Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
[ Undervisningsministeriets logo ]

Indledning


 

Dette temahæfte er et resultat af et større udviklingsprojekt under Den Tværgående Udviklingspulje (TUP), som Arbejdsmarkedsstyrelsen igangsatte i 1998.

Formålet med udviklingsprojektet har været at udvikle og afprøve metoder, som bidrager til at styrke miljø- og arbejdsmiljøprofilen i arbejdsmarkedsuddannelserne.

Følgende efteruddannelsesudvalg har deltaget i udviklingsarbejdet:

  • Entreprenørbranchens Fællesudvalg med "betjening af hydrauliske gravemaskiner".
  • Procesindustriens efteruddannelsesudvalg med kurset "Miljørigtig produktion i procesindustrien".
  • Metalindustriens brancheudvalg med 2 projekter:
    "Miljø i spåntagende uddannelse".
    "Ydre miljø og arbejdsmiljø inden for svejseområdet".
  • Lederuddannelsesudvalget med "Miljøperspektiv i lederuddannelsesudvalgets logistikkurser".
  • Efteruddannelsesudvalget for det Pædagogiske Område, (Efteruddannelsesudvalget for det Pædagogiske Område og Social- og Sundhedsområdet - EPOS) med kurset "Sikkerhed i pædagogiske dag- og døgntilbud".
  • Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg med kurset " Togrengøring ".


Projektleder Vilmer Andersen fra Analyseafdelingen i Danmarks Erhvervspædagogiske Læreruddannelse (DEL) har varetaget koordinering og projektledelse i hele projektperioden. Udviklingsprojektet blev iværksat i 1998, men hovedparten af det konkrete udviklingsarbejde har foregået i løbet af 2000.

Afsnit I indeholder en kort beskrivelse af, hvilke strategier der hidtil har været anvendt i arbejdet med miljø og arbejdsmiljø i arbejdsmarkedsuddannelserne, herunder en generel status over udviklingen inden for miljøundervisning. Med baggrund i aktuelle nationale og internationale initiativer inden for området, afsluttes afsnittet med en beskrivelse af de udfordringer, som arbejdsmarkedsuddannelserne står overfor med henblik på en styrkelse af vidensniveau, handlekompetence og engagement i forbindelse med det fortsatte arbejde med løsning af miljø- og arbejdsmiljøspørgsmål.

I afsnit II findes en kort beskrivelse af erfaringerne fra de 7 delprojekter.

Afsnit III omhandler 3 aktørsynsvinkler, henholdsvis individ/bruger-, virksomheds- og myndighedsper-spektiv, der kan fungere som model til beskrivelse af miljøproblemer og deres samfundsmæssige "place-ring". Når miljøspørgsmål inddrages i undervisningen, vil underviseren kunne indtænke denne model i forbindelse med formidlingen af miljøspørgsmålene og i forbindelse med tilrettelæggelsen af, hvordan deltagerne skal arbejde konkret med disse emner.

Temahæftets afsnit IV omhandler forskellige eksempler på retningslinjer, anbefalinger, rammer og poli-tikker, som de enkelte aktørniveauer enten selv sætter op - eller i en eller anden grad føler sig forpligtet til at efterleve.

Afsnit V, begreber og definitioner, giver forklaringer på væsentlige begreber og metoder, som anvendes inden for miljø- og arbejdsmiljøområdet.

Temahæftet afsluttes med en liste over links og referencer til relevante myndigheder, institutioner, aktører og databaser inden for miljø- og arbejdsmiljøområdet.

 

Denne side indgår i publikationen "Integration af miljø og arbejdsmiljø i arbejdsmarkedsuddannelserne" som kapitel 1 af 8
© Undervisningsministeriet 2002

 Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top