0,4 0,6 0,4 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,8 1,5 1,9 4,4 1,0 3,0 1,6 1,0 1,5 0,6
Erhvervsfaglige hovedforløb 2,1 2,8 2,7 3,3 1,1 1,1 1,8 1,0 0,7 1,5
Korte videregående uddannelser 3,7 2,4 4,7 6,9 3,8 1,0 2,3 2,5 1,5 1,7
Mellemlange videregående uddannelser 19,2 21,5 18,4 18,0 13,0 10,2 10,6 7,5 9,7 4,5
Bacheloruddannelser 5) 22,8 19,6 17,5 17,7 16,1 11,2 10,8 11,8 9,2 4,6
Kandidatuddannelser 6) 13,5 12,9 15,8 14,9 20,3 25,3 22,3 16,1 18,6 23,6
Ph.d., m.v. 7) 0,9 0,4 0,7 1,1 0,7 0,9 1,3 1,0 1,4 1,6
Andre uddannelser <1,0% 0,1 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,4 0,0 0,0
Fra Erhvervssprog, kand. 6)                    
Omverden 39,4 44,7 49,4 53,3 53,9 57,7 59,7 70,1 65,4 61,2
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 1,0 0,8 0,5 0,0 0,5 0,6 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 1,3 0,9 0,0 0,6 1,3 0,0 1,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,6 3,1 0,8 0,5 0,5 1,5 1,0 2,9 1,8 1,4
Erhvervsfaglige hovedforløb 3,2 1,5 6,0 6,0 0,7 1,5 1,7 4,8 1,5 1,5
Korte videregående uddannelser 9,6 4,9 4,3 4,8 3,9 1,3 0,4 1,0 2,1 2,0
Mellemlange videregående uddannelser 18,9 20,6 19,6 13,0 15,1 13,7 14,5 8,3 7,6 12,8
Bacheloruddannelser 5) 19,3 8,4 6,5 12,0 10,6 9,8 8,4 3,5 2,1 6,1
Kandidatuddannelser 6) 6,6 15,1 12,1 8,7 12,9 13,9 13,3 9,5 19,4 15,0
Ph.d., m.v. 7) 0,0 0,0 1,0 1,2 0,8 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Fra Sprog, kand. 6)                    
Omverden 43,0 41,3 39,1 37,7 38,9 35,1 44,7 56,0 61,2 58,5
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 2,0 0,9 0,7 0,0 1,1 1,8 0,8 0,9 0,0 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,8 1,5 1,4 0,6 1,6 1,5 3,3 2,5 0,3 2,4
Erhvervsfaglige hovedforløb 1,2 2,0 1,3 1,2 1,8 1,4 0,6 1,7 0,7 1,5
Korte videregående uddannelser 2,7 1,8 3,7 2,5 3,6 2,2 1,8 3,0 2,7 1,1
Mellemlange videregående uddannelser 11,5 16,9 14,0 18,5 16,9 13,9 15,8 9,8 7,6 4,8
Bacheloruddannelser 5) 24,6 17,8 23,4 21,5 22,9 25,8 19,3 10,6 10,0 7,0
Kandidatuddannelser 6) 13,2 15,6 15,9 17,3 11,5 15,4 12,3 14,8 16,9 24,2
Ph.d., m.v. 7) 0,6 1,4 0,2 0,5 1,1 0,7 1,1 0,8 0,5 0,5
Andre uddannelser <1,0% 0,5 0,8 0,5 0,3 0,6 2,3 0,3 0,0 0,0 0,0
Fra Teologi, kand. 6)                    
Omverden 41,3 37,1 33,5 28,0 28,3 24,4 25,0 29,6 27,7 38,9
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,7 0,8 0,6 0,0 0,9 2,7 2,3 1,0 0,7 0,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 1,4 0,8 0,6 3,4 2,3 0,5 0,9 0,9 1,0 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 2,0 2,2 0,6 1,7 1,9 3,4 5,0 2,7 1,1 4,8
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,8 1,2 2,5 3,3 2,5 1,4 3,3 2,3 1,6 3,7
Korte videregående uddannelser 2,5 2,1 1,8 2,4 4,1 2,8 2,3 4,4 4,8 3,0
Mellemlange videregående uddannelser 22,5 23,7 26,7 22,8 25,5 28,4 24,5 23,7 23,4 22,4
Bacheloruddannelser 5) 17,5 23,1 23,2 22,4 28,4 31,1 27,6 30,5 30,1 23,3
Kandidatuddannelser 6) 11,0 9,0 10,4 16,0 6,2 5,5 8,6 4,5 9,6 3,9
Andre uddannelser <1,0% 0,4 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,5 0,4 0,0 0,0
Fra Kunstneriske uddannelser, kand. 6)                    
Omverden 48,1 51,0 42,3 40,9 47,6 42,3 42,9 55,5 60,1 49,5
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,0 0,0 0,0 0,8 1,2 0,0 1,7 0,4 0,3 0,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 1,1 0,5 0,2 0,0 0,0 1,5 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 1,0 0,7 2,0 1,2 0,0 1,5 1,5 1,7 1,3 0,0
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,5 1,5 0,8 2,6 1,2 0,5 0,9 0,9 0,0 0,0
Korte videregående uddannelser 3,3 2,4 5,5 9,4 2,9 5,5 6,8 2,9 3,9 1,4
Mellemlange videregående uddannelser 10,9 7,9 9,8 11,6 13,2 11,5 10,2 3,9 3,7 5,1
Bacheloruddannelser 5) 14,6 17,2 15,9 10,6 14,0 12,9 12,7 11,4 5,2 6,7
Kandidatuddannelser 6) 20,5 17,8 21,9 22,9 17,0 24,5 23,5 20,6 25,0 36,6
Ph.d., m.v. 7) 0,0 1,1 1,7 0,0 2,3 0,0 0,0 2,5 0,5 0,7
Andre uddannelser <1,0% 0,0 0,0 0,0 0,0 0,7 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Fra Kunstneriske udd., (Kulturmin.), 6)                    
Omverden 66,8 66,1 60,0 52,9 47,5 58,0 59,0 52,6 54,4 58,6
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,0 0,0 0,0 1,9 3,5 0,0 1,7 0,0 2,9 0,0
Almengymnasiale uddannelser 2,2 0,0 0,0 1,9 4,1 0,0 0,0 0,0 4,4 0,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 0,0 0,0 0,0 0,0 2,1 1,8 0,0 0,0 1,5 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 5,6 0,0 2,9 2,1 0,0 4,0 4,5 0,0 3,0 3,1
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,0 0,0 2,2 2,8 1,6 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Korte videregående uddannelser 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 1,6 7,0 0,0 1,8
Mellemlange videregående uddannelser 6,0 8,6 7,6 3,9 7,9 7,0 7,6 6,8 9,1 11,7
Bacheloruddannelser 5) 2,3 0,0 6,6 4,4 21,3 16,6 16,6 13,8 18,9 13,1
Kandidatuddannelser 6) 9,8 17,5 16,9 28,0 8,1 7,9 7,5 12,5 2,8 6,9
Ph.d., m.v. 7) 7,4 7,8 3,8 2,1 3,9 4,8 1,6 7,4 2,9 4,8
Fra Psykologi, kand. 6)                    
Omverden 67,6 49,7 55,7 48,1 54,0 32,8 58,0 46,0 63,1 63,5
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,0 0,0 0,7 0,0 0,0 0,7 1,3 0,0 0,0 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,8 0,0 1,4 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,3 3,7 4,0 3,1 1,3 1,4 0,0 1,3 0,0 1,3
Korte videregående uddannelser 1,9 1,3 3,0 1,4 3,1 1,1 2,0 2,2 1,2 0,0
Mellemlange videregående uddannelser 11,6 18,7 12,2 12,9 7,3 12,1 9,4 5,9 5,5 8,6
Bacheloruddannelser 5) 5,6 12,5 7,0 16,5 14,5 23,4 10,7 33,7 13,7 15,7
Kandidatuddannelser 6) 9,9 13,6 15,9 17,4 19,8 27,4 18,7 9,5 14,4 10,9
Ph.d., m.v. 7) 0,8 0,5 0,0 0,7 0,0 0,7 0,0 1,3 2,1 0,0
Andre uddannelser <1,0% 1,6 0,0 0,0 0,0 0,0 0,4 0,0 0,0 0,0 0,0
Fra Humaniora, kand. 6)                    
Omverden 43,6 45,7 44,1 40,6 42,5 36,4 44,5 54,5 53,1 57,1
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 0,2 0,4 0,3 0,9 1,0 0,7 0,0 0,2 0,6 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 1,4 0,8 1,3 1,4 1,2 2,6 2,8 2,1 1,0 0,6
Erhvervsfaglige hovedforløb 1,3 1,7 1,6 1,2 1,2 1,3 0,9 1,1 0,6 0,8
Korte videregående uddannelser 2,0 1,2 0,9 2,0 2,5 2,0 2,3 2,6 2,9 0,4
Mellemlange videregående uddannelser 12,4 15,2 15,7 11,0 10,8 13,1 10,6 5,8 6,6 4,7
Bacheloruddannelser 5) 20,9 17,9 14,2 23,0 20,7 20,2 15,9 9,7 8,0 7,9
Kandidatuddannelser 6) 16,9 16,3 20,8 18,6 18,9 22,8 20,4 21,5 25,8 27,7
Ph.d., m.v. 7) 1,1 0,5 1,0 0,8 0,8 0,3 1,8 2,3 1,1 0,8
Andre uddannelser <1,0% 0,2 0,5 0,1 0,5 0,4 0,5 0,9 0,2 0,4 0,0
Fra Civilingeniør, kand. 6)                    
Omverden 30,9 26,6 27,4 23,7 29,0 34,6 35,3 35,4 37,8 31,7
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 3,2 1,0 0,5 1,3 1,0 1,9 1,1 0,4 0,4 0,2
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 2,3 1,7 2,1 2,2 1,6 1,3 1,3 0,7 1,1 0,8
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 2,5 2,8 3,2 4,7 2,0 4,3 4,0 4,1 2,9 4,6
Erhvervsfaglige hovedforløb 1,4 1,0 1,5 1,6 4,3 1,7 0,5 2,2 1,4 0,7
Korte videregående uddannelser 9,1 6,7 6,6 9,9 10,0 12,0 14,0 11,8 9,8 6,9
Mellemlange videregående uddannelser 28,1 33,5 30,5 23,5 23,0 18,0 19,3 18,4 21,4 23,4
Bacheloruddannelser 5) 13,7 15,3 18,7 19,3 19,0 13,4 13,8 15,8 17,1 20,9
Kandidatuddannelser 6) 7,9 11,1 9,6 13,5 9,8 11,9 10,4 10,7 7,6 10,7
Ph.d., m.v. 7) 0,5 0,2 0,0 0,3 0,3 1,0 0,4 0,6 0,6 0,2
Andre uddannelser <1,0% 0,5 0,3 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Fra Landinspektør, kand. 6)                    
Omverden 14,9 23,2 23,4 37,7 36,9 27,7 11,7 36,2 8,6 19,0
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 3,9 0,0 0,0 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 4,7 0,0 7,3 0,0 0,0 0,0 14,4 5,0 28,7 18,5
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 5,8 11,7 0,0 0,0 0,0
Korte videregående uddannelser 23,3 47,5 11,2 22,3 21,9 6,7 11,7 36,5 0,0 0,0
Mellemlange videregående uddannelser 40,0 21,6 32,9 10,7 20,1 25,5 0,0 5,0 29,4 55,9
Bacheloruddannelser 5) 6,7 7,7 19,9 5,6 15,8 14,5 25,0 7,2 8,7 0,0
Kandidatuddannelser 6) 10,4 0,0 5,5 23,7 5,3 19,8 21,7 10,1 24,7 6,7
Fra Arkitekt, kand. 6)                    
Omverden 45,0 34,4 37,5 32,8 30,5 31,9 30,4 28,2 40,9 31,5
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 2,6 2,0 1,7 3,2 4,4 6,0 2,1 0,0 0,0 0,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 0,0 3,7 0,9 1,1 1,8 0,0 0,0 0,8 0,0 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 1,1 1,6 1,2 4,0 1,9 2,1 8,1 7,1 6,3 10,3
Erhvervsfaglige hovedforløb 1,1 0,8 1,7 0,0 2,3 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Korte videregående uddannelser 10,0 10,3 3,4 3,8 14,9 5,3 9,1 15,3 8,4 4,1
Mellemlange videregående uddannelser 11,9 12,3 14,0 20,7 10,7 17,9 12,0 13,0 16,3 17,1
Bacheloruddannelser 5) 18,8 19,6 26,6 27,1 24,5 20,2 28,2 25,2 20,0 22,9
Kandidatuddannelser 6) 9,6 14,7 13,0 7,4 9,0 16,7 10,1 10,5 8,1 14,1
Andre uddannelser <1,0% 0,0 0,8 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Fra Naturvidenskab, kand. 6)                    
Omverden 31,9 29,1 31,7 31,1 33,8 32,3 33,0 44,5 55,8 54,7
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 1,2 0,6 0,4 1,5 0,9 0,7 0,7 0,0 0,2 0,5
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 1,2 1,3 1,5 1,5 1,0 0,9 0,7 0,0 0,2 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 1,6 2,0 2,7 1,3 2,7 3,5 1,9 1,9 1,7 0,8
Erhvervsfaglige hovedforløb 1,2 1,3 1,8 2,1 0,6 0,9 0,9 0,7 1,3 1,6
Korte videregående uddannelser 7,0 7,0 7,2 8,2 9,3 6,9 10,9 9,5 4,1 3,4
Mellemlange videregående uddannelser 19,3 22,0 21,9 19,5 18,6 17,9 14,9 11,8 7,6 4,3
Bacheloruddannelser 5) 17,2 17,9 17,9 16,1 15,5 14,5 16,8 11,6 6,9 7,0
Kandidatuddannelser 6) 17,6 18,3 14,3 18,0 16,1 21,0 17,2 17,2 13,5 20,3
Ph.d., m.v. 7) 1,7 0,6 0,7 0,7 1,4 1,5 3,2 2,7 8,7 7,4
Andre uddannelser <1,0% 0,1 0,0 0,0 0,0 0,2 0,0 0,0 0,2 0,0 0,0
Fra Landbrugsvidenskab m.v., kand. 6)                    
Omverden 22,9 18,1 34,7 36,0 39,3 24,5 40,9 36,1 49,5 38,3
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,8 0,0 2,0 0,0 0,0 5,1 0,0 0,0 0,0 0,0
Almengymnasiale uddannelser 0,6 0,0 1,4 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 0,6 1,4 1,1 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 3,8 3,7 6,7 0,0 5,2 4,3 0,0 0,0 0,9 0,0
Erhvervsfaglige hovedforløb 5,3 3,9 6,6 0,0 1,7 20,2 18,1 10,2 2,1 0,0
Korte videregående uddannelser 3,3 2,4 3,2 12,2 0,0 5,2 5,3 4,6 0,0 13,7
Mellemlange videregående uddannelser 17,8 28,1 18,2 17,8 38,9 31,0 10,8 5,7 11,6 2,7
Bacheloruddannelser 5) 12,7 26,5 12,2 18,0 7,0 0,0 2,3 14,2 4,4 0,9
Kandidatuddannelser 6) 32,4 14,5 14,0 15,9 5,3 9,6 22,7 23,9 18,9 43,5
Ph.d., m.v. 7) 0,0 1,4 0,0 0,0 2,6 0,0 0,0 5,4 12,7 0,9
Fra Veterinærvidenskab, kand. 6)                    
Omverden 30,8 14,3 18,5 17,1 15,4 16,5 40,0 18,9 27,3 29,1
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,0 0,0 2,9 0,0 0,0 7,9 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 6,3 4,4 3,6 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,0 0,0 4,0 3,2 9,4 6,7 2,2 0,0 0,0 0,0
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,0 0,0 3,6 5,8 0,0 3,4 0,0 9,6 0,0 0,0
Korte videregående uddannelser 0,0 0,0 0,0 4,1 9,1 10,6 5,5 5,9 8,2 0,0
Mellemlange videregående uddannelser 18,8 23,1 21,6 12,4 32,3 21,7 28,0 16,8 23,2 31,0
Bacheloruddannelser 5) 8,9 42,2 22,8 21,7 21,4 20,2 18,9 38,2 41,4 27,5
Kandidatuddannelser 6) 12,5 16,1 23,0 35,6 12,4 13,0 5,5 10,7 0,0 12,5
Ph.d., m.v. 7) 22,9 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Fra Sygepleje, biomekanik m.v., kand. 6)                    
Omverden 0,0 100,0 71,4 80,0 100,0 100,0 100,0 57,1 100,0 0,0
Mellemlange videregående uddannelser 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 14,3 0,0 5,9
Bacheloruddannelser 5) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 14,3 0,0 0,0
Kandidatuddannelser 6) 0,0 0,0 28,6 20,0 0,0 0,0 0,0 14,3 0,0 94,1
Fra Farmaceut, kand. 6)                    
Omverden 11,5 15,5 22,5 22,4 17,3 13,6 12,2 21,3 15,9 14,1
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 2,6 2,1 0,0 0,0 0,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 3,2 0,0 0,0 0,0 6,8 2,8 3,8 0,0 1,6 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 3,2 6,3 2,3 5,0 4,5 9,1 6,3 4,4 2,0 5,0
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,0 2,8 0,0 0,0 0,0 0,0 4,3 1,9 1,5 0,0
Korte videregående uddannelser 11,5 10,6 2,9 9,2 13,6 10,1 16,5 20,9 12,7 13,4
Mellemlange videregående uddannelser 25,0 15,7 29,3 11,7 26,9 23,3 21,1 22,6 30,8 29,3
Bacheloruddannelser 5) 15,5 22,6 17,3 17,5 21,0 13,4 12,8 13,5 26,5 32,2
Kandidatuddannelser 6) 30,1 26,5 25,9 34,2 10,0 25,2 21,1 15,5 9,1 6,1
Fra Tandlæge, kand. 6)                    
Omverden 15,7 26,4 23,6 41,9 24,5 7,4 19,1 5,6 8,3 14,5
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 3,6 0,0 0,0 0,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 2,6 0,0 13,5 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,0 0,0 0,0 0,0 9,0 3,2 7,3 4,8 5,0 0,0
Erhvervsfaglige hovedforløb 7,1 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 3,8 0,0
Korte videregående uddannelser 27,5 3,3 0,0 0,0 9,6 12,5 3,8 7,7 15,5 7,0
Mellemlange videregående uddannelser 5,0 48,5 22,2 19,5 18,1 28,8 16,6 28,6 17,7 23,8
Bacheloruddannelser 5) 9,1 4,4 33,8 10,9 16,3 31,3 32,1 40,3 36,6 37,7
Kandidatuddannelser 6) 32,9 17,5 6,9 27,7 22,5 16,9 17,5 13,1 13,1 17,0
Fra Lægevidenskab, kand. 6)                    
Omverden 31,1 28,0 27,0 26,2 34,0 22,4 20,1 19,7 22,4 22,7
Ikke kompetencegivende almen udd. 2) 0,9 0,0 0,6 0,0 0,4 0,5 1,0 0,0 0,4 0,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 0,0 1,4 1,9 1,7 0,9 1,7 0,0 1,6 0,9 0,6
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,0 1,0 1,5 0,6 1,1 1,5 1,7 3,1 2,8 0,4
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,0 1,5 0,0 4,4 1,0 1,7 2,0 1,8 1,6 0,9
Korte videregående uddannelser 0,9 1,8 4,0 3,8 4,6 2,4 3,5 4,0 4,2 4,8
Mellemlange videregående uddannelser 27,9 29,7 32,6 21,2 18,1 24,4 20,3 21,8 22,9 20,1
Bacheloruddannelser 5) 22,7 20,2 19,1 27,1 24,5 30,6 34,3 32,1 30,5 36,7
Kandidatuddannelser 6) 15,6 15,0 12,0 14,5 14,9 14,8 15,9 14,1 12,0 12,8
Ph.d., m.v. 7) 0,9 1,4 1,2 0,0 0,0 0,0 1,3 1,8 1,9 1,0
Andre uddannelser <1,0% 0,0 0,0 0,0 0,6 0,4 0,0 0,0 0,0 0,5 0,0
Fra Samfund ph.d. 7)                    
Omverden 100,0 75,5 90,9 91,5 86,0 88,6 86,8 93,2 56,4 92,6
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 1,4 0,0 0,0 0,0 0,0
Korte videregående uddannelser 0,0 6,9 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 2,1 0,0
Mellemlange videregående uddannelser 0,0 0,0 0,0 2,8 1,4 0,0 1,4 0,0 0,0 0,0
Bacheloruddannelser 5) 0,0 0,0 1,0 0,0 0,0 0,0 1,8 0,0 0,8 0,0
Kandidatuddannelser 6) 0,0 5,9 0,0 0,0 0,0 1,1 3,2 0,0 7,8 1,5
Ph.d., m.v. 7) 0,0 11,8 8,2 5,7 12,6 8,8 6,8 6,8 32,9 5,9
Fra Humaniora ph.d. 7)                    
Omverden 92,5 83,7 91,3 94,2 88,0 87,1 85,7 88,5 87,5 89,3
Erhvervsgymnasiale uddannelser 3) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 3,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,0 2,9 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Mellemlange videregående uddannelser 0,0 0,0 0,0 1,7 0,0 1,5 0,0 1,9 3,1 0,0
Bacheloruddannelser 5) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 1,5 3,4 2,5
Kandidatuddannelser 6) 5,0 5,9 7,2 0,0 7,1 8,5 14,3 4,2 1,1 6,7
Ph.d., m.v. 7) 2,5 7,5 1,5 4,1 4,9 0,0 0,0 3,9 4,8 0,7
Andre uddannelser <1,0% 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,7
Fra Teknik ph.d. 7)                    
Omverden 86,5 75,1 80,3 92,0 80,8 81,7 56,7 80,8 96,4 86,5
Erhvervsfaglige grundforløb 4) 0,0 2,2 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 2,3 0,0 0,0 0,0 3,5
Mellemlange videregående uddannelser 0,0 17,2 17,6 5,6 17,0 3,5 7,4 14,5 0,0 0,0
Bacheloruddannelser 5) 0,0 0,0 0,0 0,0 2,1 0,0 0,0 0,0 0,0 5,3
Ph.d., m.v. 7) 13,5 5,6 2,1 2,4 0,0 12,5 35,9 4,7 3,6 4,7
Fra Naturvidenskab ph.d. 7)                    
Omverden 78,6 89,3 98,3 94,2 82,7 77,0 84,9 73,2 69,8 75,3
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 5,3 0,0 0,0 0,0 0,0
Korte videregående uddannelser 4,9 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Mellemlange videregående uddannelser 0,0 0,0 0,0 0,0 17,4 4,4 0,0 6,6 0,0 15,9
Bacheloruddannelser 5) 4,4 0,0 0,0 1,6 0,0 0,0 0,0 0,0 2,0 0,0
Kandidatuddannelser 6) 12,1 9,1 1,8 0,0 0,0 1,5 1,9 4,2 9,8  
Ph.d., m.v. 7) 0,0 1,7 0,0 4,2 0,0 11,8 13,2 16,0 18,5 8,8
Fra Veterinær/landbr.vid. ph.d. 7)                    
Omverden 93,3 92,3 68,5 95,5 100,0 88,9 100,0 100,0 88,9 85,7
Mellemlange videregående uddannelser 0,0 0,0 6,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Kandidatuddannelser 6) 6,7 0,0 6,4 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Ph.d., m.v. 7) 0,0 7,7 19,1 4,6 0,0 11,1 0,0 0,0 11,1 14,3
Fra Sundhed ph.d. 7)                    
Omverden 50,0 100,0 96,0 95,8 92,0 80,7 94,4 100,0 95,0 98,4
Mellemlange videregående uddannelser 50,0 0,0 0,0 4,2 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Bacheloruddannelser 5) 0,0 0,0 0,0 0,0 3,1 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Kandidatuddannelser 6) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 3,3 0,0 1,8 1,6
Ph.d., m.v. 7) 0,0 0,0 4,0 0,0 4,8 19,3 2,4 0,0 3,2 0,0
Fra Kunstneruddannelser på solistniveau 7)                    
Omverden 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 0,0 0,0 100,0 75,0 60,0
Almengymnasiale uddannelser 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 25,0 0,0
Kandidatuddannelser 6) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 40,0

Se noter under tabel 6.1.1.

6.7 Normerede overgange i det

videregående uddannelsesområde

Her præsenteres det normerede overgangsmønster fra afsluttede uddannelsesforløb for de videregående uddannelser (DVU). I opgørelserne kan man se, om en studerende efter et givet uddannelsesforløb går til omverden (forlader uddannelsessystemet), eller hvilket andet forløb vedkommende i modsat fald påbegynder.

For at forstå, hvad det normerede overgangsmønster viser, kan vi benytte følgende billede. Lad os antage, at vi fra et givet år følger alle elever på 8. klassetrin for at se, hvilke uddannelser de går til i de kommende år. Når de mange år senere har forladt uddannelsessystemet helt, kan vi lave en samlet oversigt over de vandringer, de studerende har foretaget. Fx vil 99% være fortsat fra 8. til 9. klassetrin, og herfra vil ca. en tredjedel være gået til gymnasiet. På denne måde vil man op gennem uddannelsessystemet kunne angive, hvor mange procent af de oprindelige 8. klasseelever der foretager bestemte overgange. Der er her tale om en opgørelse over bevægelser, hvilket indebærer, at en person kan tælles flere gange.

En forløbsundersøgelse til optælling af overgangene vil tage mange år. Derfor har man i stedet beregnet et normeret overgangsmønster ud fra det overgangsmønster, vi præsenterede i afsnit 6.6.

Det normerede overgangsmønster viser således, hvor mange procent af en given ungdomsårgang (anslået til omkring 60.600 elever i 8. klasse) man kan forvente vil foretage de forskellige overgange i uddannelsessystemet, hvis overgangsmønstret i fremtiden er det samme som op til 2002. I denne opgørelse har vi valgt at medtage overgangsmønstret til uddannelsesgrupperne selv. Disse tal vil ikke kunne genfindes i de dynamiske link til tabellerne.

I tabel 6.7.1 til 6.7.5 opgøres de normerede overgange. Overgangene vises fra givne uddannelseshovedgrupper til givne uddannelsesundergrupper. Tallene er fordelt på køn samt hhv. fuldførte og afbrudte forløb. Uddannelserne er meget forskellige, og nogle uddannelser (fx jordemoder MVU) har så lille en bestand af studerende, at de enkelte overgange af en ungdomsårgang ikke kan ses.

Af tabel 6.7.1 fremgår det, at 10,7% af ungdomsårgangen enten vil fuldføre eller afbryde en uddannelse under det korte videregående uddannelsesområde (KVU); 7,0% af disse vil fuldføre uddannelsen. 6,4% vil gå til omverden (heraf 5,0 med et fuldført forløb bag sig). 0,4% af årgangen påbegynder HD (MVU), og 0,3% vil påbegynde en folkeskolelæreuddannelse. Overgangen ligger på under 1% af ungdomsårgangen.

Det korte videregående uddannelsesområde er præget af mænd. 11,9% af årgangen af mænd vil befinde sig her mod 9,3% af ungdomsårgangen af kvinder.

I tabel 6.7.2 ses det normerede overgangsmønster for MVU. 28,2% af årgangen vil befinde sig på en mellemlang videregående uddannelse, hvorfra 20,7% vil forlade uddannelsessystemet (heraf 3,3% med et afbrudt forløb). De største overgange ses til pædagog-, civilingeniør- og folkeskolelæreruddannelsen; alle tre overgange udgør mellem 0,4 og 0,6% af ungdomsårgangen. Ellers vil de normerede overgange fra MVU være spredt på mange forskellige uddannelser.

Det mellemlange videregående uddannelsesområde er domineret af kvinder. 37,9% af ungdomsårgangen af kvinder vil befinde sig her mod 19,0% af ungdomsårgangen af mænd.

I tabel 6.7.3 opgøres det normerede overgangsmønster for bachelorområdet. 23,2% af ungdomsårgangen vil befinde sig her. Kun 3,2% heraf vil gå til omverden (heraf 2,3% med et afbrudt forløb). 2,7% vil efterfølgende begynde på en erhvervsøkonomisk kandidatuddannelse, 1,9% på en forvaltningsuddannelse, 2,0% på humanistisk kandidatuddannelse, 1,6% på en naturvidenskabelig kandidatuddannelse og 0,8% vil påbegynde folkeskolelæreruddannelsen. De øvrige overgange er spredt på mange forskellige uddannelser.

Bachelorområdet har også flest kvinder. 25,1% af årgangen af kvinder vil befinde sig her mod 21,4% af ungdomsårgangen af mænd.

I tabel 6.7.4 opgøres det normerede overgangsmønster for kandidatuddannelsesområdet (LVU). 19,7% af årgangen vil befinde sig på en kandidatuddannelse (heraf vil 13,3% fuldføre). 15,0% vil forlade uddannelsessystemet (heraf 3,7% med et af brudt fuldført forløb bag sig). 0,5% vil påbegynde et forløb på HD. De øvrige overgange vil udgøre langt under 1% af ungdomsårgangen.

Dette område er også præget af kvinder. 21,3% af kvindeårgangen vil befinde sig på en kandidatuddannelse mod kun 18,2% af årgangen af mænd.

De normerede overgange for ph.d. opgøres i tabel 6.7.5. Kun 1,2% af ungdomsårgangen vil befinde sig på ph.d. Stort set alle vil gå til omverden (heraf 0,8% med en fuldført ph.d.-grad). 0,1% af årgangen vil påbegynde andre uddannelsesforløb (herunder HD).

Tabel 6.7.1 Normeret overgangsmønster fra de korte videregående uddannelser, opgjort fra 1/10-2001 til 30/9-2002.

1) Fuldført Afbrud I alt
  Mænd Kvin-
der
I
alt
Mænd Kvin-
der
I
alt
Mænd Kvin-
der
I
alt
Omverden 5,8 4,2 5,0 1,9 0,9 1,4 7,6 5,2 6,4
1-årig hhx 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Adgangseksamen til diplomingeniør 2) 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0 0,0 0,1 0,0 0,1
Grundforløb, merkantile 0,0 0,1 0,0 0,1 0,2 0,1 0,1 0,2 0,2
Grundforløb, teknologi og kommunikation 3) 0,0 0,0 0,0 0,3 0,1 0,2 0,3 0,1 0,2
Grundforløb, bygge og anlæg 3) 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0 0,0 0,1 0,0 0,1
Grundforløb, fra jord til bord 3) 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Hovedforløb, handel 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Hovedforløb, kontor 0,1 0,1 0,1 0,2 0,2 0,2 0,2 0,3 0,3
Social- og sundhedshjælper 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,0 0,1 0,1
Akademi.- og markedsføringsøkonomer m.v. 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1
It-uddannelser, KVU 0,1 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
HD, MVU 0,4 0,4 0,4 0,1 0,0 0,0 0,4 0,4 0,4
Kunstneriske uddannelser, MVU 0,1 0,2 0,2 0,0 0,0 0,0 0,1 0,2 0,2
Journalist, MVU 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Diplomingeniør, MVU 0,1 0,0 0,1 0,1 0,0 0,1 0,2 0,1 0,1
Bygningskonstruktør, MVU 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0 0,0 0,1 0,0 0,1
Sygeplejerske, MVU 0,0 0,1 0,0 0,0 0,1 0,1 0,0 0,2 0,1
Folkeskolelærer, MVU 0,1 0,1 0,1 0,2 0,2 0,2 0,2 0,3 0,3
Pædagog, MVU 0,0 0,1 0,1 0,1 0,2 0,1 0,1 0,2 0,2
Øvrige læreruddannelser, MVU 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0
Øvrige uddannelser, MVU 0,1 0,0 0,1 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0 0,1
HA, bach. 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,3 0,2 0,3
Samfund, bach. 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1
Erhvervssprog, bach. 0,0 0,1 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Sprog, bach. 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1
Humaniora, bach. 0,1 0,1 0,1 0,1 0,0 0,1 0,2 0,1 0,1
Naturvidenskab, bach. 0,4 0,1 0,2 0,1 0,0 0,0 0,4 0,1 0,3
Erhvervsøkonomi, kand. 4) 0,1 0,1 0,1 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1
Andre uddannelser i alt <0,1% 0,1 0,3 0,1 0,3 0,3 0,3 0,5 0,7 0,6
I alt 7,7 6,3 7,0 4,1 2,9 3,5 11,9 9,3 10,7

1) Man skal være opmærksom på, at overgang/tilbagegang til hovedgruppen selv ikke indgår i beregningen. Såfremt oplysninger om overgangen til hovedgruppen ønskes, skal man vælge overgange på undergruppeniveau; dog vil overgangen til egen undergruppe ikke fremkomme. 2002 er p.t. det seneste indberetningsår. Der kan forekomme manglende eller forkerte indberetninger fra institutionerne. Indtil der bliver rettet op på disse mangler og fejl, bør 2002-tallene derfor betragtes som foreløbige. 2) Fra DTU mangler helt indberetning af elever i 2002. 3) De seneste år er antallet af afbrud fra grundforløb for højt, det skyldes, at de som har fuldført et grundforløb og siden genstartet det samme grundforløb på samme skole vil få registreret et afbrud fra deres første forløb. 4) Kandidatuddannelserne indeholder både udelte kandidatforløb og kandidatoverbygningsuddannelser. 5) I 2002 er tallene for ph.d. behæftede med fejl.

Tabel 6.7.2 Normeret overgangsmønster fra de mellemlange videregående uddannelser, opgjort fra 1/10-2001 til 30/9-2002.

1) Fuldført Afbrud I alt
  Mænd Kvin-
der
I
alt
Mænd Kvin-
der
I
alt
Mænd Kvin-
der
I
alt
Omverden 10,4 24,5 17,3 3,3 3,4 3,3 13,7 27,9 20,7
1-årig hhx 0,0 0,0 0,0 0,1 0,2 0,2 0,1 0,2 0,2
Grundforløb, merkantile 0,0 0,1 0,0 0,1 0,5 0,3 0,1 0,5 0,3
Grundforløb, teknologi og kommunikation 3) 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,2 0,1 0,2
Grundforløb, bygge og anlæg 3) 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1
Grundforløb, håndværk og teknik 3) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1
Grundforløb, fra jord til bord 3) 0,0 0,0 0,0 0,1 0,2 0,1 0,1 0,2 0,2
Grundforløb, service 3) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,2 0,1 0,0 0,2 0,1
Hovedforløb, handel 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,0 0,1 0,1
Hovedforløb, kontor 0,0 0,0 0,0 0,1 0,2 0,1 0,1 0,2 0,1
Social- og sundhedshjælper 0,0 0,0 0,0 0,1 0,3 0,2 0,1 0,4 0,2
Social- og sundhedsassistent 0,0 0,1 0,0 0,0 0,4 0,2 0,0 0,5 0,3
Akademi- og markedsførings økonomer m.v., 0,0 0,0 0,0 0,1 0,2 0,1 0,1 0,2 0,2
Politi- og fængselsuddannelser, KVU 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0 0,1 0,1 0,0 0,1
Tekniske uddannelser, KVU 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,2 0,1
It-uddannelser, KVU 0,1 0,1 0,1 0,3 0,2 0,2 0,3 0,2 0,3
Sundhedsuddannelser m.v., KVU 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0 0,0 0,1 0,1
HD, MVU 0,3 0,1 0,2 0,0 0,0 0,0 0,3 0,1 0,2
Socialrådgiver, MVU 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,0 0,2 0,1
Diplomingeniør, MVU 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0 0,1
Bygningskonstruktør, MVU 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0 0,0 0,1 0,0 0,1
Sygeplejerske, MVU 0,0 0,1 0,1 0,0 0,3 0,2 0,0 0,4 0,2
Sygeplejerske videreuddannelse, MVU 0,0 0,3 0,1 0,0 0,0 0,0 0,0 0,3 0,1
Fysio-/ergoterapeut, MVU 0,0 0,0 0,0 0,0 0,2 0,1 0,0 0,2 0,1
Øvrige sundhedsuddannelser, MVU 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0 0,0 0,1 0,1
Sundhed, diplomuddannelser, MVU 0,0 0,1 0,1 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1
Folkeskolelærer, MVU 0,0 0,2 0,1 0,2 0,4 0,3 0,2 0,6 0,4
Pædagog, MVU 8) 0,0 0,1 0,1 0,3 0,9 0,6 0,3 1,0 0,6
Øvrige læreruddannelser, MVU 0,0 0,1 0,0 0,0 0,1 0,1 0,0 0,2 0,1
Jura, bach. 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1
HA, bach. 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Samfund, bach. 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Erhvervssprog, bach. 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,0 0,2 0,1
Sprog, bach. 0,0 0,1 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,2 0,1
Psykologi, bach. 0,0 0,1 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1
Humaniora, bach. 0,0 0,1 0,1 0,2 0,2 0,2 0,2 0,3 0,3
Naturvidenskab, bach. 0,1 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,2 0,1 0,2
Landbrugsvidenskab m.v., bach. 0,0 0,1 0,1 0,0 0,0 0,0 0,0 0,2 0,1
Erhvervsøkonomi, kand. 4) 0,3 0,1 0,2 0,0 0,0 0,0 0,3 0,2 0,2
Civilingeniør, kand. 4) 0,6 0,2 0,4 0,1 0,1 0,1 0,7 0,2 0,5
Naturvidenskab, kand. 4) 0,1 0,1 0,1 0,0 0,1 0,0 0,2 0,1 0,1
Landbrugsvidenskab m.v., kand. 4) 0,0 0,1 0,0 0,0 0,1 0,0 0,0 0,1 0,1
Sygepleje, biomekanik m.v., kand. 4) 0,0 0,1 0,1 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1
Lægevidenskab, kand. 4) 0,1 0,0 0,1 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1
Pædagogik, kand. 4) 0,1 0,3 0,2 0,0 0,0 0,0 0,1 0,3 0,2
Sprog/musik/øv.hum. sidefagssupplering, 4) 0,1 0,3 0,2 0,0 0,0 0,0 0,1 0,4 0,2
Andre uddannelser i alt <0,1% 0,1 0,3 0,2 0,3 0,4 0,4 0,5 0,8 0,6
I alt 12,5 27,9 20,1 6,4 9,8 8,0 19,0 37,9 28,2

Se noter under tabel 6.7.1.

Tabel 6.7.3 Normeret overgangsmønster fra bacheloruddannelserne, opgjort fra 1/10-2001 til 30/9-2002.

1) Fuldført Afbrud I alt
  Mænd Kvin-
der
I
alt
Mænd Kvin-
der
I
alt
Mænd Kvin-
der
I
alt
Omverden 0,6 1,1 0,8 2,7 1,9 2,3 3,3 3,0 3,2
1-årig hhx 0,0 0,0 0,0 0,1 0,2 0,1 0,1 0,2 0,1
Adgangseksamen til diplomingeniør 2) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Grundforløb, merkantile 0,0 0,0 0,0 0,1 0,2 0,2 0,1 0,2 0,2
Grundforløb, teknologi og kommunikation 3) 0,0 0,0 0,0 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Grundforløb, bygge og anlæg 3) 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0 0,1 0,1 0,0 0,1
Grundforløb, fra jord til bord 3) 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Grundforløb, service 3) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,0 0,1 0,1
Hovedforløb, handel 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Hovedforløb, kontor 0,0 0,0 0,0 0,2 0,4 0,3 0,2 0,4 0,3
Akademi- og markedsføringsøkonomer m.v. 0,0 0,0 0,0 0,4 0,3 0,4 0,4 0,3 0,4
Tekniske uddannelser, KVU 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,2 0,1
It-uddannelser, KVU 0,0 0,0 0,0 0,5 0,1 0,3 0,5 0,1 0,3
HD, MVU 0,1 0,1 0,1 0,2 0,1 0,2 0,3 0,1 0,2
Socialrådgiver, MVU 0,0 0,0 0,0 0,1 0,2 0,1 0,1 0,2 0,2
Journalist, MVU 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,2 0,1 0,1
Diplomingeniør, MVU 0,0 0,1 0,1 0,2 0,4 0,3 0,3 0,5 0,4
Sygeplejerske, MVU 0,0 0,0 0,0 0,1 0,4 0,2 0,1 0,4 0,2
Fysio-/ergoterapeut, MVU 0,0 0,0 0,0 0,1 0,2 0,2 0,1 0,2 0,2
Folkeskolelærer, MVU 0,0 0,0 0,0 0,7 0,8 0,7 0,7 0,9 0,8
Pædagog, MVU 8) 0,0 0,0 0,0 0,1 0,4 0,3 0,2 0,4 0,3
Øvrige læreruddannelser, MVU 0,0 0,0 0,0 0,0 0,2 0,1 0,0 0,2 0,1
Jura, bach. 0,0 0,1 0,1 0,2 0,2 0,2 0,2 0,3 0,2
HA, bach. 0,0 0,0 0,0 0,4 0,3 0,3 0,4 0,3 0,3
Samfund, bach. 0,0 0,0 0,0 0,5 0,4 0,5 0,5 0,4 0,5
Erhvervssprog, bach. 0,0 0,0 0,0 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Sprog, bach. 0,0 0,0 0,0 0,2 0,3 0,3 0,2 0,3 0,3
Kunst, bach. 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,2 0,1
Bibliotekar, bach. 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Psykologi, bach. 0,0 0,0 0,0 0,1 0,2 0,2 0,1 0,3 0,2
Humaniora, bach. 0,0 0,0 0,0 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5
Naturvidenskab, bach. 0,0 0,0 0,0 0,2 0,1 0,1 0,2 0,1 0,1
Landbrugsvidenskab m.v., bach. 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,0 0,1 0,1
Lægevidenskab, bach. 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,0 0,1 0,1
Jura, kand. 4) 0,6 1,2 0,9 0,1 0,1 0,1 0,7 1,3 1,0
Erhvervsøkonomi, kand. 4) 3,2 2,2 2,7 0,1 0,0 0,0 3,2 2,2 2,7
Forvaltning m.v., kand. 4) 1,7 1,6 1,6 0,3 0,3 0,3 2,0 1,8 1,9
Erhvervssprog, kand. 4) 0,4 1,0 0,7 0,0 0,0 0,0 0,4 1,0 0,7
Sprog, kand. 4) 0,4 0,8 0,6 0,0 0,1 0,1 0,4 0,9 0,6
Kunstneriske uddannelser, kand. 4) 0,3 0,7 0,5 0,1 0,1 0,1 0,4 0,8 0,6
Kunstneriske uddannelser, (Kulturmin.), 4) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0
Bibliotekar, kand. 4) 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,2 0,2
Psykologi, kand. 4) 0,2 0,9 0,5 0,0 0,0 0,0 0,2 0,9 0,5
Humaniora, kand. 4) 1,6 2,1 1,8 0,2 0,2 0,2 1,8 2,2 2,0
Civilingeniør, kand. 4) 0,1 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,2 0,1 0,1
Arkitekt, kand. 4) 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Naturvidenskab, kand. 4) 1,6 1,3 1,4 0,2 0,1 0,2 1,8 1,4 1,6
Landbrugsvidenskab m.v., kand. 4) 0,2 0,4 0,3 0,0 0,0 0,0 0,2 0,4 0,3
Lægevidenskab, kand. 4) 0,0 0,2 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,3 0,2
Pædagogik, kand. 4) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1
Andre uddannelser i alt <0,1% 0,0 0,1 0,0 0,4 0,7 0,5 0,4 0,8 0,6
I alt 11,0 14,1 12,5 10,2 10,9 10,6 21,4 25,1 23,2

Se noter under tabel 6.7.1.

Tabel 6.7.4 Normeret overgangsmønster fra kandidatuddannelserne 4), opgjort fra 1/10-2001 til 30/9-2002.

1) Fuldført Afbrud I alt
  Mænd Kvin-
der
I
alt
Mænd Kvin-
der
I
alt
Mænd Kvin-
der
I
alt
Omverden 10,1 12,5 11,3 3,7 3,6 3,7 13,8 16,2 15,0
Grundforløb, merkantile 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0 0,0 0,1 0,1
It-uddannelser, KVU 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1
HD, MVU 0,5 0,4 0,5 0,1 0,1 0,1 0,6 0,5 0,5
Socialrådgiver, MVU 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0 0,0 0,1 0,1
Diplomingeniør, MVU 0,0 0,0 0,0 0,2 0,1 0,1 0,2 0,1 0,1
Sygeplejerske, MVU 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,0 0,2 0,1
Folkeskolelærer, MVU 0,0 0,1 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,2 0,2
Pædagog, MVU 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,0 0,1 0,1
HA, bach. 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0 0,1 0,1 0,0 0,1
Samfund, bach. 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Erhvervssprog, bach. 0,0 0,1 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1
Sprog, bach. 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Psykologi, bach. 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,0 0,1 0,1
Humaniora, bach. 0,0 0,1 0,0 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Naturvidenskab, bach. 0,1 0,0 0,1 0,2 0,1 0,1 0,3 0,1 0,2
Lægevidenskab, bach. 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Erhvervssprog, kand. 4) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,2 0,1 0,0 0,2 0,1
Sprog, kand. 4) 0,0 0,1 0,0 0,0 0,1 0,0 0,1 0,1 0,1
Teologi, kand. 4) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1
Kunstneriske uddannelser, kand. 4) 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Humaniora, kand. 4) 0,0 0,1 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Naturvidenskab, kand. 4) 0,0 0,0 0,0 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Pædagogik, kand. 4) 0,0 0,0 0,0 0,1 0,2 0,2 0,1 0,3 0,2
Sprog/musik/øv.hum. sidefagssuppl. 4) 0,1 0,1 0,1 0,0 0,0 0,0 0,1 0,2 0,1
Samfund ph.d. 5) 0,2 0,1 0,1 0,0 0,0 0,0 0,2 0,1 0,2
Humaniora ph.d. 5) 0,2 0,1 0,1 0,0 0,0 0,0 0,2 0,1 0,2
Teknik ph.d. 5) 0,4 0,1 0,3 0,0 0,0 0,0 0,4 0,1 0,3
Naturvidenskab ph.d. 5) 0,2 0,1 0,2 0,1 0,0 0,0 0,3 0,2 0,2
Veterinær/landbr.vid. ph.d. 5) 0,0 0,1 0,1 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1
Sundhed ph.d. 5) 0,2 0,3 0,2 0,0 0,0 0,0 0,2 0,3 0,2
Andre uddannelser i alt <0,1% 0,1 0,1 0,1 0,4 0,8 0,6 0,6 1,0 0,7
I alt 12,1 14,6 13,3 5,9 6,6 6,2 18,2 21,3 19,7

Se noter under tabel 6.7.1.

Tabel 6.7.5 Normeret overgangsmønster fra ph.d. 5), opgjort fra 1/10-2001 til 30/9-2002.

1) Fuldført Afbrud I alt
  Mænd Kvin-
der
I
alt
Mænd Kvin-
der
I
alt
Mænd Kvin-
der
I
alt
Omverden 0,9 0,7 0,8 0,4 0,3 0,3 1,2 1,0 1,1
HD, MVU 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Andre uddannelser i alt <0,1% 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
I alt 0,9 0,7 0,8 0,4 0,3 0,3 1,3 1,0 1,2

Se noter under tabel 6.7.1.

6.8 Vandringer fra det videregående uddannelsesområde

I figur 6.8.1 til figur 6.8.4 beskrives de overgange, der er beregnet i det normerede overgangsmønster for det videregående uddannelsesområde i 2001. Figurerne illustrerer således de vandringer, man kan forvente, at de unge mennesker vil foretage, hvis mønstret er det samme som i perioden op til 2002. Alle tal er angivet som procenter af en ungdomsårgang, der antages at svare til det antal elever, der et givet år forlader grundskolens ældste klasser. Der er her tale om en opgørelse over bevægelser, hvilket det betyder, at en person kan tælles flere gange. Overgang/tilbagegang til gruppen selv indgår ikke i figurerne.

Af figur 6.8.1 fremgår det, at af de studerende, der valgte at påbegynde en kort videregående uddannelse (KVU), vil 5,0% af ungdomsårgangen forlade uddannelsessystemet med et fuldført forløb, og 1,4% af årgangen vil forlade området med et afbrudt forløb. 2,8% af årgangen vil efterfølgende påbegynde en ny videregående uddannelse (heraf 1,1% med et afbrudt forløb fra KVU).

I figur 6.8.2 ses, at af de mange studerende, der valgte at påbegynde en mellemlang videregående uddannelse, vil 17,3% af ungdomsårgangen gå til omverden efter et fuldført forløb. 3,3% af årgangen vil forlade området med et afbrudt forløb, og 3,6% af årgangen vil påbegynde en anden videregående uddannelse (heraf 1,7% med et afbrudt forløb fra MVU).

Af figur 6.8.3 fremgår det, at af de studerende der valgte at påbegynde en bacheloruddannelse, vil kun 0,8% af ungdomsårgangen forlade uddannelsessystemet efter fuldførelse, og 2,3% af årgangen vil forlade området med et afbrudt forløb. 16,3% af årgangen vil efterfølgende påbegynde et videregående uddannelsesforløb (heraf 11,6% med en fuldført bacheloruddannelse).

I figur 6.8.4 ses at af de studerende, der valgte at påbegynde en kandidatuddannelse, vil 11,3% af årgangen gå til omverden efter fuldførelse, og 3,7% af ungdomsårgangen vil forlade området efter et afbrudt forløb. 3,5% af årgangen vil efterfølgende påbegynde en ny videregående uddannelse (heraf 1,8% med en fuldført kandidatuddannelse).

Figur 6.8.1 Normeret overgangsmønster efter henholdsvis fuldført og afbrudt forløb fra de KVU, opgjort fra 1/10-2001 til 30/9-2002.

Figur 6.8.1 Normeret overgangsmønster efter henholdsvis fuldført og afbrudt forløb fra de KVU, opgjort fra 1/10-2001 til 30/9-2002.

Figur 6.8.2 Normeret overgangsmønster efter henholdsvis fuldført og afbrudt forløb fra MVU, opgjort fra 1/10-2001 til 30/9-2002.

Figur 6.8.2 Normeret overgangsmønster efter henholdsvis fuldført og afbrudt forløb fra MVU, opgjort fra 1/10-2001 til 30/9-2002.

Figur 6.8.3 Normeret overgangsmønster efter henholdsvis fuldført og afbrudt forløb fra bachelor, opgjort fra 1/10-2001 til 30/9-2002.

Figur 6.8.3 Normeret overgangsmønster efter henholdsvis fuldført og afbrudt forløb fra bachelor, opgjort fra 1/10-2001 til 30/9-2002.

Figur 6.8.4 Normeret overgangsmønster efter henholdsvis fuldført og afbrudt forløb fra kandidatuddannelse, opgjort fra 1/10-2001 til 30/9-2002.

Figur 6.8.4 Normeret overgangsmønster efter henholdsvis fuldført og afbrudt forløb fra kandidatuddannelse, opgjort fra 1/10-2001 til 30/9-2002.

Note til alle figurerne: Overgange der samlet er <0,1% vises ikke. Anm. Overgang til gruppen selv indgår ikke i denne beregning. Se noter og bemærkninger under tabellerne i afsnit 5.8. Tallene i parentes er afbrud fra uddannelsesområdet.

6.9 Instituionsfordelte bestandstal

I dette afsnit opgøres institutionsfordelte bestandstal for det videregående uddannelsesområde (DVU). Tallene viser, hvor mange studerende der modtog eller har modtaget undervisning på de videregående uddannelsesinstitutioner i 2002. Bestandene måles pr. 1/10 i året. Det samlede antal i bestanden svarer til opgørelsen i tabel 6.1.1, afsnit 6.1. Hovedparten af institutionerne er offentlige. Institutionsoplysningerne stammer fra Danmarks Statistiks institutionsregister sammenkørt med det integrerede elevregister, som bygger på indberetninger fra institutionerne. De videregående uddannelsesinstitutioner omfatter en række forskellige institutionstyper.

I tabel 6.9.1 vises den samlede bestand af studerende på de videregående uddannelser fordelt på institutioner i 2002.

Der er store forskelle i antallet af studerende på de forskellige institutioner, men der var i alt 207.021 studerende på det videregående uddannelsesområde.

Der var i alt 19.746 studerende på de korte videregående udannelser; hovedparten af de studerende befandt sig på en uddannelse på handelsskolerne (9.308 studerende) og 4.979 studerende befandt sig på en uddannelse under de tekniske skoler.

I alt var der 79.341 studerede på de mellemlange videregående uddannelser. Omkring halvdelen af de studerende læste på et lærer- eller pædagogseminarium. 9.361 studerede på sygeplejerskolerne og 6.111 studerende på en handelshøjskole.

De studerende på bachelor-, kandidat- og ph.d.-uddannelserne læste hovedsageligt på universiteterne og handelshøjskolerne. Der var i alt indskrevet 107.934 studerende på disse tre uddannelses-områder. 26,1% af de studerende befandt sig på en uddannelse på Københavns Universitet, 18,4% læste af ovennævnte læste på Aarhus Universitet, og 14,2% af de studerende studerede på en handelshøjskole.

Tabel 6.9.1 Bestanden af studerende på de videregående uddannelser fordelt på institutioner, opgjort pr. 1/10 2002.

1) KVU MVU Bache-
lorudd.
Kandi-
dat-
udd. 2)
Ph.d.,
m.v. 3)
I alt
Kunsthåndværkerskoler 720 365 - - - 1.085
Danmarks Designskole 379 244 - - - 623
Københavns Tekniske Skole, Tuborgvej - 9 - - - 9
Glas- og Keramikskolen 72 - - - - 72
Designskolen Kolding 269 112 - - - 381
Handels- og tekniske skoler 4) 972 * - - - 972
Hillerød Handelsskole 407 - - - - 407
Erhvervsskolen Hamlet 99 * - - - 99
Selandia - Center for Erhvervsuddannelse 358 - - - - 358
Bornholms Erhvervsskole 69 - - - - 69
EUC NORD 39 - - - - 39
Handelsskoler 4) 9.308 - - - - 9.308
Niels Brock, Copenhagen Business College 1.965 - - - - 1.965
Handelsskolen i Ballerup 193 - - - - 193
Lyngby Uddannelsescenter 828 - - - - 828
Handelsskolen Ishøj og Taastrup 119 - - - - 119
Køge Handelsskole 220 - - - - 220
Roskilde Handelsskole 439 - - - - 439
Lollands Handelsgymnasium 212 - - - - 212
Merkur-centret Handelsskolen i Nykøbing Falster 111 - - - - 111
Næstved Handelsskole 104 - - - - 104
Tietgenskolen 784 - - - - 784
Svendborg Handelsskole 31 - - - - 31
Sønderborg Handelsskole 108 - - - - 108
Tønder Handelsskole 17 - - - - 17
Esbjerg Handelsskole 439 - - - - 439
Horsens Handelsskole 101 - - - - 101
IBC International Business College 289 - - - - 289
Vejle Handelsskole 309 - - - - 309
Herning Handelsskole 105 - - - - 105
Ikast Handelsskole 232 - - - - 232
Handelsskolen i Randers 332 - - - - 332
Århus Købmandsskole 1.167 - - - - 1.167
Skive Handelsskole 120 - - - - 120
Viborg Handelsskole 144 - - - - 144
Handelsgymnasiet Mariager Fjord 206 - - - - 206
Aalborg Handelsskole 733 - - - - 733
Tekniske skoler 4) 4.979 2.378 - - - 7.357
Københavns tekniske Skole 778 760 - - - 1.538
Hotel- og Restaurantskolen 300 - - - - 300
Laborantskolen 393 - - - - 393
TEC Teknisk Erhvervsskole Center 227 - - - - 227
Roskilde Tekniske Skole 7 - - - - 7
Holbæk Tekniske Skole - 25 - - - 25
Industri- og Håndværkerskolen 15 21 - - - 36
EUC Sjælland 8 147 - - - 155
Dalum Tekniske Skole 196 - - - - 196
Odense Tekniske Skole 492 264 - - - 756
Erhvervsuddannelsescenter Syd 159 - - - - 159
EUC Vest 113 76 - - - 189
Vitus Bering Danmark 57 703 - - - 760
CEU Kolding 114 - - - - 114
Vejle Tekniske Skole 113 - - - - 113
CEU Herning 126 - - - - 126
Teko-Center Danmark 548 - - - - 548
Holstebro Tekniske Skole 110 16 - - - 126
Den Jydske Haandværkerskole 74 - - - - 74
Randers Tekniske Skole 76 - - - - 76
Dansk Center for Jordbrugsuddannelse 105 - - - - 105
Aarhus tekniske Skole 469 81 - - - 550
Skive Tekniske Skole 59 - - - - 59
Aalborg Tekniske Skole 440 285 - - - 725
Forvaltningsskoler 111 - - - - 111
Told- og Skatteskolen 111 - - - - 111
Øvrige inst. med erhvervsrettede udd. - 152 - - - 152
Den Grafiske Højskole - 152 - - - 152
Landbrugsskoler 234 - - - - 234
Dalum Landbrugsskole 53 - - - - 53
Bygholm Landbrugsskole 16 - - - - 16
Agroskolen Hammerum 8 - - - - 8
Vejlby Landbrugsskole 157 - - - - 157
Skovskoler - 175 - - - 175
Skovskolen - 175 - - - 175
Slagteriskoler 198 - - - - 198
Slagteriskolen i Roskilde 198 - - - - 198
Søfarts- og skipperskoler 7 - - - - 7
Skagen Skipperskole 7 - - - - 7
Social- og sundhedsskoler - 82 - - - 82
Bornholms Amts Sundheds- og Sygeplejeskole - 82 - - - 82
Hospitalslaborantskoler - 688 - - - 688
Bioanalytikeruddannelsen i København - 355 - - - 355
Bioanalytikeruddannelsen i Århus - 333 - - - 333
Farmakonomskoler 454 - - - - 454
Pharmakon 454 - - - - 454
Politi- og Fængselsvæsenets skoler 1.598 - - - - 1.598
Politiskolen 1.144 - - - - 1.144
Kriminalforsorgens Uddannelsescenter 454 - - - - 454
Universiteter 497 2.755 37.194 35.469 3.000 78.915
Danmarks Farmaceutiske Universitet - - - 1.114 75 1.189
Københavns Universitet 170 - 15.053 11.992 1.154 28.369
Roskilde Universitet - - 3.454 3.257 200 6.911
Syddansk Universitet - 567 4.425 3.830 384 9.206
Syddansk Universitet, Sønderborg - 324 452 186 5 967
Syddansk Universitet, Esbjerg - 219 240 20 8 487
Syddansk Universitet, Kolding 114 988 496 396 12 2.006
Aarhus Universitet 198 - 9.607 9.676 687 20.168
Aalborg Universitet 15 657 3.467 4.998 475 9.612
IT-højskoler - - - 987 - 987
IT-højskolen i København - - - 987 - 987
CVU - 1.512 - - - 1.512
Ingeniørhøjskolen i København - CVU - 1.512 - - - 1.512
Lærerseminarier - 16.318 - - - 16.318
N. Zahles Seminarium - 1.156 - - - 1.156
Frederiksberg Seminarium - 977 - - - 977
Københavns Dag og Aftenseminarium - 1.553 - - - 1.553
Blaagaard Seminarium - 1.367 - - - 1.367
Haslev Seminarium - 674 - - - 674
Holbæk Seminarium - 777 - - - 777
Vordingborg Seminarium - 689 - - - 689
Odense Seminarium - 1.145 - - - 1.145
Skårup Seminarium - 534 - - - 534
Haderslev Seminarium - 953 - - - 953
Ribe Statsseminarium og HF-Kursus - 621 - - - 621
CVU Jelling - 769 - - - 769
Nr. Nissum Seminarium og HF-kursus - 552 - - - 552
Silkeborg Seminarium - 753 - - - 753
Århus Dag- og Aftenseminarium - 1.499 - - - 1.499
Skive Seminarium - 627 - - - 627
Hjørring Seminarium - 611 - - - 611
Aalborg Seminarium - 1.061 - - - 1.061
Pædagogseminarier - 22.417 - - - 22.417
Københavns Pædagogseminarium - 685 - - - 685
Hovedstadens Pædagog-Seminarium - 563 - - - 563
Københavns Socialpædagogiske Seminarium - 838 - - - 838
Frøbelseminariet - 726 - - - 726
Ballerup-Seminariet - 681 - - - 681
Gentofte Socialpædagogiske Seminarium - 447 - - - 447
Gladsaxeseminariet - 624 - - - 624
Højvangseminariet - 765 - - - 765
Skovtofte Socialpædagogiske Seminarium - 362 - - - 362
Hillerød Pædagogseminarium - 574 - - - 574
Dannerseminariet - 356 - - - 356
Roskilde Pædagogseminarium Frøbel- Højskolen - 802 - - - 802
Hindholm Socialpædagogiske Seminarium - 645 - - - 645
Slagelse Seminariet, Pædagoguddannelsen - 687 - - - 687
Storstrømsseminariet - 627 - - - 627
Højvangseminariet - 113 - - - 113
Fyns Pædagogseminarium - CVU Fyn - 938 - - - 938
Odense Socialpædagogiske Seminarium - 772 - - - 772
Haderslev Seminarium, Pædagoguddannelsen - 421 - - - 421
Seminariet i Aabenraa, Sønderjyllands Pædagogsem. - 644 - - - 644
Esbjerg seminarium - 891 - - - 891
Gedved Seminarium - 660 - - - 660
Jelling Seminarium Pædagoguddannelsen - 799 - - - 799
Kolding Pædagogseminarium - 654 - - - 654
Holstebro Pædagogseminarium - 630 - - - 630
Ikast-Seminariet - 491 - - - 491
Jydsk Pædagogseminarium, Randers - 500 - - - 500
Peter Sabroe Seminariet - 916 - - - 916
Jydsk Pædagog Seminarium - 1.184 - - - 1.184
Viborg-Seminariet, Thisted Afd. - 32 - - - 32
Viborg-Seminariet - 935 - - - 935
Hjørring Seminarium, Pædagoguddannelsen - 668 - - - 668
Ranum Seminariet - 379 - - - 379
Skipper Clement Seminariet - 684 - - - 684
Ålborg Socialpædagogiske Seminarium - 724 - - - 724
Husholdningsseminarier 61 802   10 - 873
Suhr's Seminarium 61 478 - - - 539
Ankerhus Seminarium - 324 - 10 - 334
Håndarbejdsseminarier - 1.399 - - - 1.399
Håndarbejdets Fremmes Seminarium - 227 - - - 227
Hellerup Textil Akademi - 138 - - - 138
Seminariet for Formgivning - 227 - - - 227
Seminariet for kunst og håndværk - 189 - - - 189
Odense Håndarbejdsseminarium - 170 - - - 170
Design Seminariet - 178 - - - 178
Skals Fagseminarium - 56 - - - 56
Seminarium for Håndværk og Design - 214 - - - 214
Øvrige institutioner med pædagogiske uddannelser - 92 - 2.569 75 2.736
Danmarks Lærerhøjskole - - - 2.566 75 2.641
Specialkursus i Husholdning v. Aarhus Universitet - 92 - 3 - 95
Kommunikationsskoler - 170 - - - 170
Center for Tegnsprog og Tegnstøttet Kommunikation - 170 - - - 170
Musikkonservatorier - 62 - 1.238 99 1.399
Det Kgl. Danske Musikkonservatorium - 21 - 348 80 449
Rytmisk Musikkonservatorium - 17 - 197 - 214
Det Fynske Musikkonservatorium - 16 - 137 5 158
Vestjysk Musikkonservatorium - 6 - 106 * 112
Center for Rytmisk Musik og Bevægelse - - - 46 - 46
Det Jyske Musikkonservatorium - - - 287 13 300
Nordjysk Musikkonservatorium - * - 117 - 117
Billedkunstskoler - - - 186 - 186
Det Kongelige Danske Kunstakademi - Billedkunst - - - 186 - 186
Teaterskoler 146 29 - - - 175
Statens Teaterskole 82 29 - - - 111
Skuespillerskolen ved Odense Teater 32 - - - - 32
Skuespillerskolen ved Aarhus Teater 32 - - - - 32
Journalisthøjskolen - 963 - - - 963
Danmarks Journalisthøjskole - 963 - - - 963
Biblioteksskoler - - 678 280 - 958
Danmarks Biblioteksskole - - 502 203 - 705
Danmarks Biblioteksskole, Aalborgafdelingen - - 176 77 - 253
Konservatorskoler - - - 99 * 99
Konservatorskolen ved Kunstakademiet - - - 99 * 99
Øvrige institutioner med hum. og æstetiske udd. 98 - - - - 98
Den Danske Filmskole 98 - - - - 98
Handelshøjskoler 24 6.111 8.482 6.732 125 21.474
Handelshøjskolen i København - 3.180 5.621 4.578 78 13.457
Vestsjællands Handelshøjskolecenter - 1.081 254 - - 1.335
Handelshøjskolecentret, CVU - 152 86 - - 238
Handelshøjskolen i Århus 24 1.698 2.521 2.154 47 6.444
Sociale højskoler - 2.292 - - - 2.292
Den Sociale Højskole København - 692 - - - 692
Den Sociale Højskole i Odense - 604 - - - 604
Den Sociale Højskole i Esbjerg - 384 - - - 384
Den Sociale Højskole i Århus - 612 - - - 612
Ingeniørhøjskoler (Teknika) 87 3.660 386 309 - 4.442
Ingeniørhøjskolen Odense Teknikum - CVU - 877 - 100 - 977
Aalborg Universitet Esbjerg * 177 40 209 - 426
Vitus Bering Danmark 86 416 - - - 502
Handels- og IngeniørHøjskolen - CVU - 1.089 346 - - 1.435
Ingeniørhøjskolen i Århus - CVU - 1.101 - - - 1.101
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) - 1.787 * 3.912 534 6.233
Danmarks Tekniske Universitet - 1.787 * 3.912 534 6.233
Arkitektskoler - - - 2.313 13 2.326
Kunstakademiets Arkitektskole - - - 1.282 6 1.288
Arkitektskolen i Aarhus - - - 1.031 7 1.038
Maskinist- og maskinmesterskoler 110 600 - - - 710
Københavns Maskinmesterskole og Elinstallatørskole 68 132 - - - 200
Odense Maskinmesterskole - 48 - - - 48
Procesteknisk Institut - 65 - - - 65
Maritimt Uddannelsescenter Vest 27 53 - - - 80
Fredericia Maskinmesterskole - 65 - - - 65
Århus Maskinmesterskole - 110 - - - 110
MARTEC 15 42 - - - 57
Aalborg Tekniske Skole, Aalborg Maskinmesterskole - 85 - - - 85
Landbohøjskolen - - 1.079 1.770 391 3.240
Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole - - 1.079 1.770 391 3.240
Navigationsskoler 142 15 - - - 157
Marstal Navigationsskole 34 10 - - - 44
Nautisk Institut 108 5 - - - 113
Sygeplejeskoler - 9.361 - - - 9.361
HS Sygeplejerskeuddannelsen - 1.539 - - - 1.539
Sygeplejeuddannelsen, Diakonissestiftelsen - 213 - - - 213
Kbhs Amt, Sygepleje- og Radiografskolen - 879 - - - 879
Frederiksborg Amts Sygeplejeskole - 450 - - - 450
Roskilde Amts Sygeplejeskole - 249 - - - 249
Vestsjællands Amts Sygeplejeskole, Slagelse - 429 - - - 429
Sygeplejeskolen i Storstrøms Amt afd. Nykøbing F. - 190 - - - 190
Sygeplejeskolen i Storstrøms Amt - 247 - - - 247
Fyns Amts Sygehusvæsen, Sygeplejeskolen i Odense - 570 - - - 570
Fyns Amt Sygeplejeskolen - 224 - - - 224
Den Sønderjyske Sygeplejeskole - 326 - - - 326
Ribe Amts Sygeplejeskole - 360 - - - 360
Sygeplejeskolen i Vejle Amt - 593 - - - 593
Sygeplejeskolen i Holstebro - 372 - - - 372
Sygeplejeskolen i Randers - 202 - - - 202
Sygeplejeskolen i Silkeborg - 239 - - - 239
Sygeplejeskolen i Århus - 765 - - - 765
Thisted sygeplejeskole - 156 - - - 156
Sygeplejeskolen - 402 - - - 402
Vendsyssel Sygeplejeskole - 378 - - - 378
Sygepleje- og radiografskolen i Aalborg - 578 - - - 578
Sygeplejerskehøjskoler - 411 - - - 411
Danmarks Sygeplejerskehøjskole Aarhus U./Kbh. - 211 - - - 211
Danmarks Sygeplejerskehøjskole Århus - 200 - - - 200
Jordmoderskoler - 293 - * - 293
Jordemoderskolen i København - 174 - * - 174
Jordemoderskolen i Aalborg - 119 - - - 119
Terapeutskoler - 3.794 - - - 3.794
Fysioterapeutskolen i København - 479 - - - 479
Ergoterapeutskolen i København - 381 - - - 381
Skodsborg Fysioterapi Skole - 119 - - - 119
Ergoterapeut og Fysioterapeutskolen i Næstved - 392 - - - 392
Ergoterapeut-og Fysioterapeutskolen i Odense - 553 - - - 553
Ergoterapeutudd. og Fysioterapeutudd. i Esbjerg - 409 - - - 409
Ergoterapeut og Fysioterapeutskolen i Holstebro - 438 - - - 438
Ergoterapeut og Fysioterapeutskolen i Århus - 571 - - - 571
Ergoterapeut- og Fysioterapeutskolen i Aalborg - 452 - - - 452
Radiografskoler - 71 - - - 71
Fyns Amt Radiografskolen - 71 - - - 71
Officersskoler - 586 - - - 586
Søværnets Officersskole - 102 - - - 102
Hærens Officersskole - 328 - - - 328
Flyvevåbnets Officersskole - 156 - - - 156
Bestanden af studerende i alt 19.746 79.341 47.821 55.875 4.238 207.021

1) 2002 er p.t. det seneste indberetningsår. Der kan forekomme manglende eller forkerte indberetninger fra institutionerne. Indtil der bliver rettet op på disse mangler og fejl, bør 2002-tallene derfor betragtes som foreløbige.

2) Kandidatuddannelserne indeholder både udelte kandidatforløb og kandidatoverbygningsuddannelser.

3) I 2002 er tallene for ph.d. behæftede med fejl. Der kan henvises til Ministeriet for videnskab, teknologi og udvikling.

4) På de tekniske skoler bliver eleven talt i bestanden på den seneste tekniske skole, modsat på handelsskolerne hvor eleverne bliver talt på den handelsskole hvor de påbegyndte.

* Antallet af studerende i bestanden er mindre end 3 personer.

- Nul.

6.10 Det videregående uddannelsesområde og ledighed på arbejdsmarkedet

I dette afsnit opgøres ledigheden for den del af arbejdsstyrken, der har fuldført en uddannelse på det videregående uddannelsesområde (DVU) som den højeste fuldførte uddannelse. Generelt gælder at jo højere uddannelse, jo lavere ledighed, men der findes undtagelser fra reglen. Personer med en uafsluttet erhvervsrettet uddannelse eller en uafsluttet erhvervsfaglig uddannelse m.v. har generelt betydelig højere ledighed end personer med en erhvervsrettet uddannelse.

I tabel 6.10.1 opgøres ledigheden for personer med en videregående uddannelse (16-66-årige) som højeste fuldførte uddannelse i perioden 1993 til 2002, fordelt på køn.

For de videregående uddannelser ses den laveste ledighed i 2001. Fra 2001 til 2002 steg ledigheden svagt. I 2002 havde personer med en fuldført mellemlang videregående uddannelse områdets laveste ledighed (2,4%), efterfulgt af personer med en lang videregående uddannelse (3,2%). Områdets højeste ledighed ses for de bacheloruddannede (4,6%).

Fra 1994 og frem til 2001 faldt ledigheden for alle uddannelsesområderne; mest markant var faldet for bachelorerne, hvor ledigheden i ovennævnte periode faldt fra 10,5% til 4,0%.

I figur 6.10.1 opgøres ledigheden fra 1993 til 2002, fordelt på køn. MVU var det eneste område, hvor kvindernes ledighed var lavere end mændenes. De mellemlange videregående uddannelser er uddannelser som fx folkeskolelærere og pædagoger, som andelen af kvinder traditionelt er høj.

Mest markant var forskellen i kønnenes ledighed for personer med en lang videregående uddannelse; hvor kvindernes ledighed fx lå 1,6 procentpoint over mændenes.

At kvinderne på dette område havde en højere ledighed kan bl.a. forklares i, at de ofte har uddannelser som fx sproglige og humanistiske uddannelser, hvor ledigheden oftest er højere.

Tabel 6.10.1 Ledighed på det videregående uddannelsesområde som højeste fuldførte niveau opgjort på køn (16-66-årige), opgjort fra 1993 til 2002.

  1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Alle                    
Kort videregående uddannelse 8,9 9,0 7,8 6,7 6,2 5,0 4,1 4,0 3,8 4,2
Mellemlang videregående uddannelse 5,0 4,7 3,9 3,4 3,3 2,9 2,5 2,5 2,4 2,4
Bacheloruddannelse 10,5 10,6 8,5 7,3 6,7 5,4 4,4 4,2 4,0 4,6
Lang videregående uddannelse 6,3 6,3 5,6 4,8 4,5 4,0 3,3 3,2 3,0 3,2
Mænd                    
Kort videregående uddannelse 8,2 8,6 7,0 5,9 5,3 4,1 3,5 3,4 3,2 3,6
Mellemlang videregående uddannelse 5,5 5,7 4,8 4,0 3,8 3,1 2,7 2,7 2,6 2,7
Bacheloruddannelse 8,5 9,1 7,7 6,1 5,3 4,2 3,4 3,3 3,2 3,9
Lang videregående uddannelse 5,4 5,5 4,9 4,0 3,8 3,2 2,6 2,5 2,4 2,6
Kvinder                    
Kort videregående uddannelse 9,5 9,5 8,5 7,4 7,2 6,1 4,8 4,6 4,4 4,9
Mellemlang videregående uddannelse 4,6 4,0 3,3 3,0 2,9 2,7 2,4 2,4 2,4 2,3
Bacheloruddannelse 12,8 12,2 9,4 8,3 8,0 6,6 5,4 5,0 4,6 5,3
Lang videregående uddannelse 8,5 8,0 7,1 6,3 6,1 5,5 4,4 4,3 4,0 4,2

Note: Registrerede ledighedsberørte i året jf. Danmarks Statistiks CRAM- og RAS-oplysninger.

Kilde: Danmarks Statistik, specialkørsel foretaget for Statistik & Analyse UNI•C.

Figur 6.10.1 Ledigheden på det videregående uddannelsesområde, fordelt på mænd og kvinder (16-66-årige), opgjort fra 1993 til 2002.

Figur 6.10.1 Ledigheden på det videregående uddannelsesområde, fordelt på mænd og kvinder (16-66-årige), opgjort fra 1993 til 2002.

Se noter og kilde under tabel 6.10.1.

 

groslash;n streg Denne side indgår i publikationen "Uddannelse på kryds og tværs - 2004" som kapitel 6 af 9
© Undervisningsministeriet 2004

Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Til sidens top