Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel

[ Undervisningsministeriets logo ] II. KONKLUSIONER OG ANBEFALINGER FRA DE TO FORSØGSRAPPORTER

 

1. Samarbejde mellem AMU-Center Nordsjælland og Sprogcenter Nordsjælland

Undervisningsforløbet strakte sig over perioden 16. oktober 2000 – 23. marts 2001.

Der var 12 deltagere på holdet, 10 henvist af kommunen, 2 deltagere henvist af AF. Der var tale om et hold med forskellige nationaliteter, 9 mænd og 3 kvinder i aldersgruppen 24 – 57 år med spredt uddannelsesbaggrund, dog havde de fleste 10-12 års skolegang fra hjemlandet. Det dansksproglige niveau spredte sig fra spor 2, trin 1 midt til spor 2, trin 2 slut. De fleste var flygtninge uden erfaringer fra det danske arbejdsmarked.

Der blev undervist i værkstedsfagene lager og elektronik samt i fagene arbejdsmarkeds-orientering, edb og jobsøgning, herunder samarbejde og kommunikation. Der var indlagt 14 dages praktik i hvert af værkstedsfagene lager og elektronik. Forberedelsen til praktikken og den efterfølgende evaluering indgik desuden i undervisningen.

Undervisningen, som foregik fra kl. 9 - 15, var struktureret således, at deltagerne havde dansk med dansklæreren ca. 2 lektioner om formiddagen, derefter 1 times undervisning i dansk + fag med dansklærer og faglærer, 1 times undervisning i fag + dansk med faglærer og dansklærer og om eftermiddagen havde faglæreren holdet alene i 1 lektion, dvs. der var dobbeltlærerdækning i ca. tre timer om dagen.


Problemer

  • Svært at finde frem til deltagere med det ønskede sprogniveau på grund af for kort tid til at forberede projektet.
  • Dansklæreren måtte bruge undervisningstid til at fremskaffe praktikpladser, som viste sig at være en langsommelig opgave.
  • For kort tid til lærersamarbejde.
  • Det var vanskeligt for deltagerne at følge det skriftlige instruktionsmateriale til EDB.
  • En deltager måtte holde op før tiden, fordi A-kassen og AF ikke kunne blive enige om, hvem af dem, der skulle betale deltagerens underhold. Deltageren var endnu ikke i aktivperioden.

Gode ting

  • Strukturen i undervisningstilrettelæggelsen (dansktimer, fagtimer og overlappende dansk/fag timer) var fin.
  • Samarbejdet mellem dansklærer og faglærer var upåklageligt.
  • Der var afsat tid til fælles planlægning af lagermodulet.
  • Deltagerne havde stort udbytte af praktikopholdene. De oplevede, at de kunne honorere de krav, der blev stillet på en dansk arbejdsplads.
  • Deltagerne blev i EDB-faget fortrolige med brugen af de grundlæggende funktioner i tekstbehandlingsprogrammet og af internettet.
  • Antallet af fag var passende. To lange moduler var fint, så deltagerne kunne stifte bekendtskab med to brancher, hvor der er tid til at få et godt kendskab til hver branche.
  • Et par af deltagerne blev efter forløbet ansat på den arbejdsplads, hvor de havde været i praktik.

 

Denne side indgår i publikationen "Kombineret danskundervisning og værkstedsundervisning for flygtninge og indvandrere - evaluering af to forsøg" som kapitel 4 af 20
© Undervisningsministeriet 2002

 Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top