Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel

[ Undervisningsministeriets logo ] III.3. Visitation




Hvem har foretaget visitationen?

Fra AMU: Rengøringsfaglærer Ulla Petersen.
Fra Sprogskole: Dansklærer Inge Olsen fra Sprogcentret Kigkurren.


Hvordan er der visiteret?

Der er visiteret både mundtligt og skriftligt. Deltagerne skulle udfylde et spørgeskema. Derefter fik de en diktat og blev så præsenteret for en tekst. Teksten skulle de læse op på skift, og jeg havde udarbejdet en række spørgsmål, som de skulle besvare. De skulle også lave en build-up og skrive en diktat. Rengøringsfaglæreren testede derefter deres faglige kunnen i forhold til rengøring. Til slut havde vi en individuel samtale med deltagerne.

Visitationen forløb over to dage, og i alt mødte der 13 interesserede op. Heraf var de to for dygtige til uddannelsesforløbet. En pakistansk kvinde forsvandt, før visitationen var slut. Det viste sig, at hun var bange for, at niveauet på forløbet ville blive for lavt. Hun befandt sig på Spor 2 Trin 2 Slut og ville gerne til Almenprøve 1, når forløbet var slut. En tyrkisk kvinde valgte også at springe fra. Efter visitationen stod vi derfor tilbage med blot 8 interesserede. Eftersom det minimale antal deltagere skulle være 10, måtte der findes flere deltagere. Der blev foretaget en ny visitation en uge senere, hvor der mødte 2 personer op. Den ene af disse to ønskede ikke at deltage, så enden på det hele blev, at visitationen gav os 9 deltagere. En 10. deltager blev imidlertid fundet, og hun startede på holdet uden en forudgående visitation.


Efter hvilke kriterier er visitationen foretaget?

Visitationen er først og fremmest foretaget ud fra sproglige kriterier. Målet var, at deltagerne på uddannelsesforløbet skulle befinde sig på nogenlunde samme sproglige niveau, nemlig Spor 2 Trin 2, således at der kunne etableres et homogent hold. Dette viste sig imidlertid at være en umulighed, da vi ganske enkelt ikke havde interesserede nok at vælge imellem. Vi fandt os nødsaget til at vælge to fra, som helt klart ikke var Spor 2- men derimod Spor 3-deltagere. Disse blev vejledt til andre uddannelsesforløb. Derfor måtte vi acceptere nogle deltagere, som dansksprogligt befandt sig på et lavere niveau, end vi oprindelig havde tænkt os. Vi afviste dog en person, som vi vurderede manglede alt for meget dansk til, at hun ville kunne få et udbytte af forløbet. Hvis der havde været interesserede nok, havde vi helt klart også afvist at have deltagere på trin 1.

Der blev også visiteret efter motivationsmæssige kriterier. Deltagerne skulle udvise lyst til at starte på uddannelsen. Her var der imidlertid også nogle problemer, idet vi stillede os stærkt tvivlende over for specielt to af de visiteredes motivation. Igen var vi tvunget til at acceptere dem og tage deres ord for gode varer eller rettere overbevise os selv om, at de nok var motiverede, for at få deltagere nok til at kunne starte et hold op. Derfor fik vi sammensat et hold, der fra starten var præget af, at holdet var forskelligartet med hensyn til det dansksproglige niveau og motivationen for til at starte på uddannelsesforløbet.


Hvordan er der vejledt/introduceret til uddannelsesforløbet?

  • Udsendelse af brochurer til sprogcentrene med følgebrev, der affødte telefonsamtaler med uddybende information og bekræftelse af, at forløbet var finansieret af Arbejds-markedsstyrelsen.
  • Informationsmøde på Sprogcentret Kigkurren, ved vejleder Karin Søndergaard.
  • Informationsmøde på AMU-Center København, ved vejleder Karin Søndergaard, rengøringsfaglærer Ulla Petersen, køkkenfaglærer Mogens Pedersen og dansklærer Inge Yüksekkaya Olsen.

Efter visitationen blev deltagerne introduceret til uddannelsesforløbet af dansklæreren.


Bemærkninger omkring holdetableringen

Der var som beskrevet en del vanskeligheder forbundet med rekrutteringen til forløbet. Derfor blev vi nødt til at visitere deltagere, der befandt sig på alle niveauer på Spor 2 i stedet for kun som oprindeligt besluttet Spor 2 Trin 2 Midt/Slut. Jeg var ikke selv direkte involveret i rekrutteringen af deltagere. Jeg blev dog bedt om at forhøre mig på mit eget sprogcenter om muligheden for, at vi kunne skaffe nogle deltagere. Det endte med, at der kom en enkelt deltager fra Sprogcentret Kigkurren. Eftersom det var vejleder Karin Søndergaard fra AMU-Center København, der stod med det overordnede ansvar i forbindelse med rekrutteringen, er det hendes oplevelser af rekrutterings-fasen, der gengives i resten af afsnit 3:


Henvisning og visitation

AF har henvist 11 forsikrede og 2 ikke-forsikrede til informationsmøde/visitation. Kommunen, ved Undervisnings Center for Indvandrere, UCI, henviste ikke i første omgang, da de selv kører tilsvarende kurser, men stillede sig til rådighed for opfyldning, hvis vi ikke kunne få fyldt op via brochure-udsendelserne til sprogcentrene i omegnskommunerne, (vi fik 1 fra kommunen/ UCI).

Vi sendte brochurer ud til alle sprogcentre i hovedstadsområdet. Dette gav god respons. Sprogcentret Kigkurren bad om, at der blev afholdt et informationsmøde hos dem, hvilket jeg (Karin Søndergaard) afholdt forud for informationsmødet på AMU-Center København. Til informationsmødet på AMU-Center København mødte ca. 35 personer op. Heraf var 16 interesserede i at blive visiteret. Nogle mødte ikke op, og 2 blev fundet for gode og blev vejledt til andre uddannelser.


Samarbejdet ved henvisningen

  • AF’s medarbejder, Carina Leuenbach, var meget effektiv og engageret i rekrutteringen.
  • Kommunen/UCI, ved Lena Ahrenst var også positiv men mente ikke, det var relevant at flytte deltagere fra UCI, der allerede var i et tilsvarende forløb. Derfor enedes vi om, at Lena stod stand by.
  • Sprogcentrene udviste nogen interesse.


Oplevelser i rekrutteringsfasen

  • I følgebrevet havde Karin Søndergaard fejlagtigt skrevet trin 2 i stedet for spor 2 i omtalen af danskniveauet. Dette affødte en del telefoniske henvendelser, hvilket var meget positivt, idet der kom en personlig kontakt samt en bekræftelse af, at tilbudet var blevet modtaget.
  • Til informationsmødet var der en del lærere og vejledere, der mødte op, sammen med potentielle interesserede. Dette gjorde, at det blev et noget ustruktureret møde, idet spørgsmålene fra lærere/vejledere lå på et noget større abstraktionsniveau, end de potentielle deltagere kunne kapere.


Anbefalinger til kommende uddannelsesforløb

  • I god tid før forløbet udsende brochurer, evt. en brochure målrettet lærere/vejledere og en målrettet potentielle deltagere.
  • Lave to informationsmøder: en for lærere/vejledere og en for potentielle deltagere.
  • Tilbyde information ude på sprogcentrene.

 

Denne side indgår i publikationen "Kombineret danskundervisning og værkstedsundervisning for flygtninge og indvandrere - evaluering af to forsøg" som kapitel 9 af 20
© Undervisningsministeriet 2002

 Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top