Uddannelsesbogen i Elevplan

Uddannelsesbogen er elevens personlige mappe, hvor alt relevant materiale om uddannelsen opbevares. Uddannelsesbogen har underafsnit/faneblade, som i hovedtræk er følgende:

  • Information om skolen
  • Elevens personlige uddannelsesplan
  • Skolepapirer
  • Praktikpapirer
  • Projekter
  • Samt de noter, som eleven gør undervejs – såvel i praktik som på skole.

Eleven skal finde uddannelsesbogen nyttig og kunne se et formål med den. Derfor må den blive en integreret del af elevens uddannelsesforløb, hvor elevens selv tager ansvar for og får ejerskab til bogen. Hvis eleven ser uddannelsesbogen som en overflødig og bureaukratisk foranstaltning, vil den ikke have nogen læringsmæssig effekt.

Uddannelsesbogen giver eleven mulighed for selv at bevare et overblik og en form for kontrol med sin uddannelse. Uddannelsesbogen giver eleven mulighed for at holde styr på de uddannelsesdele, som er gennemført (og måden, som det er gennemført på), og de uddannelsesdele, som endnu ikke er gennemført.

Skolen bør bruge tid på at sætte eleven ind i de muligheder, der ligger i at bruge uddannelsesbogen, og træne og støtte eleven i brugen af de forskellige dele af uddannelsesbogen, så den fremstår som et dynamisk redskab. At skrive logbog i løbet af sin uddannelse vil fx kunne skabe kontinuitet i uddannelsen. Det kan være med til at fastholde elevens uddannelsesmål og bidrage til refleksion over projekter mv.
Uddannelsesbogen kan være et vigtigt proces- og dokumentationsværktøj, hvis den bruges på den (for eleven) rigtige måde.