Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel

[ Undervisningsministeriets logo ] III.2. Deltagere

 

Antal deltagere henvist af kommunen: 3 kontanthjælpsmodtagere.

Antal deltagere henvist af arbejdsformidlingen: 7 forsikrede.

Deltager Køn og alder Nationalitet Niveau Erhverv hjemland
A Kvinde 28 år Tyrkisk kurder Spor 2 Trin 2 Midt Intet
B Kvinde 31 år Tyrker Spor 2 Trin 1 Slut Intet
C Kvinde 38 år Tyrker Spor 2 Trin 2 Midt Intet
D Mand 36 år Somalier Spor 2 Trin 2 Midt Intet
E Kvinde 28 år Tyrker Spor 2 Trin 2 Start Intet
F Kvinde 40 år Marokkaner Spor 2 Trin 2 Midt Kontorassistent i 2 år
G Kvinde 33 år Thailænder Spor 2 Trin 2 Midt Stuepige i 6 måneder
H Mand 32 år Tyrkisk kurder Spor 2 Trin 1 Midt Landmand
I Kvinde 46 år Kineser Spor 2 Trin 2 Midt Økonom i 15 år
J Mand 36 år Pakistaner Spor 2 Trin 1 Start/Midt Militæret

 

Deltager Sprogskole Erhverv DK Antal år i DK Mål for arb. + udd.
A 18 måneder Stuepige Pædagogmedhjælp 13 år Pædagogmedhjælper
B 10 måneder Stuepige sypige 13 år Cafeteria-kantineassistent
C Nej Rengøring Kantine Vaskeri 21 år Cafeteria-kantineassistent
D 4 år Intet 4 år Chauffør eller andet
E 2 år Rengøring 11 år Rengøringsassistent
F Nej Stuepige 10 år Rengøringsassistent
G 2 år Stuepige Pædagogmedhjælp 11 år Cafeteria-kantineassistent
H 1 år Vinfabrik 9 år Buschauffør
I 2 år Rengøring Import-Eksport 10 år Cafeteria-kantineassistent
J 7 måneder Opvasker/Rengøring 3 år Rengøringsassistent

 

Deltagernes alder, køn og nationalitet

Ved uddannelsesforløbets start bestod holdet af 10 deltagere, hvilket fremgår af deltagerlisten. Ud af disse 10 deltagere var 3 mænd. Aldersmæssigt var spredningen ikke så stor, idet de var mellem 28 og 46 år. Halvdelen af deltagerne kom fra Tyrkiet, hvilket var uheldigt, da de ikke var gode til at tale dansk indbyrdes, selv om de blev kraftigt opfordret til det af alle lærerne og også af den kvinde på holdet, der kom fra Kina. Bedre blev det ikke, da deltagerne fra Somalia, Marokko og Thailand holdt op, hvorefter 5 ud af 7 deltagere var tyrkisktalende.

 

Deltagernes uddannelsesmæssige baggrund

Kun to af deltagerne havde en uddannelse fra deres hjemland. (F) havde en uddannelse som kontorassistent, og (I) var uddannet økonom. Man kunne have frygtet, at (I)’s tilstedeværelse på holdet ville være malplaceret. Hun skilte sig da også klart ud fra de andre pga. sin meget akademiske måde at gribe tingene an på. Som den eneste på holdet gik hun særdeles grundigt til værks, når der skulle leveres et skriftligt stykke arbejde, det være sig et referat, en opskrift, den ugentlige evaluering af undervisningen eller andet. Fælles for alle de andre var, at de udtrykte sig særdeles kortfattet på skrift. Heldigvis faldt (I) godt til på holdet og gik meget op i undervisningen, fordi hendes mål var at blive cafeteria-kantineassistent.

 

Deltagernes dansksproglige niveau

Deltagerne befandt sig alle på Spor 2 og havde en langsom dansksproglig progression, men der var ikke tale om et homogent hold, idet deres niveau strakte sig fra Spor 2 Trin 1 (næsten) Start til Spor 2 Trin 2 Midt. Den svageste deltager burde ikke have været med på holdet. Han havde meget svært ved at udtrykke sig på dansk og ligeledes ved at forstå, hvad der blev sagt på dansk. Desuden var han fra starten meget ustabil og deltog på intet tidspunkt for alvor i undervisningen. Han burde have været på sprogskole men udtrykte selv ønske om at få et arbejde så hurtigt som muligt.

 

Hvem holdt op og hvorfor?

Ud af de 10 deltagere på holdet, var der 3, der holdt op før juleferien. (F) fik arbejde som rengøringsassistent i Magasin, hvilket vi naturligvis ikke kunne være andet end glade for. (D) holdt op fra den ene dag til den anden. Vi fandt aldrig ud af hvorfor, men han var meget ustabil og slet ikke interesseret i rengøring, som holdet havde på det tidspunkt. Der skete desuden det tragiske, at (G) døde i december måned. Det kom naturligvis som et stort chok for os – ikke mindst fordi hun var en utrolig vellidt person i klassen. Det meste af tiden var der derfor kun 7 deltagere i klassen, og den sidste uge var der endda kun 6, da (H) fik arbejde som klargøringsmedarbejder ved Combus i Valby. Alt i alt var det et meget lille – for ikke at sige alt for lille – hold.

 

 

Denne side indgår i publikationen "Kombineret danskundervisning og værkstedsundervisning for flygtninge og indvandrere - evaluering af to forsøg" som kapitel 8 af 20
© Undervisningsministeriet 2002

 Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top