Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel

[ Undervisningsministeriets logo ] I.2. Overordnede konklusioner

 

 

Samarbejde om forløbene
Et tæt institutionssamarbejde - mellem sprogcenter, AMU-center, kommuner og AF - er væsentligt med henblik på at få indkredset målgruppen. Desuden skal samarbejdet etableres i god tid inden forløbenes gennemførelse. I øvrigt er det afgørende, at der undervejs og inden forløbets afslutning er et tæt samarbejde mellem den enkelte deltager, pågældendes sagsbehandler og lærerne med henblik på udarbejdelse af videre plan eller opstilling af nye mål.

Uddannelsernes sammensætning og struktur
Lærerne peger på, at de har været meget tilfredse med uddannelsernes struktur og indhold, herunder de to forskellige og forholdsvis lange faglige brancheforløb, suppleret med andre, korterevarende fagområder, bl.a. arbejdsmarkedsorientering og edb. Dog kunne edb-forløbene med fordel have været noget længere.

To-lærersystemet har gjort det muligt at skabe en indholdsmæssig sammenhæng mellem fag- og danskundervisningen. Lærerne vurderer, at forudgående samarbejde om forløbet og tolærerordningen er afgørende forudsætninger for, at sådanne forløb bliver succes-fulde. Dansklærerne mener, at det er vigtigt, at der også har været tid til at bearbejde værkstedsundervisningen sprogligt i de 10 lektioner om ugen, hvor dansklæreren har haft ansvaret for undervisningen alene.

Fagligt og dansksprogligt udbytte
Lærerne peger på, at langt de fleste deltagere har fået et stort fagligt og dansksprogligt udbytte af undervisningen. De har fået et bredt kendskab til de brancher, der indgik i forløbet og har haft mulighed for at afprøve egne færdigheder og interesser. De fleste har valgt efterfølgende at beskæftige sig med et af de brancheområder, der indgik i undervisningen. Deltagerne har fået en større sproglig selvtillid og et større ordforråd. De er blevet bedre til at lytte, læse og forstå og har fået større tillid til at kommunikere på dansk.

Virksomhedsbesøg og praktikophold
Deltagerne har undervejs i forløbet haft mulighed for kontakt til arbejdsmarkedet gennem virksomhedsbesøg og for det ene forløbs vedkommende gennem praktikophold. Begge initiativer anbefales af lærerne. Ikke mindst praktikopholdene fremhæves som meget udbytterige. Praktikstederne har gjort en stor indsats for, at praktikanterne kunne få et realistisk billede af virksomhedens arbejde og har givet praktikanterne opgaver, som de kunne magte. Deltagerne har på deres side oplevet, at de har kunnet honorere de krav, der er blevet stillet til dem.

Arbejds- og uddannelsesplacering efter forløbet
Af de 16 deltagere, der gennemførte de to forløb, kom 5 i arbejde, 7 var på vej til - eller var kommet i gang med – et jobtræningsforløb inden for et af de brancheområder, der indgik i uddannelsen (heraf blev 3 anbefalet kombination med danskundervisning), 2 kom i fortsat uddannelse, 1 ville søge job uden for de aktuelle brancher og for 1 person blev der søgt et jobtræningsforløb på et kontor. At praktikken var en positiv del af forløbet viser sig bl.a. i, at stort set alle praktikanterne fik mulighed for ansættelse i praktik-virksomheden efter uddannelsesforløbet, enten i job eller i jobtræning ofte med henblik på senere ansættelse enten i samme virksomhed eller et andet sted.


Denne side indgår i publikationen "Kombineret danskundervisning og værkstedsundervisning for flygtninge og indvandrere - evaluering af to forsøg" som kapitel 2 af 20
© Undervisningsministeriet 2002

 Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top