Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
[ Undervisningsministeriets logo ]

4. Rammerne for praktik i udlandet





Der er flere ordninger og programmer, som støtter unge, der ønsker at tage på praktik i udlandet, samt lærere og vejledere. De vigtigste for de erhvervsfaglige uddannelser gennemgås her. Adresserne på organisationerne findes i kapitel 9.

PIU-ordningen

I september 1999 blev sosu-uddannelserne omfattet af PIUordningen (PIU = praktik i udlandet). PIU-ordningen giver unge i de grundlæggende erhvervsfaglige uddannelser mulighed for at tage hele eller dele af praktikken i et andet EU eller EFTA land som en del af den danske uddannelse. Hertil er der etableret en økonomisk støtteordning via AER (Arbejdsgivernes Elevrefusion), hvor arbejdsgivere, der udstationerer elever, kan få tilskud til elevlønnen under udlandspraktikken. Der ydes desuden tilskud til opsøgende arbejde, dvs. en medarbejder fra skolen eller arbejdsgiveren kan besøge det udenlandske praktiksted med henblik på efterfølgende at sende elever dertil.

[Billede: §]

PIU-ordningen gælder for alle sosu-elever uanset alder. De eneste betingelser er, at man har gennemført indgangsåret og har en uddannelsesaftale med en arbejdsgiver herhjemme. Der er ingen ansøgningsfrister. Praktikopholdet kan max. udgøre den samlede varighed af alle praktikperioderne, og der findes ingen nedre grænse for hvor lang tid, praktikperioden bør være. For at få det optimale udbytte både fagligt, kulturelt og personligt, bør opholdet dog ikke vare under én måned.

Se bilag 1 for en uddybende beskrivelse af den økonomiske støtte under PIU-ordningen. Flere oplysninger om PIU-ordningen fås hos Cirius, mens ansøgningsskemaer til den økonomiske støtte fås hos AER.

Leonardo da Vinci programmet

Leonardo programmet finansieres af EU Kommissionen og administreres i Danmark af Cirius. Det overordnede formål er at styrke kvalitet og nyskabelse i de erhvervsrettede uddannelser og give disse en europæisk dimension.

En del af Leonardo programmet dækker uddannelsesophold og udvekslinger for elever på erhvervsskoler og social- og sundhedsskoler. Opholdene varer i snit mellem tre og 12 uger, men der kan søges om støtte til praktikophold af op til ni måneders varighed. Elever på praktik skal være af sted i min. tre samlede arbejdsuger, lærere i en-seks uger. Der kan også søges støtte til pilotprojekter, f.eks. om udvikling af undervisningsmateriale og uddannelsesmoduler.

I modsætning til PIU-ordningen skal støtte fra Leonardo programmet søges af skolen som et projekt med et internationalt partnerskab, og eleverne kan udsendes enten som gruppe eller individuelt. Der er ansøgningsfrist og afrapporteringskrav, og det er vigtigt at være i god tid med formulering af ansøgning, planlægning af projektets indhold, indgåelse af aftaler med de udenlandske praktiksteder osv.

Nordplus Junior

Nordplus Junior er oprettet af Nordisk Ministerråd og giver mulighed for praktik-, arbejds- eller studieophold i de andre nordiske lande for unge, der er i gang med en erhvervsfaglig uddannelse, samt lærere. Deltagerne skal som udgangspunkt være mellem 16 og 19 år, men unge over 19 kan i visse tilfælde deltage. Opholdene varer i snit mellem to og otte uger, og der er to årlige ansøgningsfrister. Ansøgningsskema og yderligere information kan fås hos Nordisk Ministerråd.

Sokrates programmet (Lingua og Comenius)

Sokrates programmet er et andet EU program, som har til formål at udvikle færdigheder i et fremmedsprog. Elever fra erhvervsskoler og social- og sundhedsskoler kan få tilskud gennem Lingua til udveksling af mindst 14 dages varighed. Udvekslingerne er klasse-baserede og skal ske i et samarbejde med en skole i et andet land. Som eksempel kan nævnes hjælperelever på sosu-skolen i Århus, som har været på udveksling til Spanien.

Lingua yder også støtte til læreres praktikophold i et andet EU land. Formålet er at stimulere og forbedre evnen til at undervise i eller på et fremmedsprog. Comenius yder støtte til læreres praktikophold i en udenlandsk virksomhed i en-to uger.

Yderligere oplysninger om Sokrates fås hos Cirius.

Undervisningsministeriets FoUpulje (Forsøgs- og Udviklingsmidler)

Undervisningsministeriets forsøgs- og udviklingsmidler har ansøgningsfrist to gange hvert år. Der kan bl.a. søges om midler til udviklingsarbejde inden for en række indsatsområder, herunder internationalisering og praktik i udlandet.

Denne side indgår i publikationen "Praktik i udlandet - for social- og sundhedselever" som kapitel 4 af 11
© Undervisningsministeriet 2001

 Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top