Forrige kapitel Forsiden  
[ Undervisningsministeriets logo ]

11. Uddannelsesvalget og de forventede ubalancer på arbejdsmarkedet





Da den samlede arbejdsstyrke efter mange års vækst nu vil ligge på et mere stabilt niveau i de næste 10-20 år, er der stigende risiko for uddannelsesbetingede flaskehalse på både det offentlige og private arbejdsmarked.

Analyser foretaget af tværministerielle udvalg peger på risiko for mangel på især sundhedsfagligt personale. I 2010 kan der alt andet lige være risiko for en mangel på ca. 1.000 læger, ca. 2.000 sygeplejersker og 2-3.000 SOSUhjælpere/assistenter

På det videregående sundhedsniveau har indvandrer/efterkommergruppens søgningsniveau ligget mindst på niveau med de øvrige danskeres. Som det fremgik af kapitel 7, har andelen af elevbestanden på MVU været over 6% og på LVU over 1%. Her kan således positivt bidrages til en løsning af mismatcheproblemerne for bl.a. sygeplejersker og læger.

På SOSU-området er indvandrer/efterkommergruppen på mange måder ved at nedbryde nogle af de traditionelle barrierer. Andelen af elevtilgangen på godt 5% har et potentiale for forøgelse.

På det tekniske område er indvandrerne/efterkommerne godt med både på KVU, MVU og LVU. Her kan gruppen bidrage positivt til at imødegå en forventet knaphed på ingeniører.

Til gengæld er der problemer på de større erhvervsfaglige områder, hvor et snævert valg af fagområder for praktikpladssøgning bidrager til at forhindre gruppen i at nå hele sit potentiale. Visse servicefag og automekanikerfaget har en meget kraftig søgning, mens færre søger blandt andet smedefagene og de større bygge- og anlægsfag.

Endelig er der et stort "underskud" af indvandrere/efterkommere på det pædagogiske område, hvor der ellers er risiko for en mangel på op til 3.000 lærere, og også på pædagogarbejdsmarkedet er der rimelige beskæftigelsesmuligheder med tendens til aktuel knaphed.

En væsentlig faktor ved bekæmpelsen af ubalancer er også udnyttelsen af indvandrernes medbragte uddannelse (beskrevet i kapitel 3). Der er over 25.000 personer i den danske arbejdsstyrke, som er indvandrere med en medbragt, erhvervskompetencegivende uddannelse, som er ledige eller uden for arbejdsmarkedet. En del af disse befinder sig inden for flaskehalsområder. En række initiativer er sat i gang for at udnytte denne arbejdskraftreserve. Det ligger dog uden for denne publikations rammer at behandle disse.

 


Denne side indgår i publikationen "Indvandrere og efterkommere i uddannelsessystemet" som kapitel 11 af 11
© Undervisningsministeriet 2001

 Forrige kapitel Forsiden  
Til sidens top