Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
[ Undervisningsministeriets logo ]

I. Indledning




I.1. Baggrund

De to uddannelsesforløb, der blev afholdt som forsøg med danskundervisning og værk-stedsundervisning i samspil, er resultatet af et mangeårigt samarbejde mellem Under-visningsministeriet/sprogcentrene og Arbejdsmarkedsstyrelsen/AMU-systemet.

Udgifter til udvikling, undervisning og drift blev dækket af Arbejdsmarkedsstyrelsens satspuljemidler, mens afrapportering og dansklærernes forberedelsestid blev finansieret af Undervisningsministeriet.

Forsøgene har taget afsæt i de muligheder, der ligger i Undervisningsministeriets regelsæt m.h.t. at udbyde en tematiseret danskundervisning for voksne udlændinge i samspil med en fagligt rettet undervisning, ligesom AMU-systemet i forbindelse med forsøgsvirksomheden har udviklet uddannelsesbeskrivelser for forløb af denne type.

Oprindelig blev forløbene tænkt for ledige flygtninge og indvandrere i aktivperioden, men målgruppen blev udvidet til også at omfatte ledige kontanthjælpsmodtagere. Målgruppen var desuden personer med forholdsvis begrænsede dansksproglige forudsætninger, dog svarende til sprogcentrenes spor 2, trin 2. Dette er et lavere dansksprogligt niveau end det, der forudsættes ved AMU-systemets øvrige særligt tilrettelagte uddannelsesforløb for flygtninge og indvandrere, hvor forudsætningerne som minimum svarer til sprogcentrenes Almenprøve 1-niveau. Endelig var det afgørende, at personerne skønnedes at kunne drage nytte af kombinationen sprog- og værkstedsundervisning, ligesom værkstedsfagene skulle være af relevans og interesse for målgruppen.

Som forsøgsregioner blev København og Nordsjælland udvalgt, dels fordi der er mange flygtninge og indvandrere i disse regioner, og dels fordi den tætte beliggenhed mellem de to forsøgsinstitutioner kunne give mulighed for et vist samarbejde regionerne imellem. De to uddannelsesforløb blev derfor gennemført på AMU-Center København med dansk-lærer fra Sprogcentret Kigkurren, og på AMU-Center Nordsjælland med dansklærer fra Sprogcenter Nordsjælland.

Samtidig blev AF, kommuner, sprogcentre - og i København, UndervisningsCentret for Indvandrere, UCI – kontaktet med henblik på lokalt samarbejde om forsøgene og henvisning af deltagere.

En følgegruppe fulgte forsøgene gennem to møder før forsøgenes afholdelse og et efter. Gruppen havde følgende sammensætning: Lene Ibsen, Sprogcenter Nordsjælland, Lone Nielsen, AF Hillerød, Marika Norling, Hillerød Kommune, Phillip Jensen, AMU-Center Nordsjælland, Inge Lund Yüksekkaya Olsen, Sprogcentret Kigkurren, Carina Leunbach og Jonna Schultz, AF Storkøbenhavn, Lena Ahrenst, UCI København, Karin Søndergård, AMU-Center København, Jette Lou og Gitte Østergaard Nielsen, Undervisningsministeriet, Dorthe Eltard og Helle Schjerup Hansen, Arbejdsmarkedsstyrelsen.

Derudover blev der undervejs afholdt et møde mellem Undervisningsministeriet, Arbejdsmarkedsstyrelsen, lærere og planlæggere på de to AMU-centre, hvor aktuelle for-hold omkring forsøgene blev drøftet, ligesom undervisningen blev overværet på de to hold.

Begge forsøgsrapporter, som er skrevet af dansklærerne, og som er afstemt med faglærere og øvrige samarbejdspartnere, bringes som de sidste dele i denne fælles rapport.

Denne side indgår i publikationen "Kombineret danskundervisning og værkstedsundervisning for flygtninge og indvandrere - evaluering af to forsøg" som kapitel 1 af 20
© Undervisningsministeriet 2002

 Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top