Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
[ Undervisningsministeriets logo ]

4. Tilmelding til ungdomsudddannelserne





Søgningen til de gym-nasiale uddannelser i HT- området, er størst blandt pigerne.

På de gymnasiale ud-dannelser vælger en lille overvægt af drenge den matematiske linie, mens pigerne dominerer på den sproglige linie og på hf.

Tilmelding til ungdoms-uddannelser 1999/00

De ca. 56.000 elever, der gik i folke-skolens 9. og 10. klasse i skoleåret 1999/00, udfyldte i foråret 2000 et skema med deres uddannelsesønsker efter henholdsvis 9. og 10. klasse. Disse ønsker er indberettet til Undervisningsministeriet pr. 15. marts 2000 og fremgår af tabel 8 og 9. Denne andel er i pæn overensstemmelse med opgørelsen i tabel 6 på side 13. Hele undersøgelsen kan ses på ministe-riets hjemmeside www.uvm.dk.

Som det ses af tabellerne 8 og 9 vælger pigerne fortrinsvis de gymnasiale uddan-nelser og drengene erhvervsuddannel- serne, når de forlader folkeskolen.

I forhold til tidligere år er eleverne i 9. klasse generelt ret konservative i deres uddannelsesvalg, uanset om de kommer fra folkeskolen, efterskolerne eller de frie grundskoler. Både erhvervuddannelserne (især teknisk skole) og de gymnasiale uddannelser (især hhx) tegner sig i skoleåret 1999/00 for en lille fremgang, på bekostning af søgningen til 10. kl, som er faldet fra 64,5 pct. i 1998/99 til 61,7 pct .

Eleverne i 10. kl. i folkeskolen er de mest stabile i deres uddannelsesvalg, med en minimal forskydning fra erhvervsud-dannelserne (især handelsskolen), til de gymnasiale uddannelser (især hhx).

Eleverne i 10. kl. ved de frie grundskoler prioriterer derimod både erhvervsud-dannelserne (især teknisk skole) og gymnasiets sproglige linie. Her er der også færre elever uden uddannelses-ønsker, jf. den samlede undersøgelse.

Der er betydelige regionale afvigelser fra landsgennemsnittet i uddannelsesønsker, jf. figur G. I hovedstadsområdet er der markant højere søgning mod de gymna-siale uddannelser, mens 10. klasse ikke er så attraktivt her som på landsplan.

Tabel 8
Folkeskolens 9. klasse,
uddannelsesønsker
fordelt på køn.

Tabel 9
Folkeskolens 10. klasse
Uddannelsesønsker
fordelt på køn.

Figur G
9. klassernes uddan-nelsesønsker
fordelt på
amter ved tilmeldingen
til ungdomsuddannelserne
d. 15/3 -00

 

 

 


Denne side indgår i publikationen "Folkeskolen i tal - Planlægningstal 1999/00" som kapitel 4 af 11
© Undervisningsministeriet 2002

 Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top