Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Krone
Undervisningsministeriets logo

5. Det erhvervsfaglige uddannelsesområde







Erhvervsuddannelserne (EUD) udgør hovedparten af det erhvervsfaglige uddannelsesområde, men også social- og sundhedsuddannelserne, pædagogisk grunduddannelse (pgu) samt øvrige uddannelser inden for landbrug, skovbrug og søfart indgår også i uddannelsesområdet. Uddannelserne skal give unge mennesker solide faglige, personlige og almene kvalifikationer, der formelt og reelt anerkendes og efterspørges på arbejdsmarkedet. De forbereder direkte til job inden for bestemte brancher. De erhvervsfaglige hovedforløbsuddannelser giver formel erhvervskompetence. Uddannelserne skal også forberede de unge til videre uddannelse. Det eneste krav for at blive optaget på en erhvervsfaglig uddannelse er normalt, at ansøgeren har opfyldt undervisningspligten.

Man skal være meget opmærksom på, at statistikken på dette område bærer præg af de reformer og omlægninger, som området har gennemgået i perioden 1993 til 2002. Også reformen i 1991, hvor det "gamle" efg/lærlinge-system blev afløst af vekseluddannelsessystemet, påvirker statistikkerne.

Pr. 1. januar 2001 trådte en ny lov om erhvervsuddannelserne i kraft, hvor 1. og 2. skoleperiode blev afløst at et grundforløb. EUD har nu 7 indgange til grundforløbet, som fører til hovedforløb af en erhvervsuddannelse. Eleverne skal udarbejde en personlig uddannelsesplan, og der kan tages individuelle uddannelsesforløb. EUD består af 95 forskellige uddannelser inden for det merkantile og det tekniske område med i alt over 200 specialer. Allerede i efteråret 1999 startede en forsøgsperiode med den nye reform, hvor næsten alle unge startede på det nye grundforløb.

I forlængelse af en flerårsaftale for bl.a. erhvervsuddannelserne (2003-2006) er EUD-loven ændret pr. 1. januar 2004 under overskriften "forenkling og mere fleksibilitet". Overordnet består ændringerne i at forny vekseluddannelsesprincippet med nye løsninger i stedet for skolepraktik - bl.a. ved at udvikle mere fleksible uddannelsesforløb af forskellig længde og dybde som supplement til de eksisterende erhvervsuddannelser. Målet er også, at skabe bedre balance mellem udbud og efterspørgsel af praktikpladser. Dette skal ske gennem omstilling af uddannelser med længerevarende dårlige beskæftigelsesperspektiver, ændrede incitamenter og fjernelse af barrierer, som tilsammen skal medvirke til at reducere tilgangen til skolepraktik til 1.200 elever årligt fra og med 2005.

Erhvervsuddannelserne har løbende optag og indledes nu af et grundforløb – typisk på 20 uger, det kan dog variere fra 10 til 60 uger afhængigt af erhvervsuddannelse og elevforudsætninger. Eleven kan herefter fortsætte i et hovedforløb på typisk 3-3½ år. En erhvervsuddannelse er af en varighed på 2-5 år. Det mest normale er dog 3½-4 år. Voksne over 25 år med erhvervserfaring fra den pågældende branche har mulighed for at gennemføre uddannelsen på kortere tid (VEUD). Hvis kravet om 2 års relevant erhvervserfaring er opfyldt, kan det desuden ske i form af en Grundlæggende Voksenuddannelse (GVU). Relevante erhvervsuddannelser giver på linje med de gymnasiale uddannelser adgang til en række videregående uddannelser: de korte videregående uddannelser og visse mellemlange videregående uddannelser.

En erhvervsuddannelse påbegyndes enten på skole (det typiske) eller i praktik, bl.a. afhængigt af om den unge har fundet en praktikplads eller ej. Der er fri adgang til grundforløbet på EUD.

Frem til den nye reform kunne den unge begynde på skole enten via den frivillige 1. skoleperiode (frivillig fra 1996) eller direkte på uddannelsen fra 2. skoleperiode. I alt bruges ca. 30-50% af tiden på skole og 50-70% i virksomheden eller, i mangel af praktikplads, for en del af erhvervsuddannelserne og eleverne i skolepraktik arrangeret af erhvervsskolen.

Handels- og kontoruddannelserne retter sig mod kontorjob, fx forskellige typer af it- eller regnskabsorienterede job, og mod job inden for fx detail- eller engroshandel i forretninger og virksomheder. Tekniske erhvervsuddannelser retter sig mod håndværks-, transport-, service og informationsteknologiske job som fx smed, bager, tømrer, frisør, fotograf, elektronikmekaniker og transportarbejder samt eksempelvis datamekaniker og mediegrafiker.

De grundlæggende social- og sundhedsuddannelser (SOSU) er ligesom EUD vekseluddannelser med en blanding af praktik og undervisning på skole.

Indtil udgangen af 2001 var uddannelsen til social- og sundhedshjælper 1-årig og dannede grundlag for overbygningsuddannelsen til social- og sundhedsassistent, der tog 1 år og 6 måneder. Disse to uddannelser erstattede tidligere uddannelser til hjemmehjælper, sygehjælper, plejer, plejehjemsassistent og beskæftigelsesvejleder.

Under SOSU hører også den pædagogiske grunduddannelse (PGU), der varede 1 år og 6 måneder. PGU kvalificerer til det pædagogiske og omsorgsrettede arbejde med børn, unge og voksne.

1. januar 2002 trådte en reform af SOSU i kraft, som tager flere grundtræk fra den nye EUD-reform. Uddannelserne indledes nu med et skole- og praktikbaseret grundforløb (20 - 40 uger). Uddannelsen til social- og sundhedshjælper varer nu 1 år og 2 måneder - heraf foregår mindst 24 uger på skole. Uddannelsen til social- og sundhedsassistent varer 1 år og 8 måneder med mindst 32 ugers skoleundervisning, medens PGU varer 1 år og 7½ måned, hvoraf mindst 50 uger finder sted på skole.

Optagelse til de enkelte grundforløb og til de efterfølgende uddannelser sker efter ansøgning til en udbydende skole. Uddannelserne efter grundforløbet gennemføres på grundlag af en ansættelsesaftale mellem eleven og kommune eller privat arbejdsgiver. Skolen formidler ansættelsesaftalen og foranlediger i tilknytning til optagelsen, at ansættelseskontrakten underskrives af parterne.

Der findes også en række erhvervsfaglige landbrugs-, skovbrugs-, husholdnings- og søfartsuddannelser ved siden af erhvervs- og SOSU-uddannelserne. Maritime uddannelser er fx skibsassistent, kyst- og fiskerskipper m.v. Landbrugsuddannelserne er uddannelser, som kan afsluttes med "det grønne bevis" for landmænd.

Det erhvervsfaglige uddannelsesområde opdeles her i to hovedgrupper: erhvervsfaglige grundforløb og erhvervsfaglige hovedforløb.

De erhvervsfaglige grundforløb indeholder også tidligere skole-forløb, indgangsforløb/grundforløb til de erhvervsfaglige hovedforløb m.v., for merkantile og tekniske fag.

De erhvervsfaglige hovedforløb indeholder hovedsageligt erhvervskompetencegivende uddannelser, fx handels- og kontoruddannelser, bygge og anlægsuddannelser samt industriuddannelser. Herudover er social- og sundhedsuddannelserne (SOSU), pædagogisk grunduddannelse (pgu fra 1997) også indplaceret i hovedgruppen. Endelig indgår øvrige erhvervsfaglige uddannelser og videreuddannelsen for landmænd.

5.1 Bestand, tilgang og afgang af elever – nu

I dette afsnit præsenteres de historiske elevbevægelser for det erhvervsfaglige uddannelsesområde. Tallene viser, hvor mange elever der modtager eller har modtaget undervisning på området fra 1993 til 2002. Bestanden opgøres pr. 1/10 i året. De øvrige elevbevægelser måles over en periode fra 1/10 året før til 30/9 i året. Da de erhvervsfaglige uddannelser har gennemgået reformer, og der er sket justeringer i perioden, skal man holde sig for øje, at de statistiske tidsserier naturligvis kan være præget heraf.

Tabellerne med elevbevægelser sammentælles i to forskellige totaler. Den ene sammentælling er summen af alle de bevægelser, der forekommer: både ind og ud af gruppen og internt mellem uddannelserne i grupperne. Den anden sammentælling indeholder kun de bevægelser, der sker til og fra de enkelte grupper som helhed. Fx vil overgange fra grundforløb merkantile uddannelser til grundforløb teknologi og kommunikation tælles med i den første sammentælling, men ikke i den anden. Bestandstallene derimod indeholder kun én sammentælling.

Bestanden af elever på de erhvervsfaglige uddannelser fra 1993 til 2002 opgøres i tabel 5.1.1 og i figur 5.1.1. Pr. 1/10 2002 var der ca. 116.100 elever i et uddannelsesforløb på det erhvervsfaglige uddannelsesområde Fra 1995 til 2000 steg antallet af elever konstant fra 98.212 elever til 124.169 elever (en stigning på 26,4%). I resten af perioden faldt bestanden og i 2002 var der i alt 116.131 elever indskrevet på en erhvervsfaglig uddannelse.

Den samlede udviklingstendens i antallet af elever dækker dog over variationer inden for de to hovedområder.

I 2002 var 32,6% af eleverne på det erhvervsfaglige uddannelsesområde i gang med et grundforløb. I 1993 var tallet 22,2%. Bestanden af elever på det erhvervsfaglige grundforløb varierede. At bestanden for grundforløb var lav fra 1993 til 1995 faldt kan bl.a. forklares med, at der i 1995 blev direkte adgang fra grundskolens 9. eller 10. klassetrin til den 3-årige højere handelseksamen og den 3-årige højere tekniske eksamen (uden om skole-/ grundforløb), og at Danmarks Statistik kunstigt har forlænget den 3-årig hhx ved at tillægge de erhvervsfaglige skole-/grundforløb. Se evt. beskrivelse i afsnit 4 hvor de gymnasiale uddannelser behandles, eller noter til tabellerne i dette afsnit.

Af de i alt 37.818 elever der gik på et erhvervsfagligt grundforløb, læste 37,3% på et merkantilt grundforløb.

I 2002 udgjorde eleverne på de erhvervsfaglige hovedforløb 67,4% af områdets samlede antal elever (78.313 elever). Den samlede bestand for hovedforløb i alt fordelte sig således: Handels- og kontoruddannelser 23,6%, de tekniske uddannelser 59,3%, social- og sundhedsuddannelserne 13,7%, pgu 2,3% samt øvrige erhvervsfaglige uddannelser og erhvervsfaglige videreuddannelser 1,1%.

Både handels- og kontorområdet har haft et faldende elevtal fra 1993 til 2002; faldet udgjorde hhv. 28,2% og 27,8%. I 2002 var handels- og kontorområdet dog fortsat det største uddannelsesområde med sine 18.509 elever efterfulgt af de tekniske bygge- og anlægsfag med 11.878 elever. For bygge- og anlægsfagene ses et stigende antal elever fra 1993 til 2002 (stigning på 62,6%).

For håndværks- og teknikeruddannelserne og for levnedsmiddel- og jordbrugsuddannelserne ses et fald i elevbestanden, hvorimod teknologi- og kommunikationsuddannelserne, serviceuddannelserne og mekanik-, transport- og logistikuddannelserne havde et stigende antal elever i perioden, fx blev bestanden for serviceuddannelserne mere end fordoblet fra 1993 til 2002.

I tabel 5.1.2 opgøres elevtilgangen til det erhvervsfaglige uddannelsesområde fra 1993 til 2002. I 2002 var den samlede nettotilgang til de erhvervsfaglige grundforløb 39.428 elever, og de erhvervsfaglige hovedforløbsuddannelser havde en nytilgang på 40.111 elever.

I 2002 udgjorde summen af elevtilgange til de erhvervsfaglige tekniske grundforløb 33.030. Størst var tilgangen til teknologi og kommunikation grundforløb med 7.947 elever, efterfulgt af tilgangen til fra jord til bord og bygge og anlæg med en tilgang på hhv. 6.832 elever og 6.471 elever.

For hovedforløbsuddannelser ses at summen af tilgange i 2002 udgjorde 41.106 elever. Tilgangen til hovedforløbsuddannelserne toppede i 1996 med 48.341 elever; herefter ses et konstant fald i søgningen.

Også søgningen til handels- og kontoruddannelserne udviste et fald fra 1993 til 2002 med hhv. 33,8% og 36,2%, mens fx bygge og anlæg og teknologi- og kommunikation havde en øget uddan-nelsestilgang.

I 2002 var det social- og sundhedshjælpere, der havde den største samlede tilgang i gruppen (6.507 elever) efterfulgt af kontorfagene med en tilgang på 4.946 elever. Tilgangen til social- og sundhedshjælpere steg tillige med 20,9% fra 1993 til 2002.

I 2002 udgjorde tilgangen til den relativt nye pædagogiske grunduddannelse 1.239 elever.

I tabel 5.1.3 præsenteres det antal af elever, der fuldførte en uddannelse under det erhvervsfaglige uddannelsesområde fra 1993 til 2002. For disse nøgletal skal man holde sig for øje, at der har været visse registreringsmæssige problemer for fuldførte og afbrudte forløb i perioden fra 1994 til 1997, se evt. noter under tabel 5.1.1.

Af antallet af nettofuldførelser i 2002 ses at de erhvervsfaglige grundforløb havde 28.741 fuldførelser; i 1993 var tallet 33.032 elever. For de erhvervsfaglige hovedforløb var nettofuldførelsen hhv. 35.750 fuldførte og 34.376 fuldførte.

I 2002 udgjorde summen af fuldførelser fra de erhvervsfaglige grundforløb 30.228; heraf fuldførte fx 8.532 en merkantil grundforløbsuddannelse og 4.927 fuldførte et teknologi- og kommunikationsgrundforløb.

For summen af fuldførelser fra de erhvervsfaglige hovedforløb i 2002 ses at der i alt fuldførte 36.501 elever; i 1993 var næsten samme antal, der fuldførte. I 2002 fuldførte flest fra hovedforløbet kontorfag (5.269 fuldførte) efterfulgt af social- og sundhedshjælpere med 5.075 fuldførte forløb.

Et mindre elevområde var jordbrug hovedforløb; herfra fuldførte kun 678 elever i 2002.

I tabel 5.1.4 beregnes antallet af elever, der afbrød en erhvervsfaglig uddannelse fra 1993 til 2002. Det kan være vanskeligt at konkludere, om et evt. stigende antal afbrud også medfører, at fx fuldførelsesprocenten falder. Derfor bør disse oplysninger suppleres med resultaterne i afsnittet "Frekvenser og tider". Se evt. tillige noter der vedrører antallet af afbrud for området.

Af tabellen fremgår det, at antallet af afbrud varierede. I 2002 lå nettoafbruddet for de erhvervsfaglige grundforløb på 12.350, og for hovedforløb lå nettoafbruddet på 8.052.

For de erhvervsfaglige grundforløb i 2002 ses at flest afbrød grundforløbet teknologi og kommunikation (3.662 afbrud), efterfulgt af fra jord til bord med 2.335 afbrud.

For de erhvervsfaglige hovedforløb var antallet af afbrud højest for social- og sundhedshjælperne (1.296 afbrud i 2002), efterfulgt af levnedsmiddeluddannelserne med 1.172 afbrud.

Tabel 5.1.1 Bestanden af elever på de erhvervsfaglige uddannelser fra 1993 til 2002, opgjort pr. 1/10 i året.

1) 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Handel og kontor, 1. & 2. skoleper. 2) 13.543 12.221 11.751 11.597 15.970 15.566 - - - -
Grundforløb, merkantile - - - - - - 16.236 14.976 14.432 14.120
Teknik, 2. skoleperiode 2) 8.439 7.464 10.418 11.914 12.917 16.178 - - - -
Grundforløb, teknologi og komm. 3) - - - - - - 4.527 6.828 6.853 6.211
Grundforløb, bygge og anlæg 3) - - - - - - 3.832 4.925 4.825 4.531
Grundforløb, håndværk og teknik 3) - - - - - - 1.959 1.915 2.129 2.017
Grundforløb, fra jord til bord 3) - - - - - - 3.805 5.164 5.289 4.974
Grundforløb, mekanik, transp. &
logistik 3)
- - - - - - 2.327 3.145 3.044 2.996
Grundforløb, service 3) - - - - - - 1.809 2.840 2.909 2.969
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 3) 21.982 19.685 22.169 23.511 28.887 31.744 34.495 39.793 39.481 37.818
Hovedforløb, handel 11.705 11.878 12.428 12.764 11.023 9.414 10.461 9.756 8.865 8.405
Hovedforløb, kontor 13.991 13.822 14.685 14.275 12.776 12.210 12.329 12.080 11.085 10.104
Hovedforløb, håndværk og teknik 8.862 8.344 8.157 7.933 7.583 7.027 7.222 6.300 5.616 5.219
Hovedforløb, bygge og anlæg 7.306 8.020 8.698 9.780 10.836 11.142 11.934 11.980 12.064 11.878
Hovedforløb, teknologi og komm. 9.052 8.464 8.390 8.499 9.031 9.456 9.943 9.971 10.701 10.614
Hovedforløb, service 1.994 2.278 2.540 2.990 3.400 3.496 3.749 3.906 4.028 4.173
Hovedforløb, mekanik, transport &
logistik
5.704 6.062 6.477 6.976 7.130 6.801 7.547 7.035 6.773 6.451
Hovedforløb, levnedsmidler 7.050 7.964 7.924 7.776 7.669 7.323 7.396 6.872 6.737 6.256
Hovedforløb, jordbrug 1.939 2.124 2.182 2.238 2.259 2.220 2.249 2.041 1.928 1.829
Pædagogisk grundudd. (pgu) m.v. - - - - 564 1.588 1.728 1.761 1.925 1.820
Social- og sundhedshjælper 5.187 5.265 6.296 7.039 7.631 7.469 6.701 6.327 6.057 6.193
Social- og sundhedsassistent 2.675 2.917 3.816 4.653 5.213 5.535 5.343 5.498 5.400 4.542
Erhvervsfaglig videreuddannelse 768 256 406 436 583 605 311 339 322 287
Erhvervsfaglige uddannelser, øvrige 1.002 1.133 1.110 1.342 1.116 885 877 510 503 542
Erhvervsfaglige hovedforløb 77.235 78.527 83.109 86.701 86.814 85.171 87.790 84.376 82.004 78.313
Erhvervsfaglige uddannelser i alt 99.217 98.212 105.278 110.212 115.701 116.915 122.285 124.169 121.485 116.131

1) 2002 er p.t. det seneste indberetningsår. Der kan forekomme manglende eller forkerte indberetninger fra institutionerne. Indtil der bliver rettet op på disse mangler og fejl, bør 2002-tallene derfor betragtes som foreløbige.

2) Fra 1994 til 1997 var der problemer med registreringen af fuldførte og afbrudte forløb. En hel del af de afbrudte forløb blev fejlagtigt registreret som fuldførte forløb. Fra midten af 1996 blev indgangsforløbet hg til merkantil-EUD ændret, således at eleverne kunne forlænge det 1-årige indgangsforløb til et 2-årigt forløb efterfulgt af praktik med kortere skoleophold end tidligere. Pr. 1. januar 2001 trådte den ny EUD-reform i kraft, hvor 1. og 2. skoleperiode blev afløst af et grundforløb med 7 indgange, men allerede fra 1999 blev der kørt forsøg med denne struktur. Grundforløbets gennemførelsestid kan variere fra 20-60 uger. Med reformens indførelse starter de elever, der før startede på HI og TI, direkte på grundforløbet; derfor stiger tilgangen hertil. Den tilgang der oprindeligt var til uddannelserne er desuden for lav, da Danmarks Statistik frem til 1995 kunstigt har forlænget hhx ved af lægge efg-basis og skoleforløb til som et indledede år af denne uddannelse.

3) De seneste år er antallet af afbrud fra grundforløb for højt, det skyldes, at de som har fuldført et grundforløb og siden genstartet det samme grundforløb på samme skole, vil få registreret et afbrud fra deres første forløb.

Figur 5.1.1 Bestanden af elever udvalgte erhvervsfaglige hovedforløbsuddannelser fra 1993 til 2002, opgjort pr. 1/10 i året.

Figur 5.1.1 Bestanden af elever udvalgte erhvervsfaglige hovedforløbsuddannelser fra 1993 til 2002, opgjort pr. 1/10 i året

Anm. Se noter under tabel 5.1.1.

Tabel 5.1.2 Tilgang af elever til de erhvervsfaglige uddannelser fra 1993 til 2002, opgjort fra 1/10 året før til 30/9 i året.

1) 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Handel og kontor, 1. & 2. skoleperiode 2) 12.765 12.163 11.759 11.339 11.514 11.344 - - - -
Grundforløb, merkantile - - - - - - 10.835 10.577 10.112 10.391
Teknik, 2. skoleperiode 2) 24.484 22.941 24.575 25.766 23.874 25.369 - - - -
Grundforløb, teknologi og kommunikation 3) - - - - - - 6.575 8.952 8.382 7.947
Grundforløb, bygge og anlæg 3) - - - - - - 6.171 7.037 6.597 6.471
Grundforløb, håndværk og teknik 3) - - - - - - 3.363 3.004 3.077 2.964
Grundforløb, fra jord til bord 3) - - - - - - 6.832 7.674 6.750 6.832
Grundforløb, mekanik, transp. & logistik 3) - - - - - - 4.028 4.911 4.089 4.376
Grundforløb, service 3) - - - - - - 2.655 4.343 4.144 4.440
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 3) a) 37.249 35.104 36.334 37.105 35.388 36.713 40.459 46.498 43.151 43.421
Hovedforløb, handel 6.536 6.608 6.727 6.662 5.013 5.304 4.536 4.879 4.425 4.326
Hovedforløb, kontor 7.750 7.546 8.460 7.907 6.261 6.628 6.165 6.626 5.695 4.946
Hovedforløb, håndværk og teknik 3.343 3.139 2.731 2.703 2.656 2.149 2.120 1.880 1.823 1.856
Hovedforløb, bygge og anlæg 3.003 2.992 3.337 3.822 4.120 4.084 4.924 4.455 5.048 4.602
Hovedforløb, teknologi og kommunikation 3.219 2.984 2.965 3.102 3.454 3.387 3.746 3.599 4.326 3.983
Hovedforløb, service 898 1.045 1.149 1.342 1.522 1.248 1.582 1.717 1.787 1.791
Hovedforløb, mekanik, transport & logistik 2.471 2.723 2.473 2.890 2.871 2.469 2.778 2.416 2.498 2.217
Hovedforløb, levnedsmidler 3.492 3.822 3.441 3.140 3.376 3.037 3.226 2.884 3.146 2.898
Hovedforløb, jordbrug 847 904 861 949 924 894 1.017 728 840 823
Pædagogisk grunduddannelse (pgu) m.v. - - - - 567 1.380 1.515 1.434 1.578 1.239
Social- og sundhedshjælper 5.381 5.358 6.581 7.734 8.288 7.939 7.305 6.955 6.443 6.507
Social- og sundhedsassistent 1.946 2.235 3.102 3.794 4.043 4.209 4.200 4.329 4.089 3.164
Erhvervsfaglig videreuddannelse 826 282 409 414 583 604 311 335 325 287
Erhvervsfaglige uddannelser, øvrige 4.164 4.164 4.222 3.882 3.399 3.010 3.080 2.494 2.250 2.467
Erhvervsfaglige hovedforløb a) 43.876 43.802 46.458 48.341 47.077 46.342 46.505 44.731 44.273 41.106
                     
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 3) b) 36.471 34.397 35.675 36.404 34.843 36.054 39.091 43.663 39.582 39.428
Erhvervsfaglige hovedforløb b) 42.094 42.599 45.211 47.042 45.744 45.084 45.245 43.483 42.987 40.111

Se noter under tabel 5.1.1.

a) Summen af alle tilgange.

b) Kun nytilgang til det erhvervsfaglige uddannelsesområde.

Tabel 5.1.3 Antallet af elever, der fuldførte de erhvervsfaglige uddannelser fra 1993 til 2002, opgjort fra 1/10 året før til 30/9 i året.

1) 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Handel og kontor, 1. & 2. skoleperiode 2) 11.731 11.611 10.431 9.905 5.242 9.635 - - - -
Grundforløb, merkantile - - - - - - 8.315 9.864 8.685 8.532
Teknik, 2. skoleperiode 2) 21.833 21.554 20.981 23.191 21.969 20.116 - - - -
Grundforløb, teknologi og kommunikation 3) - - - - - - 4.350 4.343 5.170 4.927
Grundforløb, bygge og anlæg 3) - - - - - - 5.475 4.724 5.144 4.915
Grundforløb, håndværk og teknik 3) - - - - - - 2.694 2.234 1.961 2.133
Grundforløb, fra jord til bord 3) - - - - - - 5.198 4.336 4.395 4.812
Grundforløb, mekanik, transport & logistik 3) - - - - - - 3.245 2.557 2.543 2.570
Grundforløb, service 3) - - - - - - 1.632 2.041 2.338 2.339
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 3) a) 33.564 33.165 31.412 33.096 27.211 29.751 30.909 30.099 30.236 30.228
Hovedforløb, handel 5.566 5.619 5.456 5.712 6.032 6.292 2.762 4.880 4.489 3.983
Hovedforløb, kontor 7.233 6.739 6.493 5.980 6.009 6.602 5.491 6.233 5.997 5.269
Hovedforløb, håndværk og teknik 3.207 3.121 2.601 2.611 2.726 2.428 1.522 2.437 2.137 1.871
Hovedforløb, bygge og anlæg 2.046 1.935 2.320 2.423 2.687 3.214 3.461 3.714 4.044 3.804
Hovedforløb, teknologi og kommunikation 2.499 3.100 2.707 2.670 2.559 2.543 2.775 3.088 2.961 3.352
Hovedforløb, service 671 604 671 691 674 949 1.083 1.255 1.316 1.268
Hovedforløb, mekanik, transp. & logistik 1.912 1.830 1.741 2.106 2.276 2.320 1.487 2.384 2.210 1.979
Hovedforløb, levnedsmidler 2.579 2.236 3.048 2.894 2.946 2.727 2.288 2.632 2.353 2.207
Hovedforløb, jordbrug 493 504 637 734 748 743 741 669 719 678
Pædagogisk grunduddannelse (pgu) m.v. - - - - - 266 1.231 1.196 1.239 1.107
Social- og sundhedshjælper 4.580 4.565 4.714 5.999 6.596 6.943 6.829 5.959 5.473 5.075
Social- og sundhedsassistent 358 1.555 1.644 2.234 2.840 3.160 3.532 3.432 3.374 3.302
Erhvervsfaglig videreuddannelse 859 782 250 379 434 582 591 272 338 317
Erhvervsfaglige uddannelser, øvrige 4.003 3.918 4.011 3.551 3.508 3.181 2.908 2.627 2.155 2.289
Erhvervsfaglige hovedforløb a) 36.006 36.508 36.293 37.984 40.035 41.950 36.701 40.778 38.805 36.501
                     
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 3) b) 33.032 32.642 30.906 32.563 26.799 29.331 30.147 28.854 28.897 28.741
Erhvervsfaglige hovedforløb b) 34.376 35.478 35.190 36.861 38.931 40.846 35.652 39.724 37.762 35.750

Se noter under tabel 5.1.1.

a) Summen af alle fuldførte.

b) Kun fuldførte, der forlader det erhvervsfaglige uddannelsesområde.

Tabel 5.1.4 Antallet af elever, der afbrød de erhvervsfaglige uddannelser fra 1993 til 2002, opgjort fra 1/10 året før til 30/9 i året.

1) 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Handel og kontor, 1. & 2. skoleperiode 2) 2.029 1.874 1.798 1.588 1.899 2.113 - - - -
Grundforløb, merkantile - - - - - - 1.850 1.973 1.971 2.171
Teknik, 2. skoleperiode 2) 3.376 2.362 640 1.079 902 1.992 - - - -
Grundforløb, teknologi og kommunikation 3) - - - - - - 891 2.308 3.187 3.662
Grundforløb, bygge og anlæg 3) - - - - - - 906 1.220 1.553 1.850
Grundforløb, håndværk og teknik 3) - - - - - - 463 814 902 943
Grundforløb, fra jord til bord 3) - - - - - - 1.461 1.979 2.230 2.335
Grundforløb, mekanik, transp. & logistik 3) - - - - - - 868 1.536 1.647 1.854
Grundforløb, service 3) - - - - - - 360 1.271 1.737 2.041
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 3) a) 5.405 4.236 2.438 2.667 2.801 4.105 6.799 11.101 13.227 14.856
Hovedforløb, handel 807 816 721 614 722 621 727 704 827 803
Hovedforløb, kontor 743 976 1.104 2.337 1.751 592 555 642 693 658
Hovedforløb, håndværk og teknik 400 536 317 316 280 277 403 365 370 382
Hovedforløb, bygge og anlæg 323 343 339 317 377 564 671 695 920 984
Hovedforløb, teknologi og kommunikation 453 472 332 323 363 419 484 483 635 718
Hovedforløb, service 128 157 216 201 438 203 246 305 349 378
Hovedforløb, mekanik, transport & logistik 343 535 317 285 441 478 545 544 550 560
Hovedforløb, levnedsmidler 617 672 433 394 537 656 865 776 928 1.172
Hovedforløb, jordbrug 117 215 166 159 155 190 247 267 234 244
Pædagogisk grunduddannelse (pgu) m.v. - - - - 3 90 144 205 175 237
Social- og sundhedshjælper 744 715 836 992 1.100 1.158 1.244 1.370 1.240 1.296
Social- og sundhedsassistent 371 438 559 723 643 727 860 742 813 720
Erhvervsfaglig videreuddannelse 12 12 9 5 * - 14 35 4 5
Erhvervsfaglige uddannelser, øvrige 135 115 234 99 117 60 180 234 102 139
Erhvervsfaglige hovedforløb a) 5.193 6.002 5.583 6.765 6.927 6.035 7.185 7.367 7.840 8.296
                     
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 3) b) 5.159 4.052 2.285 2.499 2.668 3.866 6.193 9.511 10.997 12.350
Erhvervsfaglige hovedforløb b) 5.041 5.829 5.439 6.589 6.700 5.881 6.975 7.173 7.597 8.052

Se noter under tabel 5.1.1.

a) Summen af alle afbrud.

b) Kun afbrudte, der forlader det erhvervsfaglige uddannelsesområde.

5.2 Bestand, tilgang og afgang af elever i fremtiden

I dette afsnit ville vi normalt præsentere såkaldte fremskrevne elevtal for det erhvervsfaglige uddannelsesområde fra 2003 til 2012, men pga. modelomlægninger foreligger der pt. Ikke nye fremskrivningsresultater.

Nye resultater forventes offentliggjort ved offentliggørelse af et nyt register.

5.3 Særlige opgørelser for det erhvervsfaglige uddannelsesområde

I de efterfølgende tabeller præsenteres specielle opgørelser for det erhvervsfaglige uddannelsesområde.

I tabel 5.3.1 og figur 5.3.1 præsenteres kønsfordelingen for bestanden af elever på det erhvervsfaglige uddannelsesområde fra 1993 til 2002.

Det ses, at over halvdelen af bestanden i 2002 var mænd, her udgjorde mændene hhv. 55,6% af eleverne på grundforløb og 54,7% på hovedforløb.

Kvindernes andel af bestanden på de erhvervsfaglige grundforløb faldt stort set konstant - for at slutte på 44,4% i 2002. Forklaringen til dette fald skal bl.a. findes i faldet i tilgangen til de kvindedominerede merkantile fag.

Anderledes var tendensen for hovedforløb m.v.; her steg kvindernes andel af bestanden fra 42,7% i 1993 til 45,3% i 2002.

I tabel 5.3.2 opgøres kønnenes andel af elevbestanden for de erhvervsfaglige uddannelser. Selvom området havde flertal af mænd, var kønsfordelingen på undergrupper mere nuanceret. Enkelte grupper var markant præget af kvinder. Det gjorde sig fx gældende for de merkantile grundforløb, hvor 2/3 af eleverne var kvinder.

En meget markant repræsentation af kvinder ses på hovedforløbet service; her var 92,3% kvinder. For social- og sundhedshjælpere samt social- og sundhedsassistenter udgjorde kvinderne hhv. 94,7% og 95,5% af eleverne i 2002. Den pædagogiske grunduddannelse havde også et klart flertal af kvinder (85,7%).

Kvinderne var svagt repræsenteret ved hovedforløb mekanik, transport og logistik med 4,3 i 2002, men i 1993 var det dog kun 2,3% der var kvinder.

Der var også få kvinder på de tekniske hovedforløbsuddannelser. Fx udgjorde kvindernes andel på bygge- og anlægsuddannelser og på håndværks- og teknikeruddannelser kun hhv. 8,7% og 6,4% i 2002. Der var ikke tegn på særlige markante ændringer i dette mønster.

I tabel 5.3.3 opgøres den gennemsnitlige aldersfordeling for bestanden af elever på de erhvervsfaglige uddannelser fra 1993 til 2002. Der er store variationer i gennemsnitsalderen. Udviklingen i alderen giver en fornemmelse af, hvilken alder de, der var i gang med en erhvervsuddannelse, havde. En stigende eller faldende alder er ikke altid ensbetydende med, at tilgangsalderen er ændret. Fx kan følgende faktorer påvirke alderen: Nye uddannelser kommer til, uddannelser nedlægges, uddannelseslængden ændres, og adgangsvejene forandres.

I 2002 var gennemsnitsalderen for elever på de erhvervsfaglige merkantile og tekniske grundforløb hhv. 20,0 år og 20,3 år. På de erhvervsfaglige hovedforløb var gennemsnitsalderen naturligvis noget højere (25,1 år).

I 2002 lå alderen for elever på de erhvervsfaglige grundforløb i intervallet ca. 19 til ca. 22 år; de ældste elever ses på grundforløbene teknologi og kommunikation med 20,9 år.

For de erhvervsfaglige hovedforløb ses en større aldersspredning inden for de forskellige undergrupper. De yngste elever er at finde på hovedforløbet handel, hvor eleverne i gennemsnit var 22,3 år (i 2002). Også i den specielle gruppe af øvrige erhvervsfaglige uddannelser var eleverne unge; her lå alderen på kun 21,5 år.

De ældste elever findes på social- og sundhedshjælperuddannelsen, social- og sundhedsassistentuddannelsen og den pædagogiske grunduddannelse med hhv. 31,7 år, 35,8 år og 30,3 år (i 2002). For begge uddannelserne under SOSU ses et stigende aldersgennemsnit.

I tabel 5.3.4 beregnes de totale gennemsnitlige karakterer for udvalgte erhvervsfaglige uddannelser fra 1994 til 1998. da redaktionen lukket, fandtes der endnu ikke nyere tilgængelige tal.

For de tekniske uddannelser ses at der i perioden forekom en stigning i karaktergennemsnittet for elever med over 6 i gennemsnit, stigende fra 8,24 til 8,32. Det samlede karaktergennemsnit steg også i perioden, fra 8,07 til 8,22.

For de merkantile udannelser ses også en periodestigning i karaktergennemsnittet over 6, stigende fra 8,01 til 8,16. Det totale karaktergennemsnit udgjorde 7,93 i 1998. Fra 1996 til 1998 steg gennemsnittet fra 7,80 til 7,93.

I tabel 5.3.5 opgøres fordelingen af elevbestanden på de erhvervsfaglige uddannelser efter personer med dansk oprindelse, indvandrere og efterkommere, fra 1993 til 2002.

I 2002 var omkring 92% af eleverne af dansk oprindelse, og ca. 8,0% var således indvandrere eller efterkommere.

Andelen af indvandrere steg fra 2,3% i 1993 til 6,4% i 2002. Også andelen af efterkommere steg, her fra 0,7% af til 1,7%.

I tabel 5.3.6 opgøres praktikpladssituationen fra 2000 til 2003. I forhold til 2000 er antallet af elever med en praktikpladsaftale faldet med 14,6% til 26.476 aftaler. Nedgangen er sket jævnt på alle uddannelsesområder med undtagelse af området for landtransport og teknisk og hospitalstekniskassistent, som har haft en lille stigning i antallet af aftaler.

Antallet af praktikpladssøgende er til gengæld steget markant med 45,8% til tæt på 10.800 i 2003. Stigningen ligger først og fremmest på serviceområdet på teknisk EUD (ca. 83% i forhold til 2000) samt på jern- og metalområdet og bygge- og anlægsområdet (mellem ca. 58% og ca. 46% i forhold til 2000). Antallet af praktikpladssøgende på uddannelsesområderne på merkantil EUD er også steget, men i langt mindre grad end på teknisk EUD.

Antallet af elever i skolepraktik er steget med ca. 31% fra 2000 til 2003 til omkring 7.600 pladser i 2003. Tabel 5.3.1 Kønsfordeling af bestanden af elever på de erhvervsfaglige uddannelsesområder fra 1993 til 2002, opgjort pr. 1/10 i året.

Tabel 5.3.1

1) 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Mænd                    
Erhvervsfaglige grundforløb 50,9 51,6 53,5 55,0 51,9 54,3 53,4 55,6 55,3 55,6
Erhvervsfaglige hovedforløb 57,3 58,1 57,4 57,0 56,6 54,9 55,1 54,4 54,5 54,7
Kvinder                    
Erhvervsfaglige grundforløb 49,1 48,4 46,5 45,0 48,1 45,7 46,6 44,4 44,7 44,4
Erhvervsfaglige hovedforløb 42,7 41,9 42,6 43,0 43,4 45,1 44,9 45,6 45,5 45,3

1) 2002 er p.t. det seneste indberetningsår. Der kan forekomme manglende eller forkerte indberetninger fra institutionerne.

Figur 5.3.1 Kønsfordeling, opgjort i procent af elevbestanden på det erhvervsfaglige uddannelsesområde i alt opgjort pr. 1/10 2002.

Figur 5.3.1 Kønsfordeling, opgjort i procent af elevbestanden på det erhvervsfaglige uddannelsesområde i alt opgjort pr. 1/10 2002

Se note under tabel 5.3.1.

Tabel 5.3.2 Kønsfordeling af bestanden af elever på de erhvervsfaglige uddannelser fra 1993 til 2002, opgjort pr. 1/10 i året (mænd).

1) 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Mænd                    
Grundforløb                    
Handel og kontor, 1. & 2. skoleperiode 37,8 40,3 38,0 38,0 35,2 34,6 - - - -
Grundforløb, merkantile - - - - - - 34,0 34,1 32,4 33,4
Teknik, 2. skoleperiode 2) 72,0 70,0 70,9 71,6 72,5 73,2 - - - -
Grundforløb, teknologi og kommunikation - - - - - - 83,7 80,2 79,4 81,8
Grundforløb, bygge og anlæg - - - - - - 88,4 90,3 91,2 90,7
Grundforløb, håndværk og teknik - - - - - - 85,7 84,6 84,7 84,2
Grundforløb, fra jord til bord - - - - - - 45,4 45,0 45,7 48,3
Grundforløb, mekanik, transp. & logistik - - - - - - 94,8 95,0 95,4 93,4
Grundforløb, service 3) - - - - - - 7,2 5,9 5,7 7,1
Hovedforløb m.v.                    
Hovedforløb, handel 44,3 44,9 45,1 45,7 46,0 45,2 44,6 44,9 44,4 42,8
Hovedforløb, kontor 29,6 32,6 34,2 33,4 31,4 28,6 26,5 25,0 24,2 24,1
Hovedforløb, håndværk og teknik 93,5 94,2 94,5 94,7 94,7 94,0 94,5 94,2 93,8 93,6
Hovedforløb, bygge og anlæg 92,8 93,0 92,7 93,1 92,8 91,3 90,5 90,1 90,4 91,3
Hovedforløb, teknologi og kommunikation 81,3 86,0 87,1 87,3 86,7 86,6 87,1 87,4 86,3 85,8
Hovedforløb, service 13,4 14,0 12,8 12,9 11,1 10,4 9,4 8,8 8,5 7,7
Hovedforløb, mekanik, transp. & logistik 97,7 98,0 98,1 98,0 97,9 97,3 96,7 96,4 95,8 95,7
Hovedforløb, levnedsmidler 49,8 49,6 50,4 51,0 51,8 50,2 47,7 47,9 49,3 49,1
Hovedforløb, jordbrug 57,9 59,2 58,8 55,5 55,3 54,5 53,2 54,0 53,7 51,6
Pædagogisk grunduddannelse (pgu) m.v. - - - - 17,4 12,1 11,5 13,6 13,7 14,3
Social- og sundhedshjælper 5,5 6,0 6,7 6,2 5,5 5,2 4,5 4,2 4,7 5,3
Social- og sundhedsassistent 5,0 5,3 6,0 7,1 6,9 5,9 5,0 5,1 4,4 4,5
Erhvervsfaglig videreuddannelse 90,0 89,8 89,2 89,0 92,6 90,1 90,0 88,5 87,3 89,5
Erhvervsfaglige uddannelser, øvrige 92,7 90,5 89,9 86,7 89,4 85,4 84,2 83,5 80,7 79,5
Kvinder                    
Grundforløb                    
Handel og kontor, 1. & 2. skoleperiode 62,2 59,7 62,0 62,0 64,8 65,4 - - - -
Grundforløb, merkantile - - - - - - 66,0 65,9 67,6 66,6
Teknik, 2. skoleperiode 2) 28,0 30,0 29,1 28,4 27,5 26,8 - - - -
Grundforløb, teknologi og kommunikation - - - - - - 16,3 19,8 20,6 18,2
Grundforløb, bygge og anlæg - - - - - - 11,6 9,7 8,8 9,3
Grundforløb, håndværk og teknik - - - - - - 14,3 15,4 15,3 15,8
Grundforløb, fra jord til bord - - - - - - 54,6 55,0 54,3 51,7
Grundforløb, mekanik, transp. & logistik - - - - - - 5,2 5,0 4,6 6,6
Grundforløb, service 3) - - - - - - 92,8 94,1 94,3 92,9
Hovedforløb                    
Hovedforløb, handel 55,7 55,1 54,9 54,3 54,0 54,8 55,4 55,1 55,6 57,2
Hovedforløb, kontor 70,4 67,4 65,8 66,6 68,6 71,4 73,5 75,0 75,8 75,9
Hovedforløb, håndværk og teknik 6,5 5,8 5,5 5,3 5,3 6,0 5,5 5,8 6,2 6,4
Hovedforløb, bygge og anlæg 7,2 7,0 7,3 6,9 7,2 8,7 9,5 9,9 9,6 8,7
Hovedforløb, teknologi og kommunikation 18,7 14,0 12,9 12,7 13,3 13,4 12,9 12,6 13,7 14,2
Hovedforløb, service 86,6 86,0 87,2 87,1 88,9 89,6 90,6 91,2 91,5 92,3
Hovedforløb, mekanik, transp. & logistik 2,3 2,0 1,9 2,0 2,1 2,7 3,3 3,6 4,2 4,3
Hovedforløb, levnedsmidler 50,2 50,4 49,6 49,0 48,2 49,8 52,3 52,1 50,7 50,9
Hovedforløb, jordbrug 42,1 40,8 41,2 44,5 44,7 45,5 46,8 46,0 46,3 48,4
Pædagogisk grunduddannelse (pgu) m.v. - - - - 82,6 87,9 88,5 86,4 86,3 85,7
Social- og sundhedshjælper 94,5 94,0 93,3 93,8 94,5 94,8 95,5 95,8 95,3 94,7
Social- og sundhedsassistent 95,0 94,7 94,0 92,9 93,1 94,1 95,0 94,9 95,6 95,5
Erhvervsfaglig videreuddannelse 10,0 10,2 10,8 11,0 7,4 9,9 10,0 11,5 12,7 10,5
Erhvervsfaglige uddannelser, øvrige 7,3 9,5 10,1 13,3 10,6 14,6 15,8 16,5 19,3 20,5

1) 2002 er p.t. det seneste indberetningsår. Der kan forekomme manglende eller forkerte indberetninger fra institutionerne. Indtil der bliver rettet op på disse mangler og fejl, bør 2002-tallene derfor betragtes som foreløbige.

2) Fra midten af 1996 blev indgangsforløbet hg til merkantil-EUD ændret, således at eleverne kunne forlænge det 1-årige indgangsforløb til et 2-årigt forløb efterfulgt af praktik med kortere skoleophold end tidligere. Pr. 1. januar 2001 trådte den ny EUD-reform i kraft, hvor 1. og 2. skoleperiode blev afløst af et grundforløb med 7 indgange, men allerede fra 1999 blev der kørt forsøg med denne struktur. Med reformens indførelse starter de elever, der før startede på HI og TI, direkte på grundforløbet; derfor stiger tilgangen hertil. Den tilgang der oprindeligt var til uddannelserne er desuden for lav, da Danmarks Statistik frem til 1995 kunstigt har forlænget hhx ved af lægge efg-basis og skoleforløb til som et indledede år af denne uddannelse.

Tabel 5.3.3 Den gennemsnitlige aldersfordeling for bestanden af elever på de erhvervsfaglige uddannelser fra 1993 til 2002, opgjort pr. 1/10 i året.

1) 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Handel og kontor, 1. & 2. skoleperiode 2) 19,3 19,9 20,9 20,8 21,2 21,5 - - - -
Grundforløb, merkantile - - - - - - 21,5 20,7 20,4 20,0
Erhvervsfaglige grundforløb merkantile 2) 19,3 19,9 20,9 20,8 21,2 21,5 21,5 20,7 20,4 20,0
Teknik, 2. skoleperiode 2) 20,4 21,2 21,0 20,6 21,0 21,6 - - - -
Grundforløb, teknologi og kommunikation - - - - - - 21,0 21,5 20,9 20,9
Grundforløb, bygge og anlæg - - - - - - 20,9 19,9 19,6 19,8
Grundforløb, håndværk og teknik - - - - - - 21,3 20,1 20,2 20,3
Grundforløb, fra jord til bord 3) - - - - - - 21,4 20,8 20,9 20,5
Grundforløb, mekanik, transport & logistik - - - - - - 19,4 19,1 18,5 18,9
Grundforløb, service 3) - - - - - - 22,1 20,8 20,6 20,9
Erhvervsfaglige grundforløb tekniske 2) 20,4 21,2 21,0 20,6 21,0 21,6 21,0 20,6 20,3 20,3
Hovedforløb, handel 20,0 20,2 20,4 20,6 21,2 21,6 22,0 22,2 22,3 22,3
Hovedforløb, kontor 22,5 22,8 23,2 23,8 23,8 23,8 24,5 25,1 25,0 25,1
Hovedforløb, håndværk og teknik 20,3 20,3 20,6 20,8 21,2 21,9 22,6 23,1 23,2 23,0
Hovedforløb, bygge og anlæg 20,4 20,6 20,9 21,2 21,5 22,1 22,8 23,2 23,1 22,8
Hovedforløb, teknologi og kommunikation 21,5 21,6 21,9 22,3 22,7 23,3 23,8 23,7 24,0 24,1
Hovedforløb, service 22,1 22,5 23,0 23,2 23,4 24,0 24,6 24,8 24,7 25,2
Hovedforløb, mekanik, transport & logistik 19,8 20,1 20,4 20,8 21,0 21,1 21,5 22,0 22,1 22,4
Hovedforløb, levnedsmidler 20,9 21,6 21,9 22,2 22,6 23,0 23,5 23,6 23,5 23,6
Hovedforløb, jordbrug 21,2 21,7 22,0 22,5 23,0 23,5 24,0 24,1 24,0 23,9
Pædagogisk grunduddannelse (pgu) m.v. - - - - 30,0 31,5 30,9 30,5 30,5 30,3
Social- og sundhedshjælper 27,4 28,1 29,6 30,6 31,0 31,7 32,0 31,9 32,2 31,7
Social- og sundhedsassistent 29,8 30,1 31,8 33,1 33,7 34,7 34,7 35,3 35,4 35,8
Erhvervsfaglig videreuddannelse 23,8 24,7 24,9 24,7 24,5 24,1 24,3 24,3 23,9 23,6
Erhvervsfaglige uddannelser, øvrige 20,9 20,9 20,5 20,4 20,5 20,6 21,0 20,6 20,2 21,5
Erhvervsfaglige hovedforløb m.v. 21,7 22,0 22,6 23,2 23,7 24,3 24,7 25,0 25,1 25,1

Se noter under tabel 5.3.2.

Tabel 5.3.4 Gennemsnitlige karakteropgørelser for udvalgte uddannelser på det erhvervsfaglige uddannelsesområde fra 1994 til 1998.

  1993/94 1994/95 1995/96 1996/97 1997/98
Tekniske uddannelser:          
Gennemsnit over 6 8,24 8,30 8,31 8,32 8,32
Totalt gennemsnit 8,07 8,17 8,19 8,22 8,22
Merkantile uddannelser:          
Gennemsnit over 6 8,01 8,05 8,05 8,16 8,16
Totalt gennemsnit 7,76 7,81 7,80 7,95 7,93

Note: De tekniske og merkantile uddannelser indeholder både indgangsforløb og hovedforløb.

Kilde: "CØSA", Undervisningsministeriet.

Tabel 5.3.5 Procentuel fordeling af bestanden af elever på de erhvervsfaglige uddannelser fordelt på personer med dansk oprindelse, indvandrere og efterkommere, opgjort for perioden 1993 til 2002.

  1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 1)
Personer med dansk oprindelse 97,0 96,8 96,3 95,7 94,9 93,9 93,3 92,6 92,1 91,9
Indvandrere 2,3 2,4 2,8 3,2 3,9 4,7 5,3 5,8 6,3 6,4
Efterkommere 0,7 0,8 0,9 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7
I alt 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0

1) Pga. manglende indberetning til Danmarks Statistik skal tallene tages med forbehold.

Kilde: Danmarks Statistisk Statistikbank samt egne beregninger fra UNI•C Statistik & Analyse.

Tabel 5.3.6 Praktikpladssituationen opgjort på aftaler, søgende og skolepraktik i 2000 og 2001.

  2000 2001 2002 2003
  Af-
taler
Sø-
gende
Skole-
prak-
tik
Af-
taler
Sø-
gende
Skole-
prak-
tik
Af-
taler
Sø-
gende
Skole-
prak-
tik
Af-
taler
Sø-
gende
Skole-
prak-
tik
Kontor 5.072 1.342 1.205 4.599 1.389 1.012 4.032 1.324 930 3.608 1.365 979
Finans 768 16 . 647 14 . 631 20 . 477 36 .
Butik 4.453 413 170 3.983 398 155 4.119 419 161 3.868 643 274
Engros 716 83 20 606 68 19 629 97 16 686 142 30
Bygge og anlæg 6.326 1.862 1.148 6.338 2.376 1.341 6.072 2.247 1.341 6.000 2.718 1.925
Grafiske fag 533 171 115 563 329 207 455 298 332 446 268 352
Jern og metal 5.161 1.630 1.378 4.893 2.411 1.744 4.553 2.652 1.886 4.143 2.571 2.070
Jordbrug 943 293 308 851 318 260 756 402 256 777 490 348
Landtransport 755 192 172 709 202 119 827 204 114 967 202 142
Levnedsmiddel 3.847 639 383 3.561 825 322 3.413 1.001 313 3.122 944 371
Servicefag 2.190 584 701 1.852 1.161 709 1.859 1.133 700 2.094 1.067 813
Tekn. og hosp. tekniskass. 243 150 191 352 236 237 321 270 186 288 313 258
Andet . 12 . . 6 . . 9 . . 12 .
Total 31.007 7.387 5.791 28.954 9.733 6.125 27.667 10.076 6.235 26.476 10.771 7.562

Kilde: "EASY-P", Undervisningsministeriet.

5.4 Lærerressourcer

I dette afsnit opgøres lærerressourcer for udvalgte uddannelser under det erhvervsfaglige uddannelsesområde. Tallene bygger på oplysninger fra Finanslovens tal og er derfor opgjort på finansår.

I tabel 5.4.1 og figur 5.4.1 ses antallet af lærerårsværk for udvalgte uddannelser under det erhvervsfaglige uddannelsesområde. Tallene er opgjort fra 1999 til 2002.

Området havde et fald i antal lærerårsværk frem til 2001. I 2002 steg antallet og der var samlet 5.404 lærerårsværk mod 5.717 i 1999. Stigningen kan alene tilskrives det tekniske EUD-område.

Det største procentuelle fald ses for de merkantile uddannelser, hvor antallet af lærerårsværk faldt med 18,6% i perioden. For de tekniske uddannelser ses en næsten status quo-tilstand hvis man sammenligner 1999 med 2002. De tekniske uddannelser havde flest lærere; i 2002 var der i alt 4.059 lærerårsværk. På landbrugsuddannelserne var der 138 lærerårsværk, og fra 1999 til 2002 faldt antallet her med 19,8%.

I tabel 5.4.2 opgøres årselever og årselever/lærerårsværk for udvalgte uddannelser under det erhvervsfaglige uddannelsesområde fra 1999 til 2002 (se note til tabel).

Antallet af årselever faldt fra 1999 til 2001, herefter steg antallet, hvilket alene igen skyldes de tekniske EUD-uddannelser som steg med 1.251 årselever fra 1999 til 2002. I 2002 var der i alt 51.195 årselever mod 52.881 årselever i 1999 (faldet udgør 3,2%).

Antallet af årselever/lærerårsværk steg fra 1999 til 2001 fra 9,2 til 9,7. I 2002 faldt tallet til 9,5.

Der er stor variation i antallet af årselever/lærerårsværk. I 2002 havde de merkantile uddannelser 12,3 årselever/lærerårsværk. For de tekniske uddannelser var tallet 8,7 og på landbrugsuddannelserne var der 7,5 årselever/lærerårsværk.Tabel 5.4.1 Antal lærerårsværk på udvalgte uddannelser under det erhvervsfaglige uddannelsesområde fra 1999 til 2002.

Tabel 5.4.1

  1999 2000 2001 2002
Merkantil EUD-område 1.483 1.417 1.230 1.207
Teknisk EUD-område 4.062 3.947 3.648 4.059
Landbrugsuddannelser 172 160 146 138
I alt 5.717 5.524 5.024 5.404

Note: Merkantil EUD område og teknisk EUD område omfatter foruden grund- og hovedforløb også præsentationskurser, introduktionsforløb, brobygning samt særlige EGU.

Kilde: "Finansloven 2003" (Anm.) 20.31.01.10 og 20.33.01.10.

Figur 5.4.1 Samlede fordeling af lærerårsværk fordelt på udvalgte områder på de erhvervsfaglige uddannelser, opgjort fra 1999 til 2002.

Figur 5.4.1 Samlede fordeling af lærerårsværk fordelt på udvalgte områder på de erhvervsfaglige uddannelser, opgjort fra 1999 til 2002

Se noter og kilder under tabel 5.4.1.

Tabel 5.4.2 Antal årselever og årselever/lærerårsværk for udvalgte uddannelser under det erhvervsfaglige uddannelsesområde, opgjort fra 1999 til 2002.

  1999 2000 2001 2002
Merkantil EUD-område 17.734 17.447 15.548 15.113
Teknisk EUD-område 33.796 33.828 32.282 35.047
Landbrugsuddannelser 1.351 1.179 1.142 1.035
Antal årselever i alt 52.881 52.454 48.972 51.195
Merkantil EUD-område 11,8 12,1 12,4 12,3
Teknisk EUD-område 8,2 8,4 8,7 8,7
Landbrugsuddannelser 7,9 7,4 7,8 7,5
Antal årselever/lærerårsværk i alt 9,2 9,5 9,7 9,5

Note: Merkantil EUD-område og teknisk-EUD område omfatter foruden grund- og hovedforløb også præsentationskurser, introduktionsforløb, brobygning samt særlige EGU. Indtil starten på den tekniske EUD-reform i 2001 er elever, der både har gået på introduktionsforløb og på grundforløb opgjort som tilgang 2 gange, og derfor falder årselevtallet i 2001.

Kilde: "Finansloven 2003" (Anm.) 20.31.01.10 og 20.33.01.10.

5.5 Frekvenser og tider for de erhvervsfaglige uddannelsesforløb

I dette afsnit opgøres fuldførelsesprocenterne samt fuldførelses- og afbrudstiderne for uddannelserne under det erhvervsfaglige uddannelsesområde.

Fuldførelsesprocenten beregnes hvert år ud fra det mønster, der kan iagttages i tværsnitsperioden. Man kan sige, at fuldførelsespro-centen er en beregnet størrelse for, hvor stor en andel af de per-soner, der har påbegyndt uddannelsen, som forventes at fuldføre den (det vil sige, at uddannelsesskift i et forløb betragtes som afbrud). Således kan en afbrudsprocent beregnes som: 100% minus fuldførelses-rocenten. Området har, som tidligere nævnt, gennemgået reform-ændringer. Disse forhold kan naturligvis påvirke både fuldførelsesprocenter og den gennemsnitlig fuldførelses- og afbrudstid. Det vil sige, at udviklingen i fuldførelsestendensen over tid ikke nødvendigvis her skyldes en ændret studieadfærd. Se tillige noter under tabel 5.5.1.

I tabel 5.5.1 præsenteres fuldførelsesprocenter for det erhvervsfaglige uddannelsesområde fra 1993 til 2002. I figur 5.5.1 opgøres fuldførelsesprocenterne for udvalgte erhvervsfaglige hovedforløbsuddannelser fra 1993 til 2002. Der er store forskelle i fuldførelsesprocenterne fra undergruppe til undergruppe.

Tendensen til fuldførelse af grundforløbene er meget forskellige. I 2002 havde de merkantile grundforløb de højeste fuldførelsesprocenter (79,1%), hvor fx kun 55,9% fuldførte grundforløbet service. For de tekniske grundforløb var det bygge og anlæg, der havde den største fuldførelsestendens (72,7%).

For de erhvervsfaglige hovedforløb ses også en spredning i fuldførelsesprocenterne; spredningen er dog ikke så stor som for grundforløbene.

I 2002 havde kontor hovedforløb den højeste fuldførelsesprocent (87,8% fuldførte), og de laveste fuldførelsesprocenter ses for jordbrugsfagene 70,6.

I 2002 fuldførte 81,4% et handelsfag og 82,3% teknologi og kommunikationsfagene.

For SOSU ses en fuldførelse på omkring 80,0%. På de erhvervsfaglige videreuddannelser fuldførte stort set alle (98,3%).

I tabel 5.5.2 opgøres de gennemsnitlige fuldførelsestider fra 1993 til 2002 (omregnet i år). Der var naturligt store forskelle i uddannelsestiden på det erhvervsfaglige uddannelsesområde. De korteste fuldførelsestider ses for grundforløb og for erhvervsfaglig videreuddannelse (gruppen indeholder en række kortere kurser).

Fra 1999 til 2002 lå den gennemsnitlige fuldførelsestid for de merkantile grundforløb på omkring 1,4 år, og for de tekniske grundforløb ses en gennemsnitlig fuldførelsestid på omkring et halvt år.

For de erhvervsfaglige hovedforløb på handel og kontor ses at eleverne i gennemsnit var hhv. 2,1 år og 2,0 år om at fuldføre, og at tiden for fuldførelse af uddannelserne lå stabilt.

De længste fuldførelsestider ses for hovedforløb håndværk og teknik (3,2 år) og hovedforløb mekanik, transport og logistik (3,1 år).

Social- og sundhedshjælper- samt for social- og sundhedsassistentuddannelserne tog hhv. 1 år og 1,4 år at fuldføre i 2002. Den relativt nye pædagogiske grunduddannelse blev fuldført på 1,2 år.

I tabel 5.5.3 opgøres gennemsnitlig afbrudstid (omregnet i år) fra 1993 til 2002. Der var ikke de store udsving i tiderne for afbrud.

På de merkantile grundforløb afbrød eleverne efter 0,5 år. På de tekniske grundforløb lå afbrudstiden på omkring 0,4 år.

For de erhvervsfaglige hovedforløb i 2002 ses at afbruddet i gennemsnit kom inden for omkring et år.

Tiden for afbrud for handelsfagene og kontorfagene var hhv. 0,6 og 0,7 år. For bygge- og anlægsfagene og teknologi og kommunikation lå afbrudstiden på gennemsnitlig 1,1 år.

Tabel 5.5.1 Fuldførelsesprocenter for elever ved de erhvervsfaglige uddannelser fra 1993 til 2002, opgjort fra 1/10 året før til 30/9 i året.

1) 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Erhvervsfaglige grundforløb                    
Handel og kontor, 1. & 2. skoleperiode 2) 85,0 85,6 84,8 86,2 77,3 81,8 - - - -
Grundforløb, merkantile - - - - - - 82,5 81,8 81,5 79,1
Teknik, 2. skoleperiode 2) 85,9 89,4 97,0 95,5 96,1 91,3 - - - -
Grundforløb, teknologi og kommunikation 3) - - - - - - 83,5 68,8 61,7 57,5
Grundforløb, bygge og anlæg 3) - - - - - - 85,2 81,3 75,8 72,7
Grundforløb, håndværk og teknik 3) - - - - - - 84,8 74,0 68,1 69,5
Grundforløb, fra jord til bord 3) - - - - - - 77,5 71,5 66,3 67,5
Grundforløb, mekanik, transp. & logistik 3) - - - - - - 78,1 65,8 60,1 58,4
Grundforløb, service 3) - - - - - - 82,9 64,4 55,5 55,9
Erhvervsfaglige hovedforløb m.v.                    
Hovedforløb, handel 86,8 87,6 88,2 90,2 88,5 87,3 84,0 84,9 83,3 81,4
Hovedforløb, kontor 89,9 87,2 84,9 71,2 77,3 90,7 90,9 89,7 89,2 87,8
Hovedforløb, håndværk og teknik 87,2 83,4 88,8 88,8 89,8 88,3 81,5 82,1 76,2 78,5
Hovedforløb, bygge og anlæg 85,9 87,6 88,6 90,5 90,1 85,8 84,8 85,0 81,2 79,1
Hovedforløb, teknologi og kommunikation 86,0 85,6 88,5 89,0 88,5 86,9 86,1 85,2 82,4 82,3
Hovedforløb, service 84,4 83,1 79,6 82,6 68,0 84,8 83,1 81,4 80,1 78,1
Hovedforløb, mekanik, transport & logistik 82,4 77,7 86,5 88,5 84,3 82,0 77,9 77,8 70,1 74,4
Hovedforløb, levnedsmidler 80,4 81,6 87,8 87,9 84,2 79,4 73,3 74,2 70,3 .
Hovedforløb, jordbrug 84,1 76,8 80,1 81,7 83,5 79,3 74,5 70,2 62,8 70,6
Pædagogisk grunduddannelse (pgu) m.v. - - - - - - 89,6 85,9 88,2 .
Social- og sundhedshjælper 86,1 86,2 86,3 86,4 85,9 85,5 83,7 80,9 81,6 79,7
Social- og sundhedsassistent 71,4 78,2 78,2 78,4 83,0 82,2 79,9 82,4 80,9 80,7
Erhvervsfaglig videreuddannelse 98,3 98,5 96,3 98,9 99,6 . 97,8 88,5 96,4 98,3
Erhvervsfaglige uddannelser, øvrige 96,7 97,2 94,5 97,3 96,8 98,0 94,2 92,1 95,5 95,1

1) 2002 er p.t. det seneste indberetningsår. Der kan forekomme manglende eller forkerte indberetninger fra institutionerne. Indtil der bliver rettet op på disse mangler og fejl, bør 2002-tallene derfor betragtes som foreløbige.

2) Fra 1994 til 1997 var der problemer med registreringen af fuldførte og afbrudte forløb. En hel del af de afbrudte forløb blev fejlagtigt registreret som fuldførte forløb. Fra midten af 1996 blev indgangsforløbet hg til merkantil-EUD ændret, således at eleverne kunne forlænge det 1-årige indgangsforløb til et 2-årigt forløb efterfulgt af praktik med kortere skoleophold end tidligere. Pr. 1. januar 2001 trådte den ny EUD-reform i kraft, hvor 1. og 2. skoleperiode blev afløst af et grundforløb med 7 indgange, men allerede fra 1999 blev der kørt forsøg med denne struktur. Grundforløbets gennemførelsestid kan variere fra 20-60 uger. Med reformens indførelse starter de elever, der før startede på HI og TI, direkte på grundforløbet; derfor stiger tilgangen hertil. Den tilgang der oprindeligt var til uddannelserne er desuden for lav, da Danmarks Statistik frem til 1995 kunstigt har forlænget hhx ved af lægge efg-basis og skoleforløb til som et indledede år af denne uddannelse.

3) De seneste år er antallet af afbrud fra grundforløb for højt, det skyldes, at de som har fuldført et grundforløb og siden genstartet det samme grundforløb på samme skole vil få registreret et afbrud fra deres første forløb.

Figur 5.5.1 Fuldførelsesprocenter for elever på udvalgte erhvervsfaglige hovedforløbsuddannelser fra 1998 til 2002, opgjort fra 1/10 året før til 30/9 i året.

Figur 5.5.1 Fuldførelsesprocenter for elever på udvalgte erhvervsfaglige hovedforløbsuddannelser fra 1998 til 2002, opgjort fra 1/10 året før til 30/9 i året

Se noter under tabel 5.5.1.

Tabel 5.5.2 Fuldførelsestid omregnet i år for elever ved de erhvervsfaglige uddannelser fra 1993 til 2002, opgjort fra 1/10 året før til 30/9 i året.

1) 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Erhvervsfaglige grundforløb                    
Handel og kontor, 1. & 2. skoleperiode 2) 0,9 0,9 0,9 0,9 1,2 1,3 - - - -
Grundforløb, merkantile - - - - - - 1,5 1,4 1,4 1,3
Teknik, 2. skoleperiode 2) 0,5 0,4 0,5 0,5 0,5 0,6 - - - -
Grundforløb, teknologi og kommunikation 3) - - - - - - 0,5 0,7 0,7 0,7
Grundforløb, bygge og anlæg 3) - - - - - - 0,5 0,6 0,6 0,6
Grundforløb, håndværk og teknik 3) - - - - - - 0,5 0,5 0,6 0,6
Grundforløb, fra jord til bord 3) - - - - - - 0,5 0,7 0,7 0,7
Grundforløb, mekanik, transport & logistik 3) - - - - - - 0,5 0,6 0,6 0,6
Grundforløb, service 3) - - - - - - 0,5 0,5 0,5 0,5
Erhvervsfaglige hovedforløb m.v.                    
Hovedforløb, handel 2,0 1,9 1,9 1,9 1,9 1,9 2,3 2,2 2,1 2,1
Hovedforløb, kontor 1,9 1,9 1,9 1,9 1,9 1,9 2,0 2,0 1,9 2,0
Hovedforløb, håndværk og teknik 2,9 2,8 3,0 3,0 3,0 3,0 3,3 3,3 3,2 3,2
Hovedforløb, bygge og anlæg 3,2 3,1 3,0 3,0 3,1 3,1 3,1 3,1 2,9 3,0
Hovedforløb, teknologi og kommunikation 3,1 2,8 3,0 3,0 3,1 3,1 3,0 3,0 3,1 2,9
Hovedforløb, service 2,8 2,8 2,9 2,9 3,1 3,0 3,0 2,8 2,7 2,9
Hovedforløb, mekanik, transp. & logistik 2,9 2,8 2,9 2,8 2,8 2,8 3,2 3,1 3,1 3,1
Hovedforløb, levnedsmidler 2,4 2,6 2,3 2,4 2,4 2,5 2,7 2,6 2,7 2,7
Hovedforløb, jordbrug 2,8 2,7 2,8 2,8 2,6 2,6 2,7 2,8 2,8 2,7
Pædagogisk grunduddannelse (pgu) m.v. - - - - - - 1,1 1,1 1,1 1,2
Social- og sundhedshjælper 1,0 1,0 1,0 0,9 1,0 1,0 0,9 1,0 1,0 1,0
Social- og sundhedsassistent 1,7 1,5 1,5 1,4 1,4 1,4 1,3 1,3 1,4 1,4
Erhvervsfaglig videreuddannelse 0,3 0,3 0,4 0,3 0,3 . 0,3 0,3 0,4 0,4
Erhvervsfaglige uddannelser, øvrige 0,4 0,4 0,4 0,4 0,5 0,4 0,4 0,4 0,5 0,4

Se noter under tabel 5.5.1.

Tabel 5.5.3 Gennemsnitlig afbrudstid omregnet i år for elever ved de erhvervsfaglige uddannelser fra 1993 til 2002, opgjort fra 1/10 året før til 30/9 i året.

1) 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Erhvervsfaglige grundforløb                    
Handel og kontor, 1. & 2. skoleperiode 2) 0,5 0,4 0,4 0,4 0,8 0,7 - - - -
Grundforløb, merkantile - - - - - - 0,7 0,6 0,6 0,5
Teknik, 2. skoleperiode 2) 0,3 0,3 0,4 0,3 0,2 0,3 - - - -
Grundforløb, teknologi og kommunikation 3) - - - - - - 0,3 0,5 0,5 0,5
Grundforløb, bygge og anlæg 3) - - - - - - 0,2 0,3 0,4 0,4
Grundforløb, håndværk og teknik 3) - - - - - - 0,3 0,3 0,5 0,4
Grundforløb, fra jord til bord 3) - - - - - - 0,3 0,4 0,5 0,4
Grundforløb, mekanik, transport & logistik 3) - - - - - - 0,3 0,3 0,4 0,4
Grundforløb, service 3) - - - - - - 0,3 0,4 0,4 0,4
Erhvervsfaglige hovedforløb m.v.                    
Hovedforløb, handel 0,7 0,5 0,9 0,5 0,5 0,5 0,8 0,8 0,7 0,6
Hovedforløb, kontor 0,7 0,6 0,9 0,6 1,1 0,9 1,0 0,7 0,7 0,7
Hovedforløb, håndværk og teknik 0,9 0,9 0,9 1,2 0,9 0,8 1,1 1,0 0,9 1,0
Hovedforløb, bygge og anlæg 1,0 1,2 1,3 1,2 1,1 0,9 1,0 1,1 1,0 1,1
Hovedforløb, teknologi og kommunikation 0,9 1,0 1,0 1,0 0,9 0,8 1,0 1,4 1,1 1,1
Hovedforløb, service 0,8 0,7 0,7 0,8 1,2 0,8 0,9 1,0 1,0 0,8
Hovedforløb, mekanik, transport & logistik 0,7 0,8 1,0 0,9 0,8 0,7 1,0 0,9 1,0 1,0
Hovedforløb, levnedsmidler 0,7 0,8 1,0 0,8 0,8 0,6 0,9 0,8 0,7 0,8
Hovedforløb, jordbrug 0,8 0,9 0,9 0,9 0,9 0,9 1,0 1,0 0,8 0,9
Pædagogisk grunduddannelse (pgu) m.v. - - - - - - 0,8 0,7 0,7 .
Social- og sundhedshjælper 0,5 0,6 0,5 0,5 0,6 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5
Social- og sundhedsassistent 1,0 0,6 0,6 0,6 0,6 0,7 0,7 0,7 0,8 0,7
Erhvervsfaglig videreuddannelse 0,3 0,3 0,4 0,1 0,6 . 0,3 0,3 1,3 0,2
Erhvervsfaglige uddannelser, øvrige 0,4 0,3 0,4 0,3 0,3 0,3 0,4 0,5 0,4 0,4

Se noter under tabel 5.5.1.

5.6 Overgangsmønster ved fuldførelse og afbrud fra det erhvervsfaglige uddannelsesområde

I dette afsnit præsenteres overgangsmønstret fra både fuldførte og afbrudte uddannelsesforløb for det erhvervsfaglige uddannelsesområde opgjort fra 1993 til 2002. I opgørelserne kan man se, om en elev efter at have afsluttet et uddannelsesforløb går til omverden (forlader uddannelsessystemet), eller i modsat fald hvilket nyt forløb vedkommende påbegynder.

Det overgangsmønster, der præsenteres i opgørelsen, er det, man kan forvente at se, hvis de overgangstendenser, man så i og op til den givne tværsnitsperiode, fastholdes. Overgangene vises fra givne uddannelsesundergrupper til uddannelseshovedgrupper. Alle overgange fra en fuldført eller afbrudt uddannelsesgruppe udgør 100%. Der kommenteres kun på udvalgte overgange fra de enkelte undergrupper.

Der kan forekomme store spring eller forandringer i overgangsmønstret, bl.a. fordi området har gennemgået et række ændringer i perioden. Så ændringer i mønsteret skyldes ikke altid, at eleverne har ændret adfærd, men at uddannelsessystemet har været under forandring.

I tabel 5.6.1 vises overgangsmønstret for de elever, der fuldførte en uddannelse fra det erhvervsfaglige uddannelsesområde m.v., opgjort fra 1993 til 2002. Der er stor forskelle på uddannelsesmønstrene. For at illustrere dette gives her nogle eksempler på resultaterne fra det omfattende tabelmateriale.

Det naturlige og hyppigste overgangmønster for de elever, der fuldførte et erhvervsfagligt grundforløb, var, at de vil forsætte på et erhvervsfagligt hovedforløb.

For hver 100 personer, der i 2002 fuldførte et merkantil grundforløb, vil 58 påbegynde et erhvervsfagligt hovedforløb, 13 vil påbegynde en gymnasial uddannelse, og 11 vil gå til omverden. Endeligt vil 10 påbegynde endnu et erhvervsfagligt grundforløb.

81 af hver 100 personer, der fuldførte grundforløbet bygge og anlæg, vil påbegynde et hovedforløb, 10 vil starte på en nyt grundforløb, og 4 vil forlade uddannelsessystemet.

Da de erhvervsfaglige hovedforløbsuddannelser er erhvervskompetencegivende, er det naturligt, at man efter at have fuldført en sådan uddannelse vil forlade uddannelsessystemet. De sidste ti år har der dog overordnet vist sig en større lyst til at fortsætte i uddannelsessystemet. Denne tendens ses såvel for de merkantile som for de tekniske uddannelser.

For hver 100 personer, der i 2002 fuldførte hovedforløbet handel, vil 72 forlade uddannelsessystemet (i 1993 var det 79), 8 vil påbegynde en mellemlang videregående uddannelse (MVU), og 5 vil påbegynde en kort videregående uddannelse (KVU). Dette mønster ses også for hovedforløb kontor; her vil 74 af hver 100 personer, der fuldførte, gå til omverden (i 1993 var det 77), 12 vil påbegynde MVU og 5 KVU.

Traditionelt har mange håndværkere i deres livslange uddannelsesforløb videreuddannet sig til KVU-teknikere (maskinteknikere, byggeteknikere m.v.).

I 2002 vil 79 af hver 100 personer, der fuldførte bygge- og anlægshovedforløbene, gå til omverden, 3 vil fortsætte på KVU og 11 på MVU.

For hovedforløbet teknologi og kommunikation vil 75 af hver 100, der fuldførte, forlade uddannelsessystemet (i 1993 var det 66); 16 vil starte et uddannelsesforløb på KVU eller MVU.

For den relativt nye pædagogiske grunduddannelse (pgu) ses, at 54 af hver 100 personer, der i 2002 fuldførte uddannelsen, vil forlade uddannelsessystemet, mens 39 vil fortsætte på MVU. For denne uddannelse er der sket en markant ændring i overgangen til omverden, i 1998 ville 88 af hver 100 der fuldførte forlade uddannelsessystemet og kun 11 ville fortsætte på et mellemlangt videregående uddannelsesforløb.

For social- og sundhedsassistenterne ses også en forøget tendens til at fortsætte i uddannelsessystemet efter fuldførelse. I 2002 vil 80 af hver 100 personer forlade uddannelsessystemet (i 1993 var det 84). Der er en stigende overgang de mellemlange videregående uddannelser (12 personer vil påbegynde MVU).

I tabel 5.6.2 beregnes overgangsmønstret for de elever, der afbrød en uddannelse inden for det erhvervsfaglige uddannelsesområde fra 1993 til 2002. Overordnet var der også her, efter afbrud, en stigende lyst til at fortsætte i uddannelsessystemet. For visse uddannelsesgrupper er der endda tale om markante fald i overgangen til omverden efter afbrud. Efterfølgende gives enkelte eksempler på de mange overgangsmønstre fra området.

For hver 100 elever, der i 2002 afbrød et merkantilt grundforløb, vil 29 forlade uddannelsessystemet, 32 vil igen påbegynde et erhvervsfagligt grundforløb, og 10 vil starte på et hovedforløb.

Hver gang 100 afbrød grundforløbet bygge og anlæg (i 2002), vil 26 forlade uddannelsessystemet, 45 vil påbegynde et nyt erhvervsfagligt grundforløb, og 15 vil starte på en ikke kompetencegivende almen uddannelse.

Overgangsmønstret efter et afbrudt forløb fra grundforløb håndværk og teknik minder noget om det mønster, der ses for grundforløbet bygge og anlæg.

For hver 100, der i 2002 afbrød hovedforløb handel, vil 32 gå til omverden (i 1993 var det 44), 25 vil gå til et nyt erhvervsfagligt hovedforløb, 16 vil påbegynde et erhvervsfagligt grundforløb og 9 til en mellemlang videregående uddannelse.

For hovedforløb kontor vil overgangen til omverden efter afbrud være lidt højere end for handel; 37 af hver 100 afbrud vil resultere i en overgang til omverden (i 1993 var tallet 55), kun 18 vil påbegynde et nyt erhvervsfagligt hovedforløb, mens 16 vil påbegynde MVU og 11 en bacheloruddannelse.

For hver 100, der i 2002 afbrød hovedforløbet bygge og anlæg, vil 44 forlade uddannelsessystemet (i 1993 var det 54), 28 vil påbegynde et erhvervsfagligt grundforløb, 8 endnu et erhvervsfagligt hovedforløb, og endelig vil 4 påbegynde MVU.

Fra hovedforløb jordbrug vil overgangen til omverden i 2002 ligge på 28 af hver 100 afbrud (i 1993 var det 54), 24 vil påbegynde endnu et erhvervsfagligt grundforløb, 21 vil påbegynde et erhvervsfagligt hovedforløb, 5 en kort videregående uddannelse, og 6 vil påbegynde en mellemlang videregående uddannelse.

Efter afbrud fra den pædagogiske grunduddannelse ses at 62 af hver 100 afbrud vil resultere i en overgang til omverden (i 1998 var det 77 afbrud), 14 vil påbegynde et erhvervsfagligt grund- eller hovedforløb og 21 vi vælge at starte på et forløb ved det mellemlange videregående uddannelsesområde.

For hvor 100, der i 2002 afbød social- og sundhedshjælperuddannelsen eller social- og sundhedsassistentuddannelsen, vil overgangen ud af uddannelsessystemet udgøre hhv. 47 og 57. For social- og sundhedshjælpere ses der et markant fald i overgangen til omverden, da 71 af hver 100 afbrud i 1993 ville have resulteret i en overgang ud af uddannelsessystemet.

Tabel 5.6.1 Overgangsmønster for elever, der fuldførte en erhvervsfaglig uddannelse, og som gik til en ny uddannelse, opgjort i procent fra 1993 til 2002. Opgørelsestidspunktet er 1/10 året før til 30/9 i året.

1) 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Fra handel og kontor, 1. & 2. skoleperiode 2)                    
Omverden 9,7 10,9 10,5 7,4 6,1 9,0 - - - -
Grundskole, 8-10. klasse 0,3 0,3 0,1 0,6 0,5 0,0 - - - -
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 5,0 4,0 3,5 3,5 4,8 5,7 - - - -
Almengymnasiale uddannelser 13,4 12,0 8,8 7,1 5,7 5,1 - - - -
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 5,6 6,3 8,3 15,1 11,2 7,4 - - - -
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) 5,9 6,3 6,1 5,6 6,5 7,6 - - - -
Erhvervsfaglige hovedforløb 58,6 57,9 60,5 59,0 63,3 62,1 - - - -
Korte videregående uddannelser 0,3 0,6 0,5 0,4 0,5 0,6 - - - -
Mellemlange videregående uddannelser 1,1 1,6 1,5 1,0 1,1 2,0 - - - -
Bacheloruddannelser 6) 0,2 0,3 0,2 0,2 0,2 0,4 - - - -
Kandidatuddannelser og ph.d. 7) 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 - - - -
Fra grundforløb, merkantile                    
Omverden - - - - - - 8,3 9,6 10,4 10,9
Grundskole, 8-10. klasse - - - - - - 0,0 0,0 0,2 0,1
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) - - - - - - 4,6 3,9 3,9 3,2
Almengymnasiale uddannelser - - - - - - 4,2 5,1 4,6 4,8
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) - - - - - - 7,2 6,1 7,2 8,3
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) - - - - - - 8,1 9,7 10,4 10,2
Erhvervsfaglige hovedforløb - - - - - - 64,0 61,4 58,7 57,5
Korte videregående uddannelser - - - - - - 1,2 1,2 1,3 1,4
Mellemlange videregående uddannelser - - - - - - 2,1 2,3 2,9 2,8
Bacheloruddannelser 6) - - - - - - 0,3 0,6 0,5 0,8
Kandidatuddannelser 7) - - - - - - 0,0 0,1 0,1 0,1
Fra teknik, 2. skoleperiode 2)                    
Omverden 11,4 10,4 11,5 10,8 8,5 7,6 - - - -
Grundskole, 8-10. klasse 0,3 0,3 0,3 0,3 0,4 0,3 - - - -
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 1,3 1,1 1,5 3,2 7,6 7,2 - - - -
Almengymnasiale uddannelser 2,6 2,1 1,7 1,7 1,2 1,1 - - - -
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 0,9 2,0 1,2 1,0 1,0 0,8 - - - -
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) 8,6 9,4 11,1 11,3 9,7 9,4 - - - -
Erhvervsfaglige hovedforløb 73,5 72,7 70,7 69,4 69,7 71,9 - - - -
Korte videregående uddannelser 0,4 0,9 0,8 0,9 0,7 0,6 - - - -
Mellemlange videregående uddannelser 0,9 1,1 1,1 1,1 1,0 1,0 - - - -
Bacheloruddannelser 6) 0,1 0,1 0,2 0,2 0,2 0,2 - - - -
Kandidatuddannelser 7) 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 - - - -
                     
Fra grundforløb, teknologi og komm. 6)                    
Omverden - - - - - - 5,2 4,5 4,9 5,9
Grundskole, 8-10. klasse - - - - - - 0,1 1,2 0,8 1,1
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) - - - - - - 4,2 2,9 4,9 3,8
Almengymnasiale uddannelser - - - - - - 0,8 1,3 1,1 1,6
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) - - - - - - 1,5 2,7 1,9 1,8
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) - - - - - - 7,4 12,1 8,1 9,6
Erhvervsfaglige hovedforløb - - - - - - 78,6 71,4 72,2 70,7
Korte videregående uddannelser - - - - - - 0,9 1,4 3,0 2,1
Mellemlange videregående uddannelser - - - - - - 1,0 1,6 1,8 1,6
Bacheloruddannelser 6) - - - - - - 0,2 0,5 0,7 1,3
Kandidatuddannelser 7) - - - - - - 0,1 0,3 0,6 0,5
Fra grundforløb, bygge og anlæg 6)                    
Omverden - - - - - - 4,5 3,4 3,7 3,5
Grundskole, 8-10. klasse - - - - - - 0,2 1,0 1,7 0,9
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) - - - - - - 4,3 2,4 3,0 2,2
Almengymnasiale uddannelser - - - - - - 0,4 0,4 0,5 0,4
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) - - - - - - 0,2 0,3 0,3 0,7
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) - - - - - - 5,9 8,6 5,8 10,0
Erhvervsfaglige hovedforløb - - - - - - 83,6 82,2 83,3 80,9
Korte videregående uddannelser - - - - - - 0,4 0,3 0,3 0,1
Mellemlange videregående uddannelser - - - - - - 0,4 0,9 1,0 0,8
Bacheloruddannelser 6) - - - - - - 0,1 0,3 0,1 0,2
Kandidatuddannelser 7) - - - - - - 0,0 0,3 0,4 0,4
Fra grundforløb, håndværk og teknik 6)                    
Omverden - - - - - - 5,6 4,0 5,1 5,7
Grundskole, 8-10. klasse - - - - - - 0,3 0,4 0,9 0,3
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) - - - - - - 6,7 2,7 2,1 2,6
Almengymnasiale uddannelser - - - - - - 0,5 0,5 0,4 0,2
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) - - - - - - 0,5 0,2 0,3 0,2
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) - - - - - - 6,1 15,9 11,3 10,6
Erhvervsfaglige hovedforløb - - - - - - 78,8 75,0 78,4 79,0
Korte videregående uddannelser - - - - - - 0,1 0,7 0,4 0,4
Mellemlange videregående uddannelser - - - - - - 1,0 0,4 0,8 0,8
Bacheloruddannelser 6) - - - - - - 0,2 0,2 0,3 0,2
Kandidatuddannelser 7) - - - - - - 0,0 0,0 0,1 0,1
                     
Fra grundforløb, fra jord til bord 6)                    
Omverden - - - - - - 6,9 6,5 7,5 8,5
Grundskole, 8-10. klasse - - - - - - 0,3 0,8 0,8 1,2
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) - - - - - - 6,5 4,8 4,7 4,2
Almengymnasiale uddannelser - - - - - - 1,5 1,3 1,4 1,3
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) - - - - - - 0,9 0,8 0,9 1,1
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) - - - - - - 9,1 11,1 9,7 10,8
Erhvervsfaglige hovedforløb - - - - - - 73,1 72,0 72,3 69,5
Korte videregående uddannelser - - - - - - 0,3 0,7 0,6 0,7
Mellemlange videregående uddannelser - - - - - - 1,2 1,5 1,7 2,1
Bacheloruddannelser 6) - - - - - - 0,3 0,4 0,5 0,6
Kandidatuddannelser 7) - - - - - - 0,0 0,0 0,1 0,0
Fra grundforløb, mekanik, transp. & logistik 6)                    
Omverden - - - - - - 9,9 6,6 6,8 6,1
Grundskole, 8-10. klasse - - - - - - 0,3 1,5 1,5 1,6
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) - - - - - - 6,3 3,6 4,1 3,2
Almengymnasiale uddannelser - - - - - - 0,6 0,4 0,2 0,7
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) - - - - - - 0,5 0,6 0,6 0,9
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) - - - - - - 8,7 11,5 11,2 12,9
Erhvervsfaglige hovedforløb - - - - - - 73,3 75,4 75,0 73,6
Korte videregående uddannelser - - - - - - 0,2 0,2 0,3 0,2
Mellemlange videregående uddannelser - - - - - - 0,2 0,3 0,4 0,5
Bacheloruddannelser 6) - - - - - - 0,0 0,1 0,0 0,1
Kandidatuddannelser 7) - - - - - - 0,0 0,0 0,0 0,1
Fra grundforløb, service 6)                    
Omverden - - - - - - 9,5 8,7 7,1 7,4
Grundskole, 8-10. klasse - - - - - - 0,0 2,0 1,0 0,3
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) - - - - - - 3,6 3,1 4,7 4,7
Almengymnasiale uddannelser - - - - - - 1,0 1,8 1,5 1,5
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) - - - - - - 0,8 0,6 1,1 0,9
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) - - - - - - 7,4 11,8 12,6 19,4
Erhvervsfaglige hovedforløb - - - - - - 73,1 67,1 65,5 60,4
Korte videregående uddannelser - - - - - - 1,4 1,9 2,6 2,3
Mellemlange videregående uddannelser - - - - - - 3,0 2,7 3,3 2,7
Bacheloruddannelser 6) - - - - - - 0,2 0,4 0,3 0,4
Kandidatuddannelser 7) - - - - - - 0,1 0,1 0,2 0,0
                     
Fra hovedforløb, handel                    
Omverden 78,7 76,9 73,0 70,5 70,9 70,1 70,1 69,5 71,5 72,0
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 0,9 0,7 0,6 0,9 1,0 1,6 1,5 0,5 0,3 0,1
Almengymnasiale uddannelser 2,4 1,8 1,6 1,4 1,7 1,4 1,1 1,2 0,8 0,9
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 3,0 2,1 1,6 1,5 1,5 1,2 1,1 0,9 0,7 0,3
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) 1,9 2,3 3,1 3,3 4,1 5,3 5,7 5,7 4,9 4,6
Erhvervsfaglige hovedforløb 7,0 7,4 9,6 11,0 9,7 7,5 7,9 6,1 7,2 7,0
Korte videregående uddannelser 2,2 3,6 3,9 3,8 3,9 3,7 4,3 5,6 5,5 5,2
Mellemlange videregående uddannelser 3,3 4,6 5,9 6,5 6,1 7,8 7,2 8,7 7,9 8,4
Bacheloruddannelser 6) 0,7 0,7 0,7 1,0 1,0 1,4 1,1 1,7 1,3 1,4
Kandidatuddannelser 7) 0,1 0,1 0,0 0,1 0,1 0,1 0,2 0,1 0,1 0,1
Fra hovedforløb, kontor                    
Omverden 76,6 75,8 72,2 73,7 71,4 71,2 71,4 70,5 72,6 73,5
Grundskole, 8-10. klasse 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 0,6 0,5 0,5 0,5 0,6 0,7 0,7 0,3 0,1 0,1
Almengymnasiale uddannelser 0,9 0,8 0,4 0,6 0,5 0,4 0,3 0,4 0,3 0,3
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 1,4 0,8 0,8 0,6 0,5 0,4 0,2 0,2 0,2 0,2
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) 1,0 0,8 1,4 1,1 1,7 1,8 1,8 1,5 1,5 1,5
Erhvervsfaglige hovedforløb 3,7 4,0 4,8 4,9 5,0 4,3 3,0 3,0 2,9 3,4
Korte videregående uddannelser 5,6 6,0 7,1 6,2 7,0 5,9 5,4 6,1 6,2 4,6
Mellemlange videregående uddannelser 7,6 8,9 10,2 9,5 9,9 11,6 13,1 13,6 12,7 11,9
Bacheloruddannelser 6) 2,5 2,3 2,4 2,6 3,3 3,1 3,6 4,1 3,5 4,3
Kandidatuddannelser 7) 0,3 0,3 0,3 0,4 0,3 0,4 0,4 0,2 0,2 0,3
Fra hovedforløb, håndværk og teknik                    
Omverden 75,2 75,2 78,5 76,0 74,3 76,3 72,2 71,0 79,7 76,8
Grundskole, 8-10. klasse 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0 0,0 0,0
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 0,7 1,4 2,1 1,7 2,1 1,6 2,3 0,4 0,2 0,2
Almengymnasiale uddannelser 0,9 0,8 0,5 0,8 0,8 0,8 0,3 0,5 0,7 0,5
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 3,5 2,9 2,7 3,2 2,8 1,0 2,4 4,4 3,6 3,5
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) 1,4 1,4 1,6 1,7 1,9 2,6 3,6 3,4 3,5 3,2
Erhvervsfaglige hovedforløb 2,4 2,4 2,2 3,1 3,0 3,2 3,3 3,1 1,3 2,5
Korte videregående uddannelser 10,3 9,4 6,9 8,2 8,7 8,3 10,2 10,7 6,5 7,4
Mellemlange videregående uddannelser 5,4 6,4 5,0 5,1 6,2 6,0 5,0 6,2 4,2 5,6
Bacheloruddannelser 6) 0,2 0,1 0,2 0,1 0,2 0,2 0,5 0,2 0,2 0,2
Kandidatuddannelser 7) 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,2 0,2 0,1 0,1
                     
Fra hovedforløb, bygge og anlæg                    
Omverden 80,7 80,1 79,2 80,5 78,8 79,0 79,0 75,6 78,8 78,6
Grundskole, 8-10. klasse 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 0,2 0,5 0,7 0,6 0,8 0,8 0,8 0,2 0,3 0,0
Almengymnasiale uddannelser 1,2 0,9 0,8 0,6 0,9 0,7 0,8 0,6 0,4 0,7
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 2,1 2,0 1,8 1,6 2,0 0,8 0,6 1,5 1,6 1,3
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) 1,5 1,5 2,6 2,1 1,9 2,8 2,5 2,6 2,5 3,5
Erhvervsfaglige hovedforløb 2,2 2,3 2,0 1,4 1,4 1,2 1,1 1,0 1,1 1,1
Korte videregående uddannelser 10,6 10,7 9,9 9,7 11,7 11,9 12,1 10,0 3,5 3,3
Mellemlange videregående uddannelser 1,5 1,7 2,6 3,0 2,3 2,5 2,7 7,9 11,3 11,2
Bacheloruddannelser 6) 0,1 0,1 0,1 0,3 0,1 0,1 0,2 0,2 0,2 0,2
Kandidatuddannelser 7) 0,2 0,2 0,3 0,3 0,2 0,2 0,3 0,3 0,3 0,1
Fra hovedforløb, teknologi og kommunikation                    
Omverden 65,6 63,8 66,6 69,1 67,5 70,9 71,5 68,2 73,7 74,6
Grundskole, 8-10. klasse 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 1,3 1,5 1,0 1,2 1,4 1,3 1,0 0,5 0,2 0,2
Almengymnasiale uddannelser 1,6 1,1 1,1 0,9 0,9 0,6 0,5 1,0 0,6 0,5
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 4,6 4,8 3,9 4,1 4,7 1,3 1,7 4,7 4,1 4,3
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) 2,6 2,2 3,3 3,0 3,2 3,8 3,1 3,2 3,1 2,5
Erhvervsfaglige hovedforløb 2,5 2,9 3,5 3,6 2,6 2,7 2,1 1,5 1,9 1,3
Korte videregående uddannelser 17,4 18,6 15,0 12,1 13,8 14,0 12,4 13,3 10,3 9,9
Mellemlange videregående uddannelser 3,8 4,7 5,0 5,3 5,5 4,8 6,7 6,9 5,2 6,1
Bacheloruddannelser 6) 0,4 0,2 0,3 0,4 0,2 0,3 0,6 0,4 0,6 0,4
Kandidatuddannelser 7) 0,3 0,3 0,4 0,3 0,3 0,2 0,5 0,1 0,3 0,1
Fra hovedforløb, service                    
Omverden 81,8 84,6 79,7 77,7 77,9 76,7 78,3 78,5 75,0 73,6
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 0,9 0,5 0,5 1,0 1,9 1,4 1,8 0,6 0,2 0,0
Almengymnasiale uddannelser 1,2 0,3 0,9 0,7 1,0 0,9 1,9 1,1 1,2 0,7
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 0,6 0,1 0,3 0,1 0,7 0,5 0,3 0,6 0,3 0,3
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) 3,5 2,6 3,5 5,8 4,8 5,2 4,2 5,3 7,2 7,0
Erhvervsfaglige hovedforløb 4,6 4,1 6,1 7,0 5,2 4,9 3,0 3,5 4,9 4,4
Korte videregående uddannelser 3,1 3,2 2,5 2,2 3,1 2,5 3,4 3,7 3,9 5,0
Mellemlange videregående uddannelser 4,2 4,6 6,0 4,7 4,4 7,7 6,9 6,3 6,5 8,7
Bacheloruddannelser 6) 0,1 0,0 0,5 0,4 0,3 0,3 0,0 0,4 0,6 0,1
Kandidatuddannelser 7) 0,0 0,0 0,1 0,3 0,7 0,0 0,2 0,0 0,2 0,2
                     
Fra hovedforløb, mekanik, transp. & logistik                    
Omverden 86,7 87,4 87,7 88,1 87,3 88,2 87,0 81,9 86,0 84,8
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 0,1 0,3 0,5 0,3 0,7 0,9 1,0 0,8 0,2 0,1
Almengymnasiale uddannelser 0,8 0,9 0,4 0,3 0,3 0,6 0,2 0,7 0,4 0,4
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 1,7 1,4 1,3 1,2 1,6 0,7 0,9 2,1 1,7 2,7
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) 1,8 1,7 2,8 2,9 2,5 3,5 4,2 5,7 3,6 4,1
Erhvervsfaglige hovedforløb 1,7 2,1 2,4 2,2 2,4 1,9 2,3 3,2 2,8 2,5
Korte videregående uddannelser 4,3 3,4 2,6 2,9 3,1 2,1 2,5 3,6 2,9 3,2
Mellemlange videregående uddannelser 2,9 2,8 2,3 2,0 2,2 2,0 1,6 1,9 2,5 2,3
Bacheloruddannelser 6) 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0 0,2 0,2 0,1 0,1 0,0
Kandidatuddannelser 7) 0,0 0,0 0,1 0,1 0,0 0,0 0,1 0,1 0,0 0,0
Fra hovedforløb, levnedsmidler                    
Omverden 80,6 81,0 77,3 75,1 76,8 74,8 72,2 73,9 76,5 74,9
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 0,7 0,8 0,9 0,7 1,2 1,3 1,3 0,9 0,2 0,0
Almengymnasiale uddannelser 1,6 1,1 1,1 1,3 0,7 0,7 1,0 1,0 0,8 0,5
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 0,8 0,4 0,5 0,4 0,6 0,5 0,4 0,8 0,7 0,2
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) 3,8 3,2 4,3 4,7 5,1 6,3 8,7 6,5 6,0 5,8
Erhvervsfaglige hovedforløb 5,3 5,5 6,2 7,3 6,5 6,3 4,8 5,7 5,4 6,6
Korte videregående uddannelser 4,9 5,4 6,0 6,4 5,7 6,5 6,8 6,6 5,4 5,9
Mellemlange videregående uddannelser 2,2 2,2 3,4 3,4 3,0 3,5 4,3 4,1 4,6 5,5
Bacheloruddannelser 6) 0,2 0,3 0,3 0,6 0,5 0,2 0,3 0,4 0,6 0,5
Kandidatuddannelser 7) 0,0 0,1 0,1 0,2 0,0 0,0 0,1 0,1 0,0 0,0
Fra hovedforløb, jordbrug                    
Omverden 73,9 77,9 71,3 72,2 69,1 68,1 62,8 62,1 67,9 66,2
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 0,4 0,5 0,4 0,7 1,5 1,2 1,2 1,0 0,4 0,3
Almengymnasiale uddannelser 3,7 2,8 4,2 1,7 1,8 1,5 2,8 1,6 2,4 2,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 1,0 0,6 1,8 0,7 1,3 0,3 1,3 0,8 0,3 0,4
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) 2,3 2,2 3,8 4,4 7,8 5,4 5,0 9,4 7,1 6,3
Erhvervsfaglige hovedforløb 1,7 4,0 4,8 5,5 6,1 3,7 8,7 4,1 4,7 7,4
Korte videregående uddannelser 12,3 9,8 11,0 9,2 9,3 13,7 11,5 13,4 10,6 9,3
Mellemlange videregående uddannelser 3,8 1,6 2,2 5,1 2,2 4,7 5,5 7,4 5,3 6,1
Bacheloruddannelser 6) 0,2 0,7 0,6 0,5 1,0 1,4 1,0 0,3 1,0 1,2
Kandidatuddannelser 7) 0,8 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,2 0,0 0,3 0,8
Fra pædagogisk grunduddannelse (pgu) m.v.                    
Omverden - - - - - 87,8 84,7 70,1 62,0 54,4
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) - - - - - 0,0 0,3 0,4 0,5 0,5
Almengymnasiale uddannelser - - - - - 0,0 0,4 0,3 0,4 0,3
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) - - - - - 0,0 0,2 1,6 1,9 1,7
Erhvervsfaglige hovedforløb - - - - - 1,3 0,7 7,1 3,0 3,4
Korte videregående uddannelser - - - - - 0,0 0,4 0,0 0,8 0,2
Mellemlange videregående uddannelser - - - - - 10,9 13,4 20,5 31,5 39,4
Bacheloruddannelser 6) - - - - - 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1
                     
Fra social- og sundhedshjælper                    
Omverden 68,7 68,9 0,0 0,0 64,5 63,8 60,3 57,9 54,7 61,7
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 0,2 0,3 0,1 0,4 0,6 1,1 0,8 0,3 0,2 0,3
Almengymnasiale uddannelser 0,5 0,8 0,8 1,2 0,9 0,7 0,6 0,7 0,5 0,4
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 0,0 0,1 0,0 0,1 0,1 0,2 0,1 0,0 0,2 0,1
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) 0,2 0,6 0,8 1,7 1,9 2,5 2,9 3,3 4,3 3,7
Erhvervsfaglige hovedforløb 27,6 26,4 94,8 92,9 28,3 27,4 30,3 32,6 33,9 28,3
Korte videregående uddannelser 0,2 0,4 0,2 0,4 0,3 0,3 0,2 0,4 0,6 0,4
Mellemlange videregående uddannelser 2,5 2,5 3,2 3,2 3,3 3,8 4,6 4,4 5,5 4,9
Bacheloruddannelser 6) 0,1 0,1 0,0 0,1 0,2 0,2 0,2 0,4 0,2 0,1
Kandidatuddannelser 7) 0,0 0,1 0,1 0,0 0,0 0,1 0,0 0,0 0,1 0,1
Fra social- og sundhedsassistent                    
Omverden 83,7 82,8 75,9 72,8 69,1 67,5 72,9 71,6 74,5 79,7
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 0,4 0,6 0,4 0,3 0,3 0,4 0,6 0,2 0,1 0,1
Almengymnasiale uddannelser 0,2 0,4 0,2 0,4 0,2 0,3 0,2 0,3 0,3 0,1
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 0,2 0,1 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0 0,1 0,1
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) 1,6 1,8 2,0 1,4 2,1 2,6 3,0 3,1 2,6 2,4
Erhvervsfaglige hovedforløb 4,7 5,4 10,1 13,7 14,2 17,2 11,4 10,5 8,7 4,5
Korte videregående uddannelser 0,3 0,6 0,5 0,4 1,0 0,4 0,6 0,7 0,9 0,6
Mellemlange videregående uddannelser 8,7 8,2 10,5 10,6 12,5 11,2 10,4 13,2 12,4 12,2
Bacheloruddannelser 6) 0,2 0,2 0,3 0,1 0,7 0,4 0,6 0,3 0,4 0,4
Kandidatuddannelser 7) 0,2 0,0 0,1 0,2 0,0 0,0 0,2 0,1 0,0 0,0
Fra erhvervsfaglig videreuddannelse                    
Omverden 68,1 76,0 69,2 75,3 87,6 75,1 76,5 76,9 80,0 66,8
Grundskole, 8-10. klasse 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,2 0,0 0,0 0,0
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 0,8 1,1 0,2 0,1 0,5 0,5 0,1 0,0 0,0 0,0
Almengymnasiale uddannelser 0,4 0,5 0,0 0,2 0,4 0,0 0,0 0,2 0,0 0,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 0,6 0,1 0,0 0,6 0,4 0,0 0,3 0,6 0,0 0,3
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) 2,8 2,4 1,6 1,0 1,6 3,2 4,6 4,0 2,0 1,4
Erhvervsfaglige hovedforløb 14,5 6,4 9,9 5,3 4,0 1,9 2,4 1,2 2,0 1,3
Korte videregående uddannelser 11,5 11,9 17,3 16,4 3,7 17,4 14,4 14,1 14,3 26,6
Mellemlange videregående uddannelser 1,0 1,4 1,1 0,6 1,7 1,6 1,6 2,1 1,3 2,2
Bacheloruddannelser 6) 0,3 0,2 0,4 0,5 0,2 0,4 0,0 0,2 0,2 1,2
Kandidatuddannelser 7) 0,1 0,1 0,2 0,0 0,0 0,0 0,0 0,9 0,2 0,3
Fra erhvervsfaglige uddannelser, øvrige                    
Omverden 20,6 23,0 21,9 23,7 21,5 23,3 25,2 25,1 27,7 26,8
Grundskole, 8-10. klasse 0,3 0,3 0,2 0,4 0,2 0,2 0,2 0,4 0,4 0,4
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 2,4 1,8 1,6 1,8 4,8 4,9 4,5 3,3 3,9 2,9
Almengymnasiale uddannelser 1,8 1,6 1,7 2,1 3,4 1,4 1,0 1,1 1,0 1,1
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 0,7 1,0 0,7 0,6 0,7 0,7 0,6 1,5 0,8 0,7
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) 6,1 5,8 7,3 8,7 8,3 7,8 8,8 10,5 7,1 8,1
Erhvervsfaglige hovedforløb 60,6 55,3 56,9 55,4 50,3 50,2 46,4 46,0 46,8 50,8
Korte videregående uddannelser 5,7 8,7 8,5 4,8 8,1 8,6 9,7 9,9 9,6 7,1
Mellemlange videregående uddannelser 0,8 1,8 0,8 1,5 1,8 2,1 2,4 1,5 1,7 1,5
Bacheloruddannelser 6) 0,6 0,5 0,3 0,8 0,8 0,8 0,8 0,7 0,8 0,6
Kandidatuddannelser 7) 0,3 0,2 0,1 0,2 0,2 0,2 0,4 0,2 0,2 0,2

Pga. afrundinger kan summerne afvige fra 100%. Se noter og bemærkninger under tabel 5.6.2.

Tabel 5.6.2 Overgangsmønster for elever, der afbrød en erhvervsfaglig uddannelse, og som gik til en ny uddannelse, opgjort i procent fra 1993 til 2002. Opgørelsestidspunktet er 1/10 året før til 30/9 i året.

1) 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Fra handel og kontor, 1. & 2. skoleperiode 2)                    
Omverden 31,1 30,5 30,5 27,5 22,0 22,7 - - - -
Grundskole, 8-10. klasse 1,9 1,8 1,5 0,4 0,5 0,7 - - - -
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 9,5 8,7 9,7 12,8 22,8 21,2 - - - -
Almengymnasiale uddannelser 12,6 9,3 7,8 8,5 6,9 5,8 - - - -
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 4,9 6,5 7,0 6,1 9,6 6,7 - - - -
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) 23,3 28,4 28,0 30,2 24,6 28,1 - - - -
Erhvervsfaglige hovedforløb 12,3 10,6 10,8 10,8 9,8 10,4 - - - -
Korte videregående uddannelser 0,9 0,6 1,2 0,8 1,0 0,8 - - - -
Mellemlange videregående uddannelser 3,1 3,1 3,3 2,3 2,4 3,0 - - - -
Bacheloruddannelser 6) 0,3 0,4 0,3 0,5 0,4 0,5 - - - -
Kandidatuddannelser 7) 0,1 0,2 0,1 0,1 0,1 0,0 - - - -
Fra grundforløb, merkantile                    
Omverden - - - - - - 22,7 23,2 23,8 28,8
Grundskole, 8-10. klasse - - - - - - 0,6 0,2 0,6 0,4
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) - - - - - - 20,0 17,2 15,7 13,5
Almengymnasiale uddannelser - - - - - - 6,0 4,3 4,9 4,3
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) - - - - - - 7,5 8,0 6,3 5,4
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) - - - - - - 28,2 29,3 31,2 32,0
Erhvervsfaglige hovedforløb - - - - - - 10,6 11,8 12,2 10,3
Korte videregående uddannelser - - - - - - 0,7 1,6 1,5 1,1
Mellemlange videregående uddannelser - - - - - - 2,7 3,4 3,3 3,5
Bacheloruddannelser 6) - - - - - - 0,8 0,8 0,6 0,4
Kandidatuddannelser 7) - - - - - - 0,1 0,2   0,2
Fra teknik, 2. skoleperiode 2)                    
Omverden 38,4 43,8 42,5 37,4 29,2 24,7 - - - -
Grundskole, 8-10. klasse 0,8 0,7 0,2 1,0 1,6 1,6 - - - -
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 5,5 3,7 4,5 9,8 21,7 21,6 - - - -
Almengymnasiale uddannelser 5,6 3,5 2,7 1,8 2,0 2,4 - - - -
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 8,3 2,2 0,9 1,6 1,4 2,0 - - - -
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) 27,8 32,9 34,9 33,6 29,8 34,2 - - - -
Erhvervsfaglige hovedforløb 10,7 9,4 9,7 11,9 10,3 9,5 - - - -
Korte videregående uddannelser 0,7 1,3 1,3 0,8 1,0 1,3 - - - -
Mellemlange videregående uddannelser 1,8 2,0 3,0 1,8 2,1 1,9 - - - -
Bacheloruddannelser 6) 0,4 0,3 0,3 0,3 0,8 0,6 - - - -
Kandidatuddannelser 7) 0,1 0,2 0,1 0,1 0,2 0,3 - - - -
                     
Fra grundforløb, teknologi og komm. 6)                    
Omverden - - - - - - 17,4 18,5 23,7 25,8
Grundskole, 8-10. klasse - - - - - - 0,6 2,1 1,6 1,4
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) - - - - - - 18,1 13,8 12,9 11,2
Almengymnasiale uddannelser - - - - - - 3,9 6,6 4,1 5,2
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) - - - - - - 3,2 3,6 3,8 4,1
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) - - - - - - 41,4 37,6 30,8 36,8
Erhvervsfaglige hovedforløb - - - - - - 6,4 11,0 15,0 4,3
Korte videregående uddannelser - - - - - - 4,0 3,1 3,3 4,1
Mellemlange videregående uddannelser - - - - - - 4,4 2,2 2,8 4,9
Bacheloruddannelser 6) - - - - - - 0,5 0,8 1,8 1,8
Kandidatuddannelser 7) - - - - - - 0,3 0,8 0,3 0,4
Fra grundforløb, bygge og anlæg 6)                    
Omverden - - - - - - 30,0 23,5 22,1 26,4
Grundskole, 8-10. klasse - - - - - - 1,2 1,6 1,6 1,9
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) - - - - - - 26,4 17,8 16,6 14,8
Almengymnasiale uddannelser - - - - - - 3,5 2,1 1,4 1,6
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) - - - - - - 1,4 1,1 1,4 1,7
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) - - - - - - 28,7 43,2 42,7 44,8
Erhvervsfaglige hovedforløb - - - - - - 6,1 5,9 11,4 6,7
Korte videregående uddannelser - - - - - - 0,1 1,2 0,5 0,3
Mellemlange videregående uddannelser - - - - - - 1,7 3,4 1,6 1,5
Bacheloruddannelser 6) - - - - - - 0,8 0,1 0,4 0,3
Kandidatuddannelser 7) - - - - - - 0,1 0,2 0,3 0,1
Fra grundforløb, håndværk og teknik 6)                    
Omverden - - - - - - 31,2 20,7 20,1 30,3
Grundskole, 8-10. klasse - - - - - - 1,0 1,0 0,7 1,0
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) - - - - - - 23,0 15,5 14,7 12,5
Almengymnasiale uddannelser - - - - - - 1,4 1,5 2,1 1,8
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) - - - - - - 0,8 0,7 1,1 1,4
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) - - - - - - 33,1 45,9 41,9 39,8
Erhvervsfaglige hovedforløb - - - - - - 4,8 12,3 16,0 6,5
Korte videregående uddannelser - - - - - - 0,8 0,4 0,8 1,5
Mellemlange videregående uddannelser - - - - - - 2,8 1,7 1,7 3,5
Bacheloruddannelser 6) - - - - - - 0,8 0,1 0,9 1,4
Kandidatuddannelser 7) - - - - - - 0,3 0,2 0,1 0,4
                     
Fra grundforløb, fra jord til bord 6)                    
Omverden - - - - - - 28,9 24,7 26,2 29,2
Grundskole, 8-10. klasse - - - - - - 0,5 1,0 0,8 1,6
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) - - - - - - 22,4 17,1 14,4 16,2
Almengymnasiale uddannelser - - - - - - 4,8 3,8 2,9 2,3
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) - - - - - - 2,2 2,1 1,9 1,8
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) - - - - - - 27,5 29,9 27,6 30,1
Erhvervsfaglige hovedforløb - - - - - - 9,2 16,0 19,9 11,7
Korte videregående uddannelser - - - - - - 0,9 1,4 1,7 1,4
Mellemlange videregående uddannelser - - - - - - 3,0 3,2 3,7 4,8
Bacheloruddannelser 6) - - - - - - 0,6 0,7 0,8 0,6
Kandidatuddannelser 7) - - - - - - 0,0 0,3 0,1 0,1
Fra grundforløb, mekanik, transp. & logistik 6)                    
Omverden - - - - - - 39,0 29,7 24,4 29,2
Grundskole, 8-10. klasse - - - - - - 2,1 1,4 1,1 2,2
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) - - - - - - 20,4 18,9 16,4 15,7
Almengymnasiale uddannelser - - - - - - 0,5 1,1 1,1 1,5
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) - - - - - - 0,5 1,1 0,6 1,6
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) - - - - - - 27,0 33,1 36,7 41,7
Erhvervsfaglige hovedforløb - - - - - - 7,7 13,6 17,8 6,6
Korte videregående uddannelser - - - - - - 1,4 0,0 0,7 0,7
Mellemlange videregående uddannelser - - - - - - 0,8 0,8 1,2 0,9
Bacheloruddannelser 6) - - - - - - 0,9 0,1 0,1 0,1
Kandidatuddannelser 7) - - - - - - 0,0 0,1 0,0 0,0
Fra grundforløb, service 6)                    
Omverden - - - - - - 23,4 16,9 12,2 21,3
Grundskole, 8-10. klasse - - - - - - 3,4 2,1 1,4 1,2
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) - - - - - - 12,7 14,1 17,0 13,0
Almengymnasiale uddannelser - - - - - - 4,6 4,1 3,8 4,6
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) - - - - - - 0,6 2,3 2,7 1,6
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) - - - - - - 30,1 34,1 40,4 38,1
Erhvervsfaglige hovedforløb - - - - - - 17,8 18,6 15,5 12,8
Korte videregående uddannelser - - - - - - 0,0 1,6 1,8 1,2
Mellemlange videregående uddannelser - - - - - - 5,9 5,5 5,2 4,8
Bacheloruddannelser 6) - - - - - - 1,4 0,7 0,2 1,2
Kandidatuddannelser 7) - - - - - - 0,0 0,1 0,0 0,1
                     
Fra hovedforløb, handel                    
Omverden 43,9 44,0 42,5 36,0 37,7 30,6 29,5 28,6 29,1 31,8
Grundskole, 8-10. klasse 0,1 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 3,7 3,2 2,6 4,6 9,1 8,0 7,9 7,0 6,5 6,2
Almengymnasiale uddannelser 6,4 4,8 3,3 3,2 4,9 3,0 4,5 3,5 2,6 2,7
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 3,0 3,1 2,4 5,1 2,4 3,0 4,0 2,0 2,4 1,4
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) 12,5 11,3 11,0 12,7 10,7 17,5 16,3 20,1 17,7 16,1
Erhvervsfaglige hovedforløb 24,4 26,6 29,6 29,4 24,7 24,3 22,5 22,8 23,5 24,6
Korte videregående uddannelser 1,2 2,8 2,8 2,9 3,3 4,7 3,4 4,3 7,7 4,4
Mellemlange videregående uddannelser 4,1 3,6 4,9 4,4 3,8 7,0 9,1 8,3 8,2 9,1
Bacheloruddannelser 6) 0,8 0,5 0,8 1,8 3,1 1,6 2,7 3,4 2,3 3,2
Kandidatuddannelser 7) 0,0 0,1 0,2 0,1 0,3 0,3 0,2 0,2 0,1 0,5
Fra hovedforløb, kontor                    
Omverden 55,3 54,7 50,4 57,0 53,5 46,6 42,8 37,9 40,6 37,3
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 1,0 1,0 1,9 1,7 3,5 2,7 2,5 1,1 1,6 1,6
Almengymnasiale uddannelser 2,1 2,4 1,7 1,4 1,1 0,9 0,8 0,7 1,3 0,5
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 2,8 3,7 2,6 1,9 1,0 0,5 0,3 1,1 1,3 0,8
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) 5,7 5,2 6,3 4,5 7,9 9,2 7,5 8,2 5,7 6,2
Erhvervsfaglige hovedforløb 16,4 15,5 16,7 14,0 12,6 15,3 18,5 19,1 16,4 17,6
Korte videregående uddannelser 6,5 5,0 5,0 5,1 5,4 7,2 9,0 11,2 9,2 8,0
Mellemlange videregående uddannelser 7,4 9,0 11,7 10,6 10,6 12,2 10,2 11,9 14,7 16,1
Bacheloruddannelser 6) 2,2 3,0 2,9 3,1 4,1 5,0 8,0 7,5 8,7 11,4
Kandidatuddannelser 7) 0,6 0,6 0,7 0,6 0,4 0,5 0,5 1,2 0,5 0,5
Fra hovedforløb, håndværk og teknik                    
Omverden 51,5 55,5 52,9 53,5 47,5 43,3 39,5 36,6 31,8 34,5
Grundskole, 8-10. klasse 0,0 0,2 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,2
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 3,5 2,2 2,0 2,7 11,5 15,3 15,0 15,1 7,3 10,7
Almengymnasiale uddannelser 2,6 1,3 2,7 2,2 2,4 0,4 1,3 2,5 0,6 1,9
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 2,8 1,6 2,8 1,8 1,3 1,3 1,3 2,6 1,3 0,7
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) 15,7 13,1 18,8 22,5 16,7 17,9 22,4 24,4 21,1 26,3
Erhvervsfaglige hovedforløb 17,7 17,6 14,5 11,5 14,7 16,0 14,8 14,0 34,0 22,6
Korte videregående uddannelser 3,4 4,1 3,2 3,1 2,9 2,6 3,6 2,2 1,4 1,4
Mellemlange videregående uddannelser 2,8 3,9 2,2 2,6 3,0 2,6 1,8 1,9 2,6 1,2
Bacheloruddannelser 6) 0,1 0,3 0,5 0,1 0,1 0,4 0,1 0,6 0,0 0,7
Kandidatuddannelser 7) 0,0 0,2 0,6 0,3 0,1 0,3 0,1 0,0 0,0 0,0
                     
Fra hovedforløb, bygge og anlæg                    
Omverden 54,1 58,5 55,2 55,5 48,5 44,1 42,7 42,7 46,6 44,2
Grundskole, 8-10. klasse 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,2 0,2 0,2 0,1 0,2
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 3,7 1,6 2,0 3,6 10,7 14,2 14,8 10,9 11,0 9,9
Almengymnasiale uddannelser 3,1 2,9 3,5 2,2 2,5 2,9 2,0 4,1 1,8 2,7
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 2,3 1,3 0,8 1,6 1,3 0,9 1,4 1,6 1,7 1,1
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) 23,6 19,1 20,5 23,6 19,5 23,3 24,2 25,0 25,7 27,9
Erhvervsfaglige hovedforløb 7,2 10,2 11,0 7,7 11,0 8,7 7,7 7,3 6,5 8,2
Korte videregående uddannelser 4,4 4,2 4,1 2,9 2,9 3,3 3,4 4,0 1,3 1,5
Mellemlange videregående uddannelser 1,1 1,7 1,3 2,1 2,6 1,7 3,2 4,0 4,9 3,8
Bacheloruddannelser 6) 0,1 0,0 0,9 0,8 0,2 0,5 0,5 0,3 0,2 0,5
Kandidatuddannelser 7) 0,5 0,6 0,8 0,1 0,9 0,2 0,0 0,0 0,2 0,1
Fra hovedforløb, teknologi og komm.                    
Omverden 42,1 41,3 41,3 41,8 36,9 31,3 28,7 37,4 31,9 41,4
Grundskole, 8-10. klasse 0,0 0,0 0,3 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 3,0 1,4 3,0 5,2 9,8 13,2 13,1 9,2 6,9 4,8
Almengymnasiale uddannelser 2,9 3,6 2,0 2,6 4,0 4,5 3,2 3,8 4,4 4,7
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 6,7 5,1 3,6 3,2 4,4 2,6 3,9 3,4 3,8 2,7
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) 19,7 21,3 23,9 24,8 20,9 24,3 28,1 26,5 23,2 29,8
Erhvervsfaglige hovedforløb 15,0 15,1 15,0 15,1 13,0 15,2 11,6 11,6 20,3 9,1
Korte videregående uddannelser 6,3 7,3 6,0 3,5 7,2 5,3 5,0 4,5 5,2 3,6
Mellemlange videregående uddannelser 3,7 4,1 3,7 2,9 2,5 2,7 4,4 2,5 3,4 3,6
Bacheloruddannelser 6) 0,4 0,2 0,6 0,7 0,6 0,6 1,5 1,0 0,6 0,2
Kandidatuddannelser 7) 0,2 0,6 0,6 0,4 0,9 0,2 0,6 0,2 0,1 0,1
Fra hovedforløb, service                    
Omverden 38,0 46,0 45,7 42,7 38,9 39,4 30,3 32,4 32,3 29,9
Grundskole, 8-10. klasse 0,0 0,0 0,0 0,0 0,2 0,0 0,0 0,7 0,0 0,0
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 2,3 4,5 0,7 1,9 4,7 7,8 7,9 7,3 6,1 3,8
Almengymnasiale uddannelser 4,0 3,9 3,2 1,0 5,3 2,1 4,3 2,8 4,2 3,7
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 2,6 1,4 0,9 0,9 1,7 2,0 3,2 4,3 4,0 1,6
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) 27,7 17,3 16,8 18,1 13,8 19,9 21,5 22,1 19,2 21,6
Erhvervsfaglige hovedforløb 18,2 15,6 15,2 18,5 15,2 12,1 13,8 15,3 14,8 17,1
Korte videregående uddannelser 0,8 3,0 3,8 9,8 9,6 6,5 6,9 4,1 4,6 9,0
Mellemlange videregående uddannelser 6,4 8,4 11,3 6,8 8,8 9,2 10,3 9,4 12,0 11,6
Bacheloruddannelser 6) 0,0 0,0 1,7 0,0 1,5 0,6 1,8 1,1 2,7 1,4
Kandidatuddannelser 7) 0,0 0,0 0,6 0,5 0,3 0,3 0,0 0,6 0,3 0,3
                     
Fra hovedforløb, mekanik, transp. & logistik                    
Omverden 58,7 56,4 62,8 57,6 56,2 46,4 46,9 44,8 31,3 45,0
Grundskole, 8-10. klasse 0,0 0,0 0,0 0,0 0,2 0,0 0,2 0,0 0,0 0,0
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 1,7 1,0 1,9 1,5 12,0 11,9 12,6 9,6 7,4 8,1
Almengymnasiale uddannelser 0,8 0,6 0,2 0,8 1,2 1,1 0,6 1,6 1,6 1,8
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 1,8 1,2 1,0 2,4 1,4 0,9 1,6 1,4 1,0 1,0
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) 16,5 17,6 18,2 20,3 17,3 20,1 22,2 23,8 17,5 21,7
Erhvervsfaglige hovedforløb 18,2 20,0 13,2 15,7 10,3 16,5 13,2 15,4 39,0 18,3
Korte videregående uddannelser 1,3 1,5 0,8 0,9 0,4 0,9 0,9 1,1 1,3 1,8
Mellemlange videregående uddannelser 1,1 1,5 1,9 0,9 0,9 1,7 1,7 2,3 0,8 2,2
Bacheloruddannelser 6) 0,0 0,2 0,0 0,0 0,0 0,4 0,1 0,0 0,0 0,0
Kandidatuddannelser 7) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,2
Fra hovedforløb, levnedsmidler                    
Omverden 51,0 48,5 48,6 40,6 37,4 32,9 32,1 34,4 31,7 34,1
Grundskole, 8-10. klasse 0,1 0,5 0,0 0,0 0,4 0,0 0,1 0,3 0,1 0,0
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 4,0 2,9 2,2 4,6 16,0 14,6 14,4 9,9 10,2 8,0
Almengymnasiale uddannelser 4,3 3,4 2,2 1,7 2,9 3,8 2,5 2,8 3,4 2,5
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 1,7 2,0 2,2 3,7 1,9 2,5 2,3 2,3 1,2 2,1
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) 20,0 21,5 23,6 26,2 19,1 25,8 27,2 27,5 27,1 26,7
Erhvervsfaglige hovedforløb 11,9 15,0 16,2 19,4 16,5 16,1 12,5 14,0 17,5 15,8
Korte videregående uddannelser 4,1 3,5 2,1 1,7 2,0 1,9 2,3 2,1 3,3 2,4
Mellemlange videregående uddannelser 2,3 2,5 2,6 2,0 2,8 2,1 5,3 5,1 4,4 6,7
Bacheloruddannelser 6) 0,3 0,2 0,1 0,1 0,6 0,2 1,1 1,6 1,0 1,4
Kandidatuddannelser 7) 0,3 0,0 0,1 0,1 0,4 0,2 0,3 0,0 0,1 0,2
Fra hovedforløb, jordbrug                    
Omverden 54,0 44,5 43,0 40,3 35,5 33,2 26,4 32,9 22,2 28,4
Grundskole, 8-10. klasse 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,4 0,0 0,4
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 6,8 2,8 4,5 4,4 9,7 11,0 18,5 11,5 6,3 5,2
Almengymnasiale uddannelser 4,6 3,5 1,6 4,9 3,8 4,1 4,3 2,5 2,8 5,2
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 1,8 2,3 1,1 2,3 2,4 1,2 1,7 2,2 0,3 1,2
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) 12,9 14,4 24,1 16,6 16,6 23,4 21,8 23,0 17,3 23,8
Erhvervsfaglige hovedforløb 7,8 18,6 21,7 17,4 21,8 16,2 17,4 12,8 41,8 21,4
Korte videregående uddannelser 2,5 5,9 1,0 3,8 2,9 2,2 5,3 5,5 4,7 5,1
Mellemlange videregående uddannelser 8,6 6,8 3,1 7,3 5,0 7,2 3,3 6,4 4,3 5,5
Bacheloruddannelser 6) 0,0 1,2 0,0 3,1 2,3 1,1 1,0 1,7 0,3 3,8
Kandidatuddannelser 7) 1,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,6 0,4 1,0 0,0 0,0
                     
Fra pædagogisk grunduddannelse (pgu) m.v.                    
Omverden - - - - . 76,7 46,7 68,2 70,4 61,9
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) - - - - . 2,7 4,9 1,9 1,5 1,7
Almengymnasiale uddannelser - - - - . 5,9 1,9 1,7 2,1 1,3
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) - - - - . 0,0 0,0 0,5 0,6 0,5
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) - - - - . 8,6 8,5 9,6 6,5 8,8
Erhvervsfaglige hovedforløb - - - - . 4,4 28,3 9,8 8,9 5,0
Mellemlange videregående uddannelser - - - - . 1,7 9,8 8,3 10,0 20,8
Fra social- og sundhedshjælper                    
Omverden 70,7 72,1 64,6 60,0 46,4 49,9 47,8 47,5 43,4 47,0
Grundskole, 8-10. klasse 0,3 0,1 0,1 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,2
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 2,5 2,7 2,6 4,1 6,1 7,8 7,6 6,6 5,2 4,6
Almengymnasiale uddannelser 5,4 3,8 3,0 2,1 2,0 1,9 2,3 1,9 1,9 2,4
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 0,3 1,0 1,3 0,4 0,7 0,6 0,4 0,5 0,5 0,1
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) 9,0 7,2 11,9 15,6 13,8 14,6 18,3 18,3 17,5 17,8
Erhvervsfaglige hovedforløb 5,3 6,1 10,5 12,1 20,9 16,3 16,4 14,9 19,5 18,1
Korte videregående uddannelser 0,3 0,4 0,9 0,1 0,7 0,9 0,5 1,4 1,8 0,8
Mellemlange videregående uddannelser 5,9 5,6 5,0 5,1 7,0 7,4 6,5 8,0 9,1 7,9
Bacheloruddannelser 6) 0,1 0,9 0,2 0,5 2,4 0,6 0,2 0,9 1,1 0,9
Kandidatuddannelser 7) 0,0 0,1 0,0 0,1 0,0 0,1 0,0 0,1 0,2 0,3
Fra social- og sundhedsassistent                    
Omverden 65,5 62,0 58,0 56,3 54,4 49,1 48,7 51,3 49,0 55,6
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 0,7 1,7 1,5 0,9 1,1 2,3 3,1 0,8 0,1 0,3
Almengymnasiale uddannelser 1,6 0,9 0,8 1,2 0,6 1,4 0,9 0,4 1,0 0,7
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 0,2 0,0 0,7 0,9 0,0 0,2 0,7 0,3 0,4 0,1
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) 3,7 8,1 7,8 7,0 6,7 9,7 13,5 9,9 9,8 8,3
Erhvervsfaglige hovedforløb 19,1 17,3 20,0 21,5 25,3 27,9 22,3 21,5 27,1 20,6
Korte videregående uddannelser 0,0 0,6 1,1 1,7 1,6 0,4 0,8 2,2 1,3 1,3
Mellemlange videregående uddannelser 8,8 8,6 9,5 9,9 9,2 8,5 9,6 13,2 10,2 12,2
Bacheloruddannelser 6) 0,5 0,7 0,7 0,6 1,0 0,7 0,1 0,3 1,2 0,9
Kandidatuddannelser 7) 0,0 0,2 0,0 0,0 0,2 0,0 0,2 0,2 0,0 0,0
Fra erhvervsfaglig videreuddannelse                    
Omverden 92,3 95,0 87,9 72,9 . - 74,3 . . 77,9
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 0,0 2,7 0,0 0,0 . - - . . -
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 7,7 0,0 0,0 0,0 . - - . . -
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) 0,0 0,0 0,0 0,0 . - 11,7 . . -
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,0 0,0 9,8 5,3 . -   . . 14,3
Korte videregående uddannelser 0,0 2,3 0,0 20,0 . - 2,6 . . -
Mellemlange videregående uddannelser 0,0 0,0 2,3 1,8 . - 11,4 . . 7,8
                     
Fra erhvervsfaglige uddannelser, øvrige                    
Omverden 51,6 55,5 50,8 51,5 38,4 41,9 46,3 38,5 42,9 47,3
Grundskole, 8-10. klasse 1,5 0,0 0,0 0,0 1,0 0,0 0,0 0,4 0,0 2,3
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 3,8 3,6 1,6 5,8 18,6 15,3 14,0 15,1 15,2 10,3
Almengymnasiale uddannelser 1,2 0,7 3,8 2,2 2,7 1,6 2,0 1,7 2,5 3,8
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 0,6 0,7 3,3 2,8 0,6 0,0 1,4 1,5 1,4 0,7
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 5) 18,6 14,9 16,7 19,2 15,1 18,4 18,4 26,2 25,8 19,2
Erhvervsfaglige hovedforløb 13,3 11,5 10,0 12,4 15,7 13,5 11,8 4,8 9,4 11,5
Korte videregående uddannelser 6,6 8,8 7,2 0,0 6,2 6,1 2,8 6,1 0,6 1,7
Mellemlange videregående uddannelser 1,5 3,4 3,2 4,3 0,5 1,4 1,5 4,8 1,3 1,2
Bacheloruddannelser 6) 1,5 0,8 2,3 1,3 0,6 1,3 0,6 0,9 0,0 0,5
Kandidatuddannelser 7) 0,0 0,0 1,2 0,6 0,6 0,6 1,4 0,0 0,9 1,6

Anm.: Pga. afrundinger kan summerne afvige fra 100%.

1) 2002 er p.t. det seneste indberetningsår. Der kan forekomme manglende eller forkerte indberetninger fra institutionerne. Indtil der bliver rettet op på disse mangler og fejl, bør 2002-tallene derfor betragtes som foreløbige.

2) Fra 1994 til 1997 var der problemer med registreringen af fuldførte og afbrudte forløb. En hel del af de afbrudte forløb blev fejlagtigt registreret som fuldførte forløb. Fra midten af 1996 blev indgangsforløbet hg til merkantil-EUD ændret, således at eleverne kunne forlænge det 1-årige indgangsforløb til et 2-årigt forløb efterfulgt af praktik med kortere skoleophold end tidligere. Pr. 1. januar 2001 trådte den ny EUD-reform i kraft, hvor 1. og 2. skoleperiode blev afløst af et grundforløb med 7 indgange, men allerede fra 1999 blev der kørt forsøg med denne struktur. Grundforløbets gennemførelsestid kan variere fra 20-60 uger. Med reformens indførelse starter de elever, der før startede på HI og TI, direkte på grundforløbet; derfor stiger tilgangen hertil. Den tilgang der oprindeligt var til uddannelserne er desuden for lav, da Danmarks Statistik frem til 1995 kunstigt har forlænget hhx ved af lægge efg-basis og skoleforløb til som et indledede år af hhx-uddannel-sen.

3) Som følge af forsøg allerede fra 1999 forud for EUD-reformen i 2001 faldt tilgangen til HI og TI. Den fri ungdomsuddannelse blev afviklet med virkning fra udgangen af 2002, men forbliver dog i kraft for allerede indgåede uddannelsesaftaler. I 2002 mangler tal for elevbestanden på følgende uddannelser: køkkenleder 1, andre husholdningsskolekurser og kursus i håndarbejde. I forbindelse med reformen, som trådte i kraft 1. januar 2001, blev indgangsåret til social- og sundhedsuddannelserne erstattet af et grundforløb. Grundforløbet varer normalt 20 uger, med mulighed for udvidelse til 40 uger. I 2002 er tallene for produktionsskoler for lavt, fordi skolerne først indberetter den enkelte elev, når denne afslutter opholdet.

4) I 1994 og 1995 blev hhv. htx og hhx forlænget med et år til et treårigt forløb. Samtidig blev adgangsvejen ændret fra et skoleforløb på erhvervsuddannelserne til adgang direkte fra grundskolen. Danmarks Statistik har dog i perioden op til og med 1995 kunstigt forlænget hhx ved af lægge efg-basis og skoleforløb til som et indledende år, derfor ses reformerne ikke af tallene for hhx. I 1998 og 1999 er indberetningerne fra institutionerne til Danmarks Statistik for adgangseksamen til diplomingeniøruddannelsen mangelfulde. Fra DTU mangler helt indberetning af elever fra 1996 til 2002.

5) De seneste år er antallet af afbrud fra grundforløb for højt, det skyldes, at de som har fuldført et grundforløb og siden genstartet det samme grundforløb på samme skole vil få registreret et afbrud fra deres første forløb.

6) Bachelorreformen har generelt ført til usikkerhed i datagrundlaget i omlægningsperioden.

7) Kandidatuddannelserne indeholder både udelte kandidatforløb og kandidatoverbygningsuddannelser. Se tillige note for bachelorerne.

5.7 Normerede overgange i det erhvervsfaglige uddannelsesområde

I dette afsnit præsenteres det normerede overgangsmønster fra afsluttede uddannelsesforløb for det erhvervsfaglige uddannelsesområde. I opgørelserne kan man se, om en elev efter et givet uddannelsesforløb går til omverden (forlader uddannelsessystemet), eller hvilket andet uddannelsesforløb personen i modsat fald påbegynder.

For at forstå hvad det normerede overgangsmønster viser, kan man benytte følgende billede. Lad os antage, at vi fra et givet år følger alle elever på 8. klassetrin for at se, hvilke uddannelser de går til i de kommende år. Når de mange år senere har forladt uddannelsessystemet helt, kan vi lave en samlet oversigt over de vandringer, eleverne har foretaget. Fx vil omkring 99% være fortsat fra 8. til 9. klassetrin, og herfra vil ca. en tredjedel være gået til gymnasiet. På denne måde vil man op gennem uddannelsessystemet kunne angive, hvor mange procent af de oprindelige 8. klasseelever der foretager hvilke overgange. Der er her tale om en opgørelse over bevægelser, hvilket indebærer, at en person kan tælles flere gange.

En forløbsundersøgelse til optælling af overgangene vil tage mange år. Derfor har man i stedet beregnet et normeret overgangsmønster ud fra det overgangsmønster, der blev præsenteret i afsnit 5.6. Det normerede overgangsmønster viser således, hvor mange procent af en given ungdomsårgang, (anslået til omkring 60.600 elever i 8. klasse), man kan forvente vil foretage de forskellige overgange i uddannelsessystemet, hvis overgangsmønstret i fremtiden er det samme som op til 2002. I tabel 5.7.1 til 5.7.15 er tallene præsenteret. Overgangene vises fra givne uddannelsesundergrupper til givne uddannelseshovedgrupper. Tallene er fordelt på køn og hhv. fuldførte og afbrudte forløb samt i alt. I det efterfølgende gives enkelte eksempler fra de mange opgørelser. Tilbagegang til uddannelsesgruppen selv, indgår ikke i opgørelserne.

I tabel 5.7.1 præsenteres det normerede overgangsmønster for de erhvervsfaglige grundforløb (samlet for merkantile og tekniske uddannelser) i 2002.

51,6% af ungdomsårgangen vil være på et erhvervsfagligt grundforløb; heraf vil 38,3% fuldføre uddannelsen. 31,3% af årgangen vil fortsætte på et erhvervsfagligt hovedforløb. Endelig vil 9,0% forlade uddannelsessystemet (heraf 5,9% med et afbrudt forløb). 40,8% af ungdomsårgangen af piger vil befinde sig på et grund-forløb; heraf vil 30,6% fuldføre forløbet. Hele 62,0% årgangen af drenge vil gå på et erhvervsfagligt grundforløb; heraf vil 45,6% fuldføre uddannelsen.

I tabellerne 5.7.2 til 5.7.15 opgøres det normerede overgangsmønster for de erhvervsfaglige hovedforløb i 2002. Der vil gives nogle eksempler på udvalgte uddannelsesområder.

6,2% af ungdomsårgangen vil være på hovedforløbet handel; heraf vil 4,1% gå til omverden (heraf 3,7% med et fuldført forløb) og 0,9% vil påbegynde en videregående uddannelse. 7,1% af pigernes ungdomsårgang vil være her, mens det vil være 5,4% af drengenes årgang.

7,1% af ungdomsårgangen vil befinde sig på hovedforløbet kontor; heraf vil 5,0% efterfølgende forlade uddannelsessystemet (heraf 4,6% med en fuldført uddannelse). 10,7% af ungdomsårgangen af piger vil befinde sig her mod kun 3,6% af drengenes årgang.

For teknisk hovedforløb ses at bygge og anlæg er hyppigst søgt med 6,4% af ungdomsårgangen; heraf vil 4,6% efterfølgende forlade uddannelsessystemet (4,0% med et fuldført forløb). 11,7% af ungdomsårgangen af drenge vil være på bygge og anlæg, Pigerne er svagt repræsenteret ved disse uddannelser, da der kun er 0,9% af pigernes årgang.

Også på hovedforløb teknologi og kommunikation vil man finde en pæn andel af ungdomsårgangen (5,1%); heraf vil 3,5% gå til omverden. 8,5% af ungdomsårgangen af drenge vil befinde sig her, mens det kun vil være 1,5% af ungdomsårgangen af piger.

I tabel 5.7.11 opgøres det normerede overgangsmønster for pædagogisk grunduddannelse (pgu). 1,0% af ungdomsårgangen vil være her (0,7% vil fuldføre uddannelsen), og 0,6% vil forlade uddannelsessystemet (heraf 0,4% med et fuldført forløb).

I tabellerne 5.7.12 til -5.7.13 opgøres det normerede overgangsmønster for de erhvervsfaglige social- og sundhedsuddannelser i 2002.

4,7% af årgangen vil befinde sig på social- og sundhedshjælperuddannelsen (3,8% vil fuldføre uddannelsen). 1,2% vil fortsætte på en ny erhvervsfaglig uddannelse (hovedsagligt social- og sundhedsassistentuddannelsen), mens 2,8% af årgangen vil gå til omverden. Uddannelsen er hovedsageligt søgt af piger; hele 9,1% af ungdomsårgangen af piger vil være her, mod kun 0,5% af drengenes årgang.

På social- og sundhedsassistentuddannelsen vil 1,6% af årgangen befinde sig (0,3% vil afbryde uddannelsen). 1,3% vil forlade uddannelsessystemet. Endelig vil 0,2% påbegynde MVU (herunder sygeplejerskeuddannelsen).

Tabel 5.7.1 Normeret overgangsmønster fra hovedgruppen erhvervsfaglige grundforløb merkantile og tekniske uddannelser, opgjort fra 1/10-2001 til 30/9-2002.

1) Fuldført Afbrud I alt
  Mænd Kvinder I alt Mænd Kvinder I alt Mænd Kvinder I alt
Omverden 3,1 3,2 3,2 8,2 3,5 5,9 11,3 6,7 9,0
Grundskole, 8-10. klasse 0,5 0,1 0,3 0,5 0,1 0,3 1,0 0,3 0,6
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 1,5 1,4 1,4 3,8 2,0 2,9 5,3 3,4 4,4
Almengymnasiale uddannelser 0,8 1,0 0,9 0,8 0,6 0,7 1,6 1,6 1,6
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 1,3 1,4 1,3 0,8 0,4 0,6 2,1 1,8 1,9
Erhvervsfaglige hovedforløb 37,5 21,5 29,6 1,2 2,1 1,6 38,7 23,6 31,3
Korte videregående uddannelser 0,3 0,6 0,4 0,4 0,3 0,4 0,8 0,9 0,8
Mellemlange videregående uddannelser 0,4 1,2 0,8 0,5 0,9 0,7 0,9 2,0 1,5
Bacheloruddannelser 0,2 0,3 0,2 0,1 0,2 0,2 0,3 0,5 0,4
Kandidatuddannelser 5) 0,1 0,1 0,1 0,0 0,1 0,0 0,1 0,1 0,1
I alt 45,6 30,6 38,3 16,4 10,1 13,3 62,0 40,8 51,6

Anm.: Pga. afrundinger kan summerne afvige. Se noter under tabel 5.7.15.

Tabel 5.7.2 Normeret overgangsmønster fra erhvervsfaglige handels hovedforløbsuddannelser, opgjort fra 1/10-2001 til 30/9-2002.

1) Fuldført Afbrud I alt
  Mænd Kvinder I alt Mænd Kvinder I alt Mænd Kvinder I alt
Omverden 3,6 3,8 3,7 0,3 0,4 0,4 3,9 4,3 4,1
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Almengymnasiale uddannelser 0,1 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0 0,1 0,1 0,1
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 0,2 0,3 0,2 0,2 0,2 0,2 0,4 0,5 0,4
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,1 0,6 0,3 0,1 0,4 0,2 0,2 0,9 0,6
Korte videregående uddannelser 0,3 0,2 0,3 0,1 0,1 0,1 0,4 0,3 0,3
Mellemlange videregående uddannelser 0,2 0,6 0,4 0,1 0,2 0,1 0,3 0,8 0,5
Bacheloruddannelser 0,1 0,1 0,1 0,0 0,1 0,0 0,1 0,1 0,1
I alt 4,6 5,7 5,1 0,9 1,4 1,1 5,4 7,1 6,2

Anm.: Pga. afrundinger kan summerne afvige. Se noter under tabel 5.7.15.

Tabel 5.7.3 Normeret overgangsmønster fra erhvervsfaglige kontor hovedforløbsuddannelser, opgjort fra 1/10-2001 til 30/9-2002.

1) Fuldført Afbrud I alt
  Mænd Kvinder I alt Mænd Kvinder I alt Mænd Kvinder I alt
Omverden 2,0 7,3 4,6 0,2 0,5 0,3 2,2 7,8 5,0
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,2 0,2
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,0 0,3 0,2 0,1 0,2 0,1 0,1 0,5 0,3
Korte videregående uddannelser 0,2 0,4 0,3 0,1 0,1 0,1 0,3 0,4 0,4
Mellemlange videregående uddannelser 0,5 1,0 0,8 0,1 0,2 0,2 0,6 1,2 0,9
Bacheloruddannelser 0,2 0,4 0,3 0,1 0,1 0,1 0,3 0,5 0,4
I alt 3,1 9,4 6,2 0,5 1,2 0,9 3,6 10,7 7,1

Anm.: Pga. afrundinger kan summerne afvige. Se noter under tabel 5.7.15.

Tabel 5.7.4 Normeret overgangsmønster fra erhvervsfaglige håndværks- og teknik hovedforløbsuddannelser, opgjort fra 1/10-2001 til 30/9-2002.

1) Fuldført Afbrud I alt
  Mænd Kvinder I alt Mænd Kvinder I alt Mænd Kvinder I alt
Omverden 2,9 0,1 1,6 0,3 0,0 0,2 3,3 0,2 1,7
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0 0,1 0,1 0,0 0,1
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 0,1 0,0 0,1 0,0 0,0 0,0 0,2 0,0 0,1
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 0,1 0,0 0,1 0,3 0,0 0,1 0,4 0,0 0,2
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,1 0,0 0,0 0,1 0,0 0,0 0,1 0,0 0,1
Korte videregående uddannelser 0,3 0,0 0,2 0,0 0,0 0,0 0,3 0,0 0,2
Mellemlange videregående uddannelser 0,2 0,0 0,1 0,0 0,0 0,0 0,2 0,0 0,1
I alt 3,7 0,2 2,0 0,8 0,1 0,4 4,6 0,3 2,5

Anm.: Pga. afrundinger kan summerne afvige. Se noter under tabel 5.7.15.

Tabel 5.7.5 Normeret overgangsmønster fra erhvervsfaglige bygge og anlægs hovedforløbsuddannelser, opgjort fra 1/10-2001 til 30/9-2002.

1) Fuldført Afbrud I alt
  Mænd Kvinder I alt Mænd Kvinder I alt Mænd Kvinder I alt
Omverden 7,5 0,4 4,0 1,1 0,1 0,6 8,6 0,5 4,6
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 0,0 0,0 0,0 0,2 0,0 0,1 0,2 0,0 0,1
Almengymnasiale uddannelser 0,1 0,0 0,0 0,1 0,0 0,0 0,1 0,0 0,1
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 0,1 0,0 0,1 0,0 0,0 0,0 0,2 0,0 0,1
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 0,3 0,1 0,2 0,7 0,1 0,4 1,0 0,1 0,6
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,1 0,0 0,0 0,1 0,0 0,1 0,2 0,1 0,1
Korte videregående uddannelser 0,3 0,0 0,2 0,0 0,0 0,0 0,4 0,0 0,2
Mellemlange videregående uddannelser 1,0 0,1 0,6 0,1 0,0 0,1 1,1 0,1 0,6
I alt 9,4 0,6 5,1 2,3 0,3 1,3 11,7 0,9 6,4

Anm.: Pga. afrundinger kan summerne afvige. Se noter under tabel 5.7.15.

Tabel 5.7.6 Normeret overgangsmønster fra erhvervsfaglige teknologi og kommunikations hovedforløbsuddannelser, opgjort fra 1/10-2001 til 30/9-2002.

1) Fuldført Afbrud I alt
  Mænd Kvinder I alt Mænd Kvinder I alt Mænd Kvinder I alt
Omverden 5,3 0,9 3,2 0,7 0,1 0,4 6,0 1,0 3,5
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0 0,1 0,1 0,0 0,1
Almengymnasiale uddannelser 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0 0,0 0,1 0,0 0,1
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 0,4 0,0 0,2 0,1 0,0 0,0 0,4 0,0 0,2
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 0,1 0,1 0,1 0,5 0,1 0,3 0,6 0,1 0,4
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,0 0,1 0,0 0,1 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1
Korte videregående uddannelser 0,8 0,1 0,4 0,1 0,0 0,0 0,8 0,1 0,5
Mellemlange videregående uddannelser 0,4 0,1 0,3 0,0 0,0 0,0 0,4 0,2 0,3
I alt 7,0 1,2 4,2 1,5 0,2 0,9 8,5 1,5 5,1

Anm.: Pga. afrundinger kan summerne afvige. Se noter under tabel 5.7.15.

Tabel 5.7.7 Normeret overgangsmønster fra erhvervsfaglige service hovedforløbsuddannelser, opgjort fra 1/10-2001 til 30/9-2002.

1) Fuldført Afbrud I alt
  Mænd Kvinder I alt Mænd Kvinder I alt Mænd Kvinder I alt
Omverden 0,2 2,4 1,3 0,0 0,3 0,1 0,2 2,7 1,4
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 0,0 0,2 0,1 0,0 0,2 0,1 0,1 0,4 0,2
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,0 0,2 0,1 0,0 0,1 0,1 0,0 0,3 0,2
Korte videregående uddannelser 0,0 0,2 0,1 0,0 0,1 0,0 0,0 0,3 0,1
Mellemlange videregående uddannelser 0,0 0,3 0,2 0,0 0,1 0,1 0,0 0,4 0,2
I alt 0,2 3,3 1,7 0,1 0,9 0,5 0,3 4,2 2,2

Anm.: Pga. afrundinger kan summerne afvige. Se noter under tabel 5.7.15.

Tabel 5.7.8 Normeret overgangsmønster fra erhvervsfaglige mekanik, transport og logistik hovedforløbsuddannelser, opgjort fra 1/10-2001 til 30/9-2002.

1) Fuldført Afbrud I alt
  Mænd Kvinder I alt Mænd Kvinder I alt Mænd Kvinder I alt
Omverden 4,0 0,1 2,1 0,7 0,1 0,4 4,7 0,2 2,5
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0 0,1 0,1 0,0 0,1
Almengymnasiale uddannelser 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0 0,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 0,1 0,0 0,1 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0 0,1
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 0,2 0,0 0,1 0,3 0,0 0,2 0,5 0,1 0,3
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,1 0,0 0,0 0,1 0,0 0,0 0,1 0,0 0,1
Korte videregående uddannelser 0,2 0,0 0,1 0,0 0,0 0,0 0,2 0,0 0,1
Mellemlange videregående uddannelser 0,1 0,0 0,1 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0 0,1
I alt 4,6 0,2 2,4 1,3 0,2 0,7 5,9 0,4 3,2

Anm.: Pga. afrundinger kan summerne afvige. Se noter under tabel 5.7.15.

Tabel 5.7.9 Normeret overgangsmønster fra erhvervsfaglige levnedsmiddel hovedforløbsuddannelser, opgjort fra 1/10-2001 til 30/9-2002.

1) Fuldført Afbrud I alt
  Mænd Kvinder I alt Mænd Kvinder I alt Mænd Kvinder I alt
Omverden 1,9 1,7 1,8 0,7 0,4 0,6 2,6 2,1 2,4
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 0,0 0,0 0,0 0,2 0,1 0,1 0,2 0,1 0,1
Almengymnasiale uddannelser 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1
Erhvervsgymnasiale uddannelser 4) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 0,1 0,1 0,1 0,5 0,4 0,4 0,6 0,5 0,6
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,0 0,2 0,1 0,1 0,2 0,1 0,1 0,4 0,2
Korte videregående uddannelser 0,1 0,2 0,1 0,0 0,0 0,0 0,2 0,2 0,2
Mellemlange videregående uddannelser 0,1 0,2 0,1 0,1 0,1 0,1 0,2 0,3 0,2
I alt 2,3 2,4 2,3 1,6 1,3 1,5 4,0 3,7 3,8

Anm.: Pga. afrundinger kan summerne afvige. Se noter under tabel 5.7.15.

Tabel 5.7.10 Normeret overgangsmønster fra erhvervsfaglige jordbrugs hovedforløbsuddannelser, opgjort fra 1/10-2001 til 30/9-2002.

1) Fuldført Afbrud I alt
  Mænd Kvinder I alt Mænd Kvinder I alt Mænd Kvinder I alt
Omverden 0,6 0,5 0,5 0,1 0,1 0,1 0,7 0,6 0,6
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,0 0,1 0,1 0,0 0,1 0,0 0,1 0,1 0,1
Korte videregående uddannelser 0,1 0,1 0,1 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1
Mellemlange videregående uddannelser 0,0 0,1 0,1 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1
I alt 0,8 0,8 0,8 0,3 0,3 0,3 1,1 1,1 1,1

Anm.: Pga. afrundinger kan summerne afvige. Se noter under tabel 5.7.15.

Tabel 5.7.11 Normeret overgangsmønster fra pædagogisk grunduddannelse (pgu), opgjort fra 1/10-2001 til 30/9-2002.

1) Fuldført Afbrud I alt
  Mænd Kvinder I alt Mænd Kvinder I alt Mænd Kvinder I alt
Omverden 0,2 0,7 0,4 0,1 0,2 0,1 0,2 0,9 0,6
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,0 0,1 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0
Mellemlange videregående uddannelser 0,1 0,5 0,3 0,0 0,1 0,1 0,1 0,6 0,3
I alt 0,3 1,2 0,7 0,1 0,3 0,2 0,4 1,6 1,0

Anm.: Pga. afrundinger kan summerne afvige. Se noter under tabel 5.7.15.

Tabel 5.7.12 Normeret overgangsmønster fra erhvervsfaglige social- og sundhedshjælperuddannelsen, opgjort fra 1/10-2001 til 30/9-2002.

1) Fuldført Afbrud I alt
  Mænd Kvinder I alt Mænd Kvinder I alt Mænd Kvinder I alt
Omverden 0,2 4,7 2,4 0,1 0,8 0,5 0,3 5,5 2,8
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,0 0,1 0,1
Almengymnasiale uddannelser 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 0,0 0,3 0,1 0,0 0,3 0,2 0,1 0,6 0,3
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,1 2,1 1,1 0,0 0,1 0,1 0,1 2,2 1,2
Mellemlange videregående uddannelser 0,0 0,4 0,2 0,0 0,2 0,1 0,0 0,5 0,3
I alt 0,4 7,4 3,8 0,2 1,6 0,9 0,5 9,1 4,7

Anm.: Pga. afrundinger kan summerne afvige. Se noter under tabel 5.7.15.

Tabel 5.7.13 Normeret overgangsmønster fra social- og sundhedsassistentuddannelsen, opgjort fra 1/10-2001 til 30/9-2002.

1) Fuldført Afbrud I alt
  Mænd Kvinder I alt Mænd Kvinder I alt Mænd Kvinder I alt
Omverden 0,1 2,2 1,1 0,0 0,3 0,2 0,2 2,5 1,3
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 0,0 0,1 0,0 0,0 0,1 0,0 0,0 0,1 0,1
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0 0,0 0,1 0,0
Mellemlange videregående uddannelser 0,0 0,3 0,2 0,0 0,1 0,0 0,0 0,4 0,2
I alt 0,1 2,6 1,3 0,0 0,5 0,3 0,2 3,1 1,6

Anm.: Pga. afrundinger kan summerne afvige. Se noter under tabel 5.7.15.

Tabel 5.7.14 Normeret overgangsmønster fra erhvervsfaglige videreuddannelser, opgjort fra 1/10-2001 til 30/9-2002.

1) Fuldført Afbrud I alt
  Mænd Kvinder I alt Mænd Kvinder I alt Mænd Kvinder I alt
Omverden 0,4 0,1 0,3 0,0 0,0 0,0 0,4 0,1 0,3
Korte videregående uddannelser 0,2 0,0 0,1 0,0 0,0 0,0 0,2 0,0 0,1
I alt 0,6 0,1 0,4 0,0 0,0 0,0 0,6 0,1 0,4

Anm.: Pga. afrundinger kan summerne afvige. Se noter under tabel 5.7.15.

Tabel 5.7.15 Normeret overgangsmønster fra erhvervsfaglige øvrige uddannelser, opgjort fra 1/10-2001 til 30/9-2002.

1) Fuldført Afbrud I alt
  Mænd Kvinder I alt Mænd Kvinder I alt Mænd Kvinder I alt
Omverden 1,5 0,3 0,9 0,1 0,0 0,1 1,6 0,3 1,0
Ikke kompetencegivende almen udd. 3) 0,1 0,1 0,1 0,0 0,0 0,0 0,2 0,1 0,1
Almengymnasiale uddannelser 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,0 0,0
Erhvervsfaglige grundforløb 2) 0,4 0,1 0,3 0,0 0,1 0,1 0,5 0,2 0,3
Erhvervsfaglige hovedforløb 0,7 0,2 0,5 0,0 0,0 0,0 0,7 0,2 0,5
Korte videregående uddannelser 0,4 0,1 0,3 0,0 0,0 0,0 0,4 0,1 0,3
Mellemlange videregående uddannelser 0,1 0,1 0,1 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1
I alt 3,3 1,0 2,1 0,2 0,1 0,1 3,5 1,1 2,3

Anm.: Pga. afrundinger kan summerne afvige. Se noter under tabel 5.7.15.

1) Man skal være opmærksom på, at overgang/tilbagegang til hovedgruppen selv ikke indgår i beregningen. Hvis oplysninger om overgangen til hovedgruppen ønskes, skal man vælge overgange på undergruppeniveau; dog vil overgangen til egen undergruppe ikke fremkomme. 2002 er p.t. det seneste indberetningsår. Der kan forekomme manglende eller forkerte indberetninger fra institutionerne. Indtil der bliver rettet op på disse mangler og fejl, bør tallene betragtes som foreløbige.

2) Pr. 1. januar 2001 trådte den ny EUD-reform i kraft, hvor 1. og 2. skoleperiode blev afløst af et grundforløb med 7 indgange, men allerede fra 1999 blev der kørt forsøg med denne struktur. Med reformens indførelse starter de elever, der før startede på HI og TI, direkte på grundforløbet; derfor stiger tilgangen hertil. De seneste år er antallet af afbrud fra grundforløb for højt, det skyldes, at de som har fuldført et grundforløb og siden genstartet det samme grundforløb på samme skole vil få registreret et afbrud fra deres første forløb.

3) Som følge af forsøg allerede fra 1999 forud for EUD-reformen i 2001 faldt tilgangen til HI og TI. Den fri ungdomsuddannelse blev afviklet med virkning fra udgangen af 2002, men forbliver dog i kraft for allerede indgåede uddannelsesaftaler. I 2002 mangler tal for elevbestanden på følgende uddannelser: køkkenleder 1, andre husholdningsskolekurser og kursus i håndarbejde. I forbindelse med reformen, som trådte i kraft 1. januar 2001, blev indgangsåret til social- og sundhedsuddannelserne erstattet af et grundforløb.

4) Fra DTU mangler indberetning af elever fra adgangseksamen til diplomingeniøruddannelsen i 2002.

5) Kandidatuddannelserne indeholder både udelte kandidatforløb og kandidatoverbygningsuddannelser.

5.8 Vandringer fra det erhvervsfaglige uddannelsesområde

I dette afsnit beskrives overgangene for det erhvervsfaglige uddannelsesområde opdelt i erhvervsfaglige grundforløbsuddannelser og erhvervsfaglige hovedforløbsuddannelser, der er beregnet i det normerede overgangsmønster. Vi ser således de vandringer, man kan forvente, at de unge foretager, hvis mønstret er det samme som i perioden op til 2002. Alle tal er angivet som procenter af en ungdomsårgang, som antages at svare til det antal elever, der et givet år forlader grundskolens ældste klasser. Der er her tale om en opgørelse over bevægelser, hvilket betyder, at en person kan tælles flere gange. Overgang til gruppen selv indgår ikke i figurerne.

I figur 5.8.1 opgøres den andel af en ungdomsårgang, der i 2002 vil gå fra et enten fuldført eller afbrudt erhvervsfagligt grundforløb. 2,8% af årgangen vil påbegynde en videregående uddannelse, mens 31,2% vil starte på et erhvervsfagligt hovedforløb. 3,5% vil påbegynde en gymnasial uddannelse, og 9,1% vil gå til omverden; heraf vil 5,9% have et afbrudt et erhvervsfagligt grundforløb bag sig.

Af figur 5.8.2 fremgå den andel af en ungdomsårgang, der i 2002 vil gå fra et enten fuldført eller afbrudt erhvervsfagligt hovedforløb. 31,8% vil forlade uddannelsessystemet; heraf vil 27,8% have et fuldført forløb bag sig. 1,1% af årgangen vil efterfølgende påbegynde en gymnasial uddannelse, og 7,1% vil starte på en videregående uddannelse (heraf 1,3% med et afbrudt forløb bag sig).

Figur 5.8.1 Normeret overgangsmønster efter henholdsvis fuldført og afbrudt grundforløb, erhvervsfaglige hovedområde, opgjort fra 1/10-2001 til 30/9-2002.

Figur 5.8.1 Normeret overgangsmønster efter henholdsvis fuldført og afbrudt grundforløb, erhvervsfaglige hovedområde, opgjort fra 1/10-2001 til 30/9-2002

Anm.: Pga. afrundinger kan summerne afvige. Tilbagegang til gruppen selv opgøres ikke i denne figur. Overgange der i alt er < 0,1% vises ikke. Tallene i parentes er afbrud fra uddannelsen.

Figur 5.8.2 Normeret overgangsmønster efter henholdsvis fuldført og afbrudt forløb fra det hovedforløb, erhvervsfaglige hovedområde, opgjort fra 1/10-2001 til 30/9-2002.

Figur 5.8.2 Normeret overgangsmønster efter henholdsvis fuldført og afbrudt forløb fra det hovedforløb, erhvervsfaglige hovedområde, opgjort fra 1/10-2001 til 30/9-2002

Anm.: Pga. afrundinger kan summerne afvige. Tilbagegang til gruppen selv opgøres ikke i denne figur. Overgange der i alt er < 0,1% vises ikke. Tallene i parentes er afbrud fra uddannelsen.

Vedr. noter til disse figurer – henvises til noterne til i afsnit 5.7 noter under tabel 5.7.15.

5.9 Institutionsfordelte bestandstal

I dette afsnit opgøres institutionsfordelte bestandstal for det erhvervsfaglige uddannelsesområde Tabel 5.9.1 viser, hvor mange elever der modtager, eller har modtaget, undervisning inden for et erhvervsfagligt grundforløb eller et erhvervsfagligt hovedforløb i 2002. Bestandene måles pr. 1/10 i året. Det samlede antal i bestanden svarer til opgørelsen i tabel 5.1.1, afsnit 5.1. Bestandstallene bygger på institutionernes indberetning til Danmarks Statistik. Ifølge Danmarks Statistik bliver eleverne - på de tekniske skoler - talt på den seneste tekniske skole, modsat elever på handelsskolerne, som bliver talt der hvor de påbegyndte.

De erhvervsfaglige uddannelsesinstitutioner omfatter en række forskellige institutionstyper, med hovedvægten af uddannelserne på handels- og tekniske skoler, men også med uddannelser på pædagogseminarier, søfarts- og skipperskoler, landbrugsskoler samt social- og sundhedsskoler. Hovedparten af institutionerne er offentlige. Institutionsoplysningerne stammer fra Danmarks Statistiks institutionsregister.

Det erhvervsfaglige uddannelsesområde havde i alt ca. 116.100 elever i bestanden pr. 1/10 2002. Heraf befandt ca. 38.800 elever på et grundforløb og ca. 78.300 elever var på et erhvervsfagligt hovedforløb. Antallet af elever på institutionsniveau varierer meget, nogle skoler har mange elever og andre få.

For grundforløbene ses, at disse uddannelser tages på; handelsskoler, tekniske skoler, kombinationsskolerne handel og teknik samt slagteriskoler, AMU-centre m.v. På Københavns Tekniske Skole læste 1.666 elever på et grundforløb og 1.121 læste grundforløb på Niels Brock (CBC), på Lemvig handelsskole var det kun 33 elever, der gik på et grundforløb.

For hovedforløbene ses, at uddannelserne også tages på andre institutioner end tilfældet var på indgangsforløb; fx på landbrugsskoler, søfarts- og skipperskoler m.v. Bestanden på AMU-centrene udgjorde 1.065 elever, og der var 11.800 elever på social- og sundhedsskolerne. Også her er der stor forskelle i antallet af elever på de forskellige skoler. Fx gik der 1.111 elever på Tietgenskolen mod 15 elever på Høng Landbrugsskole.

Tabel 5.9.1 Bestanden af elever på de erhvervsfaglige hovedområder fordelt på institutioner, opgjort pr. 1/10 2002.

1) Erhvervsfaglige grundforløb 2) Erhvervsfaglige hovedforløb I alt
Voksenuddannelsescentre - 76 76
VUC Roskilde Amt, Greve - 76 76
Husholdnings- og håndarbejdsskoler - 29 29
Århus Husholdningsskole - 29 29
Handels- og tekniske skoler 3) 4.291 6.044 10.335
Hillerød Handelsskole 554 501 1.055
Erhvervsskolen Hamlet 839 1.344 2.183
EUC Nordvestsjælland 5 6 11
Selandia - Center for Erhvervsuddannelse 1.031 1.296 2.327
Bornholms Erhvervsskole 258 284 542
Grindsted Erhvervsskole 99 146 245
Struer Erhvervsskole 156 194 350
Djurslands Erhvervsskoler 348 312 660
EUC NORD 707 1.212 1.919
Erhvervsskolerne 294 749 1.043
Handelsskoler 3) 12.269 16.712 28.981
Niels Brock, Copenhagen Business College 1.121 2.645 3.766
Handelsskolen i Ballerup 382 417 799
Lyngby Uddannelsescenter 352 600 952
Handelsskolen Ishøj og Taastrup 574 735 1.309
Køge Handelsskole 256 253 509
Roskilde Handelsskole 367 645 1.012
Holbæk Handelsskole 293 179 472
Kalundborg Erhvervsskole 58 174 232
Ringsted-Sorø Handelsskole 85 91 176
Lollands Handelsgymnasium 133 89 222
Merkur-centret Handelsskolen i Nykøbing Falster 192 167 359
Næstved Handelsskole 300 369 669
Vordingborg Handelsskole og Handelsgymnasium 134 98 232
Vestfyns Handelsskole 119 55 174
Nyborg-Kerteminde Handelskole 98 66 164
Tietgenskolen 794 1.111 1.905
Svendborg Handelsskole 379 294 673
Haderslev Handelsskole 115 179 294
Mommark Handelskostskole - 39 39
Sønderborg Handelsskole 169 215 384
Tønder Handelsskole 91 81 172
Købmandsskolen Aabenraa Business College 173 302 475
Esbjerg Handelsskole 288 439 727
Ribe Handelsskole 119 64 183
Varde Handelsskole og Handelsgymnasium 100 148 248
Vejen Handelsskole 90 88 178
IBC International Business College 219 237 456
Horsens Handelsskole 320 325 645
IBC International Business College 279 448 727
Vejle Handelsskole 265 457 722
Herning Handelsskole 275 406 681
Holstebro Handelsskole 252 246 498
Ikast Handelsskole 75 115 190
Lemvig Handelsskole 33 50 83
Ringkjøbing Handelsskole & Handelsgymnasium 71 117 188
Vestjydsk Handelsskole & Handelsgymnasium 66 88 154
Handelsskolen i Randers 362 446 808
Silkeborg Handelsskole 307 329 636
Skanderborg-Odder Handelsskole 119 132 251
Århus Købmandsskole 828 1.604 2.432
Skive Handelsskole 163 172 335
Nordvestjysk Handelsgymnasium 374 234 608
Viborg Handelsskole 297 340 637
Frederikshavn Handelsskole 216 244 460
Handelsgymnasiet Mariager Fjord 155 149 304
Aalborg Handelsskole 811 1.030 1.841
Tekniske skoler 3) 20.416 39.525 59.941
Københavns tekniske Skole 1.666 2.360 4.026
Frisørskolen for Storkøbenhavn - 637 637
Hotel- og Restaurantskolen 509 1.350 1.859
TEC Teknisk Erhvervsskole Center 1.597 4.200 5.797
Teknisk Skole Ishøj 711 341 1.052
Roskilde Tekniske Skole 809 1.565 2.374
Holbæk Tekniske Skole 419 553 972
Glarmesterskolen ved Holbæk 18 112 130
Teknisk Skole Ringsted 119 500 619
Nakskov Tekniske Skole 141 116 257
Industri- og Håndværkerskolen 537 824 1.361
EUC Sjælland 842 1.347 2.189
Gartnerskolen Søhus 77 104 181
Dalum Tekniske Skole 386 460 846
Odense Tekniske Skole 1.419 2.573 3.992
Svendborg Tekniske Skole 464 620 1.084
Erhvervsuddannelsescenter Syd 1.043 2.248 3.291
EUC Vest 997 1.557 2.554
Fredericia-Middelfart Tekniske Skole 289 410 699
Vitus Bering Danmark 274 539 813
CEU Kolding 860 1.654 2.514
Vejle Tekniske Skole 593 1.276 1.869
CEU Herning 663 1.619 2.282
Teko-Center Danmark 64 181 245
Holstebro Tekniske Skole 649 1.208 1.857
Skjern Tekniske Skole 135 397 532
Den Jydske Haandværkerskole 136 805 941
Randers Tekniske Skole 528 1.053 1.581
Silkeborg Tekniske Skole 354 980 1.334
Dansk Center for Jordbrugsuddannelse 183 569 752
Aarhus tekniske Skole 1.166 2.100 3.266
Skive Tekniske Skole 228 768 996
Nordvestjysk Uddannelsescenter 364 415 779
Erhvervsuddannelsescenter Midt 423 1.121 1.544
Aalborg Tekniske Skole 1.753 2.963 4.716
AMU-centre 287 1.065 1.352
AMU-Center København   36 36
Landtransportskolen 197 665 862
AMU-Center Nordvestsjælland * 32 32
AMU-Center Vestjylland Specialarbejderskolen - 8 8
AMU Østjylland 89 324 413
Landbrugsskoler * 372 372
Lyngby Landbrugsskole * 23 23
Høng Landbrugsskole - 15 15
Næsgård Agerbrugsskole - 22 22
Dalum Landbrugsskole - 57 57
Gråsten Landbrugsskole - 26 26
Sydjyllands Landbrugsskole - 14 14
Grindsted Landbrugsskole - 35 35
Bygholm Landbrugsskole - 31 31
Agroskolen Hammerum - 24 24
Vejlby Landbrugsskole - 42 42
Nordjyllands Landbrugsskole - 50 50
Den Økologiske Landbrugsskole ved Åbybro - 33 33
Skovskoler - 160 160
Skovskolen - 160 160
Slagteriskoler 531 629 1.160
Slagteriskolen i Roskilde 531 629 1.160
Søfarts- og skipperskoler - 280 280
Skoleskibet 'Danmark' Søfartsstyrelsen, 7. Kt. - 79 79
Nyborg Søfartsskole - 17 17
Svendborg Søfartsskole - 60 60
Fiskeriskolen - 54 54
Grenaa Fiskeriskole - 55 55
Skagen Skipperskole - 15 15
Social- og sundhedsskoler - 11.800 11.800
Social- og Sundhedsskolen, København - 616 616
Diakonissestiftelsens Social- og Sundhedsskole - 112 112
Social- og Sundhedsskolen Ballerup - 412 412
Social- og Sundhedsskolen Brøndby - 816 816
Social- og Sundhedsskolen i Københavns Amt - 120 120
Social- og Sundhedsskolen Frederiksborg Amt - 692 692
Social- og Sundhedsskolen i Greve - 375 375
Social- og Sundhedsskolen i Dianalund - 199 199
Social- og Sundhedsskolen i Holbæk og Ringsted - 307 307
Skolen for Social- og Sundhedsudd., Ringsted - 172 172
Social- og Sundhedsskolen i Nykøbing F. - 366 366
Social- og Sundhedsskolen i Næstved - 404 404
Bornholms Amts Sundheds- og Sygeplejeskole - 118 118
Social- og Sundhedsskolen i Middelfart - 228 228
Social- og Sundhedsskolen i Odense - 655 655
Social- og Sundhedsskolen i Svendborg - 375 375
Skolen for Social- og Sundhedsuddannelser Aabenrå - 623 623
Social- og Sundhedsskolen i Esbjerg - 577 577
Social- og Sundhedsskolen i Vejle Amt - 448 448
Social- og Sundhedsskole i Vejle Amt, Horsens afd. - 242 242
Ringkøbing Amts Social- og Sundhedsskole - 553 553
Social og Sundhedsskolen i Randers - 428 428
Social- og Sundhedsskolen i Silkeborg - 314 314
Social- og Sundhedsskolen i Århus - 1.050 1.050
Diakonhøjskolen, Social- og Sundhedsuddannelser - 18 18
Social- og Sundhedsskolen i Viborg Amt, Skive - 364 364
Social- og Sundhedsskolen i Viborg Amt, Thisted - 154 154
Skolen i Hammer Bakker, Hjørring Afdeling - 170 170
Skolen i Hammer Bakker - 581 581
Skolen i Hammer Bakker, Svenstrup afd. - 311 311
Øvrige institutioner med sundhedsuddannelser 23 688 711
Fodterapeutskolen - 72 72
Skolen for Klinikassistenter og Tandplejere 14 472 486
Skolen for Klinikass., Tandplej. og Kliniske Tand. 9 144 153
Forsvarets skoler - 155 155
Søværnets Teknikskole - 49 49
Flyvevåbnets Specialskole - 92 92
Hærens Materielkommando (Hmak) - 14 14
Pædagogseminarier - 679 679
Københavns Socialpædagogiske Seminarium - 278 278
Højvangseminariet - 63 63
Esbjerg seminarium - 68 68
Gedved Seminarium - 116 116
Kolding Pædagogseminarium - 73 73
Viborg-Seminariet - 81 81
Maskinist- og maskinmesterskoler - 52 52
Maritimt Uddannelsescenter Vest - 21 21
MARTEC - 31 31
Navigationsskoler - 47 47
Marstal Navigationsskole - 47 47
I alt 37.817 78.313 116.130

Noter til tabel 5.9.1 findes på næste side.

1) 2002 er p.t. det seneste indberetningsår. Der kan forekomme manglende eller forkerte indberetninger fra institutionerne. Indtil der bliver rettet op på disse mangler og fejl, bør 2002-tallene derfor betragtes som foreløbige.

2) Fra midten af 1996 blev indgangsforløbet hg til merkantil-EUD ændret, således at eleverne kunne forlænge det 1-årige indgangsforløb til et 2-årigt forløb efterfulgt af praktik med kortere skoleophold end tidligere. Pr. 1. januar 2001 trådte den ny EUD-reform i kraft, hvor 1. og 2. skoleperiode blev afløst af et grundforløb med 7 indgange, men allerede fra 1999 blev der kørt forsøg med denne struktur. Grundforløbets gennemførelsestid kan variere fra 20-60 uger. De seneste år er antallet af afbrud fra grundforløb for højt, det skyldes, at de som har fuldført et grundforløb og siden genstartet det samme grundforløb på samme skole vil få registreret et afbrud fra deres første forløb.

3) På de tekniske skoler bliver eleven talt i bestanden på den seneste tekniske skole, modsat på handelsskolerne hvor eleverne bliver talt på den handelsskole hvor de påbegyndte.

* Mindre end 3 personer.

5.10 Det erhvervsfaglige uddannelsesområde og ledighed på arbejdsmarkedet

I dette afsnit opgøres ledigheden for den del af arbejdsstyrken, der har fuldført en uddannelse under det erhvervsfaglige uddannelsesområde som den højeste fuldførte uddannelse. Generelt gælder at jo højere uddannelse, jo lavere ledighed. Der findes dog undtagelser fra reglen. Personer med en uafsluttet erhvervsrettet uddannelse eller en uafsluttet erhvervsfaglig uddannelse har generelt meget højere ledighed end folk med en erhvervsrettet uddannelse.

I tabel 5.10.1 opgøres ledigheden for personer efter højeste fuldførte erhvervsfaglige afslutningsuddannelse (16-66-årige) opgjort fra 1993 til 2002, fordelt på køn.

Personer, som kun har et grundforløb, indgår ikke i tabellen, da personer med et alene afsluttet grundforløb ikke har egentlig erhvervskompetence (fordi de ikke har fuldført uddannelsen med et erhvervsfagligt hovedforløb).

Fra 1993 til 2000 faldt den samlede ledighed konstant. Herefter stabiliserede ledigheden sig på 2000-niveauet.

Sammenlignes 1993 med 2002, ses et markant fald i ledigheden for de personer, der havde fuldført en erhvervsfaglig afsluttet uddannelse. I 1993 lå ledigheden på 10,8% mod kun 4,4% i 2002; således faldt ledigheden fra perioden start til slut med hele 6,4 procentpoint.

Kvindernes ledighed lå konstant højere end gennemsnittet for området og dermed mændenes ledighed. Fra 1993 til 2002 faldt ledigheden for kvinder fra 11,9% til 5,1% (fald på 6,1 procentpoint).

Mændenes ledighed faldt også, fra 10,0% i 1993 til 3,9% i 2002. Faldet i ledigheden er dog det samme, som det fald der ses for kvinderne (6,1 procentpoint).

Tabel 5.10.1 Ledighed, fordelt efter højeste fuldførte erhvervsfaglig afsluttet uddannelse og køn (16-66-årige), 1993 til 2002.

  1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Alle                    
Erhvervsfaglig afsluttet uddannelse 10,8 10,2 8,4 7,2 6,5 5,3 4,6 4,4 4,4 4,4
Mænd                    
Erhvervsfaglig afsluttet uddannelse 10,0 9,3 7,3 6,3 5,4 4,3 4,0 3,8 3,8 3,9
Kvinder                    
Erhvervsfaglig afsluttet uddannelse 11,9 11,6 9,9 8,5 8,1 6,7 5,6 5,3 5,3 5,1

Note: Registrerede ledighedsberørte i året jf. Danmarks Statistiks CRAM- og RAS-oplysninger.

Kilde: Danmarks Statistik, specialkørsel foretaget for Statistik- & Analyse UNI•C.

Figur 5.10.1 Ledighed, fordelt efter højeste fuldførte erhvervsfaglig afsluttet uddannelse og mænd og kvinder (16-66-årige), 1993 til 2002.

Figur 5.10.1 Ledighed, fordelt efter højeste fuldførte erhvervsfaglig afsluttet uddannelse og mænd og kvinder (16-66-årige), 1993 til 2002

Se noter og kilder under tabel 5.10.1.

 

groslash;n streg Denne side indgår i publikationen "Uddannelse på kryds og tværs - 2004" som kapitel 5 af 9
© Undervisningsministeriet 2004

Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Til sidens top