Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
[ Undervisningsministeriets logo ]

9. Pædagogisk personale i folkeskolen





64 pct. af det samlede personale i folkeskolen er kvinder, og hele 97 pct.af børnehaveklasse-lederne er kvinder.

I folkeskolen er den overvejende del af lærerne mellem 44 –54 år. Få lærere bliver på arbejdsmarkedet efter de er fyldt 60 år.

Pædagogisk personale i folkeskolen

I landsoversigten bagerst i publikationen er der medtaget oplysninger om antallet af ledere, lærere, børnehaveklasseledere og øvrigt pædagogisk personale.

Landsoversigten viser antallet af ansatte fordelt på køn, men intet om de pågæld-endes ansættelsesgrad(timetal). På bag-grund af kommunernes indberetning af U-, F- og Ø-tid er der foretaget en bereg-ning af hvor mange lærerårsværk, der er ansat ved skolevæsenet.

I hele landet er der i folkeskolen ansat i alt 55.450 personer, der fordeler sig med 20.198 mænd og 35.252 kvinder. Af samtlige ansatte er knap 64 pct. kvinder, hvilket også svarer til andelen blandt lærergruppen.

Den overvejende del af de danske lærere er mellem 44-54 år. Figur R viser, at der ikke er mange lærere, der bliver på arbejdsmarkedet efter det fyldte 60 år. Det ser desuden ud til, at kvinderne vælger at forlade lærergerningen tidligere end deres mandlige kollegaer, mens ledernes tilbagetrækningsalder er højere end for de øvrige personalegrupper. I tabel 20 kan man se lærernes alders-fordeling blandt mænd og kvinder i procent.

Ser man på de øvrige personalegrupper, kan det konstateres, at kun 28 pct. af lederne er kvinder, mens hele 97 pct. af børnehaveklasselederne er kvinder.

Elev/lærerratio

Elev/lærerratioen viser hvor mange elever der er pr. lærer i folkeskolen. 89 pct. af landets kommuner har en elev/ lærerratio på mellem 9 – 11,9, heraf har 43% af kommunerne en elev/lærerratio der ligger mellem 10 – 10,9, jf. figur S.

Elev/lærerratioen siger noget om de lærereressourcer, der er tilknyttet undervisningen.

Tabel 20
Lærernes alder i inter-valler,
fordelt på mænd
og kvinder i procent.

Figur R
Alderspyramide for
lærerne.

Figur S
Alderspyramide for
børnehaveklasselærere

Figur T
Alderspyramide for
lederne

Figur U
Elev/lærerratio i
kommunerne.

Figur V
Oversigt over
elev/lærerratio i
kommunerne

 

 


Denne side indgår i publikationen "Folkeskolen i tal - Planlægningstal 1999/00" som kapitel 9 af 11
© Undervisningsministeriet 2002

 Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top