Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
[ Undervisningsministeriets logo ]

5. Tosprogede elever





Søgningen til de gym-nasiale uddannelser i HT- området, er størst blandt pigerne.

På de gymnasiale ud-dannelser vælger en lille overvægt af drenge den matematiske linie, mens pigerne dominerer på den sproglige linie og på hf.

Tosprogede elever i folkeskolen

Fordelingen af tosprogede elever på klassetrin gengives i tabel 10). Det fremgår, at antallet af tosprogede elever på de enkelte klassetrin er faldende over klassetrinnene. I skoleåret 99/00 er antallet af tosprogede elever i børnehaveklasse mere end det dobbelte af elevtallet i 10. klasse. I forhold til skoleåret 1998/99 er antallet af tosprogede elever i folkeskolen steget med ca. 5,6 pct.

Figur H viser udviklingen i antallet af to-sprogede elever siden 1988. Det fremgår af figuren, at antallet af tosprogede elever i denne periode er mere end fordoblet.

Med udgangspunkt i elevfordelingen er der i figur I vist de sidste 10 års udvik-ling for de 5 største landegrupper, der udover Tyrkiet er Øvrige Mellemøsten, Bosnien, Pakistan og Eks-Jugoslavien. 55 pct. af de tosprogede elever kommer fra disse 5 landegrupper.

De resterende 45 pct. af de tosprogede elever kommer fra resten af verden. Der er registreret 148 elever fra Grønland som tosprogede og fra Færøerne er antal- let 543 elever. Fra de nordiske lande, som ikke er medlem af EU, kommer 250 elever fra Norge og 724 elever fra Island.

Antallet af tyrkiske elever udgør ca.10.390, hvilket er næsten dobbelt så mange som den næststørste gruppe, der kommer fra Øvrige Mellemøsten. 15 pct. af de tyrkiske elever går på skoler i Københavns Kommune. Tabel 11 viser andelen af de tyrkiske elever i Køben-havns Kommune fordelt på klassetrin.

Landkortet på side 22(Figur K) viser, at de tosprogede elever i 1999 er koncentreret i hovedstadsområdet og i de større provinsbyer.

Tabel 10
Tosprogede elever for-
delt på klassetrin pr. 1.
november 1999.

Figur H
Udviklingen i det
samlede elevtal og
tosprogede elever (1989 – 1999).

Tabel 11
Tyrkiske elever i
Københavns Kommune
fordelt på klassetrin.

Figur I
Udviklingen i antal
tosprogede elever for de 5 største landegrupper. Tallene for Eks-Jugoslavien
mangler for visse år.

Figur J
De 5 største landegruppers
procentvise andel i forhold til alle de øvrige
lande. 55 pct. af de to-sprogede elever kommer fra de 5 største
landegrupper.

Figur K
Andel af tosprogede elever ud af det samlede elevtal i
kommunale skoler.

 

 

 


Denne side indgår i publikationen "Folkeskolen i tal - Planlægningstal 1999/00" som kapitel 5 af 11
© Undervisningsministeriet 2002

 Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top