Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
[ Undervisningsministeriets logo ]

Bilag 1:





Den økonomiske støtte under PIU-ordningen

Som arbejdsgiver kan man få økonomisk tilskud fra Arbejdsgivernes Elevrefusion (AER) til udstationering af elever i udlandet, så længe dette sker til et EU- eller EFTA-land samt Schweiz. Disse lande er: EU: Belgien, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Irland, Italien, Luxembourg, Portugal, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tyskland og Østrig.

EFTA: Island, Liechtenstein og Norge.

Lønsupplement

Den danske uddannelseskontrakt mellem arbejdsgiver og elev gælder også ved udstationeringer. Det betyder, at den danske arbejdsgiver har oplæringsansvaret under hele uddannelsen, dvs. inklusiv praktikperioder, der måtte tages i udlandet. Eleven er berettiget til løn og arbejdsvilkår iht. den danske overenskomst under hele uddannelsesforløbet.

Det indebærer, at eleven tager sin danske elevløn med til udlandet. Der er imidlertid to modeller for aflønning:

1. Den danske arbejdsgiver betaler hele elevlønnen under opholdet.

2. Det udenlandske praktiksted betaler en elevløn efter de almindeligt gældende betingelser i værtslandet. Den danske arbejdsgiver betaler forskellen mellem denne og den danske elevløn (udenlandske elevlønninger er generelt lavere end de danske).

Hvis man som arbejdsgiver betaler hele lønnen (model 1), refunderer AER forskellen mellem den danske overenskomstfastsatte løn og den gældende løn i værtslandet. For lande uden lov- eller overenskomstfastsat lønsystem, eller for lande, der ikke har tradition for lønnet praktik, beregnes refusionen ud fra et skøn over, hvad "normal elevløn" er i værtslandet.

Det er den danske arbejdsgiver/skolens opgave at finde frem til denne. Udstationeringer under denne model giver den danske arbejdsgiver en nettoomkostning svarende til den normale udenlandske elevløn.

Model 2 indebærer, at de to arbejdsgivere deles om lønudgiften. Det udenlandske praktiksted betaler den normale udenlandske elevløn, og den danske arbejdsgiver betaler forskellen mellem denne og den danske løn. Forskellen bliver refunderet af AER, og hermed påhviler der ingen direkte udgift for den danske arbejdsgiver ved at have en elev udstationeret. AER dækker kun udgiften op til den overenskomstfastsatte løn.

Anden økonomisk støtte

AER yder derudover støtte til følgende udgifter afholdt af den danske arbejdsgiver:

  • Fuld dækning af rejse- og flytteudgifter afholdt for eleven, herunder ud- og hjemrejse i forbindelse med ferie og skoleophold i Danmark. Rejsetiden fra den danske til den udenlandske arbejdsplads tur-retur skal være min. 2 1 /2 time med offentlig transport.
  • 50% af rejseudgifter (transport, ophold og fortæring) i forbindelse med etableringen af aftalen med den udenlandske praktikvært, dog max. 15.000 kr. pr. år. Afholdelse af disse udgifter skal aftales med AER inden afrejse.

Al refusion sker på baggrund af afholdte udgifter og mod dokumentation senest fire måneder efter, at udgiften har været afholdt. Der skal foreligge lønsedler fra arbejdsgiverne som dokumentation.

Den danske arbejdsgiver er fritaget for betaling af AERbidrag under udstationeringen.

Social sikring

Som offentligt ansat forbliver man under den danske sociale sikringsordning, når man er i praktik i udlandet.

Arbejdstid og -vilkår

Formelt set skal den danske elev følge de danske regler om arbejdstid og -vilkår, men det kan godt være nødvendigt at udvise smidighed over for det udenlandske praktiksted. Eleven skal orienteres om og være indforstået med eventuelle ændringer. Yderligere oplysninger om vilkårene ved udstationering af elever kan fås i pjecen "Praktik i udlandet - Information til arbejdsgivere om udstationering i udlandet af lærlinge og elever" eller ved henvendelse til Cirius.

Denne side indgår i publikationen "Praktik i udlandet - for social- og sundhedselever" som bilag 1 af 7
© Undervisningsministeriet 2001

 Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top